Nápověda Doporučujeme:

Rybolov v Tanzanii 1/3

Rybařit v Africe byl můj dětský sen. Moje naděje se potkaly s realitou, když jsem poznal Jasona, který mě tam pozval. Zajásal jsem a začal připravovat novou výpravu. Nějaké zkušenosti už jsem měl z Madagaskaru, ale nebyl to ten pravý černý kontinent, který je daleko divočejší než Nosy Be. Byl jsem ochoten podstoupit všechna rizika a do Tanzanie se vydat.

Na letišti možná nikdo nebude

Měl jsem informace, že tak bohaté vody na ryby už se najdou jen na málo místech naší modré planety. Výpravu jsem domluvil pro čtyři lidi, což prý je ideální počet lidí na loď. Nevěděl jsem kam přesně jedu, jak se dostanu z letiště, kde večer složíme hlavu. Můj Afričan mě napínal do poslední chvíle. Řekl mi, že pro mě pošle řidiče, ale vysoká poruchovost jejich aut může způsobit, že na letišti nikdo nebude. Ale že si tam kdyžtak objednám jiný odvoz.

Rozbité africké cesty

Po příletu na letiště Dar es Salaam jsem byl překvapen moderní letištní budovou s příjemnými celníky. Odbavení proběhlo v pohodě a stejně tak i výměna peněz za místní šilinky. Ještě na letišti jsme si koupili datové karty do telefonu, aby jsme zůstali ve spojení. Auto se naší spojce nepolámalo, takže jsme naložili kufry a pruty a vyrazili na naši základnu k moři. Na ubytování jsme přijeli až skoro za tmy, protože cesta po rozbitých afrických silnicích byla velmi zdlouhavá, plná velkých děr, kde se muselo velmi pomalu. Ubytování bylo velmi komfortní v typických afrických domech s velkou ložnicí koupelnou, záchodem a terasou na břehu indického oceánu. Dokonalý relax! Připadal jsem si jako v ráji. Milá obsluha se nás vyptala, co si dáme k večeři. Dali jsme si po cestě sprchu a šli si dát koupel do moře.

Ráno nás čekala studená sprcha

Povečeřeli jsme dary moře a spláchli to výborným africkým vínem a pivem. Ráno nás spojka převezla k lodi. Tady přišla první studená sprcha. Loď byla menší, než jsem si myslel, pouze jedno WC na 7 osob a dvě malé ložnice v útrobách lodi bez klimatizace, holt vítej v Africe! Nalodili jsme se a ani posádka nebyla moc srdečná, zmohli se pouze na hello, ale ani ruku jsme si nepodali. Za to kapitán to byl byl profík.

Kapitánem je žena

Kdo čekal v takové divočině zenu? Asi nikdo. Uměla perfektně ovládat loď a ví přesně kde jsou ryby. O tom jsme se brzy přesvědčili. Jako jediná pozdravila a podala nám ruku. Její posádka ji poslouchala na slovo. Hned nastartovali loď a natražili pruty. Nás si nikdo nevšímal, že by řekl, tady jsou vaše ložnice, sem si dejte pruty, prostě nic. Připadal jsem si jakou zboží, které mají naložit, protože máme u sebe kabelku plnou dolarů. Seděli jsme opaření uvnitř lodi a koukáme smutně po sobě.

První úlovky

Pevnina se pomalu ztratila z obzoru. Asi po dvou hodinách plavby přichází první záběr, hrnu se k prutu, aniž bych byl vyzván. Najednou mě zezadu objaly černé ruce a připly mě bojový pás. Beru prut se řvoucím navijákem a začínám zdolávat, je to velké Dorado, které má fakt sílu. V tom další prut prdla gumička a další záběr. Po krásném souboji jsme s Radkem vytáhli 2 velké Dorada.Najednou se objevují mořští ptáci Fregatky a Pterejové, buší do hladiny hlava nehlava. Všude kolem lodi skáčou Tuňáci žlutoploutví. Ukončil se trolling a černí průvodci berou popové pruty. Nám neřekl nikdo ani bů. Utekli na příď lodi, kde na první nához každý zapřáhl velkou rybu.

Přejít na:

Autor: Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(116)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...