Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Aktuální informace z Norska 2024

  • Toto téma obsahuje celkem 176 odpovědí. Do diskuze (69 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel meky a poslední změna proběhla před 2 týdny a 2 dny.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 166. až 177. (celkem z 177)
  • Autor
    Příspěvky
  • #358437
    Fisa
    Účastník
    (3 odpovědí)

    Souhlasím s Jerghanzem, vyvíjí se to správným směrem… Na druhou stranu “Masaři”, kterých jezdí do Norska poměrně dost, s tímto spokojeni nebudou…

    #358438
    Sidonius1
    Účastník
    (56 odpovědí)

    Já si naopak nemyslím, že se to vyvíjí správným směrem.  Podle mě to podstatně zdevastuje turistický rybolov v Norsku.  Bylo by lepším řešením omezit vývoz ryb 1x ročně a limit 18kg ponechat. 90% procent rybářů tak kromě zážitků jede i pro dobré ryby. Tohle omezení způsobí hlavně to, že se bude z ryb brát jen to nejlepší maso a 80 % ryb se vyhodí zpátky do moře. Další věc je, že to výrazně postihne ubytovatele, respektive registrované kempy, které investovali nemálo finančních prostředků.  Přijde zcela logicky úbytek těchto poskytovatelů a tím pádem samozřejmě vyšší cena. Snížení limitu z 18kg na 10kg je podle mě alibismus  vynucený snížením kvót komerčního rybolovu. Na rybí populaci to nebude mít žádný vliv.  Samozřejmě Norové mají plné právo omezit rybolov v jejich vodách tak jak uznají za vhodné.

    #358469
    Frenky
    Účastník
    (95 odpovědí)

    S Jegrhanzom sa dá jedine súhlasiť. Bohužiaľ aj toto fórum prispieva k tomuto stavu (ktorý mne nevadí), napr. aj každodennými reportmi premotivovaného delegáta z nemenovanej destinácie. Srdce musí plesať každému Nórovi pri pohľade na bedne a pulty plné mŕtvol, ktorými láka ďalších milovníkov ,,športového rybolovu”. V živote by som do takto prezentovaného kempu nepáchol. Je mi na smiech ( skôr do plaču) keď pri cestách na sever (na trajekte) stretávam rybárov, ktorých problémom č1. sú limity rýb a kontroly na hraniciach. Hurá, prichádza čas prestavať obchodnú politiku na zážitkový rybolov, pri ktorom sa bude stretávať viac  Nórskemu kráľovstvu vďačných rybárov!

    #358470
    jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

    David:

    Ahoj Davide. Nikde jsem nepasal že to každý přepočítává na peníze a dokonce jsem nepoužil ani žádná čísla ohledně výpočtu ceny filé, potažmo dovolené. 10kg ještě není jistých a může to zůstat klidně tolik co nyní, nebo s nějakou ne tak radikální úpravou. Polemika okolo limitu by nebrala konce a ví to i ti, kteří tuto úpravu navrhují. Bylo by tolik argumentů pro i proti, že by se v tom nikdo nevyznal a jiné řešení prostě není. Jestli tedy 10 tak 10! Vlk se nažere a koza zůstane celá. Prostě zákonem stanovená váha a veškeré, byť třeba logické argumenty musí stranou. Jiná cesta jak to nastavit a vymáhat dodržování ani není. A přesně tak se k tomu budou jako další stavět i celníci. Ty už vůbec nebudou zajímat okolnosti za jakých byly ryby naloveny, nebo polemika sportovních rybářů  ohledně norské legislativy, proč ne tak, nebo jinak a že oni ví jak na to. Celnící  hodí filé na váhu a veškeré ostatní kecy a názory je zajímat nebudou. No a proč tohle vše vzniklo jsem popsal výše. Je to strašně složitý a sportovním rybářům nezbyde nic jiného, než norské zákony po všech stránkách respektovat, nebo rybařit jinde.

