Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 19°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 11°C
déšť
Oslo, NO
temperature icon 13°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 14°C
slabé přeháňky
Malé, MV
temperature icon 29°C
oblačno
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Balení ryb

tom
12.01.2019 ID: 824942

Ahoj, zajímalo by mne jakým způsobem balíte ulovené ryby tak, aby se co nejvíc zamražených  dalo vyrovnat do polystyrenové bedny. Jsou nějaké speciální krabičky? Mám klasickou bednu k převozu. Nebo je nějaký jiný fígl?, prosím o radu. Díky za vaše názory a zkušenosti.

0
Odpovědět
Tamarar
12.01.2019 ID: 1304454

Ahoj, vymyslel jsem to následovně: jezdíme ve dvou, tj. 40 kilo filetů. Udělal jsem bednu z 12cm polystyrenu tak, aby se mi vlezla akorát do jedné části kufru auta. Vnitřní rozměr je cca 34x34x70 (musel bych to změřit). Má těsné víko. Dovnitř je na přesně udělaná druhá bedna z 3 mm překližky. Je vyztužena tak, aby se nekroutila tlakem mraženého masa.

V Norsku vytáhnu překližkovou bednu, dám do mrazáku, podložím tenkýma kurtama.  Mám k bedně taky kus překližky, která odpovídá vnitřním rozměrům, je v něm provlečený provaz, aby se dal pohodlně vytáhnout.
Uděláme filety, dáme do sáčků. Rovnáme to celé plochy, když narovnáme celou dávku, vložím ten překližkový čtverec, dám tam dva kameny, aby se to lisovalo. Než přivezeme další, je to promrzlé, vytáhnu "píst", dám další vrstvu ryb, a znovu zatížím. Až je to plné, dva chlapi to na kurtech v pohodě vytáhnou, dáme to přímo do polystyrenového obalu a do auta. Pro jistotu jsem spoj vždy objel i silikonem, ale nikdy to nebylo potřeba. Přijeli jsme za necelých 40 hodin domů a vždy to bylo zmrzlé jako kámen.

Tímto způsobem nevznikají žádné nebo minimální vzduchové bubliny, využití prostoru je dokonalé a má to teplotní stabilitu. Nemám možnost udělat vnitřní krabici kovovou, takže jsem to vyřešil takto. Formování masa do nějakých tvarů je podle mě problém, protože pokud mám kónickou formu, tak mi vznikají mezery mezi bloky, pokud ji nemám, tak to někdy může jít těžko vyndat. A musím vozit formu. Takto v bedně vezu základní potraviny tam, a zpátky ryby.

Pravda je, že jsme vždy dovezli třeba jen 3-5 kg masa, nikdy jsme  nevozili více, aby to stihlo promrznout rychle a zcela. Tak lovu zdar!

1

Odpovědět

honzak
13.01.2019 ID: 1304460

Ahoj, vymyslel jsem to následovně: jezdíme ve dvou, tj. 40 kilo filetů. Udělal jsem bednu z 12cm polystyrenu tak, aby se mi vlezla akorát do jedné části kufru auta. Vnitřní rozměr je cca 34x34x70 (musel bych to změřit). Má těsné víko. Dovnitř je na přesně udělaná druhá bedna z 3 mm překližky. Je vyztužena tak, aby se nekroutila tlakem mraženého masa. V Norsku vytáhnu překližkovou bednu, dám do mrazáku, podložím tenkýma kurtama. Mám k bedně taky kus překližky, která odpovídá vnitřním rozměrům, je v něm provlečený provaz, aby se dal pohodlně vytáhnout. Uděláme filety, dáme do sáčků. Rovnáme to celé plochy, když narovnáme celou dávku, vložím ten překližkový čtverec, dám tam dva kameny, aby se to lisovalo. Než přivezeme další, je to promrzlé, vytáhnu „píst“, dám další vrstvu ryb, a znovu zatížím. Až je to plné, dva chlapi to na kurtech v pohodě vytáhnou, dáme to přímo do polystyrenového obalu a do auta. Pro jistotu jsem spoj vždy objel i silikonem, ale nikdy to nebylo potřeba. Přijeli jsme za necelých 40 hodin domů a vždy to bylo zmrzlé jako kámen. Tímto způsobem nevznikají žádné nebo minimální vzduchové bubliny, využití prostoru je dokonalé a má to teplotní stabilitu. Nemám možnost udělat vnitřní krabici kovovou, takže jsem to vyřešil takto. Formování masa do nějakých tvarů je podle mě problém, protože pokud mám kónickou formu, tak mi vznikají mezery mezi bloky, pokud ji nemám, tak to někdy může jít těžko vyndat. A musím vozit formu. Takto v bedně vezu základní potraviny tam, a zpátky ryby. Pravda je, že jsme vždy dovezli třeba jen 3-5 kg masa, nikdy jsme nevozili více, aby to stihlo promrznout rychle a zcela. Tak lovu zdar!

