Nápověda Doporučujeme:

Polak “Rytíř” Středního Norska 2/5

Když jsem se poprvně setkal s Polakmi, nebyl sem vůběc připraven pro jejich lov. Nářadí jsem mněl nejaké univerzálni, informace teměř žádne a nástrahy, tak nějak ze všeho trochu. Z pomyšlením, že předse v moři musí fungovat všechno jsem s klidem nastoupil směr Norsko… vytřízlivení přišlo docela brzy. Polaky jsem viděl, dokonce i pár krát se podívali na nástrahu, ale prvního jsem chyt až po několika dnech. Ta radost byla nefalšovaná. Pro mě to bylo jako chytnout hlavatku na Hronu.

polak_rytir_str_norska2_2

Využítí zkušenosti ze sladkovodního rybolovu

Tehdejší má nepřipravenost odstartovala intenzivní zájem a sbíraní informací o téhle rybě. Jenže nebylo to tak jednoduché. Článku bylo málo a specialistů na Polaky taky tak. To co se publikovalo jsem vyzkoušel ze všech stran, ale pořád jsem měl pocit, že to není ono. Až po několika výjezdech do Norska, jsem pochopil, že to co nabízejí firmy na moře ani zdaleka nepokrývají potřebu vybavení pro lov Polaků. Taky jsem záhy zjistil, že je potřeba využít zkušenosti ze sladkovodního rybolovu. Přesně to rapidně zvýšilo počty úlovků. Pro úspěšný lov Polaků je nezbytné znát dobře lokalitu ve které lovíte. Někde se Polaci zdržují na hranách, někde v mělčinách a samozřejme je potřeba znát příbojové místa. Na všechny tyto situace je potřeba jiný spůsob lovu, jiné nástrahy, jiné pruty i samotný přístup posádky v člunu.

polak_rytir_str_norska2_3

Lov Polaků v příboji

Dozajista mi dáte za pravdu, že tento způsob patří k nejadrenalinovejším, co se dá při lovu Polaků zažít. Důležitá je sehranost posádky, kde každý musí být ve střehu a musí mít přehled co se kolem něho děje. Na pohled to vypadá, že je to docela nebezpečné, ale když se dodrží pravidla, tak si lov užijete. Při lovu v příboji je potřeba znát poměry propadu dna před příbojovou hranou. Vždy je potřeba zastavit loď trochu opodál a odsledovat, jak se příboj chová, jaký je propad vln, drift a vítr. Až když to máte odsledované, můžete se přiblížit do „kotle“.

polak_rytir_str_norska2_7

Nevypínejte motor

Vždy jeden člen musí být u kormidla a obětovat chytání, nevypínejte motor. Kolikrát se i nám stalo, že nechtěl motor chytnout napoprvně v okamžiku, kdy jsme to nejvíc potřebovali. Polaci příboj milují a intenzívně v něm hledají potravu. Vlny vyplavují z řas koříše, které lákají velké hejna rybiček. Ty se melou v pěnách a stávají se snadnou kořistí Polaků. Je zajimavé, že ne vždy jsou Polaci v pěnách. Tehdy je potřeba zvolit buď mělčiny okolo nebo náběhovou hranu ostrůvku nejlepší je hloubka kolem 30–40m. Tomu samozřejme musíte pak přispůsobyt spůsob lovu.

polak_rytir_str_norska2_1

Přitažení člunu za nebezpečnou hranici

Neméně důležité je použít správne nástrahy a náčiní. V příboji já osobně používam prut gramáže 20–60g na značce nesejde, někdo nedá dopustit na levný sklolaminát někdo na dražší typy. Jedno by mněly mít společné a to že prutu musí rybář věřit. Akci doporučuji lehce k „B“, aby to nebyla guma, ale zas ani moc tvrdý blank. Hlavně u vázek se musíte do prutu opřít a co nejdříve nástrahu utrhnout nebo uvolnit, aby nedošlo k přitažení člunu za nebezpečnou hranici. Tehdy hrozí že vás příboj vyvrhne na skálu a přinejlepším skončíte s rozbitým člunem. Já vždy používam šnúru v kombinaci s návazcem. Šnůra 0,12 a návazec cca 2m 0,25, ještě dávam pozor na ostatní členy, aby to dorželi. Je to podstatné pro bezpečnost.

polak_rytir_str_norska2_5

Velcí Polaci se v kotly nezdržují

Co se týče nástrah můžete použít pilkříky od 20 do 50g, jelikož se chytá v hloubkách od jednoho metru je lepší začít s lehčímy. Pak když budete vědět jak reagují ryby, nebo jak jsou vázky, měnit gramáž. Zde je potřeba být trochu flexibilnější ve výměně nástrah. Na konci musíte použít obratlik s karabinou. Předse jen je lov v kotly náchylnejší na zkroucení šnůry. To samé se týka i gum a flashjigů. Je zajimavé, že velcí Polaci se v kotly nezdržují, ale jsou opodál. Stojí za vyzkoušení prohazovat i opačnou, náběhovú stranu. Většinou je záběrů míň, ale Polak který zabere, bude stát zato. V kotly je průměrná velkost Polaků 50–70cm, ale záleží to i na lokalitě.

polak_rytir_str_norska2_6

Barvy nástrah musíte odskoušet na místě

Co se týče navijáků, tak doporučuji lehčí a spolehlivý 30–40. Předse jen je to intenzivní vláčka a únava ruky je citelná. Polaky v příboji vám nebudou dělat velké úniky, tak velké kolovraty nemají opodstatnění. Barvy nástrah už musíte odskoušet na místě. Je potřeba mít pochopitelně z každého po více kusů, neb vázek je docela dost. Rozhodně doporučuji používat podběrák. Trefovat se gafem v příboji je nemyslitelné a i nesportovní k Polakům. Předse jen Polaka můžete po ulovení kdykoliv pustit bez újmy. Taky je potřeba mít všechno po ruce, abyste nemuseli chodit po lodi. Zaprvé je to náročné a za druhé i nebezpečné. Když tohle všechno zvládněte, budete se těšit na každý příboj a lov Polaků v něm. A jěště jedna maličkost… komu býva špatně na lodi, nezapomeňte na Kinedril. Zakrmování ryb v příboji nefunguje.

polak_rytir_str_norska2_4

Přejít na:

 

Autor: Jiggin

Foto: Jiggin

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(119)
(19)

Nahrávání ... Nahrávání ...