Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Dedo145
ÚčastníkCestu jsme stihli z Trnavy na Valsetsky trajekt za 28,5 hodinky. Cestou jsme obdivovali krásné ledopády a průměrná teplota byla od Osla po Berkak – 2 stupně. Ve Valsetu nás vítala vichřice 20 m/sekNa Bakkanu se právě vybalujeme a zítra se vrhneme do přípravy sezónyDedo145
ÚčastníkV pátek večer jsme naložili,nasmažili řízky a v sobotu ráno vyrazili s Marečkem do Norska.Cesta proběhla v klidu. Na Dánské hranicí nás odstavili do kontrolní zóny jako všechny cizince,ale po kontrole dokladů a krátké debatě nám popřáli šťastnou cestu. Na švédské hranicí se jim nezdála váha auta,tak vytáhli přenosné váhy a protože bylo vše v normě,tak nám popřáli šťastný lov. Na norské hranicí nebyla ani noha,tak nám nepopřál nikdo.Zajímavé bylo cestou jen nasvícení svinesundskeho mostu, který dostál mimo své tradiční modré ještě žluté nohy.Ceny nafty jsou někde špatně vidět tak pro jistotu:Slovensko 1,658 EurČesko. 1.83 Eur – 44.90 KčNěmecko nejdražší 2,2 Eur – netankoval jsemDánsko. 2,098 Eur – 15,69 dánských korunŠvédsko – netankovali jsmeNorsko 2,53 Eur. – 23.07 NOkDále od Osla jsme našli i levnější,ale průměr je 22,50277305364_1370106636770128_4667986034600767648_n
277347203_1370106520103473_7205873587698238818_n
277369445_1370106470103478_4305923764388481528_n
277460737_1370106400103485_5682791645613110019_n
277366579_1370106330103492_228905263820795151_n
277361516_1370106256770166_8711559496191456794_n
277356521_1370106203436838_1334908322776544103_n
277370686_1370106103436848_5538685815313791127_n
Dedo145
ÚčastníkTýden před odjezdem na Bakkan už jsem připraven. Těžké pilkry,jigove hlavičky,Zoomy,streamry, háčky a vůbec všechno co je třeba jsem už posvážel . Díky J. Lašák st. za perfektní gafy a vůbec všem kamarádům za výrobu všech potřebných věcí.
Dedo145
ÚčastníkDiky tem, co me navstivili na mem super mini stanku. Bylo vas mene nez obvykle, ale neni divu, veletrh byl taky o hodne mensi. Ale stejne byla legrace a to je to nejdulezitejsi
Tak zase nekdy priste!
Jsem rad,ze jsem te po delsi dobe videl a aspon trochu jsme pokecali. Ja uz za tyden odjizdim na Bakkan a doufam,ze tato sezona se nam vydari a budeme pokracovat tam ,kde jsme pred kovidem skoncili.
Dedo145
ÚčastníkTAK A JE PLNO…JE OBSAZENO…….OBSAZENO…..OBSAZENOAKTUÁLNÍ INFORMACE O PŘÍPRAVĚ NA NORSKO – BAKKANFischstar club pořádá rybářský zájezd autobusem NORSKO BAKKAN WAHL 2022 TERMÍN 27.8 – 3.9.2022Parada . Udirna bude vyhrata a salat pripraven
Dedo145
ÚčastníkParáda..Benn je pracant…
Peto a co ty,kdy se ukazes?
Dedo145
ÚčastníkTaké jsem začínal s normálním multiplikátorem,ale moji kolegové už měli elektrické a tak jsem se musel přizpůsobit
Vůbec toho nelituji a teď bych pilkrovani s ručním mulťákem asi nezvládl.
Velká výhoda mimo snadného vytahování prázdné nástrahy z velkých hloubek je i dost přesný měřič odvinute šňůry. Teď už jsou ruční mulťáky i s digitálním měřičem ,ale cena těch kvalitnějších je téměř na úrovni lacinějších elektrických mulťákú.
Na Norsko tedy na ryby do 30 kg ve větších hloubkách stačí bohatě Daiwa 500, 500S a když to vyzkoušiš tak se už k ručnímu mulťáku nevratiš. Je jasné že větší rybu zdolavaš pumpováním a ne výtahem jak to dělá spousta pohodlných uživatelů kteří se pak diví, že jim odejde řadič nebo hnací šnek. Návin na tyto typy / i jiné jako Kaigen, WFT,Shimano/ je podle typu šňůry okolo 250m.
