Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Vývozní limity 2019 – 2020

• Toto téma obsahuje celkem 109 odpovědí. Do diskuze (43 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Sim a poslední změna proběhla před 1 rokem a 3 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 76. až 90. (celkem z 110)
  • Autor
    Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Souhlasím s Jankou, pokud chcete řešit průmyslový norský rybolov, založte nové vlákno. Tady se řeší vývozní limity sportovních rybářů. Díky.

jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

Toto je problém všech internetových diskuzí.Je to podobné jako když dělala kočička s pejskem dort. Každý si tam přihodí co jemu vyhovuje,nebo  o čem si myslí že je dobré a je z toho nakonec guláš, který nemá hlavu ani patu. Každý Čech z Horní Dolní, tomu rozumí víc,než samotní Norové. Nemějte obavy, oni moc dobře vědí co dělají a dělají to dobře. Shodou okolností je jedním z mých sousedů profesionální rybář s kterým již víc jak 25 let lovím profesionálně ryby a druhý soused,jeho bratr,je zaměstnancem námořního institutu jako potápěč a výzkumník. Takže informace mám dobré,dílem  z vlastní práce a zbytek zprostředkovaně od těch nejpovolanějších. Zde je odkaz na práci výše jmenovaného institutu. Je tam spoustu videí a kdo chce,může si znalosti doplnit.https://www.bing.com/videos/search?q=Havforskningsinstituttet&&view=detail&mid=874C81E6998AA2377158874C81E6998AA2377158&rvsmid=F264BE3C63C01F08510FF264BE3C63C01F08510F&FORM=VDQVAP

meky
    Účastník
    (293 odpovědí)

Dnes se na tomto webu objevil zajímavý článek , který dává trochu nahlédnout do  problematiky:  Vývozní limit filé 2020

ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

Já jen malou poznámku k tomu obchodnímu rybolovu. Za ta léta co jsem v Norsku jsem zaznamenal velký úbytek lovu ryb na obchod v naší oblasti. Zavřeli se obě zpracovatelská místa a z fjordů zmizeli i malé kutry. Velké lodě s vlečnou sítí tam nesmí, jsme rezervace, již 8 let. Zbytek místních rybářů chytajících na vlečné nebo nastražené šňůry, případně do tenatových sítí si ryby pracují sami. Starousedlíci se houfně stěhují do měst. To je současný obraz dálného severu. Proč to ale píši. Tím jak se přestalo v oblasti intenzivně lovit stalo se přesně opačné než se čekalo. Ryb ve fjordech radikálně ubylo. Před lety mě stačilo vyjet před dům a bylo nachytáno. Dnes je nutno jezdit až před ostrovy  a chytat v oblasti intenzivního rybolovu. Je zajímavé, že Soroya která se nachází cca 40 km daleko, takovouto ztrátou ryb netrpí.

K samotným limitům nemám co říci. Mě se to moc nedotýká a tak to neřeším. K zákazům co přijdou mohu jen říci , že nebudou o tom jestli dvacet nebo deset kg ale jestli vůbec seženete někoho kdo vám umožní rybařit a pokud ano jestli za to budete ochotni tolik zaplatit.

sachlj
    Účastník
    (401 odpovědí)

A nejsou tam náhodou postavené větrné elektrárny? Viděl jsem dokument o tom jak nastavěli do moře a na ostrůvky větrníky a ty tak vibrovaly, že zmizly ryby, kraby i ptáci z veliké oblasti okolo..hurá ekologie….

ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

Elektrárny tam žádné nejsou. Žádný jiný zásah z rukou člověka než zákaz rybolovu vlečnou sítí se tam za ta léta neodehrál. Pokud nepočítám opravy přístaviště. S odstupem času a zvážení vývoje, to opravdu vypadá na spojitost s komerčním rybolovem. V přístavu je filetárna kempu, kterou také používám, vidím úlovky lidí co tam jezdí a mohu to posoudit i z tohoto pohledu. Docela logicky z toho vychází, že tam jakási symbióza musí být. Výsledek je takový, zmizely velké rybářské lodě z fjordů a ryby také.

