Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Cestovat po moři,či necestovat po třetím náhozu

• Toto téma obsahuje celkem 72 odpovědí. Do diskuze (29 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel MifakM a poslední změna proběhla před 11 roky a 12 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 73)
  • Autor
    vapno1
    Účastník
    (445 odpovědí)

Souhlas se všemi, kteří kritizují časté stěhování z místa na místo. Zkuste se ale vyjádřit k tomu, jak dlouho setrvat na místě, když echo nic neukazuje, nebo ukazuje a nic se neděje. Nebudu přeci stát na jednom místě, když úspěch je přinejmenším nejistý. Mnohokrát Bylo řečeno, že echo je sice pomocník, ale ne všeuměl. Musím přeci zkusit jiné místo. Mám letitou domněnku, že spolu s přístroji je důležitá mapa, intuice, zkušenosti s mořskou rybařinou, rybářská trpělivost.

Dalibor: se střídáním kapitánů 100% souhlas. Praktikujem také. Nevím ale, jak by se k tomu stavěli majitelé, kteří zpravidla chtějí jednoho a formálně zodpovědného.

Hoop
    Účastník
    (939 odpovědí)

My jsme v loni chytli druhý týden až moc hezké počasí, člověk si říkal nemůžeme nevyjet, ale ryby nespolupracovaly. Je to jak u nás, pěkné počasí – ryba nejde.V té chvíly jsme museli přejíždět tak nebo tak a našli jsme třeba na první pohled i reliéfem dna totálně nezajímavé místo(průplav mezi dvěma ostrůvky – vzdálenost cca 100m – hloubka 10-15m mírně se svažující, bez nějakých nerovností), ale co drift tak na lodi jedna ryba. Při takovém nezájmu ryb královské místo. Superpointy, kde tutově nachytáme totálně zklamaly.

Co se týká kapitánů, dokážeme všichni( a musíme)umět, ale jeden

kapitán to prostě má v ruce, má cit a odhad. Pokud vyloženě neprotestuje, tak řídí rád a my mu v tom nebráníme.

kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

Nedovedu přesně odhadnout čas jak dlouho pobývám na jednom místě. Co však praktikuji je to, že mám dva přívlačáky na jednom gumu a na druhém pilříka. Když nepomůže ani jedna verze zkusím podle hloubky těžký pikr s páternoster. Nikdy se však na jednom místě nurdžím. Když toto selže podívám se do mapy a podojedu dál. Echolotu co se týká ryb moc nevěřím – zajímá mě profil dna, zejména když to tam skáče třeba z 10 do 50 m.Kolikrát se nám stalo, že v roklině od 60 do 190 m ukazoval echolot kvanta ryb a nic a zase naopak. Znám jednoho, který to 2x-3x prohodí a jede dál. Já na tom místě zůstanu třeba o 30 min. déle a ulovím – on mě pak něvěří, že to bylo tam, kde mě opustil. Proto trpělivost,zkušenost a znalost terénu je na místě – souhlas. Vždyť je třeba mít čas na svačinu, narovnat záda, něco nafotit a pod.

sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

kim napsal:

Nedovedu přesně odhadnout čas jak dlouho pobývám na jednom místě. Co však praktikuji je to, že mám dva přívlačáky na jednom gumu a na druhém pilříka. Když nepomůže ani jedna verze zkusím podle hloubky těžký pikr s páternoster. Nikdy se však na jednom místě nurdžím. Když toto selže podívám se do mapy a podojedu dál. Echolotu co se týká ryb moc nevěřím – zajímá mě profil dna, zejména když to tam skáče třeba z 10 do 50 m.Kolikrát se nám stalo, že v roklině od 60 do 190 m ukazoval echolot kvanta ryb a nic a zase naopak. Znám jednoho, který to 2x-3x prohodí a jede dál. Já na tom místě zůstanu třeba o 30 min. déle a ulovím – on mě pak něvěří, že to bylo tam, kde mě opustil. Proto trpělivost,zkušenost a znalost terénu je na místě – souhlas. Vždyť je třeba mít čas na svačinu, narovnat záda, něco nafotit a pod.

S Kimem opět souhlas a s ostatníma,ještě je třeba vzít v potaz,že když echolot ukazuje ryby a plno můžou to být silné spodní mořské proudy,plavající nečistoty,a při přejíždění,dokonce bublinky od lodního šroubu,na toto kluci pozor,jedete a najednou echo plné ryb,zastavíte a pomalu se ryby začnou vytrácet a sou pryč,nastartujete a opět znova.Budete se za tímto jevem honit celý den a opravdu nic nechytnete,když sem byl poprvé v Norsku,tak sme taky honily bublinky od lodního šroubu,já byl nováček a nevěděl sem to.Kolega už tam byl párkrát a hurá na bublinky..:-D:-D:-D:-D

respi
    Člen
    (1804 odpovědí)

Jéjé bublinky:-)to známe hele to je ryb!vláčíš,pilkruješ a nic kurňa co je? nežerou,nízkej tlak,vysokej tlak,měníš pilkry jak vzteklej8-O a pak na to příjdeš:-P. Když jsme byli v Norsku poprvé dostali jsme loď bez echáče,to jsme se řídili rackama,nebo jezdili za loděma s echolotem,pořád jsme hledali jak blbci:-P8-)

janek
    Účastník
    (117 odpovědí)

