Hasvik, NO
temperature icon 4°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 7°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 19°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 9°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 29°C
skoro jasno

Cesta na sever cez Helsinky

Máme to ešte za 108 a tak špekulujeme, kombinujeme a vymýšľame.

Ideme na Soroyu a okrem klasickej trasy - Poľsko, Nemecko, Dánsko, Švédsko, Fínsko a Norsko

premýšľame variantu Poľsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, trajekt Talin - Helsinky, Fínsko - autovlak Helsinky - Rovaniemi, a Norsko.

Druhá varianta je fantastická z hľadiska odpočinku. Podľa mapových plánovačov je trasa Jeseník - Talin asi 20h dlhá.

Trajekt 2,5h a 13h vlak. Z Rovaniemi to može byt asi 10h do Oksfjordu.

Je to o niečo drahšie ako trasa Švédskom po vlastnej, ale za to pohodlie by to asi stálo.

Stále je to ale teória. Potreboval by som nejaké konkrétnejšie informácie.

Absolvoval niekto túto cestu?

Podeľte sa so skúsenosťami.

Díky

Odpovědět

to už není nikdo kdo by přispěl???

My touto cestou jeli loni na Soroya a pojali jsme to i jako poznávací výlet: prohlídka města s přespáním v Rize, ochutnávky místních a národních pokrmů včetně nápojů - doporučuju, stojí za to. Následující den byl na pořadu Tallin, v témže duchu jako v Rize. Další ráno trajektem přejezd do Helsinek a poté přes Finsko směr Soroya. Finskem jsme jeli  na pohodu, sem tam nějaká zastávka a kochání se okolní krajinou, samozřejmostí byla prohlídka polar parku v  Rovaniemi na polárním kruhu.

Následující rok (2021) opět Soroya a opět ta samá cesta, jen namísto Tallinu, budou na pořadu dne Helsinky.

Moc díky za podnětné informace, dozfám, že ještě někdo něco písne

nebude někdo na této cestě 19.4.2021??

Z nejakého dôvodu sa nechce zobraziť môj príspevok.
Tak snáď do tretice to výjde.....

Jedlo sme si cestou dávali len vo fastfoodoch.
V Lotyšsku v Hesburger, v Taline Kebab a potom až hore nad Rovaniemi niekde na pumpe, pravú fínsku pizzu :-)

Suveníry napr. z dreva, majú v centre Talinu.
V Rovaniemi v Santa Claus Village sú dva fajn obchody.
Nože Marttiini a šperky s Laponskými motívmi Taigakoru.
Ešte pred mestečkom Inari je medzi lesmi a jazerami odpočívadlo nazvané Karhu Tupa, kde sa dajú kúpiť Laponské výrobky a aj niečo zjesť.

:-)

Opravené

To STIPKO:

díky za odkaz na nože, objednal jsem si nůž do výroby, prostě nádhera, jsem nadšený, že něco takového existuje a není to za nějaký strašný balík.

Pozerám, že sa objavili všetky nezobrazené príspevky.

Skúsim zmazať opakovania.

To Radek:

Som rád, že to pomohlo.

Holkám som objednal niečo zo šperkov a bodoval som..... :-)

na holky se vykašlu, mám jen jednu a to už 25 let, ta má jiné nároky

ale jinak super, škoda že nejezdí se mnou.....

