Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování ryb
- Toto téma obsahuje celkem 186 odpovědí. Do diskuze (53 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel janka a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#134207 4.2.2016 v 17:30
TTKnives napsal:
Keramické brousky BELSKY z umělého korundu, známého i pod názvem High Alumina, ani nevim jestli to prodává po netu, já jezdím na výstavy s nožema a on s brouskama. Používám brousky jen od něj a jsem naprosto spokojený.
Jsou vhodné i pro nerez a hodně tvrdé materiály (na které se standardně používá diamant) ?
#134218 4.2.2016 v 19:29MifakM napsal:
TTKnives napsal:
Jsou vhodné i pro nerez a hodně tvrdé materiály (na které se standardně používá diamant) ?
Jsou. Korund je tvrdostí jenom kousek pod diamantem. Mám od Honzy Bělského “ocílku” s jemnějším gritem. Tu používám ale až po základním nabroušení nože na klasickém karborundu nebo na japonských vodních kamenech k finálnímu “utažení” ostří. Udělal jsem si před pár týdny prkénka s kůží a brusnou pastou na úplně dokonalý finiš. Tak uvidíme,jestli bude nějáký rozdíl proti korundu. Vloni v Příbrami na výstavě jsem koupil i ploché korundové brousky, které se chystám vzít na moře na háčky. Mně ale broušení docela baví, když to zrovna nedělám každý večer pro celou partu:-), takže sám požívám nože s nižší tvrdostí oceli. Brousí se, podle mé zkušenosti, lépe a není problém je za pár desítek vteřin až několik minut dát zase do špičkové kondice. Oceli typu D2, Elmax, RWL atp. už vyžadují trochu více trpělivosti a “grifu”. Je pak otázka, jestli je taková špičková “práškovka” pro lidi, které broušení až tak nebere, úplně výhoda ….
#134227 5.2.2016 v 0:00Ahoj a mohu jen potvrdit příSpevek od APNEA, má naprostou pravdu. Půjčím kudlu z uhlíkovky k odskouší do Prušánek (nemohu se účestnit rod.důvody)
#134228 5.2.2016 v 6:21nullAhojte borci používam originál finské filetovacie nože už 26 rokov a som maximálne spokojný .Brúsenie používam elektrickú brúsku Philips a doprusovanie kamene a pastu.jediný problé neviem násť náhradné brusné kamene.Viete poradiť???😡
#134559 10.2.2016 v 8:42Diskuze nabrala správný směr, bez zesměšňování a zpochybňování druhých. Je konstruktivní. Děkuji.
#134560 10.2.2016 v 8:49Mňa by zaujímala zrnitosť kameňa na finálne dobrúsenie. Ď.
#134563 10.2.2016 v 9:52Mrkni na Knife.cz tam je nožích jejich výrobě a broušení psáno dost.
#134564 10.2.2016 v 9:55Nazdar,
brousím noře co se dají nabrousit(ne všechny se dají nabrousit) na normální brusce , zde udělám jen tvar ostří a pak mám na brusce filcový koutouč na který nanáším brusnou pastu a leštím ostří z obou stran, funguje to výtečně a dlouho to vydrží , jak jsem ale říkal musí to být nůž ne atrapa. 🙂
#134565 10.2.2016 v 9:58dub napsal:
Mňa by zaujímala zrnitosť kameňa na finálne dobrúsenie. Ď.
Trochu se bojím, že je to podobná otázka pro lidi kolem nožů, jako pro rybáře : ” jaký je nejlepší prut na vláčení?” 🙂 Já jsem po desítkách let zkoušení dospěl k variantě : 250 grit na základní nabroušení, 1000 grit na finální dobroušení a poté pár tahů na výše zmiňované korundové “ocílce” od J.Bělského. Poměrně rychlé a s velmi solidním výsledkem. Mám na to sendvič obou uvedených zrnitostí – koupit se dá třeba tady :
Samozřejmě jsou k dispozici i kameny s gritem 6000 na dokonalé lapování, ale to pro účely vyříznutí svíčkové z tresky považuji za naprosto zbytečný luxus 😀
#134569 10.2.2016 v 11:07To apnea : Všetko jasné , fajn , dík.
#134737 12.2.2016 v 19:27Tak včera dorazil “federál” o J. Bělského a nemá chybu. Těch 30 cm pracovní délky je bezpečných snad i pro mačetu 😀
#135002 17.2.2016 v 6:33toto jsou moje nástroje…ta Mora je bez chyby a ten malej je mazlík koupený při cestě ze Soroye (čepel pouze 10 cm)
#135003 17.2.2016 v 6:33#135004 17.2.2016 v 6:35nejde zobrazit foto 🙁
#135005 17.2.2016 v 6:40Chlapy, kde se dá koupit brusná pasta k potření kůže na vyleštění ostří nože a jaká?
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování ryb