    Jinak tě Davide zdravím. Na Sandoy vše při starém a třeba se ještě někdy setkáme. Mimochodem už jenom kvůli tomu, že mi dlužíte celý jeden den života….(((-: Měj se hezky..

    #358474
    David
    Účastník
    (310 odpovědí)

    Ahoj Honzo,

    jojo dodnes vzpomínáme na luxus na sandoy co se ryb týká 🙂 . Samo souhlas legislativa a zákony jsou od toho aby se dodržovali. Letos to bylo dobré , na hranicích nás zadrželi a při cestě tam kontrolovali alkohol, hodinu chodili okolo a neustále se ptali kolik toho vezeme , počítali a nakonec nám řekli, že jsme proclili příliš mnoho , my jim vysvětlovali, že jsme postupovali dle apky Toll , která dle nás již za nás počítá povolené kvoty , ale oni tvrdili, že ne , že od toho si musíme odpočítat kvoty 🙂 , skončilo to po dvou hodinách , kdy jsme se jich zeptali co je špatně a oni na to že jsme zaplatili moc a máme požadovat peníze zpět , což jsme zavrhli a rozloučili se s nimi .

    Jak to vypada na sandoy , to ubytko v přístavu už nenabízejí na žádných webech , tak musíš zařídit alespoň 12 míst u sebe ?

    Zatím se měj krásně .

    D

    #358475
    os
    Účastník
    (412 odpovědí)

    osobní názor: jakákoliv změna u sportovního rybolovu bude mít dopad na turismus a ekonomiku v některých oblastech, protože není úplně zanedbatelnou částí příjmů. např. SOROYA: my jezdíme v 6ti lidech a za 10 dní utratíme v norském království cca 60.000NOK. Je jedno jaký bude limit 18 nebo 10kg, pojedu jednou a pak už ne. Když mi umožní si něco dovést zdarma, super. Ale proč neumožní sportovnímu rybáři “proclít” stejně jako u alkoholu určité množství ryb, např. max. 20kg za nějakou průměrnou výkupní cenu, kterou by dostal komerční rybář ve výkupu? Z takto vybraných peněz, by ho mohli dotovat, protože mu snížili kvotu. Já bych si nachytal čerstvé ryby, z kterých bych měl radost a pořád by mě kilo filet vyšlo levněji než u nás a čerstvé s láskou nachytané.  Výsledek bude ten, že za rok nebo dva může Ahmed na Soroya 2/3 lodí sešrotovat a baráky zbourat. Nikdo tam už za ty peníze nebude jezdit každý rok, stejně jako na dovolenou jede pokaždé jinam. Jinak řešit na kolik vyjde kilo filet je fakt zcestné. Já jezdím s tátou a to by jsme neprojedli v Makru za 5 let.

    Uvidíme, jak to vymyslí. Přeju všem pevný pruty a spoustu rybářských zážitků.

    #358476
    Pafka
    Účastník
    (3892 odpovědí)

    Take osobni nazor: Do Norska jezdim leta, protoze relax s kamarady v uzasne norske prirode spojeny s rybolovem je nade vse. To, ze si pak jeste muzeme privezt domu nejake filety je  pak uz jen tresnicka na dortu. Pokud tedy opet snizi kvotu, bude me to mrzet, ale rozhodne to nebude znamenat, ze bych do Norska prestal jezdit … Ve sve podstate smulu budou mit kamaradi a sirsi rodina, protoze je maximalne pohostim, kdyz prijdou na navstevu, ale vysluzku uz sebou nedostanou 😜 Me tech 10 kg bude bohate stacit, krkovice nebo hovezi steaky taky nejsou k zahozeni 😜😜😜

    Nema cenu se tim trapit, protoze to stejne nemuzeme ovlivnit, uvidime jak to dopadne. Vsem preju uspesnou sezonu 2025 👍👍👍

    #358477
    jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

    Os:

    To, jestli ude muset Ahmed šrotovat lodě nikoho nezajímá. Každý ponikatel nese kůži na trh a s různými riziky, které mohou jeho živnost ovlivnit, musí počítat. To prostě nikoho nezajímá. Podobně jako za Covidu, kdy palo stovky živností a nikdo se jich na nic neptal. Není to stejné,ale je to podbné.