Já trávím na moři prakticky celou sezónu a tak používám Daiwa 750 s navinem okolo 600m. Tento stroj je téměř nesmrtelný.
Šňůry WFT nebo Daiwa tournament 0,32 resp. 0,35 zdolaji i tu největší rybu.
Má rada je : pojď do elektriky a ruční multik bez řadiče si nechej na tropické moře na tuňáky a żraloky
Dedo145
ÚčastníkPo vcerejsim telefonatu s Bennem se musim zminit,ze se podarilo opet vylepsit podminky v pristavu. Pres zimu dokoncil vsechny susarny v separatnich preslekarnach ,uvedl do provozu 4 rezervni mrazaky ,koupil dalsi plastovou lod a zacatkem dubna si pojedeme pro dalsi nove Kvaerno.
Uz se to blizi
Dedo145
ÚčastníkAhoj Bakkaňáci jaro se blíží, tak jsem vám udělal mapky mých dvou nejoblíbenějších míst. Jedno je u majáku a druhé u Melstainen.
Jenom k tomu dodam,ze u majaku je jarni misto a Melstein celorocni.
Dedo145
ÚčastníkAhoj Dedo 145, přejeme ti v nové sezoně hodně pohody……na konci srpna přijedeme autobusem….
13.pramen na cestě. Paráda
Dedo145
ÚčastníkAhoj Dedo 145: S okouníky naprostý souhlas! Dobré místo s okouníky je doslova poklad a tak je třeba s ním i nakládat. Když jsem se mému příteli, místnímu profi rybáři jednou zmínil, že jsem našel flek s okouníky, tak mně jako první upozornil na to, abych ho držel v tajnosti. Moc jsem takovou opatrnost nechápal, po čase nátlaku místních chlupářů podlehl a místo jim prozradil. Dnes už vím, že jsem to dělat neměl. Tato místa jsou opravdu vzácná a trvá třeba i léta než se dobré takové najde. Dnes na “moje” místo o rozloze zhruba fotbalového stadionu jezdí chytat z několika, a to i dost vzdálených ostrovů. Pokaždé když tam jedu já,nebo můj kamarád na ryby,vždy tam stojí 2-3 lodě místních. Flek jsem našel před třemi roky,druhým rokem tam chytají domorodci a již letos se to projevilo slabšími úlovky. Tak moc si okounů váží a není se čemu divit. Okouník je jedna z nejchutnějších běžně chytaných ryb! Vyzkoušej ho pověsit do udírny k makrelám, pečený mezi běžnými rybami nemá konkurenci, o vařeném s bramborem, přelitým bylinkovým máslem ani nemluvím! Hned jak se tam vrátím,začnu hledat jiné místo. Mám několik typů, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Osobně si myslím, že to má navíc nějakou souvislost s korálovým podložím + vše ostatní, co jsi popsal ty. Naštěstí se na tato místa s okouníky ohledně počasí nenechá jet vždy a navíc potřebují i několik dalších faktorů aby byl jejich lov úspěšný. Tímto jsou částečně chráněni, ale do budoucna už takové místo stejně nikomu neprozradím ( mým hostům samozřejmě ano (-: ) a dle toho. co jsem přečetl “mezi řádky” , ty už také asi ne (-:
Presne jako vzdy. Ja si ani neumim predstavit oslavu ci slavnostni veceri bez uzeneho a take peceneho okounika. Moje vnoucata,ktere nikdy moc ryby nejedla ,dokazou sporadat celeho peceneho okouna.
Vareneho jsem jeste nezkousel,ale urcite si ho pristi rok pripravim.
Dedo145
ÚčastníkDedo, poprosim Vas neviete ako spravne údiť halibuta? Spominam na tu krásnu chut ked sa to vozilo k nam za socializmu. Boli chutné, mastné. Po 89-tom som to kupil udene len v Polsku a raz v Prahe. Údil som halika minuly aj tento rok ale bolo to dosť suché, nemastné. Zdaleka nie tak chutne ako kedysi. Ked som nedávno vyudil klasickeho malého platyza, chutou sa to priblížilo takmer k tomu staremu údenému mastnemu halíkovi. Je rozdiel pokial ide o mastnotu medzi vacsim a menším halikom? Tie vase makrely na fotke maju krásnu farbu.
