Nápověda Doporučujeme:

Ani Corona nás nezastaví 2/2

Celý květen stále Corona znemožňuje nám, sportovním rybářům, vycestovat do Norska. Místní lovci mají spoustu času věnovat se rybím druhům, které nejsou tak častým úlovkem, protože jejich lov vyžaduje speciální taktiku. Jeden den se rozhodli Bilal a Daniel vyzkoušet  lov vzácných reinoků o jejiž existenci nikdo nic do té doby nevěděl. Jednoho rána se vydali prochytat hluboké krátery daleko na šelfu. Podle všech doporučení se tato mysteriźní ryba vyskytuje až na 400m hloubce! Jako nástrahu jsme použili speciální montáž s kusem tresky tmavé.

 

Jak rozeznat záběr

Filet byt upraven tak, aby neměl ve vodě příliš velký odpor a my udrželi montáž v požadované hloubce. Přece jen 400m to už je pořádný sloupec vody. Při spouštění jsme cítili, jak se v různých hloubkách mění proud. Dosednutí nástrahy na dno nebylo vůbec cítit. Rozeznáme vůbec záběr? Počasí bylo přímo ideální, téměř bezvětří. Tato idylka měla vydržet asi dvě hodiny a potom se měl vítr zvednout na 5m/s. Sedíme a užíváme si klid a ticho, jen občas se z dálky ozve hlas nenasytného racka. Jen my a oceán. Najednou se špička lehce zatřepala. Chytáme jen na dva pruty, abychom omezili možnost zamotání montáží. Mám sekat nebo ještě vyčkat? Čekám asi pět minut, ale kontakt s rybou už nemám. Rozhodl jsem se zkontrolovat montáž a navíjím nahoru.

 

Rejnok nástrahu zalehne

Asi 20m pod lodí cítím, že kmenová šňrůra nějak divně jezdí. Je tam! Vylovujeme do lodi krásného rejnoka. Jeho tělo je pokryto ostny, které dovedou při neopatrné manipulaci bolestivě zranit. Po vyfocení a puštění ryby zpět Daniel bere prut z držáku a vytahuje svoji návnadu a i on se dočkal. Ačkoli necítil záběr, ryba se zasekla sama. Rejnoci tu prostě jsou! Žijí v obrovských hloubkách, při záběru nástrahu tzv. zalehnou a soukají ji do sebe kruhovými ústy, které mají na spodní části těla, proto žádnou divokou jízdu po záběru neočekávejte. Zdokumentovali jsme i druhý úlovek. Zvedá se vítr, míříme blíže pobřeží podráždit halibuty. Cestou zastavujeme ještě na jednom treskovišti, kde se pokoušíme ulovit pár tresek na jídlo pro příští dny. Další vyjížďku chceme lovit halibuta pouze metodou chyť a pusť.

 

Halibut v hledáčku

Tresky nefotíme vůbec, není to cílová ryba dne , ikdyž se nám povedly kusy přes 138cm. Předpověď počasí sedí, zvedá se vítr, to bude ideální drift na halibuty. Připravujeme čtyři pruty. Dva na kelery a zbylé dva budeme vláčet s gumovými rybami 15-23cm. Oba doufáme v dobrý lov a těšíme se na silné soupeře, kteří dokonale prověří naši výstroj. Chceme si ověřit, že velcí halibuti nejsou u pobřeží jen v létě a na podzim, ale v podstatě celou sezónu. Stačí se jim jen trefit do chuti, abychom je zastihli na lovu. První záběr přichází Danielovi, dle tahu usuzujeme, že se jedná rybu do 130cm. Za hodinku jsme ulovili ještě další dvě ryby kolem 110cm a jeden pořádný záběr, jsme po 30min souboje ztratili.

 

Cílený lov

Měníme místo, mám vytipované ještě tři fleky, kde se chceme zastavit cestou do přístavu. Vždy tomu dáváme půlhodiny a jedeme dál. Mám zkušenost, že nemá cenu dřepět na jednom fleku a čekat na zázrak. Mnohokrát se mi vyplatilo být aktivní a po třech driftech bez záběru, jet jinam. Šetření paliva se s aktivním lovem halibutů neslučuje. Zde je to marné, jedeme dál. Po cestě k přístavu objevuji na navigaci mělčinu, které jsem si nikdy nevšiml.

 

Skvělý závěr dne

Hned brzdím a nahazujeme všechny pruty. Drift ideální, montáže s masem máme asi 2m nade dnem. Gumovými rybami prochytáváme sloupec. Prut se ohýbá, záběr v držáku na přídi. Okamžitě zasekávám, brutální jízda, tak toto už bude hodně slušná ryba. Přitahuji k lodi rybu, která se pyšnila délkou 155cm. Než jsem rybu vyfotil a změřil máme další záběr. Ani toto nebude žádné malé děcko, s napětím sledujeme dlouhý souboj, který byl zakončený luxusní koupelí s rybou, která měla úžasných 175cm. Celkový sumář dne evidoval tyto halibuty 5x přes 20kg, 6x kolem 10kg, 1x 155cm, 1x 175cm. Vše metodou chyť a pusť. Pokud byste chtěli objednat rybolov s průvodcem Bilalem, neváhejte mě kontaktovat – Michal Simčo +420776845524.

 

 

Ani Corona nás nezastaví 1/2

Ani Corona nás nezastaví 2/2

Autor: Bilal Saab & Sim

Foto: Bilal Saab &  bigfishadventure.no

5 komentářů

  1. Parádní rybolov! Docela by mě zajímalo kolik stojí taková vyjížďka na halibuty s Bilalem? Kolik lidí vezme na loď?

  2. 6000NOK je běžná cena za vyjížďku na kutru. Nic přehnaného. Pokud je to výprava specializovaná jen na lov halibutů, tak to bych rád zkusil. Bilal je tady hodně prezentován, mladík, který umí chytat i fotit a určitě si svoji klientelu najde.

  3. Snad se tam jednou taky dostaneme. Máme to plánu 2022, protože 2021 musíme jet tam, kde jsme měli být letos 🙂 To je bordel!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(15)
(115)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...