Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Co u Vás doma připravujete na štědrovečerní večeři?
- Toto téma obsahuje celkem 40 odpovědí. Do diskuze (22 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Kapitán lipánek a poslední změna proběhla před 11 roky a 9 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#4543 19.12.2012 v 22:36
Tak se nám kvapem blíží vánoce, tak mne napadlo, co kdo připravuje na tento večer za dobrotu. U nás je to klasika, smažený kapřík a bramborový salát. Kupuju kapry do 2,5 kg, většinou tři kousky. Zpravidla je stáhnu, dlouhé kosti nechávám, krátké proříznu, aby se nemusely "hledat". Letos máme vyjímku, kapříci jen dva, k tomu ale jednu štičku a dva líny. Už se těším.8-)
Pokud je to někde jinak, připojte i recept.
#49231 19.12.2012 v 22:46no u nás hlavně dělám rybí polívku a kapra ,ale toho cosi chytím sám zásadně je nekupuju no a salát to mě vydrží i na 25
:-D:-D:-D:-D
#49236 20.12.2012 v 2:15Samozřejmě se smaží kapr – nekupujeme šupináče. Navíc ještě řízek z vepřové krkovice. Loni jsme měli kapra a candáta, ale k vánocům mě nesedl – jinak milionová pochoutka v průběhu roku. Salát se dělá hned ráno, aby se chutě ingrediencí spojili. Někdo do salátu dává část kořenové zeleniny v čertsvém stavu – okusil jsem to a nebylo to špatné.
#49251 20.12.2012 v 8:21U nás je klasika, aspoň jednou za rok máme smaženýho kapra bramborový salát (majonézu si dělám sám ty kupovany sra… nejsou k jídlu) a samozřejmě rybí polívku, z kapra a přidávám tresčí líčka, popř. odřezky z lososa. Zahušťuji rozvařeným tempohráškem a přidávám dušenou zeleninu na másle s muškátem.
#49252 20.12.2012 v 8:31u nás se stala klasikou “obecná” se salátem.
Salát dělám 23, aby se trošku rozležel.
Volba tresky byla kvůli dětem, protože jim to chutná a nemusím řešit kosti.
Už se nemůžu dočkat :-E
#49254 20.12.2012 v 8:47U nás je klasika:
Rybí polévka – vývar z kapřích hlav, zeleniny, cibule, česneku, koření, zahuštěný trochou kořenové zeleniny orestované na másle a zaprášené hladkou moukou a hodně mlíčí a jiker.
Bramborový salát vlastní výroby, kde převládá zelenina nad brambory.
Smažený kapr a kapr pečený na kmíně a másle.
Šťavnaté vepřové řízky z krkovice a kuřecí pro babičku a vnoučata.
Plzeň a cocacola.
Vánočka, štola, štrůdl a vánoční cukroví.
Kořalka na rozpouštění tuků a vínečko na sváteční pohodu.
Jsme velká rodina a rodina má být na Štedrý večer pohromadě.
#49255 20.12.2012 v 8:49Jsem rodem Jihočech, ale již 24 let bydlím na Kolínsku ( nad Labem ). Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že v tomto kraji se na štědrý večer podává bílá vinná klobása a vepřový řízek s bramborovým salátem…???
No, proti gustu žádný dišputát – ale obrátil jsem rodinu na víru své Třeboňské babičky a vždy připravuji rybu na tři způsoby:
Na večer vánoční je klasická rybí polévka se smaženými houskovými kostkami a řízky z kapříka s kyselým bramborovým salátem – přidávám do něj okurkový lák.
Na 1. boží hod připravuji kapra po cikánsku – zapečené kousky provoněné slaninou a koňským salámem překryté zeleninovým lečem.
Na 2. svátek pak připravuji štičí podkovy ve smetanové omáčce. Babička vždy dělala kapra na modro se švestkovou omáčkou ( “něco na způsob rajské” ) , ale tento recept jsem nikdy netrefil a už ho bohužel nikdy nezískám…
Stepe díky za téma a Všem šťastné a veselé.
#49261 20.12.2012 v 10:30Pro mě je to příjemné čtení snad nebudu sám. Dnes jsem se byl podívat k prodejním kádím. Setkali jsme se tam dva a zjistili jsme, že vůbec nedostali špígláky. Ani prodavač to nevěděl. Měli nápis, že kapříci jsou z Třeboně. Již si nepatuji, ale třeboňský kapr byl špíglák. Opravte mě jestli se mýlím. Také velikostně mi nevyhovovali. Tak snad zítra. Možná v jiných městech špígláky mají.
Ještě jednu věc. Leta jsem na rozporcovaného kapra kapal citron. Ovšem manželka mě sdělila, že se na čertvé ryby nemá dávat, až když je na talíři. Údajně to bylo v TV. Nevím k jaké úhoně by mohlo maso přijít.