Pokud se přece jen mám vyjádřit k limitům a jejich výši. Tak rozhodně podporuji, že by každému mělo být zachováno právo si úlovek ponechat. Je to lov a jeho podstata. Pokut tedy jsem na rybářském zájezdu, asi právem očekávám, že budu rybařit se vším všudy.  Už i samotné vybavení pronajímaných míst je takové, že ryby máte možnost zamrazit a připravit na odvoz. Za ta léta a stovky rybářů se kterými jsem chytal vím, že každému tak říkajíc, bouchnou saze a dokud má místo v mrazáku, loví a loví. Tady vidím poměrně jednoduchý způsob jak omezit nadměrný vývoz. Umožnit rybářům zpracovat a hlavně zamrazit jen těch 20 kg. K tomu by stačilo vymezit v mrazáku prostor do kterého se prostě víc nevejde. Podle poučky v dvoukilovém sáčku pět kilo brambor neodnesu.  Problem je ale, že jim asi spousta klientů už nikdy nepřijede.

Boj rybářů a provozovatelů kempů je jejich vnitřní válka která je pochopitelná mezi dvěma subjekty kteří vydělávají na stejné komoditě. To asi nevyřešíme. Rozhodně jednodušší je nachytat pár rybářů na hranicích než honit na volném moři nelegální vývozce. Pak to vypadá, že rekreační lovci vychytají moře. Ve skutečnosti se kvóty dělají hlavně s ohledem na požadovaná množství která požaduje trh. Je potřeba udržet tržní cenu ryb a nesnižovat cenu nadměrným rybolovem. Vše je potřeba posuzovat z mnoha pohledů a v této válce prostě vyhrává ten kdo více křičí. Opatření pak schvaluje politická reprezentace kterou to nepálí. Je to jako některá naše opatření. Hlavní jsou politické body. Každý si může přečíst dohodu o využívání bohatství moří a oceánů. Je tam poměrně jasně stanoveno jak se k živočichům v oceánu přistupuje. Norové jako pobřežní národ vykonává správu nad  vodami v pobřežním pásmu. Není tudíž pravda, že by se tam  nacházející ryby, byly jejich vlastnictví. Pouze dohlíží na způsob regulace a jiné předpisy vztahující se k rybolovu. Rozhodně nechci říci že by Nás Norové nějak znevýhodnili. Musí vykonávat dohled a to činí. To by jsme měli tolerovat. na druhé straně vím, že i kdyby každý dodržoval vše a nikoho nechytli, najdou si jiné důvody jak to stále utahovat.

Uvidíme do budoucna kdo vyhraje boj o ty cca 4 000 tun co odvezou turisté. Budiš nám ale útěchou, že pokud to zakážou lovit rekreačním rybářům na koho si pak budou stěžovat, koho budou kontrolovat a pokutovat.

meky
    Účastník
    (293 odpovědí)

ZAPA to napsal velmi dobře a možná lze číst i něco mezi řádky. A ještě něco. Limity neporušuje jen veškerá chátra hlupáků z Česka, jak se nám někdo snaží namluvit, ale i někteří cizinci. Viděl jsem Čechy odvážet hodně nad limit, ale jednoznačný rekord trhly partie z Rakouska a Německa. Ti metráky ryb mrazili ve velkých mrazácích přímo v autech. Tady jsou velké postihy zcela na místě.

jegrhanz
    Účastník
    (241 odpovědí)

meky: souhlasím s tebou že to ZAPA napsal dobře. Popsal srozumitelně problematiku vztahů mezi pronajímateli a rybáři. Obě strany si hájí svůj biznis a je to pouze jejich problém.Ty jsi ale doposud nepochopil kde je merit věci a oč v tomto vláknu vlastně běží.Vezmi si svých velkorysých 20kg rybího masa,což je mimochodem 4 násobek roční spotřeby na jednoho obyvatele v Čechách,hezky poděkuj a přestaň plakat a poukazovat na to,co dělají jiní v jejich vlastní zemi.To je v podstatě jediné,co oni po tobě chtějí. No a proč píši o Češích? No protože jsem na Českém webu kde každý druhý pláče že jim někdo něco bere,to za prvé a za druhé proto, že jsou v Norských médiích často a velice konkrétně zmiňováni právě Češi.Jinak samozřejmě vím,že pašují úplně všichni.No a aby si znal můj postoj,tak je mi úplně fuk kolik si kdo odváží,kolik si nachytá,nebo koupí.Sám si vezu kolik potřebuji a když mě chytí,je to můj problém který musím řešit, ale nikdy se nebudu zbavovat své odpovědnosti tak ,že začnu plakat a poukazovat na to, co a jak dělají jiní….

sachlj
    Účastník
    (401 odpovědí)

