Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › WFT KG Strong vs. Spiderwire Stealth
- Toto téma obsahuje celkem 70 odpovědí. Do diskuze (26 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Hakl a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#133622 23.1.2016 v 9:49
Potřebujeme je na chytání ryb
#133624 23.1.2016 v 10:57Pane kolego “apnea” kolik jste takových chytil, nebo pouze viděl?
Lada, to jsem si oddechl, už jsem myslel na nejhorší. Věřte, že nosnost přes 20kg je na Norsko značně nadsazená. Já považuji, kupovat extrémní pevnosti, za vyhazování peněz. Pletenka není to nejslabší místo mezi lodí a rybou.
#133631 23.1.2016 v 11:19ZAPA- Tak nám udaj to najslabšie miesto a aké šnúry máš navynuté ty?
Mám dojem,že chytáš na severe Nórska?
#133635 23.1.2016 v 11:27Když si vezmu že nosnost průměrného el. multiplikátoru je 10 – 15kg na brzdě, tak pletenka do 20kg by měla být dostačující.
#133637 23.1.2016 v 11:49Je to ten co za to tahá. Už to vidím kolik se ozve potrefených hus. Je to ale tak pokud přetrhnu pletenku o nosnosti 20Kg je chyba jinde než v nosnosti.
Osobně používám pletenky do průměru 0,25mm udávaná nosnost 16 – 22Kg dle konstrukce. Kupuji návin 300 nebo 5OO metrů. Pravda mimo CR, ale za cenu do 1 koruny za metr. Při této ceně ji po několika letech klidně vyhodím. Jedna vychytávka pro každého, když spouštím nebo vytahuji bez ryby nechám klouzat mezi prsty. Tím zaznamenám každé i malé poškození. Co s tím? Prostě vyříznout a svázat. Spojovací uzel zvládne každý a odolnost se téměř nezmění.
Ano chytám na severu.
#133639 23.1.2016 v 11:55V čem je tedy ta chyba, když ne v nosnosti?
#133641 23.1.2016 v 12:09Zkuste se zamyslet třeba nad tím jaký máte naviják, prut, návazec a v neposlední řadě jakou technikou chytáte. Dále jaké uzle používáte, jak často si kontrolujete celý systém atd.
#133643 23.1.2016 v 13:16ZAPA napsal:
Pane kolego “apnea” kolik jste takových chytil, nebo pouze viděl?
Lada, to jsem si oddechl, už jsem myslel na nejhorší. Věřte, že nosnost přes 20kg je na Norsko značně nadsazená. Já považuji, kupovat extrémní pevnosti, za vyhazování peněz. Pletenka není to nejslabší místo mezi lodí a rybou.
Takovou jsem zatím nechytil žádnou. Ale na Soroyi, kam jezdím, se to může stát s nezanedbatelnou pravděpodobností. Když se to stane, na výměnu šňůry už čas není 🙂 A pokud si uvědomíte, že údaje výrobců jsou většinou značně nadsazené, uzel (podle složitosti) snižuje pevnost i na méně než polovinu, tak proč tam nemít rezervu ke zvednutí halibuta ode dna. Jinak se taky raději spoléhám na dobrou brzdu navijáku ….
#133645 23.1.2016 v 13:30Když je někde načatá šňůra a má nosnost 50kg tak ještě vydrží dvacet kg ,ale načatá dvaceti kilová pak praskne.
#133654 23.1.2016 v 15:09Tak pokud načnete šňůru ať má kolik chce půjde do kopru stejně rychle. Proto se kupují šňůry podle konstrukce 4,6,8, pramenů. To jsem zatím nedorazilo. Obchodníci nás prostě musí ohromit nosností. Vem te si svojí šňůru a koukněte se jak je upletená. Z kolika pramenů a jak jsou spletené. Možná zjistíte, že ty drahé se zázračnou nosností jsou jen kroucené. Co pak je při poškození nevýhoda.
