Hasvik, NO
temperature icon 6°C
polojasno
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
prudký déšť
Oslo, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 11°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 30°C
zataženo

Filetování ryb

[yt=CKCqay082g0=yt]CKCqay082g0[/yt]

Odpovědět

[citace]TTKnives napsal:

Keramické brousky BELSKY z umělého korundu, známého i pod názvem High Alumina, ani nevim jestli to prodává po netu, já jezdím na výstavy s nožema a on s brouskama. Používám brousky jen od něj a jsem naprosto spokojený.[/citace]

Jsou vhodné i pro nerez a hodně tvrdé materiály (na které se standardně používá diamant) ?

[citace]MifakM napsal:

TTKnives napsal:

Jsou vhodné i pro nerez a hodně tvrdé materiály (na které se standardně používá diamant) ?[/citace]

Jsou. Korund je tvrdostí jenom kousek pod diamantem. Mám od Honzy Bělského "ocílku" s jemnějším gritem. Tu používám ale až po základním nabroušení nože na klasickém karborundu nebo na japonských vodních kamenech k finálnímu "utažení" ostří. Udělal jsem si před pár týdny prkénka s kůží a brusnou pastou na úplně dokonalý finiš. Tak uvidíme,jestli bude nějáký rozdíl proti korundu. Vloni v Příbrami na výstavě jsem koupil i ploché korundové brousky, které se chystám vzít na moře na háčky. Mně ale broušení docela baví, když to zrovna nedělám každý večer pro celou partu:-), takže sám požívám nože s nižší tvrdostí oceli. Brousí se, podle mé zkušenosti, lépe a není problém je za pár desítek vteřin až několik minut dát zase do špičkové kondice. Oceli typu D2, Elmax, RWL atp. už vyžadují trochu více trpělivosti a "grifu". Je pak otázka, jestli je taková špičková "práškovka" pro lidi, které broušení až tak nebere, úplně výhoda ....

Ahoj a mohu jen potvrdit příSpevek od APNEA, má naprostou pravdu. Půjčím kudlu z uhlíkovky k odskouší do Prušánek (nemohu se účestnit rod.důvody)

nullAhojte borci používam originál finské filetovacie nože už 26 rokov a som maximálne spokojný .Brúsenie používam elektrickú brúsku Philips a doprusovanie kamene a pastu.jediný problé neviem násť náhradné brusné kamene.Viete poradiť???:-x

Diskuze nabrala správný směr, bez zesměšňování a zpochybňování druhých. Je konstruktivní. Děkuji.

Mňa by zaujímala zrnitosť kameňa na finálne dobrúsenie. Ď.

Mrkni na Knife.cz tam je nožích jejich výrobě a broušení psáno dost.

Nazdar,

brousím noře co se dají nabrousit(ne všechny se dají nabrousit) na normální brusce , zde udělám jen tvar ostří a pak mám na brusce filcový koutouč na který nanáším brusnou pastu a leštím ostří z obou stran, funguje to výtečně a dlouho to vydrží , jak jsem ale říkal musí to být nůž ne atrapa. :-)

[citace]dub napsal:

Mňa by zaujímala zrnitosť kameňa na finálne dobrúsenie. Ď.[/citace]

Trochu se bojím, že je to podobná otázka pro lidi kolem nožů, jako pro rybáře : " jaký je nejlepší prut na vláčení?" :-) Já jsem po desítkách let zkoušení dospěl k variantě : 250 grit na základní nabroušení, 1000 grit na finální dobroušení a poté pár tahů na výše zmiňované korundové "ocílce" od J.Bělského. Poměrně rychlé a s velmi solidním výsledkem. Mám na to sendvič obou uvedených zrnitostí - koupit se dá třeba tady :

http://brusnekameny.cz/cs/brusne-kameny-matsunaga/35-matsunaga-stone-kombinovany-250-1000-japonsky-brusny-kamen-king-4560272501583.html

Samozřejmě jsou k dispozici i kameny s gritem 6000 na dokonalé lapování, ale to pro účely vyříznutí svíčkové z tresky považuji za naprosto zbytečný luxus :-D

To apnea : Všetko jasné , fajn , dík.

Tak včera dorazil "federál" o J. Bělského a nemá chybu. Těch 30 cm pracovní délky je bezpečných snad i pro mačetu :-D

toto jsou moje nástroje...ta Mora je bez chyby a ten malej je mazlík koupený při cestě ze Soroye (čepel pouze 10 cm)

nejde zobrazit foto :-(

Chlapy, kde se dá koupit brusná pasta k potření kůže na vyleštění ostří nože a jaká?

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.