Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 57 odpovědí. Do diskuze (29 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel ZM a poslední změna proběhla před 13 roky a 8 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 58)
  • Autor
    Příspěvky
  • #13033
    janka
    Účastník
    (2445 odpovědí)

    Nemecky zakon o zbranich – noze

    maximalni delka sklapovaciho noze s jednostranne nabrousenou cepeli 8,5 cm

    #13058
    kejklik
    Účastník
    (78 odpovědí)

    Vydra napsal: Jak dlouhé máte fileťáky?

    Odzkoušeny velikosti 5,7,9″. Jako nejlepší se ukázala velikost 7″ (18 cm). Používáme Rapala 707 s plastovou rukojetí, běžně se prodává za cca 350 – 400 CZK. Na eBay se nechá pořídit i za 3 €.

    Důležitý je brousek, u nás vyhrál Wüsthof Dreizack Solingen typ 4344. Cena kolem 600 CZK. Neničí čepel, “ořezává” ji ve správném úhlu. Naopak se neosvědčily ocílky, zasviněj se slizem z ryby a jsou pak na dvě věci.

    #13060
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Jestli můžu poradit, tak si vem do ruky klasický rejžák a hadici a zbavíš se jak slizu tak i šupin, které stejnak opadávají. Ryby před filetován budeš pak mít krásně čisté.

    Když je nůž klvalitní, tak je nejlepší právě ocílka.

    #13074
    Václav Jun
    Člen
    (41 odpovědí)

    sroubek282 napsal:

    doufám,že tyto nože pánové nebrousíte doma na bruskách atd,tyto nože se brousí,ale říkají temu leštění,není to klasická bruska,co má každý v garáži.Tato domácí bruska tento nůž pěkně znehodnotí a je kumšt to potem dobře nabrousit zpět.

    Jednou sem ho pučil a kámoš brousil  doma.Kámoš co to leští,tak pěkně potom prskal,od té doby začal trošku rezavět,myslím tím,jak ho  prohnal přes domácí brusku.

    Mám Rapallu,sem s ním spokojen.

    Zdravím, nedá mi to, někteří tomu říkají zviditelňování a všechno je mimo, ale potom se může jen tleskat. Mám přečteno skoro vše co jsem byl schopen najít a bojím se po tom všem co zde čtu, jen pípnout. Vím, že to sem nepatří, ale jsem z Karviné, jedu poprvé a mám problém s tím co vzít, když to bude třeba jednou. Denně sleduji diskuzi a chodím a nakupuji. Myslím, že než odjedu, bude rozvod, nebo mně nevezmou do autobusu. Dnes jsem koupil prut na vláčku a nůž Rapala. Mám spoustu prutů a spoustu nožů ale chtěl jsem se Vás zeptat sroubku, myslel jste to vážně s tím leštěním? Ten nůž má totiž ne jen pochvu :-D, ale i nějaký brousek, viz foto. Jinak zdravím všechny tunajši a když, tak se ozvěte založíme stranu. 😉

    #13076
    Václav Jun
    Člen
    (41 odpovědí)

    To sroubek: Posílám to slíbené foto, ten brousek je dole u špičky čepele. Zdar a hodně vydařený sraz. My ho máme 7.8. a pak vzhůru na Titran. Ps. Sudy ale budou asi dva, dospělých bude asi 20 a loni došlo pivo v pět odpoledne.

    Ps. tak foto až na potřetí

    #13077
    Václav Jun
    Člen
    (41 odpovědí)

    #13079
    sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

    to bakulin:jistě,že se může projet na brousku,tento brousek je jako ocilka,ale,když ho chceš nabrousit po výpravě,tak v žádném případě,na nějaké brusce,jednou sem tak pučil Rapalu a dopadlo to tak,že sem si rači koupil novou.

    Brousí mi to kámoš,který je specialista,jak mi řek co a jak,tak prodávám 😯

    Jinak Rapalu už vozím do Norska 7 let a pořád super.

    #13082
    kejklik
    Účastník
    (78 odpovědí)

    Vlkous napsal: Jestli můžu poradit, tak si vem do ruky klasický rejžák a hadici a zbavíš se jak slizu tak i šupin, které stejnak opadávají. Ryby před filetován budeš pak mít krásně čisté.

    Ryby nekucháme (jen se kontrolují játra a když nejsou “červivý”, zpracují se do oleje) ani se nepatláme se šupinami. Vyřízneme jen filety ze hřbetu a boků a ty pak stáhneme. Vozíme dom jen úplně čisté maso. Pouze na gril se vozí něco menších obecňaček a kelerů. Ty odšupinujeme českým drátěným kartáčem. Rapala nože slouží perfektně, zejména na stahování kůží. Kolečkovým brouskem se nůž protahuje prakticky na každou rybu, s ostřím jako žiletka jde práce přeci jen líp.

    #13085
    mara45
    Účastník
    (2722 odpovědí)

    Jo fileťák od rapaly je super,ale jen na menší ryby nebo na dočišťování velkých filet od kostí.Na větší ryby raději používám pevnější nůž s delším ostřím.Používáme ho i na stahování kůží z filet.

    Mára

    #13098
    stipko
    Účastník
    (982 odpovědí)

    Na šupiny používame ryžák, na kožu kombinačky. Fileťáky – 19 cm Rapala. Používal som tiež nože Fiskars a dalo sa.

    #13108
    sandokan
    Účastník
    (171 odpovědí)

    Nemáte někdo zkušenosti s noži Mora? Marttini už mě dochází, tak uvažuji o výměně.

    #13109
    sandokan
    Účastník
    (171 odpovědí)

    #13156
    kejklik
    Účastník
    (78 odpovědí)

    Rapala – je za hubičky a vzhledem k tomu, že v Norsku jsme max. 3x za rok, má i při brutal broušení slušnou životnost. 🙂

    #13159
    Václav Jun
    Člen
    (41 odpovědí)

    Mám nůž Rapala jak jsem už se zmiňoval, jak budu spokojen to Vám zdělím určitě, ale nedá mi to a podělím se z jinou zkušeností.

    Nůž jsem rozbalil a hrůza, byl ohlý doleva, až mně oblil pot. Hned druhý den jsem šel reklamovat a pochodil jsem. Doplatil jsem a vzal si jiný s čepelí 18 cm. Co mně překvapilo, prodavačka ho přede mnou rozbalila a byl rovný, je tady. Užitečná zkušenost, myslím, že stojí za zveřejnění.

    #13167
    Jiří Richtr
    Člen
    (45 odpovědí)

    Ahoj,

    já používám fileťák od fiskaru dlouhý 22cm a jsem sním velmi spokojen

    😎

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 31. až 45. (celkem z 58)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(17)
(130)
(23)

Nahrávání ... Nahrávání ...