    Co se týká tvého nápadu jak situaci řešit. Zní to velice logicky, dokonce i velice lákavě. Profíci rybáři by nemuseli do práce a dotovali by je sportovní rybáři kteří by ryby nachytali za ně. Jak píšu, krásná představa, zdánlivě logické a jednoduché řešení, ale opak je pravdou. O tom kdyby někdo dal hlasovat, tak úplně vidím ten les rukou který by to smetl ze stolu. V jaké podobě by se ty ryby vyvážely? Byl by to filet s kůží a  kostmi, nebo filet bez kůže a kostí? Nebo dokonce loin filet, případně dopředu nasolené filé zbavené veškeré vody, jak už tady nějaký vykuk psal? A nebo treska tmavá vykuchaná a bez hlavy, mník kuchaný bez hlavy, nebo polak a treska obecná kuchaná s hlavou? Nebo by to byla treska s hlavou pouze podřízlá a nekuchaná tak jak se vykupují na Lofotech? Takto se vozí ryby do výkupu a zrovna tak výkupní cena, která se kolikrát mění doslova ze dne na den. Byly by ryby tříděné a popsané dle jejich kvality, druhu a aktuální ceny, protože každý druh se vykupuje za jiné peníze? Kdo by tuto cenu stanovil? Za 10 nok. a kilo tresky, jako na Lofotech, nebo za cenu ďasů a halibutů? Tam může cena kolísat až okolo 70ti nok za kilo. To by byl pěkný guláš a profíkům by praskla žilka, protože místo toho aby vláda proutkařům ubrala, což je jejich cíl za který bojují, tak by dostali přidáno a jim by se kvóty ještě více snížily. Oni usilují o to, aby to bylo spravedlivé. Takový je stav rybí populace a když musíme slevit my,tak i oni. Jsou to také rybáři a čím větší objem filé vyvážejí, tím více ryb ubývá. To jim prostě nikdo nevezme a je to holý, neprůstřelný fakt, na který se jen ztěží hledá argument. Námořní institut nikdy necouvne a kvóty zvedne až se stav ryb zlepší, nehledě k tomu, že kdyby podobný návrh prošel a filé by se muselo clít, byť za nějakou výkupní cenu, tak jsou někteří “sportovní rybáři” pro ár korun schopni zmasakrovat co nejvíce ryb jenom proto, aby si odvezli to nejcennější, třeba loin filet. Já to přeci musím platit a nic jiného mě nezajímá. Byla by to doslova katastrofa! Je jště daleko více důvodů proč takovéto jednoduché a líbivé řešení nikdy neprojde, ale už se k tomu nehodlám více vyjadřovat. Nějaká kila odpovědní  stanoví a nám nezbyde nic jiného, než jejich zákony dodržovat, nebo chytat jinde. Já osobně za nikoho nekopu a ani nikoho neobhajuji. Jen se snažím vysvětlit co se chystá a také proč se to chstá. Možná to bude nakonec jen bouře ve sklenici vody a nic se měnit nebude, jen reaguji na příspěvek Michala, protože to mám z první ruky,vím že se něco děje a něco připravuje.

    Také přeji všem pevný prut …((-:

    #358481
    os
    Účastník
    (412 odpovědí)

    Jegrhanz: tak ty jsi můj “geniální a jednoduchý” plán rozebral do šroubku. 🙂 Můj názor byl psán pohledem uživatele-spotřebitele a okem selského rozumu. Naspal jsi to super, jsi u zdroje a máš pohled ze strany komerčních rybářů. To co píšeš celé dává smysl, aby ochránili svoje vody a zvedli množství ryb v nich. A popravdě je mi jedno, co bude dělat Ahmed s loděma. 🙂

    Ať se ti daří a klidně se vyjadřuj, moc fundovaných jako jsi ty sem nepíše.

