Nápověda Doporučujeme:

Celní předpisy Norsko

Pro vstup a pobyt na území cizího státu musejí občané ČR splňovat podmínky stanovené jeho zákony. Ke sdělování aktuálních podmínek vstupu a pobytu na území cizího státu je příslušný zastupitelský úřad daného státu. Následující informace jsou určeny k základní orientaci. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Do Norska můžeme cestovat stejným způsobem jako do každé členské země EU, ale protože není zemí členskou, tak je potřeba dodržovat jasně nastavená pravidla pro bezproblémový vstup na norské území. Tato pravidla se v minulosti několikrát upravovala a tak se poďme podívat na aktuální stav pro tento rok. Nejpřísněji hlídaný je alkohol, cigarety (tabák) a pár druhů potravin. Mějte na vědomí, že Vás norští celníci můžou zkontrolovat na celém území Norska a ne jen při přejezdu hranic.

Anketa

Dodržujete dovozní limity do Norska?

Vozím něco navíc (283)
Ano, nestojím o problémy (280)
Ne, vezu o hodně víc než je limit (84)
Vozím nadlimit, ale proclívám (51)
Nahrávání ... Nahrávání ...

 

Alkohol – Příklady bez tabáku

Příklad 1: Kořalka, víno a pivo

1 litr kořalky, 3 litry vína (4 lahve) a 2 litry piva (6 x 0,33 l)

spirits_wine_beer

 

Příklad 2: Víno a pivo

4,5 litrů vína (6 lahví) a 2 litry piva (6 x 0,33 l)

wine_beer

 

Příklad 3: Pivo

6,5 litrů piva (19 x 0,33 l)

beer

 

Alkohol – Příklady s tabákem

Příklad 1: Kořalka, víno a pivo a tabák (cigarety)

1 litr kořalky, 1,5 litru vína (2 lahve) 2 litry piva (6 x 0,33 l)
+ 200 cigaret (10 balíčků – “karton”), nebo 250g tabáku a 200 cigaretových papírků.

spirits_wine_beer_tobacco

 

Příklad 2: Víno a pivo a tabák (cigarety)

3 litry vína (4 lahve) a 2 litry piva (6 x 0,33 l)
+ 200 cigaret (10 balíčků – “karton”), nebo 250g tabáku a 200 cigaretových papírků.

wine_beer_tobacco

 

Příklad 3: Pivo a tabák (cigarety)

5 litrů piva (15 x 0,33 l)
+ 200 cigaret (10 balíčků – “karton”), nebo 250g tabáku a 200 cigaretových papírků.

beer_tobacco

 

Zboží Množství
Kořalka nad 22% a do 60% včetně 1 litr
Víno na 2,5% (včetně silného piva) a do 22% včetně 1,5 litru (2 lahve)
Pivo na 2,5% (včetně silného piva), nebo jiné slabé alk. nápoje nad 2,5% do 4,7% včetně 2 litry (6 x 0.33l lahev/plechovka)
Cigarety, tabák atd. např. žvýkací tabák 200 cigaret, nebo 250g tabákových výrobků, nebo 1,5 nápojů nad 2,5% a do 22% včetně alkoholu
Cigaretové papírky  200 cigaretových papírků

Tyto limity lze uplatnit jen na osoby starší 18ti let. Alkohol silnější než 22% smí převážet pouze osoby starší 20ti let.

Pokud chcete tyto limity překročit a nemít problémy, tak musíte veškerý alkohol a cigarety (tabák) nad limit proclít.

Dovoz alkoholu silnějšího než 60% je ZAKÁZÁN!

Jídlo

Masa, masných výrobků, mléka a mléčných produktů je povoleno je celkově 10kg (kromě krmiva pro zvířata). Potraviny musejí pocházet pouze ze zemí EU. Stále platí zákaz dovozu brambor. Brambory lze převážet pouze na zvláštní povolení.

Peníze

Maximálně si můžete dovézt do Norska hotovost v celkové hodnotě 25.000,-NOK (pokud budete mít např. 26.000,-NOK, tak zaplatíte pokutu 5.200,-NOK).  Suma přesahující tento limit musí být proclena. Cestovní šeky jsou mimo tento limit.

Domácí mazlíčci

Psi, kočky atd. ze zemí EU musí mít zvířecí pas, čipové označení a platné očkování proti vzteklině, psi také proti leptospiróze a psince. Psi a kočky se musí týden před cestou do Norska podrobit léčbě proti hlístům.

