Nápověda Doporučujeme:

Podzim čas okounů

 

Okouník mořský patří mezi několik druhů ryb, které jsou v angličtině obecně označovány názvem „redfish“. Tato ryba je snadno rozpoznatelná díky své křiklavě červené barvě. Okouník fakticky náleží do čeledi ropušnicovitých (Scorpaenidae) a jedná se o takzvanou kostnatou rybu. Jeho průměrná délka je přibližně 40 centimetrů, ale je známo, že může dorůstat až do délky 1.2m při hmotnosti 20kg. Okouník, jehož tělo je z vnějšku jasně červené, má také červenavé maso. Tyto ryby rostou pomalu, jsou dlouhověké a velmi pomalu dosahují pohlavní dospělosti.

 

 

Hledejte hnízda

Mezi nejzajímavější období lovu v Norsku patří vrchol léta a začátek podzimu tedy srpen a září. V tomto čase můžete počítat s bohatým úlovkem velkých exemplářů až 50–100cm (Barentsovo moře). Pokud najdete „hnízdo“, tedy místo, kde se hejna zdržují, tak jich můžete za jednu výpravu ulovit několik desítek kilogramů. Toto období je také vhodné z hlediska meteorologie, protože se jedná o měsíce s velmi malým prouděním větru.

 

 

Na okouny s elektrikou

Tyto ryby se zdržují na velmi velkých hloubkách (200–300m), proto je nezbytné použití elektrického multiplikátoru a těžkého pikru až 850g. Nad pilkr se dává speciální 5m dlouhý návazec. Někdy je dobré napichat na háčky cáry rybího masa, nejlépe makrely nebo kelera. Strategie lovu je potom taková, že si najdete kamenité dno s hloubkou 200–250m. Po dosednutí nástrahy na dno, vytáhnete nástrahu cca 10–15m nade dno.

 

 

Echolot moc nepomůže

Pokud nepřijde okamžitě záběr, změňte místo. Echolot vám bude v tomto případě na nic, protože údaje z hloubek pod 150m bývají velmi zkreslené a většinou už ryby nebývají zobrazeny. V těchto případech požíváme echolot pouze k nalezení požadované hloubky, a jestli jsou tam ryby, tak to se dozvíme pouze spuštěním pilkru. Letos se nám povedl opravdu velký okoun 9.2kg, který byl uloven v Hasfjordu na Soroya, hloubka 220m.

 

Jak připravit okouníka

Okouník je velmi populární v Německu a ve Velké Británii, proto má ve zdejším rybím průmyslu významné místo. Existuje velký počet druhů této ryby, ale na trhu se objevují hlavně druhy okouníka žijící v hlubinách (okouník mořský, okouník bradatý). Němci mají nejraději okouníka na „pórkové slámě“. Postup je velmi jednoduchý. Filety, které jsou bez kůže a chlazené, bohatě nasolíme a vetřeme do filetů citronový pepř, který je také velmi oblíben v Norsku. Na pánev dáme rozpustit přepuštěné máslo a filety lehce poprášené hladkou moukou opékáme z obou stran do zlaté barvy. Opékáme pomalu, neboť díky přepuštěnému máslu se nám filety nebudou přepalovat. Po opečení necháme ještě filátka krátce odpočinout na másle a poté podáváme na pórkové slámě, kterou si připravíme tak, že cca 10 cm špalík pórku podélně překrojíme a poté nakrájíme opět podélně na tenké proužky (slámu). Příloha dle chuti – výborné jsou šťouchané brambory.

 

 

Autor: www.rybolovnorsko.cz

Foto: Jan Machan

 

 

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(19)
(143)
(24)

Nahrávání ... Nahrávání ...