    #358482
    jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

    OS:

    Ano chrání si své vody a především stavy ryb v nich. Je to velice jednoduché. Přijedeš do fabriky kde vykupují ryby, tam vyložíš a roztřídíš ryby dle druhu, ty jdou pak na váhu a dle druhu a aktuální ceny je rovnou zaplatí tak, že ti peníze odešlou rovnou na účet. Do ruky hned na místě dostaneš papír, kolik a jakých jsi nalovil ryb a kolik jsi za ně obdržel. Z fabriky jdou stejné údaje na námořní institut a tak éna daňový úřad. Ze získaných dat pak institut určí kvóty na příští rok a berňák výši daní …(-:  I kvóty se rozděluji dle různýcu kritérií ke konkrétnímu jménu. Jakým způsobem přesně nevím, ale co vím je, že důležitou roli v tom hraje věk a odlovená léta. Navíc vše doprovází neskutečná birokracie. Když ráno vyrážíš na lov, odesíláš na patřičné místo SMS. Když dojedeš k sítím,odesíláš SMS. Po každé vylovené síti odesíláš SMS plus odhadované množství nalovených ryb v síti. Tkto postupuješ po kažfé síti až do konce lovu,kdy opět odesíláš SMS. Občas přijde další nové nařízení kdy musíš na sítě namontovat GPS, nebo měřit halibuty. Ty musíš položit na umělohmotnou podložku která slouží jako míra a u ocasu pak bodlem do podložky udělat díru. Halibuta musíš zklidnit aby údaje byly přesné, ale jemu se měřit nechce, je kluzkej a divoce sebou mrská. Práce na hovno, tak jsem hned první den přepnul na české myšlení, přispěchal s inovativní myšlenkou a navrhl, že by bylo cool ty díry do podložky udělat u něj doma v teple garáže. Ale neprošlo to, protože mi odpověděl, že jsou už v ledu a žádný halibuty do garáže tahat nemíní. Asi mě špatně pochopil, ale už jsem raději držel hubu…(-: To je jen ukázka toho, jak to funguje a že věc není tak jednoduchá jak se na první pohled zdá. Norové si své bohatství chrání aby si jej udrželi co nejdéle a to nejen pro komerční rybolov, ale i pro ten turistický, ze kterého má stát také příjem. Svět se pomalu blíží ke svému konci a každý by měl k národnímu bohatství přistupovat zodpovědně a snažit se svůj vlastní národ chránit. Nejsou to tedy pouze ryby, ale veškeré suroviny které lidstvo potřebuje ke svému přežití, ale faktem je, že ryby v tom hrají velice důležitou roli. Těch nápadů podobnách Tvému, se nabízí daleko více, ale opozice je rozebere do šroubku jako jsem to podle Tebe udělal já a okamžitě smete ze stolu. Jediné řešní je nařídit limit a jeho dodržování a třeba to každý rok měnit podle stavu a populace ryb. Spravedlivé a jednoduché. Je to problém celosvětový, nejen Norů a žádný Čech, i kdyby se na hlavu stavěl, nic nezmění. Jedině snad navrhnout norskému parlamentu aby použili šalamounský zákon našich zákonodárců, který pojednává o “větším množství než malém”. Ten je geniální. Nikdo v podstatě neví o jaké množství se jedná a to by mohlo vyhovat…(-:

    #358526
    jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

    Konečné rozhodnutí o snížení limitů.

    Norsko se s rusáky domluvilo na snížení limitů odlovu některých druhů ryb. Limity pro odlov některých druhů jsou již tedy známé, nyní se bude čekat, jestli se vše také promítne do limitů vývozu filé pro rybáře turisty.

    Treska obecná: celkový odlov snížen o 25% což činí 340000 tun na rok 2025. Rozděleno mezi Nory, rusáky a třetí země, z čehož na Norsko připadá 163436 tun. Nejnižší snížení kvót od roku 1991!

    Treska jednoskvrrná: celková kvóta snížena na 130000 tun z toho norové 46378 tun

    Modrý halibut: sníženo na 19000 tun, norové 9675 tun.

