Pánové,
již několik let sleduji tento WEB a nikde jsem se nedočetl , jak bez vynaložení další práce zlevnit zájezd do Norska.
Proto otvírám toto nové téma a parafrázuji jej podle filmu p. Svěráka na „VRATNÉ LÁHVE“.
Jde o to , že v Norsku lze vracet láhve od plastových láhví a od pivních plechovek. Neberou je ve všech obchodech a tak je snaha vytvořit mapu , kde se jich lze za NOK „zbavit“.
1) Poprvé jsem se setkal s tímto problémem v roce cca 2005 v destinaci Vennesund (=destinace mezi ostrovem Vikna a Vega). Kde můj přítel R. K. zjistil , že u místní samoobsluhy s benzínovou pumpou je možno vracet plastové láhve a plechovky od piva (zde neprocházeli pouze plechovky od Budvaru). Strašně jsme se tomu smáli !!! Když jsme to přepočetli na NOK, tak jsme zjistili , že pokud vrátíme plechovky po naší partě , která čítala 8 osob a partě , která je zde třídila odpad před našim příjezdem, tak při tehdejší ceně 12 NOK/1 litr nafty získáme 50 litrů , za který jsme dojeli daleko za OSLO.
2) Naposledy jsme byli 4 x na Loppě. Zde v městě ALTA je před první odbočkou na Kautokeino supermarket COOP. Zde berou všechny plechovky a plasťáky. Je to zajímavé pro všechny , kteří jezdí na Soroyu ,Oksfjord atd. Budete překvapení co NOK dostanete. Nestojí to žádnou práci. Stejně musíte v destinaci třídit. Pouze vezmete vytříděný pytel a a u supermarketu jej postupně „nacpete do chroustajícího automatu“.
Hlavně mi nepište , že kdo má na Norsko , může házet plechovky do škarpy. LOM