Absolutní zákaz dovozu

  • drog
  • léků a jedů (povoleno pouze množství léků pro osobní potřebu)
  • alkoholických nápojů s obsahem alkoholu nad 60%
  • zbraní a střeliva
  • ohňostrojů
  • savců
  • exotických ptáků a jiných zvířat
  • rostlin

Do komentářů pod článkem pište svoje zkušenosti s norskými celníky, ať už ty dobré nebo ty špatné…

Zdroj: mzv.cz, toll.no a norge.cz

68 komentářů

  1. Sice jsem tak nějak tušil kolik čeho můžu, ale takhle srozumitelně napsaný je to fajn. Líbilo by se mě víc článků nejen o rybolovu, ale i o poencionálním nebezpečí při cestě do Norska atd. Snad se dočkám.

  2. Hodila by se informace kde proclít nadlimit. Jezdím ze Švédska na silnici číslo 2, pak na 3. Nevíte někdo kde se tam dá doplatit limit? Doteď jsem to riskoval, ale počítám, že v nynější situaci tam nějakou šťáru čekat mohu.

    1. Pokud tam není celnice, tak nic doplácet nemusíš. Jedině, že by tě přímo na silnici zastavila hlídka. Jestli tam je celnice, tak zastav běž dovnitř a řekni kolik alkoholu máš navíc. Z vlastní zkušenosti vím, že 0,5l piva stojí proclení 10 NOK.

      1. Ahoj buďto přímo na hranici je kancelář a tam se procli nebo internetová aplikace

    1. Podle mě to nejde, nabo o tom nevím. Nejsnažší je, jak psal Sim, prostě jak seš na hranicích a je tam celnice, tak jet do odstavnýho pruhu a dobrovolně jít nahlásit, že máš nadlimit.

      1. Až tě zastaví bývá pozdě, to už ti vše seberou a vyměří tučnou pokutu. Pokud přejíždíš hranice bez zastavení, tak je to bráno jako nic k proclení nemám, vezu limit. Musíš na celnici sám zastavit a jít nahlásit, kolik máš nad limit, potom zaplatíš clo, všechen alkohol ti zůstane a pokračuješ dál.

    1. Zastaví tě hlídka a zeptá se “vezete něco nad limit?” Pokud řekneš, že ano, můžeš nahlásit nad limit a zaplatit clo. Dostaneš papír, že jsi zaplatil a jedeš dál. Když řekneš, že nic nemáš, nechají tě vyložit auto, najdou to, zaplatíš pokutu a máš problém!

  3. Já vozím limit a když je šlazna, tak nemám problém si koupit pivko v obchodě, sice je dražší a nechutná tak, ale aspoň podpořím norskou ekonomiku, no ne?

  4. Naše banda pravidelně zastavuje na čáře Kautokeino a proclíváme škopky a vždy bez problémů.

  5. Mám dotaz myslíte si že by se dalo místo vína vzít zelená do 20% alk. Díky za odpoveď

  6. Jestli jedeš na sever, tak určitě ne. Pokud na jih, tak by možná přimhouřili očko. Já bych do toho nešel.

  7. Pri ceste do Nórska urobím vždy súpis nápojov, ktoré verzieme a sú vrámci povoleného limitu a na preclenie.
    V prípade, že na colnici nikto nieje, tak to mám ako istotu pre možnú kontrolu mimo colnice.

  8. Ak Google správne preložil doplňujúci text na stránkach tool.no

    The spirits quota can be exchanged with 1.5 litres of either wine or beer, while the wine quota can be exchanged with equal amounts of beer. Wine and beer may not be exchanged for stronger beverages.

    The tobacco quota can be exchanged with 1.5 litres of either wine or beer.

    Liehovarnícky kvóta môžu byť vymenené s 1,5 litra buď vína alebo piva, zatiaľ čo víno ​​kvóta možno vymieňať s rovnakým množstvom piva. Víno a pivo nemusí byť vymenené za silnejšie nápojov.

    Tabak kvóta môžu byť vymenené s 1,5 litra buď vína alebo piva.

    tak je možné zobrať napr. 1l slivovice a 10 pív na osobu, pretože množstvo vína sa zamení za množstvo piva.

  9. Mám dotaz když projedu hranice mezi Švédskem a Norskem v místě bez klasické celnice s více alkoholem (pivo) než ukládá limit a ve vnitrozemí mě zastaví místní policie je možné tento nadlimit proclít u této hlídky ?

  10. Ano, pokud tě zastaví policie a zeptá se kolik máš alkoholu a ty odpovíš, že máš navíc a proclíš, tak ti vypíšou papíry a frčíš dál. Když řekneš, že nic nemáš a oni provedou kontrolu a najdou to, tak ti vše seberou a napaří ti tučnou pokutu.

