Hasvik, NO
temperature icon 8°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 12°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 33°C
oblačno

VRATNÉ LÁHVE

Pánové,

již několik let sleduji tento WEB a nikde jsem se nedočetl , jak bez vynaložení další práce zlevnit zájezd do Norska.

Proto otvírám toto nové téma a parafrázuji jej podle filmu p. Svěráka na „VRATNÉ LÁHVE“.

Jde o to , že v Norsku lze vracet láhve od plastových láhví a od pivních plechovek. Neberou je ve všech obchodech a tak je snaha vytvořit mapu , kde se jich lze za NOK „zbavit“.

1) Poprvé jsem se setkal s tímto problémem v roce cca 2005 v destinaci Vennesund (=destinace mezi ostrovem Vikna a Vega). Kde můj přítel R. K. zjistil , že u místní samoobsluhy s benzínovou pumpou je možno vracet plastové láhve a plechovky od piva (zde neprocházeli pouze plechovky od Budvaru). Strašně jsme se tomu smáli !!! Když jsme to přepočetli na NOK, tak jsme zjistili , že pokud vrátíme plechovky po naší partě , která čítala 8 osob a partě , která je zde třídila odpad před našim příjezdem, tak při tehdejší ceně 12 NOK/1 litr nafty získáme 50 litrů , za který jsme dojeli daleko za OSLO.

2) Naposledy jsme byli 4 x na Loppě. Zde v městě ALTA je před první odbočkou na Kautokeino supermarket COOP. Zde berou všechny plechovky a plasťáky. Je to zajímavé pro všechny , kteří jezdí na Soroyu ,Oksfjord atd. Budete překvapení co NOK dostanete. Nestojí to žádnou práci. Stejně musíte v destinaci třídit. Pouze vezmete vytříděný pytel a a u supermarketu jej postupně „nacpete do chroustajícího automatu“.

Hlavně mi nepište , že kdo má na Norsko , může házet plechovky do škarpy. LOM

Odpovědět

[citace]Salmon napsal:

Vydra napsal:

Nemá tam nikdo co házet... moře není jen jejich.

Přesně!!!

Kdyby bylo moře jako vesnický rybník a neexistovaly silné proudy, brzy by si to všichni rozmysleli a nedělali bordel přímo u sebe. Takto spoléhají, že to voda a vítr odnesou a u nich bude stále čisťoučko. [/citace]

Kdyby u nás v lodi hodil někdo do moře co není biologického původu tak mu urazím pracky.

I když se nám jednou stalo, že jsme vezli v bedně z vody víc prázdných plechovek od rádlera než ryb:-D

[citace]Vydra napsal:

I když se nám jednou stalo, že jsme vezli v bedně z vody víc prázdných plechovek od rádlera než ryb[/citace]

Jen jednou? Tak to si můžete pískat :-D

Janko , nebylo to myšlené na Tebe (nebo na Vás - jak chcete ) ani na Doskyho.Bylo to opravdu myšleno na pana domácího ,pravého norka.(nebo Norka) Nevím co s tím dělá ,ale prostě je to tak a jeho zájem o toto zboží je neuvěřitelný.

Konkrétně v jeho případě jsem si téměř jistý,že o žádnou ekologii a úctu k přírodě nejde.

Nechci se pouštět do žádných větších akcí,ale fotky od tresky 008 jsou cca 35 metrů od jeho vlastní chaty a 50 metrů od chaty kterou pronajímá -:)

Viď tresko ?? To se nedá nepoznat.....

čauky Ota

Já se omlouvám. Teď jsem se v tom dokonale ztratil. Co mělo nebo nemělo být myšleno na Janku nebo mne? Trochu v tom plavu.:-|:-|

To Dosky

no ze vybirame prazdne pivni plechovky z odpadu a pak je vracime v obchode .. to delaji jen pravi norove! :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Pokousela jsem se naznacit, proc se mozna nekdo hrabe v odpadech a vybira plechovky.. a to musime casto delat taky, protoze lidi netridi odpad .. takze by to mohl nekdo nekdy tvrdit i treba o nas ..

To Otapa:

pisete: Nevím co s tím dělá ,ale prostě je to tak ...

No prave - nevite, co s tim dela, ale vyzniva to, jako by mel zapotrebi si privydelavat prebiranim prazdnych plechovek ...

Treba jen tridi, nebo to odvazi do vykupny .. schvalne se ho zeptejte, treba si priste muzeme taky privydelat ;-):-D

V rorviku na vikne mě to ve všech.3 obchodech plechovky od plzně nevzalo vždy je to vyplivlo zpět a to tam plzeň mají. A po cestě zpět to v stenkjeru plechovku vzalo. Máj v tom nakej bordel...

A proc by ti to melo vracet zalohu, kterou jsi tam nezaplatil? Aha??

:-D:-D

[citace]Hyse napsal:

V rorviku na vikne mě to ve všech.3 obchodech plechovky od plzně nevzalo vždy je to vyplivlo zpět a to tam plzeň mají. A po cestě zpět to v stenkjeru plechovku vzalo. Máj v tom nakej bordel...[/citace]

Ahoj, já nevím co tam kdo v současné době vozí, ale pokud tomu správně rozumím, tak celé kouzlo spočívá v označní PANT ( viz příspěvek Janky ze 19.06.2014 v 09:59:31 ) s vyznačenou cenou.

Plechovky od Plzně - české toto označení pokud pamatuju nemívali a nemají. Exportní plechovky koupitelné v Rakousku a Německu to mívaly a do automatů určitě pasovaly už v roce 2008 - tenkrát díky kurzu byla v těchto zemích i lepší nákupní cena než v CZ. Jak je to aktuálně nevím, ale přítomnost značky PANT a vyznačené ceny bude rozhodující docela určitě.

Jak jsem psal ve stenkjeru to tomra v klidu spolkla a nok vyplatila a a po mnoho let zpětně jsme je odevzdavali a nocky to vyplacelo a označení pant na plechovkach určitě nebylo.

[citace]Hyse napsal:

Jak jsem psal ve stenkjeru to tomra v klidu spolkla a nok vyplatila a a po mnoho let zpětně jsme je odevzdavali a nocky to vyplacelo a označení pant na plechovkach určitě nebylo.[/citace]

Petře, vždyť ty nepiješ, tak taky proč by si něco vracel:-D:-D:-D

[citace]Jiran napsal:

Hyse napsal:

Jak jsem psal ve stenkjeru to tomra v klidu spolkla a nok vyplatila a a po mnoho let zpětně jsme je odevzdavali a nocky to vyplacelo a označení pant na plechovkach určitě nebylo.

Petře, vždyť ty nepiješ, tak taky proč by si něco vracel[/citace]

To má jen, jak to uklízí po ostatních :-D

Cestou ze Soroya jsem se stavěli v Altě a všechny plechovky naházeli do automatu v místním Coopu. Za nějaké plechovky to NOK dalo, za jiné nikoliv. Vzalo je to ale všechny bez rozdílu barvy pleti, náboženského vyznání, nebo státní příslušnosti. :-D Ani jsem nezkoumal, jaký je v tom systém. My jsme měli uklizeno, plechovky se nikde neváleli a za utržené NOK jsme si koupili rajčata na vylepšení svačiny na cestu. :-D:-D:-D A myslím, že všichni byli spokojeni.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!