Nápověda Doporučujeme:

Pramen zdraví z Norska

Konzumace oleje z tresčích jater chrání před řadou zdravotních problémů. My dříve narození si ještě pamatujeme akci, kdy jsme ve škole konzumovali povinně rybí tuk. Bylo to odporné, ale prý zdravé. Prevence proti křivici. Stávali jsme v řadě za sebou a učitelka nás jednou lžící počastovala touto dobrotou, po níže se mnohým zvedl žaludek. Na hygienu se moc nehledělo. Že je rybí tuk zdrojem především vitamínu D je známo, proč ale konzumovat olej z tresčí jater? Důvodů je mnohem víc…

Vše pro zdraví

Podobně jako běžné rybí oleje má i tento vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou spojeny s mnoha přínosy pro zdraví, včetně snížení zánětů v těle a snížení krevního tlaku. Olej z tresčích jater dále obsahuje vitaminy A a D, které rovněž poskytují zdravotní benefity. Většina olejů z tresčích jater je extrahována z jater tresky obecné. Olej z tresčích jater se po staletí používá ke zmírnění bolesti kloubů a k léčbě křivice (rachitidy), což je onemocnění, které dětem způsobuje křehké kosti. Za křivicí stojí nedostatek vitamínu D.

Pohled do minulosti

Přestože olej z tresčích jater je doplněk na bázi rybího tuku, je zcela odlišný od běžného rybího tuku. Klasický rybí olej je extrahován z tkáně mastných ryb jako je tuňák, sleď, sardel a makrela, zatímco olej z tresčích jater je extrahován z jater tresky. Játra jsou bohatá na vitamíny rozpustné v tucích, jako jsou vitamíny A a D, které tomuto oleji dodávají působivý výživový profil. Historie rybího oleje se začala psát v tradičních rybářských oblastech celého světa. První zmínky o jeho užívání se objevují v 16. století v Anglii. Místní rybáři užívali rybí olej jako lék na nejrůznější poranění, bolesti, nachlazení nebo jako mast proti kožním onemocněním. Již v polovině 17. století se objevují první vědecké zprávy, že rybí olej by mohl být zdraví prospěšný. Navzdory tomuto ale nebyl, kvůli své nevalné chuti a kvalitě, příliš pro konzumaci vyhledáván.

Lékařský rybí olej

Nová kapitola v historii rybího oleje se tak začala psát o více než dvě stě let později, a to díky norskému farmaceutovi Peteru Möllerovi, který́ u lidí žijících na norském pobřeží zaznamenal nižší výskyt nemocí. Byl přesvědčen, že důvodem byla pravidelná konzumace rybího oleje. Peter Möller tak v roce 1854 (s nástroji a znalostmi, které byly na hony vzdálené tomu, co dnes víme o složení mastných kyselin) vyvinul nový produkt pod názvem „lékařský rybí olej“. Jeho know-how spočívalo v použití čerstvých tresčích jater a využití páry při extrakci oleje.

Norská  tradice užívání rybího oleje

Norové vyrábějí a exportují rybí olej z tresčích jater více než 1 000 let. Na počátku byl rybí olej používán pouze jako olej do lamp nebo jako impregnace vlny a kůže.

Olej z tresčích jater je neuvěřitelně výživný, přičemž jak můžete vidět, jedna čajová lžička poskytuje 90% denních požadavků na vitamín A a 113% denních požadavků na vitamín D. Vitamin A má mnoho funkcí v těle, je super při udržování zdravých očí, funkcí mozku a kůže. Olej z tresčích jater je také jedním z nejlepších potravinových zdrojů vitamínu D, který má důležitou roli při udržování zdravých kostí regulováním absorpce vápníku.

Recept na zavařená třesčí játra

Použijeme 3dcl sklenice, ne větší, protože když se to načne, tak je to množství na jednu rodinnou snídani. Otevřenou sklenici není dobré přílíš dlouho skladovat v lednici. Přidáme jeden bobkový list, dvě kuličky pepře a dvě kuličky nového koření. Odblaněná játra nastrkáme nahusto do sklenic asi centimetr od okraje, protože játra vařením nabydou. Poté je neskládáme do kastrolu a dvě hodiny vaříme ve vodě na cca70-80C. Zahříváním játra pustí vlastní olej a zaplaví sklenici až po okraj, to je signál , že už budou brzy hotová. Odstavíme je z plotny a sklenky zavíčkujeme, používám víčka a sklenky na závit. Játra dáme ochladit ven, nebo je ochlazujeme tekoucí vodou. Změnou teplot víčko krásně chytne a přisaje se. Máme hotovo. Takto zavařená játra bez problémů vydrží rok i více. Dobrou chuť.

 

Autor Karel Chlumec, Michal Simčo

Foto autoři

 

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(13)
(110)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...