Nápověda Doporučujeme:

Amatéři chytají na Maledivách 1/4

Je únor a Čechách vrcholí zima s teplotami kolem –10stupňů, my však stojíme v Praze na letišti a čekáme na hlavního organizátora zájezdu do tropických moří. Pomalu se odbavujeme a míříme najít bránu, odkud poletíme do ráje. Najednou pípá SMS, Karel se zdrží v dopravní zácpě. „No tak to nám ještě scházelo“ pomyslel jsem si. Karel je totiž jediný z nás, kdo má zkušenosti s BIG GameFishing. Nakonec to dobře dopadlo a Kája letadlo stihl. Sedíme v letadle míříme do Dubaje, letíme se společností Emirates, která je vyhlášená svojí pohostinností, což musím říct, že splnila maximálně, protože někteří cestující po příletu do Dubaie, nevědělo, kde jsou. Přesedáme na další letadlo a míříme do Male, hlavního města Maledivského souostroví. Kolem deváté hodiny ranní jsme na místě, teď nás čeká jen celní kontrola a jdeme na ryby!

čekání na ruzyni

Kontrola na celnici

Pomalu se blížíme k celním přepážkám a je ve mně malá dušička. Někteří z nás si totiž zabalili do baťůžku malé množství rumu proti průjmu, což by nám mohlo způsobit menší potíže, protože Maledivy jsou zemí prohibice a dovoz alkoholu je absolutně zakázán, absolutně. Dávám svoje zavazadla na pás a postupuji k rentgenu. A je to tady! Něco se celníkům nezdá, dostávám pokyn otevřít zavazadlo. Hned vedle mě je skupinka německých turistů, kterým je právě zabavován tvrdý alkohol. Je ve mně malá dušička, celník prohledává moje zavazadlo, ale nachází obrovské množství nástrah a jednu láhev ledového čaje. Jsem bez dechu, celník vrací láhev zpět do kufru, jsme přece v tropech!

konrola na celnici

Malé multiplikátory poletí do popelnice

Před letištěm už na nás čeká spojka a bere nás na lodní taxi, které nás dopraví na naši loď. Velké výletní a rybářské lodě u letiště parkovat nesmí. Transfer trval asi patnáct minut a stál osm doláčů na osobu. Jsme na naší lodi, taxikáři hbitě přehazují zavazadla a my se vítáme s posádkou. Obsluhu lodi tvoří kapitán, kuchař, dva plavčíci a jeden číšník, celkem tedy pět maledivců. Češi zůstali v přesile, protože nás bylo sedm. Kapitán okamžitě startuje loď a vybízí nás k nastražení nástrah na trolling. Rychle vybalujeme pruty a multiplikátory. Náš rybářský Guru Kája vybaluje nádherné Penny International ve velikosti 50, 80. A my vybalujeme menší mulťáčky jednoho německého výrobce. Karel při pohledu na náš vercajk si neodpustil hlášku: „Tak vám dávám jeden záběr a multiplikátor poletí do popelnice“, nevěřili jsme mu. Na trolling připravujeme plovoucí chobotnice, které se potápí a vynořují, na hladině zanechávají stopu z bublin. Při trollingu je velmi důležité správně rozmístit pruty, aby se nezamotali. Většinou se to dělá tak, že plovoucí chobotnice se dávají na strany a doprostřed umísťujeme potápivé woblery Rapala Magnum, které jsou vybaveny trojháčky a kroužky odolné vůči účinkům slané vody.

Malé multiky poletí do popelnice

Připravujeme přívlač na popery

Pomalu se vzdalujeme od Male, míjíme luxusní resorty, kde tráví dovolené nejbohatší turisté. Míříme k atolu, kde se údajně vyskytují ve velkém množství cranasové obrovští. Už z dálky jsou vidět kokosové palmy a my připravujeme pruty na těžkou přívlač. Budeme odhazovat těžké popery až 150g do velké vzdálenosti. Guru Kája nás pozoruje a povídá: „To není nic pro mě, moc námahy a malé ryby.“ Mávl rukou a přesunul se na záď lodi, kde jsme měli nastraženy trollingové pruty. Neodradil nás, první hody již bičují moře. Jsme na přídi lodi a házíme jako o život. Strategie lovu je taková, že kapitán objíždí korálový atol a my vrháme svoje popery na mělčinu a přitahujeme k lodi na hloubku a právě na hloubkovém zlomu mezi mělčinou a hloubkou číhají kranasové , kteří by měli atakovat naše nástrahy. Tentokrát se tak bohužel nestalo, opouštíme atol a míříme na další.

Připravujeme přívlač na popery

Okamžitě zastavte loď

Nyní pojedeme přes otevřený oceán, kde hloubka padá až na neskutečných dva tisíce metrů. Ještě než jsme opustili mělčinu atolu křičí na zádi náš Guru: „Zastavte loď a pojďte smotat ostatní pruty! Mám na prutě něco většího!“ Běžíme na záď lodi a rychle instalujeme Kájovi bojový pás, než se podařilo zastavit loď, tak si ryba vzala nějakých padesát metrů. „ Co to máte za sračky“, řve Guru. Ryba bohužel zabrala na náš prut a multiplikátor přestal navíjet, okamžitě se pokoušíme Kájovi pomoct a taháme za silon a Guru to navíjí. Pokud není multiplikátor pod tlakem, tak lze navíjet. Ryba už je u lodi, sleduji modré pruhované torpédo, jak bojuje o život. Zkušený plavčík bere silon do ruky a nasazuje si vylovovací rukavici, najednou vrazil ruku do vody a vylovil rybu na palubu. Bylo to první Wahoo, česky zvaný makrelovec asi 130cm. Z kuchyně rychle vybíhá kuchař a křičí: „ Filetovat, to bude výborná večeře!“ Loď se pomalu vzdaluje od atolu, jsme na otevřeném oceánu. Teprve teď začínám vnímat teplotu vzduchu 30 stupňů. Sedíme ve stínu, popíjíme rum colou a je nám fajn. Za hodinu jsme u dalšího atolu.

okamžitě zastavte loď

Pavel má na prutě GT

Kapitán nás znovu vyzívá na poping. Bereme vláčáky a vrháme popy směrem k mělčině. Bičujeme vodu jako o život. Najednou dostávám svůj první záběr, takový tah jsem ještě nezažil, ryba si nekompromisně bere desítky metrů pletené šňůry, přesunuji se na záď a vidím, že velkou rybu má i Pavel. Nejednou tah ustal a já svoji první rybu ztratil. Pavel bojuje dál, nový záběr dostává také Olda, bohužel i on svoji rybu po 20minutách na korálech ztrácí. Ve hře zůstává nyní jen Pavel, který již bojuje nějakých čtyřicet minut. Poprvé vidíme Cranase obrovského, kterého plavčík vylovuje do lodi. Je to obrovská ryba. Váha ukázala skoro dvacet dva kilogramů. „Je to velký GT“, křičí kapitán. Pavel byl ten den králem lovu. Pomalu se začíná stmívat a kapitán už hledá dobré místo pro noční rybolov. Jsme nadšeni, posádka servíruje večeři, nad korálové moře se pomalu snesla noc. Pořád je příjemné teplo kolem třiceti stupňů. Připravujeme pruty pro noční rybolov.

Pavel má na prutě GT

Autor: Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(14)
(110)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...