Nápověda Doporučujeme:

Treska obecná 1/2

Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenější rybu severního Atlantiku. Tresky jsou vyhledávány pro svoje vynikající maso a beze sporu také pro sportovní zážitek, který vám poskytne, když ji ulovíte na prut. To co znamená pro naše rybáře kaprařina představuje pro norské rybáře „lov tresek“. Domovem těchto ryb je Atlantik, především pobřeží Norska, Grónska, Aljašky a Kanady. Dříve se poměrně často vyskytovaly i v Severním a Baltském moří, což už je dnes až tak neplatí. Tresky žijící v Baltu, jsou o mnoho menší než jinde žijící druhy. Průměrná velikost baltických tresek se pohybuje mezi 60–70cm a váhou 3kg. Experti vidí jako důvod časté výlovy v této oblasti a také oteplování Baltského moře. Treska je hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybou. Prodává se čerstvá, mražená, uzená, jako filé, játra se konzervují nebo se z nich vyrábí olej, z kůže a vzdušného měchýře klih, z odpadu rybí moučka.

treska_obecna_1_7

Popis

Treska má protáhlé proudnicové tělo, velkou mohutnou hlavu s vystupující horní čelistí a poznáme ji podle pro ni charakteristické světlé postranní čáry, která vede od tlamy až k ocasu. Její hlava tvoří bezmála jednu třetinu těla a je uzpůsobena především pro rychlé shltání drobných ryb. Treska má světle šedé zbarvení s malými bílými puntíky, bílé břicho a silný masitý vous na spodní čelisti. Zbarvení těchto ryb se však může velmi lišit, i tak si tuto rybu s jiným druhem určitě nespletete. V mělké vodě narazíte na překrásně zbarvené jedince zbarvené převážně do do hněda, ale někdy i do červena, v mořských řasách můžete ulovit ryby s nádechem do zelena. Ve větší hloubce se setkáte se světlou formou tzv. skrej, která se u pobřeží vyskytuje především v jarních měsících. Rozmanitost zbarvení je dána intenzitou slunečního záření, proto na mělčinách budete lovit krásně vybarvené lokální ryby, které nikam nemigrují a dají se lovit celou sezónu. Naopak ryby z velkých hloubek budou světlé. Na hřbetu tresky se vyskytují velké skvrny, kdežto břicho je vždy bílé a zcela beze skvrn. Treska obecná má tři hřbetní ploutve a dvě řitní ploutve, obě jsou zaoblené. Ocasní ploutev se rovnoměrně rozšiřuje a není vykrojená.

treska_obecna_1_5

 

Růstové možnosti

Velikost tresky se liší jak podle věku, tak i podle místa jejího výskytu. Obecně platí, že velikost tresky se zvětšuje v závislosti na rostoucí severní zeměpisné šířce. V oblasti Barentsova moře dorůstá treska okolo 2m a maximální hmotnosti kolem 90kg. Treska vás musí nadchnout svojí mohutností a tomu odpovídající bojovností. Tato ryba patří mezi nenasytné dravce, takže se prakticky nestává, že tresky nežerou (neloví). Pokud se Vám stalo že jste tresky nechytali, tak jste je pravděpodobně nenašli, protože tento druh neustále migruje za potravou. Kde jsou hejna menších ryb, tam čekejte bohatý úlovek tresky obecné. Průměrné úlovky se pohybují kolem váhy 10kg, avšak není žádnou výjimkou úlovek přesahující délku 150cm. Růstové možnosti této ryby jsou neuvěřitelné. Podle výzkumu holandského institutu, který se zabývá studiem života v severním Atlantiku, dorůstá tato ryba do pohlavní zralosti už ve věku tří let. V oblasti Barentsova moře může tato ryba dosáhnout hmotnosti 30kg už ve věku šesti let.

treska_obecna_1_4

 

Jak bojuje 20kg treska

Už jsem slyšel pár názorů, že treska nebojuje vůbec. Její zdolání připomíná spíše vytažení pytle brambor ze stometrové hloubky. Nebudu polemizovat s těmito rybáři, ale popíšu, jak jsem s velkou treskou bojoval já. Svoje největší ryby jsem většinou ulovil na švédský pilkr se dvěma trojháky, které dovedou pojistit zdolání trofejní ryby na maximum. Záběr bývá prudký a velice razatní, kdy vám multiplikátor bude muset povolit až 15m pletenky. Ani potom se však treska nevzádá a tuto parádičku vám předvede ještě několikrát. Mezi její libůstky patří omotávání kolem pilkru, kdy se snaží vytrhnout si trojháček z tlamy a osvobodit se. Proto byste měli na lov velkých tresek používat hlavně pevnostní kroužky a trojháčky. Jakmile je treska u lodi, boj končí, ryba si lehne na bok až vám žádnou záludnou fintu nepředvede. Není proto třeba zmatkovat, ale soustřeďte se spíše na bezpečné vylovení ryby do lodi.

treska_obecna_1_2

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

2 komentářů

  1. Tresku považuji za královskou rybu! Je nádherná a velice chutná a také velice dlouho vydrží v mrazáku čerstvá. Většinou jsem je chytal na zelené chobotničky, ale když berou, tak se chytne i na prázdný háček. Berou v celém sloupci vody, od pěti metrů pod lodí až na dno. Naštěstí nebojují, jinak by to byl problém je vytáhnout. Tresek je bohužel čím dál méně, je potřeba za nimi jezdit stále více na sever.

  2. Je to takový “Kanic” severního moře. Fascinuje mě její robustnost a růstové možnosti. Je fakt, že ze středního Norska tato ryba púomalu mizí. je jich stále méně a méně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(15)
(114)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...