kolik pak vazi takto napechovana krabice??

0

Odpovědět

stipko
14.01.2019 ID: 1304473

Zaujímavý nápad.

Šlo by to vyfotiť?

0

Odpovědět

Lucky38
15.01.2019 ID: 1304564

Zdar chlapi,chci se zeptat spíš nekoho,kdo z vás byl někde dál,třeba na Loppě,v jakém stavu se přivezou domu ryby v bedně po cestě autem? Není to vše rozmrazene na"blato"??

0

Odpovědět

ajca
15.01.2019 ID: 1304567

Neboj ryby jsou jak kámen.

0

Odpovědět

Marin
15.01.2019 ID: 1304569

Lucky38 :  loni jsme dojeli ze Soroya za 52h a ryby byly na kameň. A to při návratu domů v Laponsku u Kamaanen a Inari v červenci 2018 bylo +27 stupňů (místo obvyklých 10) a ve Švédsku níže asi +34.  Takže tipuju, že krizově by to vydrželo při nižší teplotě i 72h (a někde klidně přespat)

Ale doporučuju tmavěmodré ty dražší bedny Makro - thermo - kuli Horeca, jsou 3- velikosti přibližně 20l, 40l, 55l - do té 40 vejde limit pro 2 lidi. Ta 55l je podlouhlá. Podle prostoru v autě atd.  o tloušťce stěny 36mm. S tenší stěnou nedoporučuju, jinak to nedovezeš.  Cca 1600-2000.

Pokud bys neměl vrchovatou bednu, tak vycpat vzduchovou mezeru termoprádlem, tričkama atd.

Taky někteří kluci používaj chladící termoboxy plastové např. Coleman - to je prej taky odzkoušené, ale já s tím zkušenost nemám. Marek

1

Odpovědět

Lucky38
15.01.2019 ID: 1304574

Kluci diky

0

Odpovědět

Marin
08.07.2025 ID: 2365906

ahoj všem, dovoluji si otevřít starší téma.

Potřebuji se zeptat, zda nemá někdo nějaký zlepšovák, jak navýšit izolační schopnost (delší čas udržení zmrazených filetů) polystyrenové bedny z Makra typ Thermokuli. Jde o to, že bych potřeboval se zmraženýma rybama jet domů déle než např. 48h  při cestě okolo 2000km / jediný řidič. (někde přespat)

Napadlo mne nalepit do větší bedny na vnitřní stěny, dno a víko např. 3cm XPS (styrodur) ale nemám vyzkoušeno, jak moc se izolační schopnost zvedne. Nebo vyplnit mirelonem.

Řešil někdo podobný problém?

Nerad bych kupoval něco jiného, protože s ohledem na větší výpravy mám doma 3 Makro bedny a s ohledem na další vývoj s vývozem ryb ty velké už nebudu spíše potřebovat :-)

P.S. Vlastní mražák si nevozím, jezdím osobákem. A zřejmě není jednoduché po cestě zpátky najít někde ve Švédsku ubytování s velkým mrazákem. Tam na to nejsou zavedení.

Díky předem za pomoc.