Osobně zatím mohu hodnotit jen tu svou první výpravu a to s cestovkou do středního Norska. Páč jsem tam byl poprvé tak jsem se dostal na loď se dvěmi o mnoho staršími rybáři než jsem já. Ale hlavně ten jeden byl pravý severský vlk. Jezdí tam už od začátků co tam češi začali jezdit a že je v důchodu a nemá hluboko do kapsy tak je tam i 3x ročně. Takže jsem ho poslouchal a učil se od něj. Ale hlavně dokázal najít ryby i na místě kde nikdy předtím nebyl. A když tedy řekl, že se “nejdřív plní bedny a pak je zábava” tak jsem plnil bedny. Naplnil jsem obě dvě až po víčko. Nevážil jsem to ale byly toho 4 šuplíky standartního mrazáku s ledničkou. Určitě víc jak 20 kilo. Co jsem ale tam viděl tak to byla parta, celkem 3 lodě kteří kdykoliv jeli na vodu tak přivezli 4 bedny ryb na loď. Jak jsem na to koukal tak museli tak za 4 výpravy obě bedny na jedince zaplnit. Přesto vozili dál další tresky. Pak jsem se dozvěděl (jedna baba povídala) že si dovezli 2 bedny každý a pak si tak každý ještě jednu bednu i dvě přikoupili. Řidiči co nás nakládali nijak neřešili kolik která bedna váží a ani kolik jich do přívěsu skládají. A taky nás cestou nikdo nekontroloval a to i když mi připadalo, že autobus nejede zrovna přes “vesnici” předpisově. A bylo mi to jedno..

meky
    Účastník
    (293 odpovědí)

jegrhanz: pane, na rozdíl od vás, který uráží všechny poctivé Čechy jezdící do Norska, tak ten můj pláč zde vidíte asi jen vy. Takže první třída, naučit se číst a psát. a pak na Rybolov Norsko, aby z biznisu se stal byznys. Nemíním se neustále opakovat, tak jako vy, především v oblasti vztahu Čechů k mořskému rybolovu, kde nás všechny považujete za zloděje a plačky a reagovat na vaše úvahy, které nemají, z mé strany, většinou reálný základ. Opravdu s vámi je to marné, marné, marné…..

• Odpověď byla upravena před 5 roky a 1 měsícem uživatelem meky.
    sachlj
    Účastník
    (401 odpovědí)

Hádání se tady v té naší brázdě po meteoritu s počtem obyvatelů jedné čínské nebo indické vesnice je jen k smíchu nebo spíš k pláčení. Nic nezměnime ani kdybychom stávkovali a dávali protestní nótu u OSN, NATO, NASA, EU. A klidně si stěžovali i ve Vatikánu. Tak stačí jen kontaktovat, že to možná bude v zadeli a že to v ní až tak není špatné…

Porky
    Účastník
    (9 odpovědí)

Dobrý den, rád bych se zeptal zda má někdo zkušenosti s nákupem ryb nad vývozní limit. Jde mi zejména o dokumenty, kterými je nutno tento nákup prokázat. Norští celníci o tom píší následovné:

You must be able to present either :
    a receipt from a trader or equivalent, or
    a contract note from the registered vessel signed by the shipmaster.

v případě nákupu u obchodníka je tím dokumentem zřejme stvrzenka, mě však spíš zajímá varianta nákupu přímo z registrované lodi. Není mi moc jasné zda je třeba mít kopii kupní smlouvy nebo zda stačí nějaké dobrozdání od kapitána, případně jaké musí mít takový dokument náležitosti…
    Nemáte prosím, někdo praktické zkušenosti s touto variantou?

• Odpověď byla upravena před 5 roky a 1 měsícem uživatelem Porky.
    ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

Pane Porky, je to v podstatě jednoduchá odpověď. V Norsku si jako turista oficiálně na fakturu koupit ryby od lovce nemůžete. Můžete si je zakoupit u obchodníka v maloobchodě. Zatížené všemi Norskými daněmi. Od lodi, prvního lovce, můžete nakupovat pouze jako obchodník s rybím masem. Pro vás z toho plyne, že můžete při vývozu uplatnit DPH a příště si ho nechat proplatit. Jen si ještě je nutno uvědomit, že takto dovezené maso, musíte v EU zase dodanit o DPH a CLO. Dovoz běžného množství které je od placení poplatků osvobozeno je 10 Kg.  Z toho vyplývá, pokud jsem dbalý zákonů k ničemu si nepomohu. Další překážka s nadměrným množstvím u nákupu na lodi je doklad od veterinární zprávy který by jste při dovozu měl předložit.

