Nápověda Doporučujeme:

Boj o život za polárním kruhem 2/4

Vítr nás táhne na mělčinu s hloubkou kolem 15metrů a tak beru do ruky lehčí vláčecí proutek a nasazuji krásnou gumu v oranžové barvě ohně s dlouhým dráždivým ocasem. Po chvíli vláčení mi přichází tvrdá rána do prutu a hned vím, že tohle není treska. Začíná několikaminutové přetahování a já si užívám souboj s lehkým prutem. Síla ryby je úžasná, po chvíli se nám ukazuje na hladině a my vidíme prvního letošního halibuta. Ryba měla tak asi  kolem 8kg, bohužel jsme se to nedozvěděli přesně. Při vylovování gafem se nám ryba vykroutila a spadla do vody, samozřejmě že jí vypadla i zaseknutá guma z tvrdé huby a ryba byla fuč. Pár vteřin ticha vystřídalo několik minut nadávaní a proklínání se, ale  i o tomhle rybařina je. Nedá se nic dělat, naštěstí se nejednalo o trofejní rybu a tak jsme na hořkost v puse brzy zapomněli. Chybami se člověk učí a na tuhle chybu, při vylovování ryby si dám příště velký pozor.

boj_o_zivot_za_po_kruhem1_1_1

Na druhých lodí se daří více

Několik hodin lovu máme za sebou, nějaké ryby jsme také nachytali, začíná čas největšího odlivu a tak to balíme a jedeme na chatu. Po cestě se snažíme spojit vysílačkou s nějakou z lodí našich kolegů a ozývá se nám Sebova loď, že mají jednoho halibuta a krásného Vlkouše přes metr. Po příjezdu do přístavu, čekáme celí zvědaví na jejich loď a chceme se podívat na slavné úlovky. Zanedlouho je vidíme drancovat vlny směrem k přístavu a radost na Michalovo a Mírovo tvářích je veliká. Halibut byl zhruba stejné velikosti o jakého jsem přišel, váží 8,5kg a kočka je opravdu nádherná. Váží jen o kilo méně než halibut a měří něco přes metr. Nikdy jsem takhle krásnou kočičku neviděl, když se nebudeme bavit o krásných českých ženách :-).

boj_o_zivot_za_po_kruhem1_3_1

Regenerace na chatě

Samozřejmě naší posádku tyto úlovky trochu motivovaly, ale byli jsme příliš unavení na další vyjížďku a tak jsme to vzdali. ,,Není kam spěchat “, říkají kluci a já souhlasím. Dovolená se musí také trochu užít a tak na chatě vybalujeme domácí dobroty z udíren, otvíráme vychlazenou plzňičku a začínáme probírat novou strategii. Mezitím přijíždí druhá parta naší chaty Tom, Kuba a Zdeněk. Ti byli úplně na druhé straně poloostrova a mají nachytané hezké tresky z větších hloubek. Pravá strana od našich chatek je více rozmanitá, hlubší s mnoha podvodními hranami. To jsou velmi dobrá místa na tresky a hlavně kočky. Domlouváme se tady, že odpoledne pojedeme zkusit druhou stranu a snad nám příliv přinese nějaké slušnější ryby. Pomalu se blíží podvečer, který za polárním kruhem trvá celou noc a slunce než stačí zapadnout, tak znovu vychází.

boj_o_zivot_za_po_kruhem1_3_2

Lov smraďochů

Moře se krásně uklidnilo a my vyjíždíme na olejovité moře plné odrazů krásných červánků. Při přejezdu potkáváme naše lodě a každá má po jednom halibutu kolem 10kil. Prozatím ryby vedoucí v soutěži o poháry. To nás nabudilo ještě víc a říkáme si, že bez pořádné ryby domů nejedeme. Pročesáváme svými nástrahami hrany a podvodní skály, kterým věříme a kde se nám ukazují ryby. Záběry přicházejí jen se jedná o menší tresky a hlavně mníky Brosmy, kterým říkáme smraďoši. Ti dostali svojí přezdívku kvůli svým úlevám u lodi při vylovování. Chytili jsme i pěkné kusy kolem 80-90cm, což jsou trofejní velikosti. Na smraďochy jsme sem ale nepřijeli a tak měníme místo.

boj_o_zivot_za_po_kruhem1_2_3

Máme hejno

Po delší době marného hledání tresčích hejn dostáváme zprávu vysílačkou, že kluci chytili několik menších halibutů na druhé straně u fabriky. Vzdáváme to a jedeme za nimi zkusit štěstí na naše osvědčená místa. Nejlepší čas přílivu začíná a my jsme kousek od jmenované fabriky a lehký vítr nás žene směrem ke dvěma tyčím. Tyto tyče jsou v moři jako upozornění mělké vody a značí podvodní skály. Nahazujeme své nástrahy a na sonaru se objevuje obrovské hejno ryb. Rob ani nestačí doříct ,,a je to tady“ a dostáváme záběr všichni na jednou. Tripl se opravdu povedl a ryby to byly pěkné. Po vytažení krásných devadesátek, máme další a další záběry. Několikrát nám nástrahy ani nestačily dopadnout na dno a při padaní je tresky sbíraly. To je masakr, říkáme si společně a pumpujeme ohlé pruty. Tento masakr trval asi hodinu a my si vrývali do paměti nezapomenutelné zážitky.

boj_o_zivot_za_po_kruhem1_4_4

Toto je pravé Norsko

Přišly nám také první tresky přesahující hranici metru. Obrovské palice těchto dravců jsou vždy nádherné na pohled a o fotkách ani nemluvím. Tato změna místa ve správnou chvíli se opravdu povedla. Užívali jsme si každou zdolávačku a bylo úplně jedno jaká nástraha byla na prutu. Rybám prostě chutnalo vše a obrovské hejno bylo odhodláno nám ryby dát. Nálada na lodi získala obrat o stoosmdesát stupňů a já jen řekl Karlosovi ,,vítej v Norsku“. Po více než dvou hodinách nezastavitelného chytání nad hladovým hejnem pomalu začalo záběrů ubývat a strhaní jako koně po Velké pardubické, jsme byli donuceni zamířit do přístavu. Krásný a náročný den plný zážitků byl za námi a my už jsme se nemohli dočkat, až nabereme síly a znovu vyrazíme na moře.

boj_o_zivot_za_po_kruhem1_6_4

 

Fotogalerie

 

Přejít na:

 

Autor: Miroslav Vojtek

Foto: Miroslav Vojtek

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(15)
(115)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...