Nemyslím si že by se do jigina někdo pustil mimo rámec slušné diskuze. Pouze zde jiní, neméně zkušení rybáři, zveřejnili svůj názor.Já si za svým stojím a znovu píšu,že speciál na polaky je blbost.Všichni výrobci,od zavedených a špičkových firem, až po méně známé, nabízejí k prodeji tak širokou škálu prutů,že se jich z této nabídky k lovu polaků hodí desítky,možná stovky a vybrat si musí úplně každý.Od náročných až po ty skromnější. Polak není zas až tak specifická ryba, aby vyžadoval svůj vlastní prut,potažmo speciélní způsob lovu a svojí charakteristikou zapadá mezi mnoho jiných a běžně lovených dravých ryb. Drtivá většina rybářů proto naprosto bez problémů a úspěšně, používá v Norsku ty samé pruty, jako ve vodách domácích.
To je jedna věc.Druhá věc je ta,že když někoho pohltil jeho koníček do té míry,že potřebuje předvést svůj vlastní prut,chce jej uvést na trh a následně i prodávat,musí mít i dopředu vymyšlenou obchodní strategii. A polak je opravdu dobrou obchodní značkou a jestliže se podaří jiginovi přesvědčit naivní,začínající a důvěřivé rybáře o tom,že jeho speciál na polaky k jejich lovu nezbytně potřebují, má o prodej postaráno.Tím si možná koupíš kvalitní prut,ale hlavně si zaplatíš svůj vlastní subjektivní pocit,že být majitelem polakového speciálu je ta nejlepší volba. Ale budiž. I tento pocit může být k nezaplacení, naplní tě sebeuspokojením z dobré koupě,pomůže zvednout sebejistotu a umocní prožitek z lovu. Já mám zkušenost podobnou.Jednou při návratu z Norska přede mnou stálo terénní auto s přívěsem, na něm nádherná loď.Z auta vystoupili dvá opálení chlapíci a šli na kávu.Jejich oblečení,vizáž,loď i auto,jeden velký luxus.Nenechalo mě to klidným a šel jsem okouknout oč běží. Vše bylo krásné nové,samý polep a reklama.V lodi čisto a bedna s pěknými vykuchanými polaky, zasypanými ledem.V držácích 6 nádherných prutů,všechny stejné.Vše na mě zapůsobilo takovým dojmem,že jsem si parametry prutů opsal a s pocitem, že tato pruty musím za každou cenu mít, na ně celou cestu zpět myslel.Doma jsem si je okamžitě vyhledal a vyplnil objednávku na 4 pruty.Zbývalo než odklikonout,ale ustál jsem to a dodnes chytám na své staré levné a otřískané pruty a myslím si, že stejně úspěšně jako bych chytal na tu nádheru, která mě tak okouzlila a málem jsem jí podlehl. Tak asi tolik o prutech a polacích....a mimochodem, ti opálení a luxusně oháknutí frajeři, byli testovací rybáři od firmy Savage Gear.