Nápověda Doporučujeme:

Čas poutníků ze Severu

Jednou z nejintenzivnějších věcí, které můžete zažít, pokud jde o rybolov v severním Norsku, je lov skrei – poutníků, kteří se u pobřeží vyskytují velmi vzácně, prakticky jen v době tření. Po rozmnožení odplouvají zpět na otevřené moře a jsou pro sportovní rybáře nedostupní. Kam odplují a kde se celý rok živí je dodnes pro přírodovědce záhadou. Nepleťte si tento druh s normální treskou obecnou, která žije u pobřeží prakticky celý rok. Jedná se o zvláště velké tresky 130-160cm, které v zimních měsících absolvují dlouhou cestu z Barentsova moře na pobřeží severního Norska, aby se vytřely. Jakmile je chytíte na háček, tito oceánští giganti vám poskytnou zcela nevšední rybářský zážitek.

 

 

Proč vyrazit na skrej

Existuje také nespočet způsobů, jak tuto rybu připravit na jídelní stůl. Skrei obsahuje olej bohatý na Omega3 mastné kyseliny, tresčí jazyky, lýčka, žaludek nebo vysoký filet ze hřbetu skrei jsou příklady lahůdek, které byly po generace vysoce ceněny. Na některých místech podél pobřeží se můžete dostat na skrei již od ledna do února, ale nejběžnější je lovit na prut v březnu a dubnu, kdy jsou nejblíže k pobřeží. Když plánujete rybářský výlet na matečné tresky, existuje mnoho faktorů, které je důležité vzít v úvahu. Významnou roli hrají faktory jako počasí, čas, místo, rybářské vybavení a technika. Zde vám dáme několik dobrých tipů, jak můžete být úspěšní v lovu skrei.

 

 

Jaký prut si pořídit

Prut, který používáte při lovu skrejí, musí mít takovou gramáž, aby vydržel velké zatížení. Zde je to z velké části věcí vkusu a preference, pokud jde o akci, ale obecně by prut neměl být příliš měkký ani příliš silný. Já doporučuji spíše kratší pruty 1,7m-2,1m, které jsou ideální na manipulaci v lodi. Měl by mít silnou páteř schopnou vypumpovat velké a silné ryby z velkých hloubek. Sami si zvolíte, jak měkká má být špička prutu, záleží také na vaší rybolovné technice a zda budete lovit s jigem nebo pilkrem. Obecně si můžete vybrat mořský rybářský prut s váhou 20-30lb / 200-600g nebo 30-50lb / 300-1000g, ale uvědomte si, že tento systém není univerzální. Proto byste měli v prutu mít cit, abyste si byli naprosto jisti jeho akcí až vám zabere váš obr!

 

 

Jaký typ multiplikátoru koupit

Pokud jde o výběr navijáku, jsou zde také různé preference. Přesto existuje řada věcí, na které byste měli myslet. Naviják musí mít hladkou a jemnou brzdu. Není neobvyklé, že velké skrei předvádějí dobré a tvrdé souboje, zvláště pokud byste měli chytit několik ryb najednou – pokud lovíte s dlouhými závěsy s paprikami. Velmi oblíbené jsou silné elektrické multiplikátory s počítadlem odvinutých metrů, kde vidíte, jak hluboko máte umístěnou nástrahu, nebo kde ve vodním sloupci je vaše zdolávaná ryba. Zde můžeme vřele doporučit Daiwa Tanacom 750 nebo Shimano Plays 4000. Kapacita cívky by měla být minimálně 500-600m. Zde butete mít jistou, že elektromotor vydrží extrémní zátěž. Na menší el. multiplikátory ze středního Norska zapomeňte. Zničíte je zde!

 

 

Bez pletené šňůry to nedáte

Na multiplikátor si dejte kvalitní pletenou šňůru o malém průměru s velkou nosností. Nejlépe se osvědčily šňůry od výrobců jako je Daiwa, Shimano nebo WFT. Tyto pletenky mají vynikající vlastnosti, které při lovu na hloubkách zajisté oceníte. Obecně platí čím více pramenů šňůra má, tím je její pevnost a odolnost větší. Rekord v této oblasti má nyní Daiwa, která s svým výrobkem Saltiga se 12 prameny, je dosud nepřekonaná pletenka. Nejvíce se osvěčili průměry od 0,30mm do 0,35mm a nosností 30 – 50kg. Tyto šňůry patří k tomu nejlepšímu, co je na současném světovém trhu dostupné. Tyto velmi kvalitní, pletené šňůry nabízí doposud nepoznaný zážitek z lovu na velkých hloubkách, díky své nulové průtažnosti, máte dokonalý kontakt s nástrahou. Pevné splétání a silikonový povrch dávají nový rozměr rybolovu v hlubokých vodách Atlantiku. Co se týče barvy, tak na menších hloubkách volte olivově zelenou, na větších hloubkách volte neónově zelenou Kariki, v poslední době se prosazují i multicolory a velmi oblíbená je blue camo.

