Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování ryb
- Toto téma obsahuje celkem 186 odpovědí. Do diskuze (53 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel janka a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#134039 2.2.2016 v 18:37
ZAPA napsal:
Jak dlouhý, to může říci jen ten kdo s dlouhým nikdy neměl. Za mě v pohodě, vamor nahazuje a dvěma sekama je hotovo.
Se ještě máte co učit :-D:-D:-D
Chuck Norris by to zvládnul jen na jeden :-D:-D:-D
#134040 2.2.2016 v 18:45Ba ne Jindro 🙁 Je to přesně obráceně. Chuck nepřefikne fšecko co má nohy (nebo aspoň jednu).
#134044 2.2.2016 v 19:14Ahoj, ahoj, omlouvám se za pozdní reakce (trošku fofr)
MifakM, uhlíkovka náchylná na korozi přeci jen je ale bohatě stačí kudlu utřít suchým hadrem a je v pohodě, rybka má vlestní mastnotu která ne čepelce i po utření zůstane. Fileťák z uhlíkovky nepotřebuje žádnou zvláštní péči, čapne vlestní patinu a ta zůstane podle majitele. Jak jsem tady četl
“Prostě srdeční záležitost, skloubená s účelovostí a tak trochu i s exhibicionismem” je naprostá pravda.
#134045 2.2.2016 v 19:31Ještě k tomu broušení:
Samozřejmě jako výrobce nabrousím a dám kudlu do původního stavu naprosto beztrestně ale snažim se donutit majitele k vlestnímu broušení, každá ruka nebo každý člověk má jiný styl a úhel otření (ocilka, véčko, brousek nebo! nedej svatý PETŘE ty plechová kolečka!)
Na ulíkovku platí keramická ocilka, běžnou ocilku nožem z uhlíkovky okrájím do špice.
#134058 2.2.2016 v 20:33TTKnives napsal:
Na ulíkovku platí keramická ocilka, běžnou ocilku nožem z uhlíkovky okrájím do špice.
A jaký je vlastně správný postup při potahování na ocílce?
Někdo to bere každou stranu na střídačku, další zase několik tahů po jedné straně nože a pak zase tu druhou. Dokonce jsem viděl i nůž břitem od sebe a pohyb směrem ke špici ocílky, ale to už se mi teda zdálo dost “proti srsti” a nesmyslné.
😐
#134059 2.2.2016 v 20:39#134061 2.2.2016 v 20:45…ostřím proti špičce ocilky-jeden tah po každé straně nože a střídat,alespoň takhle mě to učili v učení mistři řezničtí…
#134064 2.2.2016 v 20:51Priba napsal:
Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který
S protahovací ocilkou nemám zkušenost, ale pro člověka který nemá praxi s klasikou mi přijde jako super věc. DICK těchto protahovaček dělá hodně a dovolím si říci, že je to TOP značka a to jak v nožích, tak i v ocilkách…..jo a taky v cenách. Pro srovnání ostří je to nutnost. Člověk se nejvíc pořeže tupým nožem, to je stará pravda. Já používám fileťáky od Rapaly. Vyhovuje mi příjemná pogumovaná rukojeť a ostří drží docela slušně.
Já používám tuhle sestavu.
#134066 2.2.2016 v 20:59MifakM napsal:
TTKnives napsal:
Na ulíkovku platí keramická ocilka, běžnou ocilku nožem z uhlíkovky okrájím do špice.
A jaký je vlastně správný postup při potahování na ocílce?
Někdo to bere každou stranu na střídačku, další zase několik tahů po jedné straně nože a pak zase tu druhou. Dokonce jsem viděl i nůž břitem od sebe a pohyb směrem ke špici ocílky, ale to už se mi teda zdálo dost “proti srsti” a nesmyslné.
V Prušánkách ti to ukážu, když budeš chtít, chce to jen cvik.
🙂
#134067 2.2.2016 v 20:59Kdyby tak do Prušánek dorazil zkušenej brusič a předvedl … za poplatek nabrousil …
#134068 2.2.2016 v 21:03TO milos: nic na tom není, chce to jen trpělivost.
#134069 2.2.2016 v 21:06tuky napsal:
V Prušánkách ti to ukážu, když budeš chtít, chce to jen cvik.
Beru tě za slovo 😉
#134071 2.2.2016 v 21:11Přesně to jsem chtěl napsat. Takže beru si s sebou i řezničinu 😉
#134072 2.2.2016 v 21:12milos napsal:
Kdyby tak do Prušánek dorazil zkušenej brusič a předvedl … za poplatek nabrousil …
No snad to nezakřiknu – jednám s jedním nožířem (pan Brixi – někteří možná znáte), že by Prušánky navštívil a předvedl jak nože, tak i něco o broušení. Ale je to strašně na rychlo a už hodně nožířů mne bohužel odmítlo a i on ještě nevěděl zda bude mít čas. Více budu vědět zítra nebo pozítří.
Mám ještě pár jmen v záloze, ale ti už se tím neživí. Spíš je to jen jejich koníček. Zkusím ještě nějakého specialistu na broušení. Třeba i TTKnives dá tip (pohybuje se na knife.cz a tam je studijního materiálu a kontaktů také spousta)
😀
#134074 2.2.2016 v 21:13milos napsal:
Přesně to jsem chtěl napsat. Takže beru si s sebou i řezničinu 😉
Zakazuje se.. ty se opiješ a fakt mne budeš chtít pak vyfiletovat :-D:-D:-D:-D
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování ryb