ZE STARÉ DISKUZE
Napsal Salmon
před 720 dny
Sháním kvalitní filetovací nůž. Co používáte a co doporučujete. Máte někdo file»ák od Rapally? Našel jsem na internetu spoustu nožů kolem 1.600,- a zdá se mi to hodně. Vyplatí se do něj tolik investovat?
Ještě jedno doplnění otázky. Některé nože např. od Rapaly mají teflonový povrch. Neodírá se tak, jak některé levné teflonové pánve???
Proboha co blázníte na co potřebujete nůž s teflonovou polevou. Na filetování Vám stačí nůž cca za 300kč klidně České výroby. Pokud ho koupíte v řeznických potřebách tak Vám poradí který dobře drží ostří. Důležité je průběžné obtahování. Neberte příliš měkkou čepel, délku tak kolem 16 - 20cm. Já osobně používám nože Fiskars v ceně kolem 12 evro. Celé to je hlavně o zručnosti a následném grifu v tom Vám žádný nůž nepomůže. Zkuste raději potřeby pro řezníky nebo kuchaře tam mají kvalitní za přijatelné ceny.
Noze Martini su super.Ja mam rad dlhsie cepele,lepsie sa mi z hotovych filiet stahuje koza,hlavne pri vacsich filetach.Ceny od 400 - 1.800 podla poziadavky na rucku.S plastovou su lacnejsie.Pozor ocel byva rovnaka ale drevenne prevedenia rucky o dost drahsie.
Koupil jsem si filetovací nůž od Rapaly a nemůži si stěžovat.Používám ho již několik let jak v Norsku tak i doma na ryby.Je to ale každého názor.
Tiež mám Rapalu s drevennou rúčkou a koženým púzdrom za 490 Kč. Maximálna spokojnos». V Trondhaime si kolega kúpil Rapalu najvyššej triedy "file»ák" za 1900,- Sk. Dôležité je ma» čo filetova» !!! ...a čím ? To sa vždy nejako vyrieši.
http://www.topfishing.eu/noze-marttini--rapala/filet-nuz-marttiini-teflon-ostri-15cm-prfgl6.html
Jestli chceš opravdu kvalitní file»ák tak kontaktuj noze.bares@centrum.cz .Dělá nože z RWL 34 což je prášková superocel a vyváží je i do Kanady.Jen si musíš ujasnit tvrdost-HRC.Jedny mají 56HRC a druhé tuším 60HRC.Stojí 2 000Kč ale je to bezkonkurenční kvalita.Mám od něj lovecký nůž z RWL 34 60hrc a stáhnu s ním bez obtahování celého divočáka.Je to malý zázrak.
Nožířství Bareš: http://www.nozirstvibares.cz/ . Přímo z těchto stránek se dají objednat filetovací nože s čepelí 140 a 185 mm v ceně 1100 a 1300 Kč. O tvrdosti se tam nepíše, ale jistě udělaj nůž i na zakázku.
MiroslavZajic -Ty nože jsou tuším z francouzské oceli a to už raději kup file»ák od fiskars a máš ho asi za 350 Kč.Když nůž na zakázku tak kvalitní i když to už je věc každáho "soudruha".
Zdravím všechny,
my jsme nože od Fiskars používali už od počátku a nikdy jsme neměli sebemenší problém.Já si myslím,že víc než na superkvalitě nože záleží na umu,ale tím neříkám,že stačí žabikuch.Takže Fiskars doporučuji.
Přeji všem pevný prut a mnoho úlovků,hlavně trofejních.
Ahoj,
již několik let používám nože Martini a jsem s nimi spokojený.
http://www.topfishing.eu/noze-marttini--rapala/
Dobry vecer,tak abych vam nekecala ja pouzivam normalni kuchynsky nozik co plave na hladine a doma s nim pak krajim chleba:-)))) Vsem lidem dobre vule a rybarum preji vse dobre v novem roku,hodne zdravicka a v Norsku at nemame nikdo zadne pokuty a at se mam to opet vsem pekne vydari. Vlastina
Dík všem za rady a přeji do roku 2008 zdraví, štěstí, spoustu peněz a nové rekordy v rybařině!!!
Filetovací nože mám dva : Marttiini
http://www.topfishing.eu/noze-marttini--rapala/
Rapala
Martini mám s dřevěnou střenkou a proto ho používám jen na fajnovější práce.
[img">http://www.topfishing.eu/create_photo.php?id=1896&type=big%5B/img">
Nemám rád měké filetovací nože, které moc pruží, kroutí se. Pro filetování používám loveckou dýku, která doře drží ostří. Je třeba si uvědomit, že při filetování používáte hlavně špičku nože, tedy asi prvních 8cm, proto je zcela zbytečné, kupovat si filetovací nůž s dlouhou čepelí.