Chcete radu starého vlka? Neřešte nosnost, řešte konstrukci jak je zpracovaná. Tím eliminujete trhání při mírném poškození. Jak jí někde poškodíte, vyhoďte jí nebo svažte. U šňůry za 150 korun 300m, vám to snad líto nebude. Teoretizování o tom kolik vydrží načatá šňůra je na nic. Na nalomený prut taky asi chytat nebudete.
Podívejte se na to z druhé strany. Máte silnou šňůru, dostatečně tvrdý prut, aby tu šňůru vydržel a řádně utažený naviják o velikosti soudku od piva. Menší nebude mít dostatečně silnou brzdu. Pomineme návazec a spojovací materiál. Vše máte tedy nastaveno na odolávat silou tahu ryby. Prut opřete o bord, v ruce ho neudržíte, A ryba táhne na tvrdo. Malá si s tím neporadí ale ta velká co chcete to stejně někde urve. Nejčastěji tam kde to neovlivníte. Prostě se vyřízne z háčku. Není to o nosnosti, rybaření je o pocitu. S citem ulovená ryba na nářadí na pokraji možností je mnohem větší radost.
Pane Apnea Rozhodně vám tu velkou rybu přeji. Na Soroy se jistě dá chytit i když čekat můžete celý život. Až zabere tak poznáte, že je to úplně jiné než si představujete. Předpokládám, že jako většina chytáte na běžně dostupné návnady. Tím je téměř jisté že vám zabere ve sloupci po delším sledování. Nejčastěji při vytahování. To je ale přesně ten okamžik kdy potřebujete pružnost a ne tvrdou sílu. Zvedání ode dna je jen taková latina. Stane se, že vám některé druhy ryb zajedou mezi kameny nebo do díry ale o ty tu nejde. Halibut se prostě neumí držet dna ploutvemi. Sílu má když plave.
#133655 23.1.2016 v 15:20Ahoj chlapci,zkoušel jsem několik různých
Testu na šňůru a musím říct že několikrát vyhrala Daiwi.Neni to žádná reklama ale jen mi prostě drží.Škoda že Daiwa nedělá vše tak dobré jako jako právě tu šňůru.
#133657 23.1.2016 v 17:07Naprosto souhlasím s tím, že používání šňůr s extrémní pevností = velkého průměru v Norsku nedává smysl. Znepříjemňuje to lov ve větších hloubkách, kdy při tzv. driftu nejde šňůra kolmo dolů, nýbrž šikmo a ukazatel hloubky udává výrazně vyšší hodnotu než sonar. Navíc se přitom ztrácí kontakt s nástrahou a narušuje to celkovou pohodu při lovu. Používáme sice to nejdražší, co se dá v ČR sehnat, ale maximální průměr šňůry je 0,25 mm. Osobně šňůry pravidelně obnovuji, neboť jsou stále novější typy, např. v roce 2015 WFT opatřilo KG STRONG novým povlakem a rozdíl je patrný, pro rok 2016 připravila DAIWA šňůru spletenou z 12 pramenů apod. Pro ilustraci přikládám foto z jednoho našeho lovu v červnu 2015, kde jsou vidět větší ryby přes 1m délky a hmotnosti i přes 20 kg a nejsilnější použitá šňůra byla právě 0,25 mm. Přestože jsme používali též šňůry menších průměrů, nikdo ji nepřetrhl. Šňůra se skutečnou pevností nad 15 kg prakticky nejde silou prutu přetrhnout. Navíc treska není amberjack, kranas, mahi mahi apod., aby se chytala na šňůru o průměru min. 1 mm a rvala silou navijáku lovcem přikurtovaným k sedačce.
#133664 24.1.2016 v 6:16ZAPA napsal:
Chcete radu starého vlka? Neřešte nosnost, řešte konstrukci jak je zpracovaná. Tím eliminujete trhání při mírném poškození.
