Petrův zdar přátelé, na přelomu října a listopadu jsme se vydali na prodloužený víkend do slunného Chorvatska. Standardně se v tomto období ochlazuje a při chuti začínají být především i menší druhy ryb, s kterými se lze skvěle pobavit na jemné náčiní. Přitom k tomu stačí jen jeden proutek, sestava s olovem a jedním kaprovým háčkem, na který pak přijdou menší kousky olihní, mušlí či nástražních rybiček.
Za 8h na místě
Cesta sem trvala osm hodinek, počasí bylo krásné, naše podzimní mikiny i bundy zde vůbec neměly opodstatnění, jelikož každý den nádherně hřálo sluníčko a teploty se pohybovaly okolo dvaceti stupňů. Když k tomu připočtu originální zdejší atmosféru a příjemné ubytovatele, kteří vám rádi připraví vaše úlovky, na kterých si později společně s nimi smlsnete, tak to nemá žádnou chybičku.
Rychlé záběry
Po spuštění na dno se sestava povytáhne zhruba půl metru nad něj a pak se čeká na záběr. Ten bývá často velmi krátký a razantní. Nepozorný rybář ho může snadno propást a poté už jen vytáhnout prázdný háček. Přirovnal bych to k rybolovu na feeder, zkrátka a dobře jakmile přichází kontakt s rybou, tak se zasekává.
Získání nástrah
Olihně na které se zde chytá nejčastěji lze v podvečerních hodinách nachytat na speciální woblery. A tohle věřte nebo ne přátelé bývá opravdu suprová zábava. Ultralehký přívlačový prut, olihňový wobler a nádherné zdolávačky. Člověk je kolikrát až zaražen, co tato potvůrka dokáže udělat za neplechu na jemném proutku.
Dokončujeme 3. díl dokumentu
Na tohle všechno a mnohem více se můžete rovněž těšit v našem nově připravovaném dokumentárním filmu Za rybami světových moří z Chorvatska. Usilovně na něm pracujeme, tak aby bylo dílo hotovo před Vánoci a my vám zde mohli poskytnout malý dárek v podobě třetího dílu našeho pořadu.
Autor: Zdeněk Řeřucha
Foto: Tomáš Hektor
Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!