Hasvik, NO
temperature icon 10°C
polojasno
Trondheim, NO
temperature icon 11°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 13°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 12°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 29°C
oblačno

Co u Vás doma připravujete na štědrovečerní večeři?

Tak se nám kvapem blíží vánoce, tak mne napadlo, co kdo připravuje na tento večer za dobrotu. U nás je to klasika, smažený kapřík a bramborový salát. Kupuju kapry do 2,5 kg, většinou tři kousky. Zpravidla je stáhnu, dlouhé kosti nechávám, krátké proříznu, aby se nemusely "hledat". Letos máme vyjímku, kapříci jen dva, k tomu ale jednu štičku a dva líny. Už se těším.8-)

Pokud je to někde jinak, připojte i recept.

Odpovědět

Tak uplný profík to neni- usmrtit bodáním do ocasu ? To je trestuhodná blbost. To by v tak renomovaném řetězci neměli medializovat. A stahovat kůži dozadu taky není nejlepší.Pár kaprsónů jsem už dal. A aby se ti maso nezatrhlo je nejlepší jí stahovat šikmo dolů. On to tak ve finále taky dělal. Na druhé straně filetáž celé půlky s následným odstraněním žeber je pěkná.

[citace]mikr napsal:

Tak uplný profík to neni- usmrtit bodáním do ocasu ? To je trestuhodná blbost. To by v tak renomovaném řetězci neměli madializovat. A stahovat kůži dozadu taky není nejleší.Pár kapsónů jsem už dal. A aby s ti maso nezatrhlo je nejlepší jí tahovat šikmo dolů. On to tak ve finále taky tak dělal. Na druhé straně filetáž celé půlky s následným odstraněním žeber je pěkná.[/citace]

Řekl,že ho už dopředu zabil,aby se nemrskal.Známý kuchař to dělal taky,pro vykrvení,ale podle odborníka - majitele rybníků a sádek je to zbytečné,krev se rychle sráží a nedostane se z masa.Já osobně nevykrvuji ani ryby v Norsku a maso je bílé a v mražáku mi vydrží celý rok bez změny chuti.

Správný způsob zabití kapra je známý jak falešná pětka. Ranou do zátylku omráčit a přetnout žaberní oblouky. Já při tom vždy oddělím celou hlavu. Tento způsob není primárně o chuti masa ale hlavně o civilizovaném způsobu zabití ryby.

V neděli jdu ke klukům do ZERPu koupit dva šupináče 3-4 kg.Doufám,že budou mít hodně jiker.Polévku mám rád hustou a s opečenou houstičkou.

Řízek z tresky je sice vynikající,ale na vánočním stole máme vždy kapry s br salátem a kaší.Ta chuť prostě k těm vánocům patří.

To Kim - už povyrostli?

Ano vážil pouze 5,75 kg - většího jsem nesehnal - už je rozporcovaný a čeká v chládku na zítra. Totéž se děje s krkovičkou. Salát dokončen a nechává se uležet.

Teď jsem dokončil ryby a odpočívám u pivečka.Pak se musíme vrhnout na stromek,aby naši prckové zítra nenyli sklamaní.Už se nemůžou u babičky dočkat zítřka.

Také mám už hotovo :-)

Letos máme jen 30 porcí ze dvou kapříků( 8,20 Kg). No na to, že kapra jím jen já s tchýní, mám co do 26.12. dělat. Polívčička se mi povedla a čeká již jen na opečenou houstičku.

To bude zase obžerství:-)

Hlavně zdraví, že?

[citace]vlastina napsal: [/citace]No to klobouk dolů.Přeji si znovu vánoce a sedět u tohoto stolu.:-P

U nás poslední léta peču candáta k obědu, večer tradiční kapr a salát, bez toho si Štědrý den nedokážu představit.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.