  11. Jak jsem pochopil norské celní předpisy, tak 1l pálenky do 60% nad limit při proclení, stojí 325,- Nok.

  12. Takže alkohol do 22% (Malibu 21%) se do množství alkoholu nepočítá? Nebo to spadá do kořalky?

  13. Ahoj, jak je to prosím s dopravou alkoholu do Norska letecky? Letím na sever Norska a přestupuji v Oslu. Budu mít více alkoholu než je povolené a nevím zda to risknout, nebo proclít. Ani nevím kde bych clo platila. Až v cílové destinaci, nebo jej můžu zaplatit už v ČR? Předem díky za odpověď.

    1. S celníky mám bohaté zkušenosti, jsou nekompromisní, takže doporučuji proclít po příletu do Oslo. Pozor na import domácí pálenky – slivovice s větší obsahem alkoholu než 40%. Takový dovoz je do Norska zakázaný a hned vám to seberou. Já, když do Norska letím, kupuji si v duty free shop 1l destilátu, jehož dovoz je legální bez cla, potom nemám nikde problémy.

  14. Pokud vím, clo se zpravidla platí v zemi, kam vyvážím, tzn. v Norsku, a ve Vašem případě na letišti v Oslo. Obdobně jako na silnici, lze platit na přechodu do Norska s celnicí. Domnívám se, že platbu v ČR nelze uskutečnit. Doporučuji pro upřesnění dotaz na norskou ambasádu.

  15. Ahoj,na řidičák skupiny B, mohu u nás řídit soupravu: auto do 3500 kg s vozíkem do 750 kg, celkem tedy 4250 kg. Na skpinu C mohu řídit vozík do okamžité hmostnosti 750 kg.
    Platí to i v Norsku, nebo to mají nastaveno jinak . Díky.

  16. V Norsku smíš na B řídit auta do 3500kg, jak mile připojiš vozík musíš mít C. To samé platí i v Německu.

  17. S tim C to neni pravda. Na B lze ridit auto s vozikem s tim, ze soucet maximalni hmotnosti auta a voziku nepresahne 3500 kg (tzn. ma-li vozik 750, tak auto max. 2750) . V pripade, ze ma clovek B96, tak je to jak psal Honzab, 3500 auto plus 750 vozik… viz. https://goo.gl/38rxEI

  18. Ahoj, máte někdo zkušenosti s oficiálním proclením nadměrného alkoholu (pivo) vezeného do Norska celnice na Svinesundu ? Děkuji za cené informace

  19. Proclíváme pokaždé, když je dálnice svedena přímo na celnici, protože se nechceme stresovat, jestli provezeme, nebo nám to všechno seberou.

  20. Pokud poletíš máš limity úplně stejné, jako když jedeš autem. A pozor, ryby si do letadla musíš vzít s sebou. Ten, kdo překračuje hranice musí mít úlovek u sebe.

  21. Ahoj, hcem sa uistit, toto su povolene limity na jednu osobu,cize ked ideme dvaja, tak moze kazdy vziat uvedene mnozstvo ano? Alebo sa to pocita na jedno auto ? A ostatne potraviny okrem masä a mliecnych vyrobkov su v pohode? Dakujem za radu

    1. Tyto limity jsou na osobu, ale pozor děti do 18let nemohou dovážet alcohol. Na děti nic neprovezeš. Nejvíce jdou po alcoholu a bramborách a pak je zajímají zpět ryby. Nic dalšího jsme nikdy neřešili.

  22. Ahojte, vezl už někdo pivo v kegu ? Je nás 6 a nechce se nám tahat plech, vzali bychom raději rovnou 30 keg – čepovaný je čepovaný 🙂 Ale nevím jak s proclením, přes celní aplikaci to nepůjde, tak asi rovnou na hranicích? Díkes

  23. Keg myslíš sud? Proclívali jsme sud 50l a bylo to úplně stejné jako s plechovkama. Po proclení a zaplacení to chtěli vidět a prošlo to úplně bez problémů.

  24. Přesně tak , myslím bečku . Vy jste teda platili clo přímo na hranicích ? Pokud pojedeme trasu přes Švédsko, tak na hranicích SWE/NOR není celnice, takže nezbývá než použít aplikaci v mobilu. Takže asi teda obsah bečky rozpočítáme na osoby a je to , ne ? 6 lidí= tři telefony a tři samostatné platby.

  25. Letím z Viedne do Oslo alkohol v limite.V Oslo kúpim vo Free schope ďalšiu flašku a pokračujem do Trondhiemu. letecky.Je to OK.