Taky mohu přidat nějakou zkušenost z podzimního bakkanu, kdy to byla vyloženě honička za rybama. Né že bychom to dělali úmyslně, ale ryby byly úplně lhostejné ke všemu. Fungovali spíše místa do 20m hloubky a to jak na polaky tak i dorše. Našlo se místo, pokud do tří driftů nebyl záběr, přes to že echolot byl plný, nemělo to význam. Jezdili jsme od místa k místu, když brali, tak na drift tak 2 ryby, to jsme zopakovali parkrát po sobě a byl konec, a zase na další místo. Projezdili jsme opravdu hodně benzínu i času, ale byla to jediná možnost, jak si zachytat. Doufám že v květnu na Sorroy to bude klidnější, méně ježdění a více chytání. Taky mě to moc nebaví jezdit jako splašený.

stipko
    Účastník
    (984 odpovědí)

Prikláňam sa k názoru, že časté “popojíždění” je viac na škodu ako k úžitku.

Samozrejme je veľmi dôležitá príprava s mapou a znalosť vody.

Nájsť a označiť waypointy jak na podmorských horách, zrázoch, tak aj na plytčinách, aby sme boli pripravený na rôzne eventuality.

Najhoršie je, keď druhý deň ryba na včerajšom mieste “nieje”. To je potom prúser, pretože nálada na lodi okamžite padne. Tam nastane tendencia k lietaniu po vode.

Zastávam názor, že je lepšie určiť časový interval, po ktorý sa bude prechytávať flek, aj keď ryba neberie.

A dlhý drift. Už veľakrát sa stalo, že ryby z ničoho prestali brať. Keď sme ďalej driftovali na miestach, kde by sa inak nenahodilo, tak zábery začali znovu.

Ale najhoršie je mať na lodi otrávených ľudí, ktorý po troch ponoreniach vyhlásia “RYBA TU NIEJE” (V NORSKU 😀 )

To by ma šľak trafil.

:-E:-E:-E

Pafka
    Účastník
    (3892 odpovědí)

U nás je to o demokracii – na lodi jsme tři a větší bere 🙂

Někdy popojedem dříve, někdy později – jedeme si to užít a proto i občasná ignorace ze strany ryb není na škodu (lehnout do lodi a při nahozené vláčce relaxovat a čekat na záběr někdy není špatné) 🙂

Takže to, i s ohledem na permanentní pohyb lodi z důvodu driftu či přílivu či odlivu, v zásadě moc neřešíme – nemáme na lodi žádného prudiče a to je nejdůležitější. :-D:-D:-D

dedek
    Člen
    (489 odpovědí)

Pafka napsal:

U nás je to o demokracii – na lodi jsme tři a větší bere

Někdy popojedem dříve, někdy později – jedeme si to užít a proto i občasná ignorace ze strany ryb není na škodu (lehnout do lodi a při nahozené vláčce relaxovat a čekat na záběr někdy není špatné)

Takže to, i s ohledem na permanentní pohyb lodi z důvodu driftu či přílivu či odlivu, v zásadě moc neřešíme – nemáme na lodi žádného prudiče a to je nejdůležitější.

Tak si to představujem i mi.Prostě klídek a pohoda a ostatní přijde samo.:-D:-D:-D

stroft
    Účastník
    (136 odpovědí)

Kdo nespálí 200litrů benzínu, jako by v Norsku nebyl:-D Teď vážně, sedět na místě(driftovat) půl dne bez ryby, to je nesmysl. Pevně věřím echolotu(dobře nastavenému) a v souvislosti s mapou, ryby hledám. Ležet na lodi a realxovat to můžu u nás na rybníku ale 3500km vzdálený rybolov si musím vychutnat od prvního až po poslední nához. Ale třeba jednou dozraju a budu se tam jezdit kochat.:-D

Pafka
    Účastník
    (3892 odpovědí)

2 STROFT

Neboj se, my taky máme často oči lovců podlité krví, ale nic se nemá přehánět a tak dokážeme i zrelaxovat 🙂

janek
    Účastník
    (117 odpovědí)

Plně souhlasím se stroftem, možná je to i tím, že tam jezdíme spolu, a do rybolovu jsme opravdu zapálení. Jak jednou hodím nástrahu do vody, jako by mě popadl amok, a chytám třeba 12 hodin v kuse a mám problém do toho vsadit 5 min přestávku na jídlo. No prostě blázni. Kochat se jezdíme do Španělska na Ebro, a tam to opravdu funguje.

stroft
    Účastník
    (136 odpovědí)

janek napsal:

Plně souhlasím se stroftem, možná je to i tím, že tam jezdíme spolu, a do rybolovu jsme opravdu zapálení. Jak jednou hodím nástrahu do vody, jako by mě popadl amok, a chytám třeba 12 hodin v kuse a mám problém do toho vsadit 5 min přestávku na jídlo. No prostě blázni. Kochat se jezdíme do Španělska na Ebro, a tam to opravdu funguje.

Jaká přestávka na jídlo, v pravé ruce, pilkrák v levé vláčák a mezi koleny rohlík s máslem. Přestaňte se kochat, doktore :-E

Pafka
    Účastník
    (3892 odpovědí)

Tak to ne pánové – řízek s bramborovým salátem a nebo svíčková se šesti se na lodi jíst nedá :-D:-D:-D

janek
    Účastník
    (117 odpovědí)

Však my taky nejíme, jíme až po návratu, filetování a okoupání. Na lodi je to opravdu nouzové.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 73)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Cestovat po moři,či necestovat po třetím náhozu

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...