Nápověda Doporučujeme:

Norsko pokaždé jinak

Po několikaleté pauze výprav do severského ráje se nám povedlo spojit starou partu a opět vyrazit tímto směrem. Tentokrát jsme se rozhodli zkusit letní období, kdy volba padla na naši oblíbenou lokalitu Froya. Pohodovou cestu nám zkomplikovaly náhlé povodně v Norsku, které poškodily místní přehradu, a tak jsme si museli zajet velkou objížďkou přes Švédsko. Naštěstí to byla jediná větší komplikace za celou výpravu. Po večerním příjezdu na místo jsme vybalili nejnutnější věci, převzali lodě a začala příprava na rybolov.

 

 

Oťukávání místa

Předpověď počasí vypadala slibně na celý pobyt, a tak se zdá, že nám volba na letní sezónu vyšla, protože naše předešlé jarní nebo podzimní výpravy byly velmi větrné. Zaměřujeme se na lov tresky polak přívlačí, do hloubek 30 m. První dva dny jsme věnovali průzkumu top fleků a zkoušeli nové nástrahy. Ryba čekala přesně na těchto top místech, kde se nám podařilo ulovit i jiné druhy ryb parádních velikostí. Dokonce jsem si povodil halibuta, který mi bohužel nedal moc šancí na 50g prut. Naše nadšení z lovu se však po těchto dvou dnech razantně změnilo.

 

 

100m hlubiny

Oteplilo se a větší ryba zmizela z top míst a nahradila ji všude přítomná treska tmavá do 30 cm. Další dny jsme zkoušeli všechno možné, ale prostě o slušnější rybu jsme do 30m hloubky nezavadili a bylo to jen menší kusech. „Hoši, je čas na větší hloubky!“, oznámil jsem. Parťákům se do toho moc nechtělo, ale nakonec svolili. Po několika driftech z 20 na 100 metrů to na gumu nebyla žádná sláva, a tak jsem se rozhodl použít těžkou sestavu, kterou jsem snad naposledy použil při lovech za polárním kruhem, ale stále jsem ji vozil s sebou, asi pro tento případ. Zkusím tam pověsit všude přítomného kellírka a uvidíme.

 

 

Úspěšné drifty

Pokud by byla dostupná makrela, tak by padla volba určitě na ní, protože to je dokonalá nástraha na všechny dravce. Jenže, nám z neznámých důvodů, tady ještě nebyla a za celý pobyt se nám podařilo ulovit náhodně jen tři kousky. Při prvním sjíždění hrany se lehce zaklepala špička 600 g prutu, říkám si, že to určitě nebylo o dno, protože se snažím nástrahu držet nad dním. Po dalším zachvění a lehkém přihnutí jsem zasekl a hned bylo jasný, že na druhém konci je silný soupeř, který mi nedá ani metr šňůry zadarmo. Náš tip byl na slušného mníka, ale k velkému překvapení nás všech se u hladiny po chvilce objevil menší halibut. Tak to je paráda! Další dny jsme změnili výzbroj a zaměřili se na větší hloubky na lov s nástražní rybou, což se nám osvědčilo, protože každý drift jsme měli na tuto nástrahu záběr. K našemu překvapení se jednalo o velmi jemné záběry a skoro pokaždé od jiného druhu ryby, většinou větších velikostí. Podařilo se nám takto ulovit tresky polak, žraloky ostrouny, mníky, tresky tmavé, tresky obecné a i lumby.

 

 

V závětří sádek

Co se týká žraloků, tak ten dokázal nástraze ukousnout třeba jen břicho. Jednou jsme měli to štěstí pozorovat ho v přímém přenosu, kdy si při stahování dojel pro rybu až k hladině a ukázal nám jak na to. Dva dny do našeho odjezdu zesílil vítr, který nám znemožňoval užívat si lov s nástražní rybou, protože při rychlém driftu jsme ztráceli dokonalou kontrolu nad naší nástrahou, která byla velmi důležitá při těchto jemných záběrech. Na vláčku jsme stále na mělčích místech lovili menší polaky, a tak padla volba zkusit ještě před odjezdem závětrná místa mezi ostrovy, kde byly umístěné sádky lososů. V bezpečné vzdálenosti od sádek jsme našli hloubku i 100m, a tak jsem chtěl zkusit lov tresky tmavé z hloubky na těžší vláčku.

 

 

Keleři na hloubkách

První volba padla na prut Quantum Vapor 245 cm 145g. Jako nástrahu jsem zvolil osvědčené gumy Q-Paddler barvy proper baitfish a osadil ji hlavou Rhino Jig Force 100g. Nástrahu jsem spustil na dno 80m hloubky, párkrát jsem rychle otočil kličkou, zpomalil a zase zrychlil, najednou jsem cítil kopanec a tak jsem instinktivně lehce přisekl. To nebude prcek! Pronesl jsem na nevěřícné pohledy kolegů v lodi. Po chvilce přetahování se u lodi vynořil krásný keller. Takhle se na ně musí! Touto technikou se nám podařilo ulovit ještě několik parádních kusů.

 

 

Šťastný návrat domů

Společně jsme se shodli, že naše zaměření na lov tresky polak na 50g pruty budeme muset občas přehodnotit, protože moře je pokaždé jiné a my se musíme přizpůsobovat dané situaci, jinak si nezachytáme ryby větších velikostí. Tato letní výprava nám přinesla mnoho nových zkušeností a už se těšíme, jak je příští akci budeme jen rozvíjet. Cesta domů proběhla dle plánu a zaplavené silnice už byly otevřené s omezením, takže jsme si ani nemuseli zajíždět.

Autor a foto: Martin Lapec

 

 

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(115)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...