Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 9°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon 7°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon 5°C
déšť
Bergen, NO
temperature icon 11°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
zataženo
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Podzim čas okounů

Úvod | Články | Podzim čas okounů

  • 30 srpna, 2023
  • Sim
  • Žádné komentáře

Podzim čas okounů

 

Okouník mořský patří mezi několik druhů ryb, které jsou v angličtině obecně označovány názvem „redfish“. Tato ryba je snadno rozpoznatelná díky své křiklavě červené barvě. Okouník fakticky náleží do čeledi ropušnicovitých (Scorpaenidae) a jedná se o takzvanou kostnatou rybu. Jeho průměrná délka je přibližně 40 centimetrů, ale je známo, že může dorůstat až do délky 1.2m při hmotnosti 20kg. Okouník, jehož tělo je z vnějšku jasně červené, má také červenavé maso. Tyto ryby rostou pomalu, jsou dlouhověké a velmi pomalu dosahují pohlavní dospělosti.

 

3 23

 

Hledejte hnízda

Mezi nejzajímavější období lovu v Norsku patří vrchol léta a začátek podzimu tedy srpen a září. V tomto čase můžete počítat s bohatým úlovkem velkých exemplářů až 50–100cm (Barentsovo moře). Pokud najdete „hnízdo“, tedy místo, kde se hejna zdržují, tak jich můžete za jednu výpravu ulovit několik desítek kilogramů. Toto období je také vhodné z hlediska meteorologie, protože se jedná o měsíce s velmi malým prouděním větru.

 

1 25

 

Na okouny s elektrikou

Tyto ryby se zdržují na velmi velkých hloubkách (200–300m), proto je nezbytné použití elektrického multiplikátoru a těžkého pikru až 850g. Nad pilkr se dává speciální 5m dlouhý návazec. Někdy je dobré napichat na háčky cáry rybího masa, nejlépe makrely nebo kelera. Strategie lovu je potom taková, že si najdete kamenité dno s hloubkou 200–250m. Po dosednutí nástrahy na dno, vytáhnete nástrahu cca 10–15m nade dno.

 

6 10

 

Echolot moc nepomůže

Pokud nepřijde okamžitě záběr, změňte místo. Echolot vám bude v tomto případě na nic, protože údaje z hloubek pod 150m bývají velmi zkreslené a většinou už ryby nebývají zobrazeny. V těchto případech požíváme echolot pouze k nalezení požadované hloubky, a jestli jsou tam ryby, tak to se dozvíme pouze spuštěním pilkru. Letos se nám povedl opravdu velký okoun 9.2kg, který byl uloven v Hasfjordu na Soroya, hloubka 220m.

2 24

 

Jak připravit okouníka

Okouník je velmi populární v Německu a ve Velké Británii, proto má ve zdejším rybím průmyslu významné místo. Existuje velký počet druhů této ryby, ale na trhu se objevují hlavně druhy okouníka žijící v hlubinách (okouník mořský, okouník bradatý). Němci mají nejraději okouníka na „pórkové slámě“. Postup je velmi jednoduchý. Filety, které jsou bez kůže a chlazené, bohatě nasolíme a vetřeme do filetů citronový pepř, který je také velmi oblíben v Norsku. Na pánev dáme rozpustit přepuštěné máslo a filety lehce poprášené hladkou moukou opékáme z obou stran do zlaté barvy. Opékáme pomalu, neboť díky přepuštěnému máslu se nám filety nebudou přepalovat. Po opečení necháme ještě filátka krátce odpočinout na másle a poté podáváme na pórkové slámě, kterou si připravíme tak, že cca 10 cm špalík pórku podélně překrojíme a poté nakrájíme opět podélně na tenké proužky (slámu). Příloha dle chuti – výborné jsou šťouchané brambory.

 

4 21

 

Autor: www.rybolovnorsko.cz

Foto: Jan Machan

 

 

Komentáře k příspěvku

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.

Čtěte dále

Video: Soroya – chaty, lodě, přístav a filetárna

Chystáte se na ryby do Norska? V této reportáži uvidíte, co Vás čeká, když se rozhodnete rybařit na...

  • 03.01. 2018
  • Duke
Číst dále

Amatéři zpět na Maledivách 1/4

Je zase únor u nás na doma vrcholí právě zima a odporné chřipkové epidemie. Jsem zlehka nachlazen a...

  • 05.02. 2013
  • Duke
Číst dále

Aktuálně v diskuzi

Sim Soroya 2025
Krásná treska 21 kg velmi poteší...
1.10.
Sim Rybolov v Tanzanii
Nová sezóna úspěšně zahájená na popping...
1.10.
kocarek26 Volná místa – nabízejte a poptávejte
Zdravím. 1 turnus Setter Bridge...
30.9.
Rustara Lofoty Nappstraumen 2022 – 2025
[quote quote=2367812]Upřímnou soustrast, to je hrůza:-)[quote...
30.9.
Dedo145 Bakkan Wahl 2025
Včera si chlapci od Macochy dochytali,co...
28.9.

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

  • Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

  • SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.