Nápověda Doporučujeme:

Péče o vybavení

Blíží se konec sezóny a je potřeba se postarat o vybavení, které nám v Norsku dobře posloužilo. Nejlépe je to udělat rovnou při ukončení pobytu, abychom se tím doma nemuseli znovu krámovat. Mořská sůl je velmi agresivní a dokáže životnost našeho vercajku hodně zkrátit, takže pravidelnou údržbou šetřím svoje peníze. Naopak špatná péče je mnohdy horší, než kdybyste nedělali nic. To vše se teď pokusím vysvětlit a poradit vám, jak postupovat, aby vám vybavení sloužilo dlouhé roky.

 

Oplach navijáků

Začneme u smekacích navijáků a multiplikátorů. Nejdůležitější pravidlo zní, neponořovat do nádoby s vodou! Protože tím pádem si vpravíme vodu a sůl tam, kam jsme vůbec nechtěli. Navijáky nejsou vodotěsné, ale pouze vodě odolné. Proto je nejlepší oplach pod tekoucí vodou s kartáčem. Po opláchmutí se nechají vykapat a oschnout na ručníku. Po takové koupeli je dobré prostříknou rolnu u navijáku a překlapěč olejem ve spreji. Osobně doporučuji po dvou letech chytání na moři nechat navijáky a multiplikátory odborně rozdělat a vyčistit v profesionálním servisu.

 

Odmočení nástrah

Ostatní vybavení jako jsou pilkry, velké gumové ryby a ostatní nástrahy na rozdíl od navijáků do teplé vody ponoříme, aby došlo k rozpuštění solných krystalů. Vůbec není na škodu přidání saponátu pro lepší odmaštění. Po vytažení z vody pečlivě osušíme a vrátíme zpět do bedny s nástrahami. Poroz nikdy do bedny nedávejte použité nástrahy, které nebyly umyty. Slaná vlhkost se šíří jako rakovina a napadne vám ostatní nástrahy, které za půl roku nečinnosti zrezavý také.

Koupel prutů na chatě

Pruty je nejlepší umýt teplou vodou ve sprchovém koutu na chatě, protože ledová voda ve filetárně špatně rozpouští krystaly soli, které vzniknou po několikadenním chytání na moři. O pruty je dobré pečovat, ikdyž máte speciální očka do slaného prostředí, protože sůl sežere vše, ale pečlivou údržbou prodloužíte živostnost 3x až 4x. Když necháte prut ve slaném hávu až do další sezóny, tak si budte jstí, že trpí korková rukojeť, pryžová koncovka, očka a hrozí popraskání blanku prutu a následné zlomení, prut takzvaně vytvrdne a zkřehne.

 

Praní plovoucích obleků

Pokud máme zánovní plovoucí oblek, tak praní nedoporučuji vůbec. Stačí ho na den namočit do vlažné vody a ručně kartáčkem vykartáčovat, hlavně neždímat, pověsit na šňůru, nechat vykapat a vyschnout. Jestli máme oblek starší 3 roky a více, tak ho peru na 30C normálně v pračce s tekutým pracím práškem, který nejen oblek vyčistí ale zároveň mu obnoví také impregnaci.

 

Naše doporučení

Pokud chcete, aby Vám vybavení na moře dlouho vydrželo, je dobré poslat toto nářadí každoročně na servis. Provádíme údržbu (čištění, odsolení, mazání převodů) elektrických multiplikátorů, manuálních multiplikátorů a smekacích navijáků u všech značek. Získáte prodlouženou životnost a jistotu, že si opět v Norsku dobře zachytáte.

 

Multiplikátory posílejte na adresu:

 

Rybolov Norsko
Dolní Lhota 11
67801 Blansko

michal@rybolovnorsko.cz
tel: 420 776 845 524

 

 

 

Autor: Michal Simčo

1 komentář

  1. Perfekt Míšo, přesně takhle intuitivně jsem postupoval hned napoprvé, tyhle rady jsou pro novice k nezaplacení. Mohl bys doplnit jaký používáš prací prášek co zajistí obnovu impregnace … to bych se poučil. Díky Vráťa ze Stříbra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(19)
(142)
(24)

Nahrávání ... Nahrávání ...