Nápověda Doporučujeme:

Lov halibutů na Ringvassoy 2/2

Vzal jsem tak opět do ruky Charismu s modrým ,,kladivem’’a jen pustil nástrahu pod loď. Chytali jsme na 25 metrech. Po dopadu na dno jsem začal navíjet. Zhruba po 10 navinutých metrech jsem dostal razantní záběr. Těžká Charisma byla ohnutá jako luk. Je tam!! A bude hodně velkej! Na chvíli jsem strnul, ryba kladla obrovský odpor. Chvilku jsem si myslel, že mám snad dno, ale to nebylo možné, říkal jsem si. Zabral jsem a zkusil jsem rybu zvednout. V tu chvíli využil halibut své síly aváhy, plácnul ocasem a jel na dno, kde se mu podařilo se z nástrahy vyříznout. Ten moment byl pro mne obrovským zklamáním. Tak tohle byla hodně velká ryba. Před dvěma lety jsem zde chytil halibuta 149cm a 42 kg na mnohem jemnější prut 50 – 200g a zdaleka to nebyla taková váha, jakou jsem cítil teď. Možná životní ryba? Ale co, tak si ho chytím za dva roky, až sem opět pojedeme. Alespoň trochu do té doby povyroste. Tentokrát byla ryba šťastnější a boj o svůj život vyhrála na celé čáře.

 

Ztráta velké ryby

Ráno jsme se opět vydali na denní rybařinu a zbytek posádky byl již lehce nervózní, že stále mám to štěstí na halibuty jen já. Ihned po příjezdu na osvědčenou písečnou plotnu dostal záběr od halibuta Pavel. My s taťkou jsme vytáhli své nástrahy a sledovali, jak mu halibut postupně vymotává šňůru z cívky. Bylo pryč už tak 80 metrů. Nastartoval jsem loď a jel mu naproti. Halibut si mezitím vymotal dalších 20 metrů šňůry a pak to přepálil o hranu skály. Zklamání bylo opět obrovské. A tak si musí Pavel ještě na svého prvního životního halibuta chvilku počkat. Jelikož se večer pokazilo počasí, tak jsme na vodě dlouho nevydrželi a vrátili se včas na chatu, abychom si odpočali. Jsme přece na dovolené, že?

 

Nové místo

Následující den jsme zkoušeli místa venku z fjordu. Opět jsme vyrazili na denní lov. V zátokách bylo méně záběrů, ale zase ryby byly větší. Objevili jsme pár pěkných míst a také krásnou písečnou plotnu asi kilometr širokou. A tady na nás čekali!! Kdo nezažil, neuvěří. Na 25 metrech jsem dostal záběr na první nához a byl z toho pěkný halibut 96cm. Na jemné nářadí to byl krásný boj. Po chvíli se povedl ještě jeden 80cm a našemu kapitánovi utekl jeden větší, odhadem kolem 120cm. Dostali jsme také zprávu, že Michal z druhé lodi chytil konečně svého letošního prvního halibuta a hned pěkného macka 126cm. Po pár náhozech má opět záběr táta. Po chvilce přitahuje k lodi halíka odhadem 80 cm, kterého jsem mu bohužel špatně podebral a halibut utekl. Po chvíli nás začala obkličovat zákeřná bílá tma a tak jsme se raději vrátili do bezpečí naší chaty. Díky GPS to nebyl žádný problém.

 

Další větší ryba

Další den jsme na tuto plotnu opět bez váhání všichni vyrazili. Ihned po příjezdu na místo vytahuje Pavel svého prvního halibůtka, který putuje zpět do vody. A chvíli poté dostává záběr na ,,modré kladivo’’. Konečně větší halibut!! Ryba se nechtěla vzdát, brala si pěkných pár desítek metrů šňůry,ale i tak ji Pavel přemohl. Výsledkem byl halibut 107 cm. Při dalším driftu na tomto místě vytahujesvého 104cm dlouhého halibuta i můj otec. Pak jsem ještě chytil já 2 halíky kolem metru a jeli jsme na chatu.

 

Hodně halibutů kolem metru

Následující dny jsme jezdili chytat hlavně přes den, kdy byly ryby aktivnější. Na “naší” písečné plotně jsme měli plno dalších krásných halibutů okolo metru. Předposlední den tam dostal můj otec, po 20-ti minutovém boji, krásného halíka 118cm, což byla taková sladká třešnička na dortu.

 

Celkové score

Výsledkem celého týdne bylo v 5-ti lidech 27 halibutů vytažených do lodi. Nespočet dalších jsme buďto nesekli nebo měli štěstí a z nástrahy se uvolnili. Já jsem si 11 ulovenými halibuty vylepšil svůj dosavadní osobní rekord a pro příště si nasadil laťku opravdu hodně vysoko. Ale o tom to přeci je, že? Už nyní se nemohu dočkat, až se na toto úžasné místo vrátíme…

 

Fotogalerie:

Přejít na:

 

Autor a foto: Václav Petr

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(116)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...