    Snabeluer ( menší druh okouníka): 67000 tun celkově,z toho norové 46378 tun.

    Huňáček severní je na rok 2025 lovit zakázán.

    Toto jsou druhy ryb které Norsko sdílí s rusáky, ale bude se snižovat na rok 2025 i kvóta odlovu makrel. Ta bude stanovena až koncem roku. Tam rusácí roli nehrají žádnou.

    Konečné rozhodutí (jestliže nějaké padne) pro sportovní rybáře pravděpodobně bude jasné až po odsouhlasení kvót zbylých druhů ryb které potřebují ochranu (jednání mezi jinými státy) a zatím ještě dohodou neprošly. Pravděpodobně tedy až začátkem příštího roku. Nejspíše bude záležet především na tom, jak silný tlak na vládu vyvinou komerční rybáři ohledně limitů rybářů sportovních. Ti chtěji prosadit “padni komu padni”, takže uvidíme.

    A protože nastala okurková sezóna a samotný text nenudil, posílám pár fotek.

    I z mletého rybího masa se nechají udělat jídla co opravdu chutnají.

    Pár fotek ryb chycených  na Lofotech mimo lov komerční.

    Pár fotek  z komerčního lovu kdy měl kamarád ještě kvótu 180 tun a já byl o něco mladší(-:   tři jsou přímo z moře, další je fabrika na Rostu, vykládání úlovku a sušák na ulovené ryby.

    #358535
    meky
    Účastník
    (293 odpovědí)

    Píši zde svůj názor,který sdílí i drtivá většina rybářů se kterými jsem se setkal. Navíc jsem zhlédl dokument, který mi můj názor potvrdil. Úvodem napíši ,že nejsem zastánce neomezeného odvozu ryb z Norska,ale stanovením přijatelného kompromisu.Odpovím okamžitě,jaký je můj názor na možné nové omezující kvóty pro rybáře cizince.  Podle mě,je to nic neřešíci cesta. Moc se nepíše o tom,kolik ryb se takto skutečně odveze ,aby se tento rybolov dal objektivně posoudit. Domnívám se, že tato čísla odvozu jsou malá, nevýznamná. Když jsem slyšel,co je schopna odlovit za pár dní komerční loď,tak jsou dokonce odvozy rybářů ( podle odhadů ,nebo podle registrovaných ponechaných ryb,ikdyž i tady se píší často nepravdy) směšná čísla. Je to rozmazávání problému,který tady v tomto pohledu není,ale hodí se to,že se o tom mluví a dělají nějaké závěry, které se mnohým dobře poslouchají.  Řešení kvót pro malé rybáře odvádějí pozornost od hlavních příčin snižování počtu ryb v severních mořích. Jsou však věci,se kterými nesouhlasím. Nelíbí se mi lov skreí. Považuji jej za neetický, škodlivý z hlediska přírody . Zavedení doby hájení pro veškerý!rybolov by určitě bylo větším přínosem,než dohady o kvótách. Pokud by se mělo něco přenést na sportovní (??) rybáře,tak jednoznačně zpracování masa s využitím pouze hřbetních filetů. Je to plýtvání masem s dehonestaci ryby, života.  Bylo by to asi těžce kontrolovatelné,ale cesta by se určitě našla. Ještě k zajímavému dokumentu,jehož závěr byl neutrální,ale hovořil jasně ve smyslu,že udržitelnost rybolovu v Norsku mají v odpovědnosti samí norští rybáři,jak sportovní, malí rybáři i velké komerční společnosti. Tuto otázku si musí vyřešit sami Norové svým chováním a ne hledáním žabomyších válek v kvótách vůči cizincům. Norové začněte u sebe! Tím nemyslím  u drobných norských rybářů,jejichž rybolov je pro ně obživou a tradicí,ale u těch plovoucích továren, které likvidují život v mořích ve velkém.(Ale ti mají peníze,za které v Praze dům a v Norsku ryby).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 12 příspěvků - 166. až 177. (celkem z 177)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Aktuální informace z Norska 2024

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(185)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...