Pane Apnea Rozhodně vám tu velkou rybu přeji. Na Soroy se jistě dá chytit i když čekat můžete celý život.
To ohledně konstrukce šňůry určitě dává smysl a stojí rozhodně za úvahu.
Za přání děkuji – i když tuším, jakou mám skutečnou šanci. Přesto při každém spuštění nástrahy doufám a patrně nebudu sám 🙂
Ostatní je asi jako debata, jestli potraty ano nebo ne. Pokud je vám dost let na to, abyste si už udělal z dostupných informací vlastní názor, tak nějáký máte a těžko vás jeden další zásadně ovlivní.
Měl jsem už na prutu rybu, se kterou jsem ani nehnul, když zalehla ke dnu. A jednalo se o “roxor” WFT Elektra Speed Jig 300-1600 s WFT Strong 0,32. Patrně se opravdu vyříznul há(če)k z tlamy a já letěl přes půl lodě. Kolegové můžou potvrdit, že jsem radost neměl. Ale kdyby rupla šňůra, byl bych asi pořádně nas…..án.
Z časů, kdy jsem lovil harpunou (na nádech) vím, jak málo stačí k “přidržení” i nevelké ryby u dna za vegetaci, kameny a pod. To jsem mockrát VIDĚL, ne odhadoval z projevů výbavy na hladině, jak je to u 99,9% rybářů. Pevnější šňůra může být výhodou.
A na závěr, protože za 5 minut rozhovoru se dá vyjasnit víc, než za dva dny na net-fóru : většinu času v Norsku chytám na šňůru 0,18 mm 😀 Hezkou neděli …
#133666 24.1.2016 v 10:38Tady není smyslem vás nebo kohokoliv přesvědčit o tom změnit návyky. Předně mě to nepřísluší a pak také chápu, že každý kdo má nakoupenou drahou výbavu ji nezahodí a nebude chytat na něco levného.
Jde o vymýcení nějakých mýtů a na tom se tu shodujeme. Především není potřeba kupovat extrémní pevnosti. Do Norska je to jak s dělem na komáry. Tady musím přiznat, že jsem nebýval jiný a mám pletenky o nosnosti 100Kg. Také je pravda, že všechny velké ryby jsem chytil na jiné nářadí než toto extrémní.
Hlavně jsem se snažil odpovědět na primární otázku. Prvního tazatele. A to z praxe. Prostě takovou šňůru na běžné chytání v Norsku nepotřebujete!
Ztráty zaviněné selháním výbavy prostě k rybaření patří. Z toho by jsem se měl poučit a ne byt nas….
Souhlasím s tím, že silnější šňůra může být výhodou. Hlavně pro méně zkušené kde jim dává jakousi jistotu, že se do toho mohou opřít. Prakticky to výhodu nemá.
Pokud si to chcete vyjasnit prakticky nejsem proti. Přijeďte mě navštívit. Rád vám navinu novou pletenku o nosnosti 20kg a cenou pod korunu za 1m a můžete ukázat jak jí prutem přetrhnete. Vsázím na to, že pletenka to vyhraje.
#133679 24.1.2016 v 17:58Šňůra Spiderwire má v 0,25mm 22,9kg,v 0,30mm 33,9kg,0,35mm 51,2kg….průměry a nosnost jsem svého času zkoušel,neodpovídalo to.Berkley má ještě slabší průměry a také to moc neodpovídá.Při opravdu velké rybě a při rybářské chybě praskají návazce 1mm,1,2mm nebo špatné karabinky…mám s tím zkušenosti.Při driftu rozdíl mezi 0,25mm a 0,35mm je minimální,záleží na zátěži a nakonec to vůbec nejde…
Na přívlač samozřejmě stačí šňůra slabší.
Šňůru 0,25mm/20-25kg za 1,-Kč neznám a rád bych si dal poradit,většinou ty levné mají větší průměry/nosnost.Šňůry nekupuju v ČR.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › WFT KG Strong vs. Spiderwire Stealth