 

 

Propojení koncového návazce se šňůrou

Šňůru a koncový návazec propojte kvalitním obratlíkem s nosností minimáně 100kg. Karabinku v tomto přípavě nepoužívám, protože hrozí její rozepnutí, když se ryba zamotá do návazce. Koncový návazec používejte kvalitní monofil jako je Platil nebo Fleuron. Úplně nejlepší je použít kvalitní fluorocarbon od Daiwa, Savegegear a Kinetic. Jedinečnou vlastností fluorocarbonu je, že je pod vodou neviditelný!!! Průměry volím od 0,80m až do 1,2mm. Pokud budete až na Severu – Soroya a výš, tak dejte jednoznačně 1,2mm. Koncový návazec se dává, protože je odolný vůčí ostrým zubům dravců z hlubin. Tento koncový fluorocarbon je vynikající i pro vylovení ryby do lodě. Za návazec se nemusíte bát pořádně vzít a hodin rybu do lodi s váhou 20kg plus, není žádný problém. Když cítím, že je návazec poškrábaný, hned ho vyměním. Nechcete přece ztratit rybu, pro kterou jedete 3500km. Obecně platí, že koncové návazce by se měly vyměnit každý den. Nové ráno – nový příběh, pokud má být úspěšný, nesmíte nic podcenit!

 

 

Co budete dál potřebovat

Po vylovení obr tresky budete potřebovat ostrý nůž, protože tyto velké tresky se musí okamžitě vykrvit. Dělá se to tak, že jím podříznete krk a srdce vypumpuje krev ven. Pokud to neuděláte budete mít filety plné krve, která snižuje chuť a kvalitu masa. Pro práci ve filetárně je kvalitní nůž samořejmostí, stejně tak jako brousek nebo ocílka. Nezapomeňte na dobrý gaf nebo vylovovací hák. Bez toho se určitě neobejdete. Za silného větru je dobré použít tzv. plovoucí kotvu, která dokáže snížit drift až o 50%. Veřte, že v březnu nebo dubnu určitě foulkat bude. Ve větru a zime se neobejdete bez dobrých rukavic. Neoprénové rukavice se hodí spíše do podmínek nad bodem mrazu. Zde použijte švédské rukavice, odolné vůči zubům ryb a hrotům z háčků, zevnitž však zateplené fleesem.

 

 

Jak vést gumu a pilkr

Pokud chcete vysektovat lov menších ryb do 1m a jít po těch opravdu velkých, může být pro vás tou metodou lov na velkou gumovou rybu 20-30cm se zátěží 400 – 600g. Naše zkušenost je taková, že při použití navázaných paprik značně zmenšíte průměrnou velikost ryb. Pozor však na to, že ulovíte méně ryb než při použití pilkrů a papriček. Možná se ale vyplatí počkat na velké… Když lovíte skrei s gumovou rybou, měli byste používat klidnější pohyby než při pilkrování. Nepotřebujete dlouhé, rychlé tahy prutem a tvrdé zaseknutí. Prolovovujte si celý sloupec nahoru a dolů po vrstvách  a klidně chvíli počkejte bez pohytu, až  si velká treska kousne. Může to chvíli trvat, než velká skrei správně vezme gumovou rybu. Je také důležité vzít v úvahu, že největší tresky nejsou tak rychlé jako menší ryby, k jejich oklamání jsou proto často potřeba velmi klidné pohyby. Mnohdy se nám potvrdilo, že velká treska chce svůj nerezový švédský pilkr, bez postraních návazců z paprik, které velké matky ruší. Dejte jen samostný návazec s pilkrem 600 – 900g a uvidíte, že vám budou brát opravdu velké ryby. Prostě někdy chtějí velkou gumu a někdy nerezák. Každý den je to jinak. Buďte kreativní a zkoušejte každý jinou nástrahu.

 

 

Bezpečnost především

Věnujte zvýšenou pozornost zprávám o počasí až do konce dne, přečtěte si textové varování a nespoléhejte slepě na symboly ve zprávách, a s počasím nikdy neriskujte! Plně nabitý telefon na lodi je nutnost. Většina rybářských míst, kde se vyskytují obrovské skreje, je na otevřeném moři cca 25 – 35km od přístavu, budete vystaveni na pospas povětrnostním vlivům a návrat za bouře není snadný, jsou to místa jako Sørøya, Lofoty, Havoya, Nordkapp a i když je vítr klidný, může se v nadcházejících hodinách objevit klidné moře, které i tak přinese velké vlny a bez větru. Bez kvalitního plovoucího obleku sem v tomto období vůbec nejezděte! Neustále sledujte počasí prostřednictvím aplikace YR.no, kde získáte hodinouvou předpověď větru.  Otočit loď zpět do přístavu není nic neobvyklého! Zimní počasí v Arktidě může být nepředvídatelné a moře může vybouchnout ve velmi krátké době, a to i při dobrých předpovědích počasí. Pokud vidíte známky toho, že se zvedají vlny a vítr, okamžitě se vydejte zpět do přístavu.Vrátit se se bez ryby v tomto období není ostuda!

Přeji Vám hodně štěstí při lovu skrejí!

 

 

Autor: Michal Simčo

www.rybolovnorsko.cz

 

 

 

 

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(15)
(115)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...