    Peter

  26. cau
    ak priletiš do Norska zo zahraničia ,,musiš si vyzdvihnut batožinu a vist cez Colnicu von,,tam kontroluju dovozne kvoty,,je jedno, kde čo kupiš,,potom ideš spet na vnutroštatnu linku ,,

  27. OK ale za colnicou si kúpiš vo free shope a ideš na vnútroštátnú linku a už si v Norsku.

  28. Ahoj. Chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s aplikací Norwegian Customs App? Jedná se o aplikaci na které si zadáte kolik převážíte nadlimit a kdy vjedete do Norska. Nadlimit se dá zaplatit hned kartou a nemusím nic vyplňovat na hranici. Ještě jsem to nikdy nezkoušel, tak nevím zda to funguje. Děkuji za každé info.

  29. Funguje to dobře, používám to taky. Ale stalo se mi, že mě po zaplacení cla zastavili a šli si to zkontrolvat.

  30. Ahoj, má někdo přehled kolik litrů piva na osobu může člověk převést když bude proclívat ? Díky za info

  31. Mohu se zeptat, jak to je s E-cigaretami a E-liquidy. Jestli mají omezené množství nebo tak něco?

  32. Zdravím,
    S kamarádem (v rámci zájezdu) jedeme poprvé do Norska, oboum nám je 19 (za 2 měsíce 20), už máme nakoupené a i smíchané vodky a rum (vše do limitu)… Teď tady ale čtu, že do 20 nesmim převážet alkohol nad 22%. Chci se zeptat, jak moc se to řeší a kolik je cca případná pokuta.
    Díky

  33. Ahojte, pročetl jsem komentáře a mám dotaz na někoho, kdo skutečně jel ze švédska do norska kde nebyla na přechodu celnice a zastavili ho pak ve vnitrozemí celnící. Zda mohl zaplatit clo za nadlimit alkoholu až přímo jim nebo s tím měl potíže. A měl clo třeba zaplatit přes appku. Nebo jiné řešení platby cla na přechodu bez celnice?
    Doteď jsme jezdívali až po E12 na Mo i Ranu a limity neřešili. Nyní jedeme pod Trondheim a řešíme zda jet z Trelleborgu na Oslo na dálnici a přes celnici proclit nebo bokem bez celnice a čekat, zda nás zastaví.

  34. Nás zastavili ve vnitrozemí kousek za Kirunou. Prolezli celé auto a našli nám 5kartónů piv. Nikdo se neptal na apku. Prostě nám to sebrali, dali nám pokutu 4.300,-NOK. Zaplatili jsme kartou, pivo sebrali a odjeli. Je to akce 5 let nazpět. Teď zastavujeme na čáře a pivo proclíváme a je to bezproblémů.

  35. Ahoj, nevíte jak je to s alkoholem do 2,5 procenta? Jde mi o ochucená piva, která mají 2 procenta. Započítávají se nějak do limitu nebo je to jedno? Moc díky

  36. Zdravim.Mam dotaz: Pojedem v 6 lidech,5 bude clit a sesty ne.Budeme mit problemy i my,nebo jen on? Nekde jsem cetl,ze se to pocita na cele auto a ne na jednotlivce..Aby to nezabavili i nam,i kdyz jsme clili…? Dekuji

  37. Za auto odpovídá řidič. Nechte toho, co nebude clít řidit přes celnici. Vy vyclíte a když potom celník řekne a teď si to zkontrolujem, tak ten zbytek, co nedude od něj vyclený si bude řešit on sám. Pokud pojedeš do stř. Norska, tak po vyclení už asi k žádné kontrole nedojde, ale nahoře ve Finnmarku jsem zažil, že jsme vyclili a potom nás poslal do garáže ještě celé auto vyložit a kontrolovat.

  38. Ahoj,autem jsem již v Norsku byl a před překročením hranic zaplatil nadlimitní alkohol přes aplikaci a vše OK. Nyní bych ale chtěl letět dál na sever přes Oslo a nevím KDY zaplatit přes apku,když potvrzení platí dvě hodiny?Před odbavením v čechách a ty dvě hodiny se již nepočítají ?Nebo před odbavením v čechách a posunout čas v aplikaci na dobu před příletem do Osla? V čechách na letišti při odletu mám jít do červené zóny a prokázat se aplikací,nebo projít zelenou ? Nebo mám vynechat placení aplikací a jít do červené zóny při odbavení a zaplatit clo v čechách hotově ? Nebo se clo platí až při přestupu v Oslu a jak je to potom se zavazadly když mám od cestovky letenky až Tromsa – vyzvedávám a znovu odbavuji v Oslu,nebo je přeloží automaticky? Díky moc – na informacích na letišti mi nedokázali odpovědět a odkázali mne na norský celní úřad.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...