Nápověda Doporučujeme:

Na tresky s ženskou logikou 1/3

Je konec června a míříme na letní rybolov k ostrovu Soroya. Toto místo velmi dobře znám, takže vím, na co se mám v tomto období připravit. Začátek léta bývá každoročně ve znamení velkých tresek a halibutů. Naše výstroj se skládá hlavně z gumových nástrah typu Roybait, dále menších gum cca 15cm a v neposlední řadě švédských pilkerů 700g až 1000g. Jsme na místě. Při přivítání je Ahmad zaskočen tím, že jsem si na rybolov přivezl kamarádku Karolínu, která mě bude dělat parťáka na lodi celých deset dní. Čekal nás na hotelové zahrádce a k jídlu se podávala rybí polévka, fishcake a sposta dalších dobrot ze severního moře. Oficiality máme za sebou, teď rychle převzít lodě a chatu. Vše v pořádku, jde se chystat výstroj a navazovat.

na_tresky_s_zenskou_logikou_1_4

 

První vyhrání z kapsy vyhání

Ráno nás přivítalo oblačnou oblohou, ale bez větru, což je pro nás nejdůležitější. Celý nažhavení startujeme naše Kvaerno a míříme do fjordů nalevo od Hasviku. Jedeme na jistotu, takže třetí fjord je jasná volba. Zajíždím na dobře známou mělčinu s hloubkou kolem 30m. Drive je téměř ideální, takže pochytáváme celý záliv, po čtyřech hodinách bez záběru prohledáváme i jiná místa, nikde nic. Za šest hodin máme asi pět tresek do jednoho metru. Dost slabí výsledek na to, že jsem Karolíně nasliboval velké ryby mezi 10-20kg. Nevydržel jsem a beru telefon a volám druhou loď, jak na tom je. Dovolal jsem se na šelf, kde „bagruje“ Olda s Jirkem. Jejich odpověď byla jednoznačná, přijeďte sem, tady je ryb spousta, ale jsou velmi hluboko kolem 130m. Zvažujeme, co dál. Karolína zatím vyčerpáním usnula. Máme to teď hodinu plavby do přístavu a dalších padesát minut na šelf. Únava zvítězila, rozhodli jsme se pro návrat do přístavu a pomůžeme druhé lodi zpracovat bohatý úlovek.

na_tresky_s_zenskou_logikou_1_2

 

V létě musíte pro velkou rybu hluboko

Ráno je volba jasná, jedeme na šelf. Chystáme si těžší Roybaity kolem 500g a nerezové pilkry až 800g. První místo, které chceme navštívit je podmořská hora 116m. Najíždím na první drive a zastavuji na 125m. Je téměř bezvětří, proto Roybait 350g by mohl být to pravé. Vyzkouším novou barvu sleď, která je výborná do velkých hloubek, protože v místech, kde už je velmi málo světla, krásně světélkuje její bříško. Nástraha padá velmi zvolna, takže krásně pochytává sloupec. Dole necítím dosednutí nástrahy na dno, „Už to bude asi moc hluboko na lehkou nástrahu,“ pomyslel jsem si. Opak byl pravdou, najednou cítím tah slušné ryby, doufám, že to bude první halibut této výpravy. Ryba slušně bere z navijáku, ale brzy vadne, po 15mim souboji je na palubě krásná treska obecná 21kg. Dáváme na tomto místě ještě čtyři drive, ale bez záběru. Měníme revír a míříme na šelf.

na_tresky_s_zenskou_logikou_1_1

 

Prudká změna počasí

Počasí se prudce mění. Nebe se zatahuje a zvedá se lehká bríza, nervózně pozoruji tmavé mraky nad námi. Nemám dobrý pocit, jsme 25km na otevřeném moři úplně sami. Ostatní lodě už slaví úspěšný den na chatách a já se tady houpu se ženskou v metrových vlnách. Měl jsem strach, že Karolína bude trpět mořskou nemocí, ale opak je pravdou. Neustále mě vybízí k hledání nových míst, kde by si ulovila velkou tresku. Moc se jí líbí lov na na velké gumy s pomocí držáku na prut. Nástrahu nahodíte na dno a potom ji zvednete cca 5m nade dno. Potom prut uložíte a v klidu sledujete špičku. Odpadá tím namáhavé pilkrování, kdy musíte pracovat s těžkou nástrahou několik hodin. Ohnutý prut vám signalizuje záběr, potom následuje zásek a vytoužený souboj s velkou rybou. „Poslední drive,“zavelel jsem. Vyzkoušíme, jestli ryby nejsou ve sloupci a dávám pilkr 15m nade dno. Náhle má Karolína záběr, ale nejsem si moc jistý, jestli to nebude vázka. Nebyla! Po urputném 25min souboji, kde jsem musel hodně pomáhat se zdoláváním, dostala do lodi tresku obecnou 135cm 19kg.

na_tresky_s_zenskou_logikou_1_3

Cesta v bouři trvala skoro hodinu

Jízda po obrovských vlnách nebyl žádný med! Každá vlna má svůj proud, to znamená, že když stoupáte nahoru, tak vám téměř zastaví vrtuli svým protiproudem a naopak, když jedete po vlně dolů, tak nekontrolovaně zrychlíte a můžete se přídí zapíchnout do následující vlny a jít ke dnu. Další záludností při jízdě dolů je, že vám vlna může přetočit záď lodi a potom vás zalije a potopí. Prudký déšť se mění na déšť s kroupami, pobřeží úplně zmizelo z dohledu a zahalilo se do těžkých mraků. Pokud by teď vysadilo GPS, tak jsme nahraný. Nestalo se tak, my se po hodince plavby vrátili do přístavu, tam na nás již všichni čekali a doufali, že to zvládneme.

na_tresky_s_zenskou_logikou_1_6

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo, Karolína Blaszczak

Foto: Michal Simčo

4 komentářů

  1. Díky Dave, když máš elektriku, tak se to dá zvládnout, ne? Kolik chytáš nejtěžší pilker?

  2. Ahoj Michale,
    reporty jsou krásné myslím že jich čte hromada lidí, ale nereagují . Možná tady někdy psali a nikdo jim na to nereagoval, proto už nepíšou , to byl i můj případ , ale tak to je. Chytáme někdy až na 1,3 Kg pilkry a tam už bez elektriky ani ránu . Ale jsem hodně zklamaný chytáním ve velkých hloubkách , je to tam hodně o náhodě.
    Jinak moje Daiwa 750 s 500 m šňury to zvládá bravurně už se těším až ji vyzkouším někde v teplých oblastech 🙂

  3. Já mám limit 800g, 1kg už mě přijde strašně moc. Pokud moře vytvoří takové podmínky, že musím nasadit 1kg, balím a jedu na chatu, počkat až se počasí umoudří. Za dobrých podmínek se dají chytat okouni na 250m se zátěží 800g. Nejraději chytám 700g na reefu 80-120m.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...