Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon -5°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon -3°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon -8°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon -4°C
zataženo
Malé, MV
temperature icon 30°C
opar
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Vítr – do kolika m/s se dá vyjet na moře

« Předchozí 1 2 3 4 Další »
Vydra
23.05.2012 ID: 524875

Jaké jsou vaše zkušenosti? Letos budeme mít poprvé větší loď a otevřenku asi 10km od chaty tak to chceme zkusit. Budeme mít Kverno s 50 motorem. Do kolika m/s se máme na otevřenku pustit aby to bylo bezpečné. Moc zkušeností nemáme. Dík za vaše zkušenosti.

0
Odpovědět
vapno1
29.05.2012 ID: 1038844

Omylem jsem to zmáčkl, tak se vyjádřím. Je to na vlastní zkušenosti, a do značné míry i na odvaze, v jakém větru vyjet. Musí se brát v úvahu kvalita lodí a motoru, sledovat předpověď počasí a reálnou skutečnost. Nad 5-6 m/s - většinou jen náš odhad - tvoří-li se bílí beránci na na hladině, nevyjíždíme na volné moře, pouze do fjordů.

Vychází mně těchto pár zásad, které bych doporučoval dodržovat./ Pouze pro nezkušené/

1. předpověď počasí

2. respektovat znalostí místních (hlavně rybářů)

3. velikost lodi a síla motoru

4. vlastní rybářské zkušenosti a jiných

5. rozum , repekt, pud sebezáchovy

6. nad 5m/s rychlosti větru raději nevyjíždět

0

Odpovědět

Pafka
29.05.2012 ID: 1038846

V daném pripade souhlasím s Mifakem, obecně srovnání hliníkových a laminatovych lodi je mozné a aluboaty v tom porovnání vycházejí jednoznačně lepe.Proste jsou těžší a tím mi stabilnější. Už jsem vyzkoušel v praxi různé laminatky, stejně tak i aluboat a pokud mám možnost si vybrat, sáhnu po aluboatu. A s tímto názorem je nás rozhodne víc. Proč by si napr. rybari na Bakkanu priplaceli 200 EUR za pronajem aluboatu, pokud by byla plastovka srovnatelna. Kromě jiného, pokud nás někdy zastihla větrná smršť na moři, aluboaty jezdili vždy vpředu a snazlii se delat trasu kámošum na plastacich. Ale je to jen můj (a vlastně i Mifakuv) názor. :-D:-D:-D

0

Odpovědět

Naki
29.05.2012 ID: 1038851

to Mifak a Pafka: Naprostej souhlas, bez "alúček" na Bakkan nejedeme. Mluvím z vlastní zkušenosti,ale ještě těď mi prdel cvaká dvojku ALU plech z té lodi.

0

Odpovědět

kim
29.05.2012 ID: 1038852

Ono je těžké se rozhodnout co je příznivější. Myslím, že je rozhodující znát "povahu" moře. Na základě těchto znalostí odhadnout co může nastat. Mám za to, že rozhodující je vítr a vlny na moři. Proto je na místě, když alespoň jeden člen v posádce je zkušený a zavelí jedeme domů. Jezdil jsem na hliníkových i plastových, ale rozhodnutí bylo na mě. Zatím jsem přežil. Dokud nebyly "ostré vlny" a zesilující vítr neměl jsem problém. Problém nastává jestliže např.jeden člen se bojí a je z toho jak se říká "na větvi". Přenáší obavy na ostatní. Nikdy však nelze moře nedocenit. Raději domů. Proto je důležitá zkušenost a způsob, jak najíždět na vlny, aby mě nepřelily.

0

Odpovědět

shark
29.05.2012 ID: 1038855

jako panove vase skusenosti typu ,,bila lod je lepsi nez cervena,, pardom ,,hlinikova stabilnejsi nez laminatova,, jsou proste k smichu:-D

A kde jste vzali ze hlinikova je tezsi nez laminatova?!A vubec teorie ze ,,tezsi,, lod je stabilnejsi?!

Mimochodem nejstabilnejsi a nejbezpecnejsi male lode jsou rozhodne lode nafukovaci(neco jako Zodiac) a ty jsou mimochodem suverenne nejlehci8-O

Obcas tady ctu ruzne ,,hlasky,, a jen pevne verim a doufam ze to lidi co vyplouvaji na more neberou vazne;-)

0

Odpovědět

shark
29.05.2012 ID: 1038856

to kim,konecne rozumne slova od nekoho na kom je znat ze ze na mori nejakej cas stravil.A jeden z mala o ktereho neni potreba mit obavy kdyz seda do lode8-)

0

Odpovědět

rasto paska
30.05.2012 ID: 1038862

[citace]shark napsal:

jako panove vase skusenosti typu ,,bila lod je lepsi nez cervena,, pardom ,,hlinikova stabilnejsi nez laminatova,, jsou proste k smichu

A kde jste vzali ze hlinikova je tezsi nez laminatova?!A vubec teorie ze ,,tezsi,, lod je stabilnejsi?!

Mimochodem nejstabilnejsi a nejbezpecnejsi male lode jsou rozhodne lode nafukovaci(neco jako Zodiac) a ty jsou mimochodem suverenne nejlehci

Obcas tady ctu ruzne ,,hlasky,, a jen pevne verim a doufam ze to lidi co vyplouvaji na more neberou vazne[/citace]

Máš pravdu ale vyjadruješ sa len všeobecne k lodiam ako takým, vyšie diskutujúci porovnávajú konkrétne typy plastových a hliníkových lodí , ktoré sa prenajímajú najčastejšie v Norsku ( na 99% ich používame všetci)a tam vyhrávajú alu boaty. Preto k smiechu môže byť kľudne aj tvoj názor.Vyjadrovať sa kukonkrétnym veciam a témam by sa mali ľudia so skúsenosťami z Norska,vtedy to má zmysel, ostatné patrí do témy ,,zaujímavosti zo sveta,,

0

Odpovědět

mikulcak
30.05.2012 ID: 1038863

A já blbec myslel že hliník je těžší než plast,se musím ještě hodně učit... :-D

0

Odpovědět

MifakM
30.05.2012 ID: 1038870

2 shark

Jak psali někteří výše. Porovnával jsem mezi sebou nejběžnější typy lodí co jsou dostupné v Norsku.

