Zdravím všechny příznivce Norska po nedělním návratu z Hitry – Ansnes.
Jelikož už pátým rokem jezdíme jenom s lehčí vláčkou se s rybama trochu poprat, byla letošní rybařina docela slušná. Ryby do metru a z toho hlavní rybou je pro mě polak pro svojí bojovnost. Letos se mi jich podařilo 30kusů 70cm plus, bohužel největší jen 85cm a pár menších. Na toto období které jezdím již devět let docela slušné a to cíleně jsem nevyhledával místa a drifty po jejich místech, protože když máte na lodi nováčka, tak by v travách byl pořád obješenej a letos jsem ho na lodi měl a byl to děs, je nerybář i doma, natož v Norsku. Tresek obecných nespočet nej 96cm a za zmínku stojí tři menší halibuti,dva vráceni vodě a jeden padl na super večeři. Diskuzí o vybavenosti (prut, šňůra, naviják atd.) tady bylo mnoho, ale za poslední tři roky jsem rybu neztratil a to chytám 40g prut a 10 pletenku. Samozřejmě, že 1,5m halibut by mi asi udělal z prutu štafetový kolík, ale takový je život, cíleně ho nehledám a kdybych hledal, tak s jiným cajkem.
Chci se zmínit i o používaných nástrahách. Je mi divné, že na Titranu na ZOOM červi (jak byli nazváni žížalonudlemi) nic nenachytají a já jsem je v tu dobu pár kilometrů vzdáleném místě ze 70% používal a hlavně kolem mělčin v travách s lehounkou hlavou byli nejlepší nástrahou. Ostatní nástrahy gumové rybky různých značek, barva oranžová a černá, jen menší velikosti 5 až 10cm, , ale to bylo asi tím, že ryby neměly takovou žravou z důvodu překrásného počasí jak na Jadranu. Už jsem tady v tuto dobu jeden dva dny po sobě takové zažil, ale týden ne. Hranice tam i spět bez problémů. Myslím si, že každý si najde na této diskuzi to svoje na co chytat, do které oblasti jezdit, jaké ryby ho baví chytat a nebude druhým něco pomlouvat, natož konkurenci, to se nedělá.
Ať se všem daří a za rok doufám znova zemi zaslíbenou navštívím.