Pane Ice1 nechci se Vás nijak dotknout ale filetoval jste někdy rybu? Ten nůž je pružnej proto aby kopíroval tvar kostry a dlouhej proto aby odřízl celou filetu na jeden řez. A to nemluvím o odstranění kůže. Vaší dýkou to jde samozdřejmě také ale doba strávená na jedné rybě a rozpižlané maso neni asi výsledek co původní tazatel požadoval. Ještě si dovolím poznámku při správném filetování neni potřeba rybu kuchat ani jí odřezávat hlavu. Je to daleko čiščí a rychlejší.
Souhlasím se Zapa.Také rybu nekuchám,rovnou filetuji.
Ahoj. Fileták Fiskars je levný, přesto ostří tohoto nože kupodivu dobře drží. Před 6 lety jsem koupil s gumovou střenkou a ta je na filetování ryb velice vhodná - neklouže nůž v ruce. Chtěl jsem si koupit ještě jeden, ale bohužel se s gumovou střenkou v roce 2006 nevyráběl, pouze s plastovou. V ruce mi ta tvrdá plastová střenka neseděla. Pořídil jsem si tedy filetovací nůž Marttini, taky s gumovou střenkou. Na iternetu se dá koupit okolo 1000Kč. Marttini drží velice dobře ostří. Ostřím pouze ocílkou a za 10 dní každodenního používání ho přejedu ocílkou max. 6x. Samozřejmě nepoužívám 3 filetovací nože naráz. 1 má otec, 1 já, 1 syn
atd. Marttini mám již 2 filetovací ( možno koupit různé délky) a 1 dýku a můžu
je jen doporučit. Filetovat by se dalo žiletkou i sekyrkou. Filetovací nůž je na filetování. :-)))
Ahoj. Mám file»ák Marttini od roku 2003. Ostří drží a žádný problém i když mám dřevěnou střenku.
Napsal jura
před 705 dny
Zdarec mam RAPALU asi 800kč i FISKARS 250kč k tomu brousek 300kč od Fiskarsu používám jak doma tak v norsku a nema chybu
Napsal M.Laurin
před 702 dny
K široké paletě, v diskuzi již zmiňovaných filetovacích nožů, lze připojit i nože ná-
sledujících firem: Německé firmy Böker (typy Blade Runner a Blade Runner Folder) a Hubertus (typ Fisherman). Francouzskou firmu Opinel (typ Effiles - zaví-
rací). Vedle finské fy Martiini (která, jak je známo, vyrábí nože pro Rapalu) je tu
další finská Jisakki Jarvenpää Oy (typ Fillet, nepříliš atraktivní dřevěná střenka,
ale vynikajícně drží ostří). Následují firmy z USA: Buck Knives (typy Buck Ocean-
mate, Buck Lakemate, Buck Streammate a zavírací Buck True Blue Fishing Knife),
Camillus Cutlery Company (typ Camillus Westerman), Colonial Knife Company
(typy Colonial Fish a Game a zavírací Colonial 2 - Blade Fish Knife), Cutco Cutle-
ry Corporation (typ Cutco Fisherman´s Solution (velmi zajímavý typ s variabilní
délkou čepele a pochvou - ideální pro rybáře) a Imperial Schrade Cutlery (typy
Old Timer Pro Fisherman - Mini Flex a Maxi Flex).
A jako perličku nakonec - tip na nůž, kterým dokážete na tenké nudličky rozfile-
tovat čepele všech, dosud v diskuzi zmiňovaných, file»áků. Jedná se o nůž arizon-
ské firmy Mad Dog Knives, typ Mirage X. Keramická čepel tohoto nože vám dovo-
lí odkrajovat proužky kovu z čepelí nožů zakalených na tvrdost 62 - 63 HRC, aniž
ji otupíte. ©»astlivcům, kteří jej seženou, gratuluji. A protože k nim nepatřím, pou-
žívám Normark/Rapala serie 700 Fisherman, Jisakki Jarvenpää Oy, Opinel Effiles
a na "vyfiletování" losa, včas neuhnuvšího ze silnice, s sebou tahám (dosud zby-
tečně) lovecký Muela Gavilan. Přeji š»astnou ruku při výběru.
Napsal vaclavjaros
před 700 dny
Co rybář, to jiný nůž a jiný názor. Na filetování je zapotřebí dobrý filetovací nůž, ale ruku na srdce, v noži to není. Sebelepší nůž sám filetovat neumí.