#49267 20.12.2012 v 11:25Ahoj,
tak u nás je každoročně kapřík, ale nakonec ho jím akorát já 🙁 .Stejně jsem dopadl i s rybí polévkou. Tak jsem rodině letos ještě opatřil lososa. Sám jsem zvědavej jak to dopadne 🙂 Ale kapra si spokojeně sním zase sám, protože od toho já neupustím.Dle mého názoru to prostě k našim vánocům patří. Řizků si zase užiju na cestě do Norska, jelikož ty patří zase tam :-)))
#49268 20.12.2012 v 11:36Nejsem sice ještě úplně rozhodnutej, ale s největší pravděpodobností bude vánoční obědové menu následující (úpravy jsou možné):
24.12.2012
Falešná drštková polévka z hlívy ústřičné
Smažený kapr s bramborovým salátem
25.12.2012
Valašská kyselice z domácího kysaného zelí, uzeného apod.
Konfitovaná kachní prsa + speciální houbový kuba
26.12.2012
pro odlehčení zřejmě něco úžasného z halibuta s bramborovou kaší 😀
A než jsem to napsal. už mám zase min. 2 kg navíc 😀 😀 😀
#49270 20.12.2012 v 12:01HOj ,,,, když už si u toho Halibuta ,,,, dnes v MAKRO PRAHA ČM zrovna porcovali jednoho. Myslím, že měl tak okolo 130 -160cm . Moc pěknej8-)
#49272 20.12.2012 v 12:05Ne, ne, mám ještě vlastní zdroj 😀 😀 😀
#49274 20.12.2012 v 12:26To Step : Tohle jsem teď našel na idnes.cz. Kapr bez kostí
#49285 20.12.2012 v 14:15kim napsal:
Pro mě je to příjemné čtení snad nebudu sám. Dnes jsem se byl podívat k prodejním kádím. Setkali jsme se tam dva a zjistili jsme, že vůbec nedostali špígláky. Ani prodavač to nevěděl. Měli nápis, že kapříci jsou z Třeboně. Již si nepatuji, ale třeboňský kapr byl špíglák. Opravte mě jestli se mýlím. Také velikostně mi nevyhovovali. Tak snad zítra. Možná v jiných městech špígláky mají.
Ještě jednu věc. Leta jsem na rozporcovaného kapra kapal citron. Ovšem manželka mě sdělila, že se na čertvé ryby nemá dávat, až když je na talíři. Údajně to bylo v TV. Nevím k jaké úhoně by mohlo maso přijít.
V Třeboni mají klasického kapra se šupinama a jistě i špígláky tedy kapry lysce. Co šupiny neškrabu, ale podřezávám, tam mám radši vysokého šupináše.
#49288 20.12.2012 v 15:15kim napsal:
Pro mě je to příjemné čtení snad nebudu sám. Dnes jsem se byl podívat k prodejním kádím. Setkali jsme se tam dva a zjistili jsme, že vůbec nedostali špígláky. Ani prodavač to nevěděl. Měli nápis, že kapříci jsou z Třeboně. Již si nepatuji, ale třeboňský kapr byl špíglák. Opravte mě jestli se mýlím. Také velikostně mi nevyhovovali. Tak snad zítra. Možná v jiných městech špígláky mají.
Ještě jednu věc. Leta jsem na rozporcovaného kapra kapal citron. Ovšem manželka mě sdělila, že se na čertvé ryby nemá dávat, až když je na talíři. Údajně to bylo v TV. Nevím k jaké úhoně by mohlo maso přijít.
Typy ošupení kapra obecného
V našich podmínkách se můžeme setkat se čtyřmi základními typy kaprů podle ošupení:
Kapr šupinatý – celé tělo s vyjímkou hlavy je pokryté šupinami
Kapr lysec (lysý) – na svém těle má různě velká lysá místa, šupiny bývají u základny ploutví, na ocasním násadci, na hřbetní linii těla a za hlavou na trupu
Kapr řádkový – podobá se lysci, v postranní čáře však má jednu nebo dvě souvislé řady šupin
Kapr hladký – má tělo téměř bez šupin s výjimkou několika málo šupin u základen ploutví
Praktický význam má především chov kapra šupinatého a lysce. Kapr řádkový a hladký není tak běžný, protože tyto dva typy dosahují menší užitkovosti, jsou méně odolní a více náchylní k různým deformacím. nullTřeboňský kapr se chová ve formě kapra šupinatého i kapra lysce.
Přebráno přímo z webu trebonskykapr.cz
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Co u Vás doma připravujete na štědrovečerní večeři?