Zatim mam udirnu jen snad tu nejjednodussi,tzn. antikorovou bednu s rostem . Trvalo mi na zacatku nekolik spalenych,nekolik nedouzenych pokusu,nez jsem prisel na tu nejlepsi cestu .
Nemuzu rict,ze muj zpusob pripravy a uzeni je ten nejlepsi,ale pro mne je nejjednodusi a nejrychlejsi. Zaklad je dobra priprava . Nepouzivam k priprave solny roztok,ale solim ryby primo .
Poradne nasolene ryby/vetsinou pouzivam makrely a mensi mniky/necham minimalne 24 hodin nalezet v chladu.Pred uzenim je oplachnu studenou vodou a necham poradne okapat.
Roztopim si udirnicku drevenym uhlim zhruba na teplotu 50-60 stupnu,zavesim nasolene ryby a pridam na kraj topeniste polinko brezoveho dreva. V Norsku se k bukovemu nedostanes a vozit si bedny dreva je neunosne. Ale brezove drevo plne nahradi buk jak co do chuti,tak i do dokonaleho zbarveni. Ponevadz je udirna vyhrata,uzavru vetraci otvory a necham ryby v hustem dymu asi dve hodiny.
Co se tyce halibuta,je postup uplne stejny,zaklad je vsak,ulozit filety tak,aby kuze byla naspodu,aby nevytekla stava z filetu a to pri soleni i uzeni.U halibuta je uzeni asi 1,5 h0d.
Na pristi sezonu uz mam pripravenou novou velkou udirnu i na uzeni za studena a uz se tesim,jak budu zase experimentovat.
Dedo145
ÚčastníkPo skonceni prazdnin se vekovy prumer rybaru ponekud zvysil. Cele zari bylo velmi promenlive pocasi a bourky se stridaly s olejovou hladinou. Pravdou je,ze tech rozfoukanych dni bylo vice a bylo i nekolik dnu,kdy se nedalo vyjet ani do fjordu. Ale v podstate krome zacatku srpna bylo pocasi obdobne cele leto.Polaci byli aktivni jedine v dobe od pulky prilivu tesne za vrchol a potom to byla bida. Ale ty tri az ctyri hodinky to byla parada. Vyhoda Bakkanu je vsak v tom,ze kdyz prestali brat polaci,tak se dalo prejet na hlubsi vody,kde byla nekonecna hejna keleru.Ve vetrnem pocasi jsme opet projizdeli fjordy a obecnacky,jednoskvrnky a makrely nam pomahaly prijemne stravit cas v zavetri a doplnit filety do beden.Udirna se nam skoro nezastavila a fish cake z jednoskvrnky byl prijemnym doplnkem k vinku a jinym dobrotam. Krabova sezona se pomalu chylila ke konci,ale i pres nepriznive pocasi si skoro kazdy dostal aspon k ochutnavce.266755507_1304480856666040_6347695270886044784_n-1
268132163_1304480706666055_2948629729562931632_n-1
268128922_1304480533332739_7951860358651960397_n-1
267770973_1304479073332885_422473356559933752_n-1
267602082_1304480363332756_8425319662586343142_n-1
267580979_1304479249999534_429454490375348595_n-1
267465240_1304480009999458_8013616087107342380_n-1
267404368_1304479589999500_4509141076685452719_n-1
267319606_1304479356666190_2009755769668647274_n-1
267280676_1304478599999599_7088686747499069208_n-1
267130297_1304480249999434_5275357648264070356_n-1
268132189_1304480123332780_1538512646625861850_n-1
267265326_1304478983332894_748770176295155563_n-1
266830952_1304478739999585_29480311502933578_n-1
266352768_1304479803332812_671952236190727303_n-1
266350353_1304479443332848_6173911205131251966_n-1
266328374_1304479669999492_4365051560202487871_n-1
266304036_1304479899999469_6269836777173952056_n-1
266196462_1304479173332875_1563570751762823689_n-1
266162355_1304478886666237_5667451895242811968_n-1
237485987_1230514787395981_2953174828707363249_n-1
Dedo145
ÚčastníkAhoj Dedo145 , mám na Tebe dotaz ohledně okouníků. Píšeš ” byli na svých místech ” . Jezdím roky na úplný konec fjordu (Urke) je to oblast Alesund , a v podstatě nikdy jsem tam takové krasavce nechytil . Používáme tam samozřejmě všechny možné a známé (někdy i neznámé) techniky lovu . Je vůbec šance v této lokalitě tyto ryby cíleně chytat ? Pokud ano – kde bychom je měli hledat? Díky , hodně zdraví a měj se hezky pěkně Ota
Ve fjordu jsem nikdy na okouniky nenarazil. Vzdy to bylo na otevrenem mori na prudkych hranach ze 100 az do 300 m. Uplne stejne to bylo na Bessakru,Titranu i Bakkan Wahlu. Je to vsak ryba,ktera ma velmi omezene lokality a uz jen pri driftu o 100m dale nez je jejich misto, nechytis ani jednoho. Proto je tezke takove misto najit. Pokud je vsak najdes,tak tam muzes lovit kazdy rok,protoze se v tech mistech bude drzet stale.Rad kazdemu takove misto ukazu,ale jsou borci,kteri dokazi s dlouhymi snurami nalovit pres 200 ks za dva dny a to mne mrzi.