Nic ale není ztraceno, praxe je taková. Místní rybář co má prodejní licenci vám ty ryby prodá a vydá vám doklad. Ten vám pak na Norské straně v případě kontroly uznají. Obsahuje totiž již všechny daně. Na straně EU žádné kontroly nejsou tak se není čeho bát. Je to jen o ceně za jakou ty ryby koupíte.

Z vlastní znalosti jak to v obchodě s rybami chodí vám mohu doporučit nejlevnější nákup ryb. Kupte si to v Čechách nebo v přilehlém státě v maloobchodě, podle toho kam to máte nejblíže. Je to bez nervů a mnohem levnější.

Ještě malou poznámku k tomu častému poukazování na Čechy jako strůjce všeho zla. Rozhodně v tom nedodržování nijak nevyčníváme. Dělají to všichni. Pašování je od nepaměti druh lidového sportu. Jednou vyhrají oni podruhé zase my. Rozhodně není potřeba nějaké poukazování na druhé a nebo dokonce zatracování celého národa. Kdo nikdy neporušil předpisy? Tak proč poukazovat na jiné. Změny v turistickém rybolovu nastanou a nebudou již mířit do množství ryb ale do jeho omezení jako celku. Taková je doba, omezovat, zakazovat, trestat. To je nyní trend doby.

vydra-cz
    Účastník
    (216 odpovědí)

Díky Pane Zapa krásně napsáno hlavně poslední 2 věty čistá pravda.

ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

Myslím, že by stálo ještě za upřesnění jak to vlastně s těmi regulacemi v tom komerčním rybolovu je. Především by jsme měli rozlišovat ty opravdu velké lodě co loví převážnou část produkce. Ty ve vodách pobřežních neloví a ve velkém procentu se pod Norskou vlajkou jen plavý. Ty se ani nijak nesnaží sportovní rybáře napadat. Problém je mezi těmi co chytají v pobřežních vodách a podléhají regulacím trhu. Na konci dávám odkaz na stránky kde se všechny tyto nařízení zveřejňují. Přeloží vám to váš prohlížeč.

On není ani problém ty ryby nalovit jako je realizovat na trhu. Většina výkupen, jak jste sami zaznamenali již zavřela. Důvody jsou různé, jednak je to čtyř stupňový prodej rybích výrobků na volný trh. Pak neustále se snižující kvóty pro pobřežní lov. Proč se kvóty snižují je celkem nasnadě. Je to nezájem o tyto ryby na trhu. Především jsou drahé, doby kdy Norové mohli produkci těchto ryb subvencovat jsou již pryč. Jejich přistoupení na unijní trh pro ně znamená mnohá omezení a jedno z nich je právě zákaz dotací a státních podpor do mnoha komodit. Je tedy nutné ty rybáře chápat. Jejich výdělek rozhodně není na nějaké zbohatnutí. Viník se pak hledá snadno, jsou to ty zahraniční turisté které si ty “naše ryby” odvezou zadarmo domu. Je to jednoduché a jistě některými lidskými vlastnostmi, živené vysvětlení.  Rozhodně ale není správné, jak tu již někdo podotkl, ty ryby jsou nejdražší jaké si můžeme pořídit. Jejich představa, že pokud si to neulovíme tak si koupíme ryby které nachytají je zcela zcestná. Bude li v důsledku zákazu větší poptávka na volném trhu. Rozdělí se mezi všechny státy a ty to pak přidají do kvót velkých lodí. Zákonodárci to bezpochyby vědí a tak hledají jiné cesty jak ty spory uklidnit. Jedna z nich je dostat rybáře z obchodních kvót do turistické oblasti. Je to sice řešení, “chytrá horákyně”, klid by asi ale nepřineslo. Dalo by to ale zase nějaký čas hledat další možnosti.

Proč to ale vše píši, měli by jsme ukázat, jako turisté rybáři, více empatie a pochopit také jejich důvody proč se tak bouří. Jsou přesvědčeni o své pravdě. Tak jim ukažte , že nejste zas tak strašná skupina co chce jejich smrt. Věřte, že pozvání na skleničku, místních rybářů kteří sdílí stejný přístav, udělá mnohem více pro vyjasnění situace, než nadávání na omezující předpisy.

Zde je slíbený odkaz, tam pak se můžete proklikat ke všem možným regulacím které omezují jejich živobytí a poznáte, že zas tak krásné to také nemají. https://www.fiskeridir.no/Yrkesfiske/Regelverk-og-reguleringer/J-meldinger/Gjeldende-J-meldinger/J-149-2019

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 76. až 90. (celkem z 110)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Vývozní limity 2019 – 2020

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...