Aby jsi měl představu, tak "plasťáky" - přesněji laminátky :

Rana

Oeien

Uttern

==========================================================

Hliníkáče:

Kvaerno

Kaasboll

Alujeep

0

Odpovědět

kim
30.05.2012 ID: 1038875

Dle mého nám MifakM jasně na foto dokumentuje, že především záleží na konstrukci (tvaru lodě) ve vztahu k bezpečnosti a následně pak na použitém materiálu. Nevím, zda by se z plastu nechala vyrobit loď takového tvaru jako z hliníku. Asi by to šlo, ale cena by byla asi někde jinde. Pokud hovořím o plastu mám na mysli i zcela nové materiály, používané např. při výrobě letadel a pod.

0

Odpovědět

Vlkous
30.05.2012 ID: 1038880

Letadlové lodě nebrat :-D:-D:-D

0

Odpovědět

Vlkous
30.05.2012 ID: 1038883

Souhlasím s kimem. Jsou i jiné plastové lodě. Například jsou takové, které mají hodně ploché dno a na mírných vlnách si jen poskakuje a jede se s ní hodně bezpečně. Pak jsou takové, teré mají poměrně ostrý kýl a i na menších vlnách jezdí sem tam - prostě šněrují zleva doprava a rychlejší jízda je hodně nebezpečná. Teď jsem nemluvil o oceánských vlnách, ale o těch fjordových. Fjordy jsou i ty prostory, které jsou mezi ostrovy.

0

Odpovědět

MifakM
30.05.2012 ID: 1038886

2 Vlkous

Je jeste asi dalsich 257698 typů malých plastovych lodí :-D

Ja vybral jen ty necastejsi v Norsku, se kterymi se da bezne setkat.

0

Odpovědět

shark
30.05.2012 ID: 1038891

porovnani konkretnich typu lode je naprosto neco jineho...tyhle lode neznam takze nemuzu se vyjadrit.Ja jen reagoval na tvrzeni ze hlinikove lode jsou lepsi,ze tezsi lod je lepsi a ze hlinikove jsou tezsi...tohle vse je pochopitelne naprosta pitomost.

Naproti tomu podle fotek vypadaj nektery hlinikovy lode velice slusne(ale to jsem jiz psal v jinem vlaknu)

Jednoduse lepsi konkretni ,,cervene auto,, neznamena ze bude lepsi ji jine cervene auto...

Taky zalezi na lokaci,tady u nas mame na 99% lode laminatove a dovolim jsi tvrdit ze podminky na mori stejne ,neli vic narocne.

Osobne mam ted lod co ma trup z Kevlaru(docela vzacnost) a jedna se o lod extremne stabilnou (vzhledem k velikosti). A jo taky je koncipovana jako ,,nepotopitelna,, to znamena ze ma vzduchove kapsy jako spominane hlinikove lode.

kevlar je pouzit take z duvodu ze lod z neho je lehci...ano nizsi vaha prospiva stabilite(i kdyz neni to to nejdulezitejsi).

K srovnani vahy hliniku a laminatu...je potreba chapat ze hlinikova lod je koncepcne naprosto odlisna od laminatove.Je pouzito podstatne min materialu,mensi tloustka hliniku nez laminatu,jinej druch dna,uchyceni motoru(zrcadlo),min vystuch a prekazek....z toho duvodu je bezna hlinikova lod lehci nez podobna laminatova.Naproti tomu laminat dava neomezene moznosti tvarovani(u hliniku to jde taky ale je to zlozitejsi a narocnejsi) proto maj laminatove lode propracovenejsi trup.Ale to se bavime ve vseobecny rovine je samozrejme ze spousta hlinikovych lodi bude lepsi nez tech laminatovych(a zase naopak)

Proste pouzitej material neni urcujici v pripade stability lode,dulezite je jen srovnani konkretnych typu lodi...

0

Odpovědět

shark
30.05.2012 ID: 1038892

Jinak ja reagoval puvodne spise na komentare typu

,,V daném pripade souhlasím s Mifakem, obecně srovnání hliníkových a laminatovych lodi je mozné,,

A to nebylo z dilny Mifaka8-)

Dalsi ,,detail,, je samotne hodnoceni lode,to jak se lod chova ve fjordu a pri axeptovatelnem pocasi neznamena ze se bude tak chovat na otevrenem mori pri jinych vlnach...svest se lodi v zalivu a pak tvrdit ze tahle je na more ta nejlepsi je rovnez blbost.Ono totiz velice casto prave lod ktera se zda na klidne vode nebo na vlnach jisteho typu(na mori jsou vlny jine)nestabilna ,je pak na otevrenem mori ohromne obratna a prekvapive stabilna proti ,,stabilne,, lodi ze zalivu.

Jeste se vyjadrim ke spominane zivotnosti...Rozhodne bych nepokladal moderni laminatovou koncepci za horsi pokud jde o zivotnost nez lod hlinikovou.Je to totiz jednoznacne naopak...ale to je jiz jina debata..

0

Odpovědět

« Předchozí 1 2 3 4 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Odebírej newsletter

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

• Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

• Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

• SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Mimosoudní řešení spotřebitelského sporu

© 2026 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.