Moc díky za podnětné informace, dozfám, že ještě někdo něco písne

jeli jsme v roce 2018 trasu Prostějov – Tallin 1500km, tam na noční trajekt do Helsinek, jede to večer, přirazí ke břehu, vypne motory a vyspíš se tuším do 7,00 (8hodin místo 3,5h na trajektu), jen snídaně s sebou nestála za nic (do pytlíku pár drobností) a pak dále na sever Lahti-Jyvaskyla-Oulu-Kemi. Stavili se zachytat si na Fun & Fish, ale byla to je n Fun, fish žádná :-) U Kemi jsme spali v kempu Savotta Camping, chytali na řece u kempu, sauna se skokem do řeky a ráno vyrazili na Rovaniemi, Inari, Karasjok, Alta – Oksfjord. Chtěli jsme spát v kempu Altfjord Camping, ale nedal se objednat přes Booking. Jeli jsme kolem něj v noci, takže jsme nestavěli a pokračovali až do Oksfjordu a trápili se tam asi již od 1,00 až do 8,00 v autě.  Cesta přes LV, LT,EST, FIN v pohodě. Po cestě až na severu dost sobů. Provoz na cestě kromě Polska v pohodě a hezká příroda, ve FIN volné cesty. Jen komáři na severu, pokud jedeš až v červenci.

Doporučuji navigaci Waze, které upozorňuje perfektně na aktuální dopravní situace, zácpy a ušetří tedy čas. Upozorňuje na veškeré pevné radary, kterých je mezi Helsinkama a Kemi hodně. Na severu od Kemi už tolik ne.

Poprvé jsme se vraceli trasou úplně bez trajektů (chtělo se nám řídit a nečekat na trajekty) Oksfjord- Karasjok-Rovaniemi – Haparanda- Stockholm- Malmo- Kodaň- Hamburk- Praha – Prostějov a bylo to krásných 3940km. 52hodin celkem a 40hodin řízení.  Už nikdy více. Byl to masakr i v Mercedesu GLE, kterej kilometry polyká jako nic a záda nebolí jak v dodávce. Spát jsme nikde nemohli kvůli mraženým filetám. Chtělo by to sehnat ubytko s mrazícím boxem.
Loni jsem jel trasou Prostějov- Gdaňsk 750km a pak trajekt Gdaňsk-Nynashamn a odtud už je to do Oxfjordu cca “pouhých” 1700km. Celkem cca 2500km.
My teď vždy cestu tam (Soroya) pojmeme jako cestování po Švédsku, rybaření štiky, poznávačky, losí farmy a jedeme třeba o týden dříve. Cesta zpět je kvůli filetům už jen závod s časem. Např. pěkná losí farma je u Overkalix. Jeli jsme přes Kilpisjarvi a přespali v Arctic Fjord Camp Burfjord, ráno brzo vstali a je to cca hodinku na trajekt v Oksfjordu na 8 ráno. Byli jsme tam dřív, aby nás na 100% pobral trajekt.  Domů jsme jeli už nejkratší cestou přes Kautokeino, Tore, Umea, Stockholm, Nyneshamen a zase trajekt do Gdaňska.

Nevýhoda, že cesta zpět přes Polsko začíná výjezdem z trajektu cca ve 12,00 a do Prostějova jsem přijeli cca 1,00 v noci.

Za mne cesta přes Helsinky a Finsko - chce to aspoň jednou vidět, ale teď už budu jezdit Gdaňsk - Nynashamn, protože si na 18h dlouhém trajektu super odpočinem a dalo se spát. Neřvaly tak motory jako na jiných trajektech, kde jsem nemohl zahmouřit oka.

něco bližšího o tom trajektu, rezervace, cenovky apod, ať to nemusím hledat?

jinak moc děkuji za super info

jen tam víc, jen houšť

Premýšľal som o rozdelení cesty a prespaním v campe niekde u peknej rieky.
Losos v júni v riekach ešte nieje, pstruhy chceme skúšať na Soroyi a ísť na šťuky bez znalostí miesta, nemá význam.
Aby zastávka mala význam, museli by sme spať niekde vo Fínsku a to je krajina s najväčšou hustotou komárov na decimeter kubický :-)
Máte nejaké typy?

tak ono záleží na tom, kdy jedeš, vzhledem k tomu, že my jedeme v dubnu, tak se nás netýkají ani lososi, ani komáři :-)

Mám pocit, že komáre tam sú stále. Ale je fakt, že najskôr sme tam boli v máji.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.