0

Odpovědět

Petr
08.07.2025 ID: 2365911

dnes používám vakuovačku, jezdíme s manželkou ve dvou a limity netlačí na lepší skladování.

V době masaření jsme používali prázdné obaly od mléka, sáček a gumičku. Krabice od mléka se snadno vyskládají ale hlavně maso tak nevymrzá díky hliníku. Pozor při skládání prázdných krabic nerozlepit dno, lépe drží formu. Krabice od džusů se neosvědčily. Foto lp 2006

IMG_6285
1

Odpovědět

Petr
08.07.2025 ID: 2365912

Marin napsal:
ahoj všem, dovoluji si otevřít starší téma. Potřebuji se zeptat, zda nemá někdo nějaký zlepšovák, jak navýšit izolační schopnost (delší čas udržení zmrazených filetů) polystyrenové bedny z Makra typ Thermokuli. Jde o to, že bych potřeboval se zmraženýma rybama jet domů déle než např. 48h při cestě okolo 2000km / jediný řidič. (někde přespat) Napadlo mne nalepit do větší bedny na vnitřní stěny, dno a víko např. 3cm XPS (styrodur) ale nemám vyzkoušeno, jak moc se izolační schopnost zvedne. Nebo vyplnit mirelonem. Řešil někdo podobný problém? Nerad bych kupoval něco jiného, protože s ohledem na větší výpravy mám doma 3 Makro bedny a s ohledem na další vývoj s vývozem ryb ty velké už nebudu spíše potřebovat :-) P.S. Vlastní mražák si nevozím, jezdím osobákem. A zřejmě není jednoduché po cestě zpátky najít někde ve Švédsku ubytování s velkým mrazákem. Tam na to nejsou zavedení. Díky předem za pomoc.
Ahoj bedny jsem zabalil - překryl hliníkovou fólií proti mrazu na čelní sklo a opravdu výrazný rozdíl. Používám bedny z Makra a vydrží třídenní cestu

1

Odpovědět

Piva
09.07.2025 ID: 2365927

Ahoj, zasílám letošní zkušenost. Zmražené ryby zabalené jednotlivě do strečovky dáme do polystyrenové bedny. Bednu pak ještě důkladně a pevně omotáme strečovkou. Letos jsme letěli a tak jsme bednu ještě dali do ušité látkové tašky. Zavazadla se nám po cestě někam zatoulala a tak jsem řešil s dopravcem zpoždění. Každopádně od doby kdy jsem zabalil ryby do bedny po 62 hodinách je rozbalil, bylo vše zmrzlé.

1

Odpovědět

JuraS.
09.07.2025 ID: 2365943

Zdravím. Tohle téma pomalu nemá smysl řešit. Při těch omezeních mi bude stačil taška co se prodávají třeba v globusu o které tvrdí, že je na mražené potraviny. Protože do té se 5kg vleze jako nic když 10 kg budeš moci za celý rok vyvést. A když tam pojedeš 2x (což mnozí jezdí i víckrát) tak to zvládneš.

Ale kdyby to nebylo tak já mám profi potravinářský box z jiného materiálu než polystyren. Do něj mám gelové mrazící vložky a na něj ušitý obal ze stanového plátna. S pouty se to nakládá parádně a hlavně je to daleko víc odolné proti různým úderům při nakládání/vykládání. V autobusu. Jinak filety nejlépe balit po porcích do pytlíků na mrazení a nebo do potravinářské folie. Ta domy kdy se ryby lisovali do různých boxů (jak vzpomínaní tetra obaly od mléka) jsou už dávno pryč (škoda) protože to jsi pak do klasické polystyrenové bedny dokázal nacpat i 30 kilo filetů. A na Smole jsem viděl že měli lisovací nerezovou věc co jim v mrazáku slisovala kostku filetů a pak de fakto zaplnili jen těmi kostkami polystyrenovou bednu. Je třeba dodat , že takto zásobovali nějaký penzion co v prostředku pobytu přijel, naložil plné bedny a nechal jim prázdné které pak vezli autobusem.

0

Odpovědět

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

• Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

• Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

• SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.