Tuňák – dnes jedna z nejcennějších ryb, v kuchyni využívaná na mnoho způsobů od steaků, přes sendviče, saláty až po sushi, v němž končí většina světových úlovků tuňáka. Ačkoliv maso tuňáka jakožto predátora na vrcholu potravního řetězce obsahuje nadlimitní množství rtuti a těžkých kovů, poptávka po něm je neukojitelná a obrovské rybářské flotily k jeho lovu používají radary, sonary či průzkumná letadla. Mezinárodní kvóty na komerční lov tuňáka se nedodržují a silná rybářské lobby především z Číny a Japonska brání zařazení tuňáka do úmluvy CITES či pod jinou formu ochrany. Populace tuňáků přitom klesla na 15 % původní velikosti, v Tichém oceánu dokonce na 3 %, a někde je již zcela vyhuben.
Foto: Nikkei Asian review
Zdroj: Ochrana přírody v Zoo Ostrava