Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Cestovat po moři,či necestovat po třetím náhozu

• Toto téma obsahuje celkem 72 odpovědí. Do diskuze (29 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel MifakM a poslední změna proběhla před 11 roky a 12 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 73)
  • Autor
    mikr
    Účastník
    (204 odpovědí)

Tak tohle téma je na dlouhé zimní tlachání. Podle mě co loď to jiný styl. Tvrdit jestli je správné stát nebo jet, to bych si asi netroufnul. Jednou je to tak a jindy jinak. Když chytáš na 100+ tak asi mockrát misto neměníš a využíváš drif. Když mydlíš makrely tak jezdiš apod. Dokonce máme vyzkoušenou šoulačku. Chytáme na maso na rovném dně štikozubce. Když není drift tak položíme nástrahy na dno a popojedeme kus dál. Potom nástrahu pomalu přitahjeme k lodi. Docela to funguje.

2Stroft – jsem na tom stejně a je to čím dál hořší 😀

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

pěkné počtení kluci..;-);-)ale já už nechci zažít,to co sem zažil dvě Norska…jezdit od ničemu,k ničemu,ale my sme opravdu jezdili od ničemu k ničemu…mít takového blázna na lodi je strašné!!!!

Ale má to jednu velků výhodu…poznáte celý fjord a krajinu kolem z vody..:-):-):-)

Je to už dávno za mnů a vzpomínám na to pořád..:-(:-(:-(:-(

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

Já se přiznám, že jsme loni na Bakkanu jezdili jak prdlí. Stalo se totiž, že jsme už třetí den měli splněný limit v mrazáku a pohled na mapu, kde jsme měli označenou spoustu doporučených míst, které z této diskuse už třetí rok pilně střádám a na kterých jsme ještě vůbec nebyli, nás přímo dráždily, stejně jako kusy přes metr, které vozili první dny kolegové od vedle. Proč oni jo a my ne?

Těch deset dnů je prostě málo. Přejížděli jsme tedy z místa na místo tak po půlhodince, hodince, kterou jsme na každém místě strávili. Prostě jsme to zkoušeli a odjížděli jsme jinam ikdyž nám to bralo.

Při první návštěvě v roce 2010 jsme na Bakkanu nebyli vůbec vlevo u fjordu a u Husoy. Proto jsme loni vyjeli i tam, abychom to tam otestovali, jen se nám poslední dva dny zvedl trochu víc vítr, tak jsme se pak už neodvážili na odvrácenou stranu Husoy na otevřené moře.

Letos si po tom všem přeju, aby nám na Bakkanu foukalo od moře, ale ne moc a bylo šeredně.

Nemusí “chcát” stačí sem tam mrholit a “ony pudou”.

A když nás to drapsne, tak budeme zase jezdit jak prďani, protože už teď mám další místa, kde jsme ještě nebyli.

respi
    Člen
    (1804 odpovědí)

to Step:no vidíš a to je to krásné na Norsku a být tak trochu pošahaný,střeštěný a prdlý. A to jsme asi všici co tam jezdíme!!:-P

stipko
    Účastník
    (984 odpovědí)

To step:

Jazdiť sa može celý deň, ale musia to všetci chcieť.

Ak je nachytané, tak tiež skúšame nové miesta a jazdíme hore dole.

Na hlavu je, keď sa chytá, nič moc nejde, a máš na lodi niekoho, kto po pár náhodoch chce o 5 km ďalej, pretože tam tie ryby určite budú. Sú ľudia, ktorý chcú meniť flek už po jednom prejazde miesta. Žiadne skúšanie, žiadne menenie nástrah… Ryby sú inde.

Pilous
    Účastník
    (23 odpovědí)

To Mikr: souhlas. Jezdíme 2 lodě. Na jedné jsme my klidní, co nás chvilkové rybí vakuum nerozhodí. Na druhé je právě permanentní popojížděč. Je zajímavé porovnat úspěšnost. Obvykle (statistika z více pobytů) jsme 1-2 dny lepší my klidní, 2-3 dny je to fifty-fifty a 2-4 dny jsou lepší popojížděči. Nutno podotknout, že popojížděči mají i více trofejních ryb a větší druhovou pestrost ryb. Z toho by se dalo usoudit, že je popojíždění lepší a taky to občas slyšíme, jak se flákáme (protože chytáme společně 😀 ). Ale to je jen takový folklór. Prostě platí: ať si chytá každý jak se mu líbí, hlavně že si to pořádně užije. Samozřejmě si musí způsob chytání každá parta ujasnit (nejlépe dopředu, nejpozději po 1. dnu), aby si rybáři nepokazili Norský orgazmus. O ten přeci jde.

jirka66
    Účastník
    (353 odpovědí)

Zdravím všechny Norky.Máme to za cca 120 na Titran, tak se zatím ukájíme na těchto skvělých stránkách. Co se týká popojíždění,v naší tříčlenné posádce docela funguje demokracie.Plán cesty na den vymýšlíme společně večer před.Pokud má při lovu někdo pocit,že by se mělo popojet,tak navrhne hlasování a ve třech lidech nemůže dojít k patu.Jenom jestli jsem měl zastavit o 20m dříve nebo později, do toho už si jako kapitán mluvit nenechám,moc demokracie taky někdy škodí. Ryby filetujem všichni a filety rozdělíme na 3 stejné hromádky, ať si je potom každý zabalí podle svého.Jsou dny, kdy se třeba dvěma daří a jednomu ne a bez nějakého popichování a utahování se to neobejde. Vše ale v dobrém a i ten,kdo má smůlu, tak ostatním přeje, protože ta třetina bude jeho.:-D

kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

Jezdím na lodi ve dvou a rozdělení ulovených ryb praktikujeme následovně: V inkriminovaný lovící den si lovec největší ryby a tzv. zvláštnosti (halík a pod.) tyto ryby ponechá a zbývající dělíme na polovinu. Každý si filetuje sám svoji “hromádku”. Také se mi stalo, že jsem na lodi měl dva rybáře avšak jeden z nich i přes to, že s námi byl na lodi vůbec dva dny nenamočil prut – jen se vozil a kochal. V tomto případě jsem rozhodl, tak že chytá každý sám na sebe. Bohudík se mi to stalo jen jednou. Na konci zájezdu čekal, že mu můj přebývající úlovek dám. Nikoliv dal jsem to jinému. Od té doby se mnou nekomunikuje. Podotýkám, že mě to vůbec nenervuje.

jirka66
    Účastník
    (353 odpovědí)

S tím souhlasím, to dělení připadá v úvahu, pokud se snaží všichni a eliminujem tím pouze něčí smůlu. Jinak pokud někdo považuje svou velkou rybu za ,,trofejku´´,kterou by si odvezl celou, má na ni právo. Pokud se sejdou pohodáři jako my,tak si to každý den užíváme. Už aby byl začátek června8-)

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

My se spravedlivě dělíme, bez ohledu na to, jestli někdo chytá nebo se válí. Jsme na dvou lodích po třech a když to začne brát, stává se, že jeden obsluhuje ty dva co chytají,tahá ryby gafem,sundává z háčků, vyměňuje návazce, rozplétá zamotané a sleduje navigaci.

Vše děláme společně kromě kuchaře, který má vyjímku když filetujeme, vaří.

To, že si někdo hraje na vlastním písečku a dělá si zářezy na treskách, to jsem zažil naštěstí jen jednou. Zamrzí to, ale co naděláte? Už nemá důvěru. Člověk, který není ochotný se s kamarády dělit, nebude nejspíš ochoten se ani podílet na pomoci při řešení složitějších situací, které nás mohou potkat.

kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

Ano Stepe s tím lze souhlasit. Ale když na lodi vůbec nic nedělá t.j.nerozplétá, negafuje a pod. Kdyby se alespoň snažil a např. řídil loď ale ani to ne. To by namíchlo i mrtvého. Beru to, že si někdo třeba na hodinu odpočine. I já nevydržím celou dobu na moři jen lovit. Ale když je takový nemakačenko o generaci mladší a my dva starší hákujeme tak nevím. V kempu nic nedělal – např. vaření, mytí nádobí a pod. Vím, že partě, když mám přes limit stejně ryby rozdávám, ale v tomto případě jsem opravdu nemohl.

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

To Kim: To chápu. Já měl většinou štěstí, že jsem jel s partou, kterou jsem znal, protože jsem to vždy organizoval sám. Jen jednou jsem se nechal vyhecovat a hned první den jsem se nestačil divit. A to jsem většinu ryb ještě ten den po návratu vyfiletoval. Ani to se nepočítalo.Takže jsem utřel ….

Ještě štěstí, že jsem to měl s plnou penzí.:-D:-D

Franta
    Účastník
    (362 odpovědí)

To Step/kim: Asi mám na kolegy štěstí, když si tady čtu, jak jsou někteří jedinci nekolegiální, když to teda nějak tak šlušně nazvu. U nás došlo k rozdělení úloh nějak přirozenou cestou, na vodě jeden řídí, jeden určuje kam se jede, ohledně chytání a vylovování vzájemné pomoc. Filetování společně, chycené ryby jsou “naše” a dělení úlovku společné. Na baráku má jeden na starosti kuchyni, druhý techniku a třetí chodí a občas nám naleje :-D:-D. Prostě pohoda. Ale mít v partě nějaké nemakačenko a navíc na vodě dělat nějaké problémy, tak je druhý den s prutem na molu.

Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

To mthead: přesně tak, já u kormidla a kuchařovi nesmí nikdo do kuchyně. A nalejvá ten, kterému to přijde pod ruku. Jinak všichni všechno.

stipko
    Účastník
    (984 odpovědí)

Ako si čítam posledné príspevky, tak máme šťastie, že máme sem-tam problémy s trpezlivosťou, keď ryby neberú, ako by “mali”.

Nefachčenka som v Nórsku nikdy nezažil a snáď nikdy nezažijem, ale stať sa to môže. Hlavne, keď sa partia dopĺňa o nových ľudí.

Verím našim klukom, že nikoho takého navrhovať nebudú a ak aj, asi by to bol krátky proces.

Po skúsenostiach z minulých rokov, hneď po príjazde a vynesení vecí urobíme bojovú prípravu a dojednáme všetky zvyklosti. Kto sú kapitáni, rozdelenie lodí, rozdelenie nováčikov, provianťák, doktor, ktorý má právo podávať “medicínu”… 😀 Ryby sa delia rovným dielom, len ak je nejaká rarita a lovec ju chce, dá sa bokom.

Dohadujeme aj spôsob filetovania . S kožou, bez kože, kosti, bez kostí atď. Ak bol nejaký problém, tak bol len v úprave rýb. Sme celkom puntičkári a tak sa s filetovaním hrajeme. Naučiť nováčika filetovať bez zbytočných kostí nieje tak ťažké. Ale presvedčiť niekoho, kto už má Norsko za sebou, že mi to robíme inak ako on… 🙁

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 73)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Cestovat po moři,či necestovat po třetím náhozu

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...