Nápověda Doporučujeme:

Bessaker

100km od Tronheimu

Bessaker se nachází přesně Loc: 64.247299N, 10.320496E. Jedná se tedy o střední Norsko, zhruba 100 kilometrů severně od Trondheimu. Odtud je to po silnici pouze 223 kilometrů a trajektem přes Trondheimsfjord dokonce jen 135 kilometrů.

bessaker_1

Velmi členité pobřezí

Jak je už při prvním pohledu na mapu patrné, je zde velmi členité pobřeží a velké množství malých ostrůvků s dobrou dostupností otevřeného moře (12 kilometrů plavby). Tato členitost pokračuje i pod mořskou hladinou a poskytuje kompletní možnosti mořského rybolovu, od přívlače, přes pilkerovaní na plotnách, až po lov ve velkých hloubkách. Díky množství ostrůvků a zátok je zde možné i rybaření za silnějšího větru.

bessaker_11

Rozmanitost ryb

Neméně rozmanitá je i rybí populace, za čtyři devítidenní turnusy zde rybáři ulovili všechny druhy ryb běžně se vyskytujících v Norsku. Letos jsem zde byl celkem na pěti turnusech. Z toho jeden byl koncem května a čtyři v srpnu až září, poslední pouze v osmi lidech. Jaro bylo ve znamení halibutů a tresek obecných. Za jediný turnus se chytilo sedm halibutů (několik menších bylo vráceno vodě) z nichž největší měřil 118 centimetrů a vážil 15 kilogramů. Tresky kolem 80 centimetrů se daly vyvláčet téměř všude a na otevřeném moři se chytilo i množství kusů v délce kolem metru, z čehož dvě největší vážily shodně 15 kilogramů.

bessaker_9

Letní rybolov

V létě zde byla, oproti jaru, větší rozmanitost druhů a zajímavější byly i jejich rozměry. Chytili jsme opět sedm halibutů, z nichž největší měl 12 kilogramů. Tresky kolem metru jsem už ani nepočítal. Největší měla 132 centimetrů a 20 kilogramů. Oproti jaru zde bylo množství krásných lenků (mník mořský) osm z nich vážilo kolem 20 kilogramů a nejtěžší měl 22 kilogramů i prakticky vyvržený (při zdolávání vyvrhl žaludek i s obsahem a celá játra).

bessaker_4

Na okouny do hloubky

Jak na jaře tak v létě je zde velké množství červených okounů. Sice se za nimi musí na otevřené moře a do hloubky kolem 150 metrů, ale odměnou jsou krásné fotogenické ryby. Mnoho mníků bylo chyceno právě při lovu okounů a to i 20 metrů nade dnem nebo na návazce k lovu na maso. Tehdy se také často chytili i tmavé tresky nebo jednoskvrnky, kterých zde letos bylo opravdu hodně (tmavých do jednoho metru délky a jednoskvrnných do zhruba 65 centimetrů).

bessaker_5

Přívlač i pilkrování

Lokace poskytuje vyžití i na přívlač, jak na rozsáhlých mělčinách na polaky, tak v písečných průplavech na tresky a halibuty. Zhruba polovina z nich byla chycena právě na přívlač při lovu tresek. Favoritem na tresky byla žlutá barva (obyčejná žlutá nikoliv křiklavá). Na polaky byla nejlepší hnědá nebo jiné přírodní odstíny. Stejně dobře na obojí fungovaly modré Zoomy s červenou hlavičkou. Z jiných ryb byl uloven losos (cca 65 centimetrů), ďas 78 centimetrů (několik menších ďasů bylo vráceno vodě), koťátka (největší cca 55 centimetrů) a několik dalších.

bessaker_8

Pohodlné lodě

Co se kvality ubytování týče, jedná se norský standard. Chatky po 6 lidech (většinou s 8 postelemi). Ke každé přísluší místnost s mrazákem, ale je možné využít i velké v rybárně. Jedinou výtku mohu mít snad jedině proti internetovému připojení, které je pomalé a nestabilní, ale jezdím do Norska na ryby a ne číst emaily. Kvalita lodí je mírně nadstandardní, všechny lodě jsou nejméně 40hp 17feet s GPS-echo plotterem a držáky na pruty (obvykle 8). Lodě jsou prostorné a není problém z nich rybařit ve 4 lidech, avšak letos se mi podařilo domluvit pro všechny, kdo chtěli rybařit v tomto počtu, lodě 50hp 19feet.

bessaker_7

Šance na velký kus

Na Bessakeru se mi moc líbilo. Nejatraktivnější je rozmanitost rybích druhů a možnost ulovit krásný velký kus. Němci zde loni chytili halibuta o váze 78 kilogramů. Stejně tak se mi líbila rozmanitost pobřeží, která poskytuje možnost vyjet na moře téměř za každého počasí. Už teď sleduji webkameru a těším se na další rok.

bessaker_10

Autor: Jan Míšek Foto: Jan Míšek

1 komentář

  1. Pekne napísané a verím, že aj pravdivo. Poškuľujem po zmene miesta v Nórsku a o tuto lokalitu mám záujem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(14)
(110)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...