[yt=CKCqay082g0=yt]CKCqay082g0[/yt]
[citace]ZAPA napsal:
Jak dlouhý, to může říci jen ten kdo s dlouhým nikdy neměl. Za mě v pohodě, vamor nahazuje a dvěma sekama je hotovo. [/citace]
Se ještě máte co učit :-D:-D:-D
Chuck Norris by to zvládnul jen na jeden :-D:-D:-D
Odpovědět
Ba ne Jindro :( Je to přesně obráceně. Chuck nepřefikne fšecko co má nohy (nebo aspoň jednu).
Odpovědět
Ahoj, ahoj, omlouvám se za pozdní reakce (trošku fofr)
MifakM, uhlíkovka náchylná na korozi přeci jen je ale bohatě stačí kudlu utřít suchým hadrem a je v pohodě, rybka má vlestní mastnotu která ne čepelce i po utření zůstane. Fileťák z uhlíkovky nepotřebuje žádnou zvláštní péči, čapne vlestní patinu a ta zůstane podle majitele. Jak jsem tady četl
"Prostě srdeční záležitost, skloubená s účelovostí a tak trochu i s exhibicionismem" je naprostá pravda.
Odpovědět
Ještě k tomu broušení:
Samozřejmě jako výrobce nabrousím a dám kudlu do původního stavu naprosto beztrestně ale snažim se donutit majitele k vlestnímu broušení, každá ruka nebo každý člověk má jiný styl a úhel otření (ocilka, véčko, brousek nebo! nedej svatý PETŘE ty plechová kolečka!)
Na ulíkovku platí keramická ocilka, běžnou ocilku nožem z uhlíkovky okrájím do špice.
Odpovědět
[citace]TTKnives napsal:
Na ulíkovku platí keramická ocilka, běžnou ocilku nožem z uhlíkovky okrájím do špice.[/citace]
A jaký je vlastně správný postup při potahování na ocílce?
Někdo to bere každou stranu na střídačku, další zase několik tahů po jedné straně nože a pak zase tu druhou. Dokonce jsem viděl i nůž břitem od sebe a pohyb směrem ke špici ocílky, ale to už se mi teda zdálo dost "proti srsti" a nesmyslné.
:-|
Odpovědět
...ostřím proti špičce ocilky-jeden tah po každé straně nože a střídat,alespoň takhle mě to učili v učení mistři řezničtí...
Odpovědět
[citace]Priba napsal:
Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell - dělají 3 varianty, nevím který
[/citace]
S protahovací ocilkou nemám zkušenost, ale pro člověka který nemá praxi s klasikou mi přijde jako super věc. DICK těchto protahovaček dělá hodně a dovolím si říci, že je to TOP značka a to jak v nožích, tak i v ocilkách.....jo a taky v cenách. Pro srovnání ostří je to nutnost. Člověk se nejvíc pořeže tupým nožem, to je stará pravda. Já používám fileťáky od Rapaly. Vyhovuje mi příjemná pogumovaná rukojeť a ostří drží docela slušně.
Já používám tuhle sestavu.
Odpovědět
[citace]MifakM napsal:
TTKnives napsal:
Na ulíkovku platí keramická ocilka, běžnou ocilku nožem z uhlíkovky okrájím do špice.
A jaký je vlastně správný postup při potahování na ocílce?
Někdo to bere každou stranu na střídačku, další zase několik tahů po jedné straně nože a pak zase tu druhou. Dokonce jsem viděl i nůž břitem od sebe a pohyb směrem ke špici ocílky, ale to už se mi teda zdálo dost "proti srsti" a nesmyslné.
V Prušánkách ti to ukážu, když budeš chtít, chce to jen cvik.
[/citace]:-)
Odpovědět
Kdyby tak do Prušánek dorazil zkušenej brusič a předvedl ... za poplatek nabrousil ...
Odpovědět
[citace]tuky napsal:
V Prušánkách ti to ukážu, když budeš chtít, chce to jen cvik.
[/citace]
Beru tě za slovo ;-)
Odpovědět
Přesně to jsem chtěl napsat. Takže beru si s sebou i řezničinu ;)
Odpovědět
[citace]milos napsal:
Kdyby tak do Prušánek dorazil zkušenej brusič a předvedl ... za poplatek nabrousil ...[/citace]
No snad to nezakřiknu - jednám s jedním nožířem (pan Brixi - někteří možná znáte), že by Prušánky navštívil a předvedl jak nože, tak i něco o broušení. Ale je to strašně na rychlo a už hodně nožířů mne bohužel odmítlo a i on ještě nevěděl zda bude mít čas. Více budu vědět zítra nebo pozítří.
Mám ještě pár jmen v záloze, ale ti už se tím neživí. Spíš je to jen jejich koníček. Zkusím ještě nějakého specialistu na broušení. Třeba i TTKnives dá tip (pohybuje se na knife.cz a tam je studijního materiálu a kontaktů také spousta)
:-D
Odpovědět
[citace]milos napsal:
Přesně to jsem chtěl napsat. Takže beru si s sebou i řezničinu ;) [/citace]
Zakazuje se.. ty se opiješ a fakt mne budeš chtít pak vyfiletovat :-D:-D:-D:-D
Odpovědět