Zpusob lovu je jednoduchy. Na hacek napichnes maly filet z jakekoliv nastrahove ryby/3×3 cm/,klepnes o dno a vytahnes asi o deset metru nad dno. Pak uz je to jako feeder. Cekas na tuknuti do spicky udice a zaseknes.
Mistni a bohuzel i nekteri nasi rybari pouzivaji mnohohackove systemy s mensimi hacky a nechaji je ve vode delsi dobu aby se ryby samy nachytaly.
Je vhodne vycihat drift smerem dolu z kopce,protoze pri opacnem driftu bez elektrickeho multaku vetsinou na prudke hrane muzes uvaznout a protoze se jedna o hloubky muzes prijit o mnoho metru snury.
Dedo145
ÚčastníkSrpen jako druhy prazdninovy mesic byl ve znameni mladeze. Prijela mi rodinka a mnoho dalsich prazdninovych mladych rybaru.V prvni polovine bylo pocasi docela fajn a tak jsme to vyuzivali na vyjezdy na otevrene more. Deti si vyzkousely vsechny druhy lovu od makrelek,pres vlacku na polaky a tezsi vlacku na kelery a koncili jsme s elektrikou na okounicich. Bylo to uzasne,jak je to bavilo a na pristi sezonu se uz vsichni tesi.Pozdeji se zase pocasi trochu zhorsilo a dalo se vyjizdet na more jen na nekolik hodin ,ale i presto se chytala velka mnozstvi ryb.Od Poseidona jsem dostral k narozeninam pekny darek formou 28 kg mnika a oslavy vecer pak byly plne morskych dobrot.Okounici jako jedna z nejchutnejsich ryb Norska byli na svych mistech a tak si skoro kazdy nekolik odvezl na ochutnani domu.230776784_10222823419832495_770009080452197544_n-1
239878080_1228501197597340_4500403755426441961_n-1
241100414_1235673216880138_3099394865259325801_n-1
241028221_1235673810213412_6916904093745561454_n-1
240900016_1233726520408141_8624258050780154955_n-1
240871654_1233726653741461_8355075974778991378_n-1
240854915_1233725997074860_2029324652258542650_n-1
240716592_1231361527311307_2021535084329726725_n-1
240703123_1231363937311066_2612651187147518353_n
239460468_1231364037311056_1772862863885006721_n-2
239456102_1231363810644412_7467333598504672988_n-1
239370616_1229878437459616_2258223782479289047_n-1
239332264_1229878937459566_7905048006350175547_n-1
237079494_1229878877459572_6279516221808774973_n-1-1
236354433_1226606481120145_700734663852384075_n-1
232902086_1219689808478479_7728897831920353933_n-1
232006421_1219689968478463_484866646039759065_n-1
230092981_1218203395293787_4849444529925893444_n-1
229783697_1218203781960415_45903191193241912_n-1
235600250_1222240458223414_4434830920020187995_n-1
235050357_1222891264825000_1748230238283316103_n-1
234866186_1222891208158339_2997934827247523797_n-1
234859938_1222891034825023_861733477206850820_n-1
234379347_1222240351556758_8767216241763458826_n-1
233636228_1221424034971723_1807399765640289156_n-1
233112857_1220744418373018_5558164368186252549_n-1
232091619_1220116681769125_1284915303874209672_n-1
-
AutorPříspěvky