Dohledal jsem níže uvedené. Jde o strojový překlad z norštiny
<p class="MsoNormal">https://www.vg.no/nyheter/i/q6JQ21/tre-omkommet-etter-baatulykke-paa-smoela-det-er-utrolig-trist-og-sjokkartet</p>
Je to neuvěřitelně smutné a šokující, když se to stane poprvé.
Z okna se 64letý Egil Betten dívá na souostroví kolem Smøly – krajinu s více než 5 000 ostrovy, ostrůvky a útesy, asi dvě hodiny severně od Kristiansundu.
Okolí je úchvatné, jako by vystřižené z turistické brožury o Norsku. Ale před necelým dnem ukázaly přírodní síly, jak brutální a nebezpečné mohou být, když při nehodě lodi na otevřeném moři, hned vedle, přišli o život tři turisté.
Turisté byli součástí větší skupiny dvanácti lidí. V neděli večer si pronajali několik lodí a rozptýlili se po různých místech, aby rybařili. Když se všichni tři nevrátili, skupina kontaktovala Egila, majitele půjčovny.
– Pak jsem upozornil policii a spustil poplach, říká.
Poprvé za 25 let
Egil je evidentně zdrcený, když VG vítá ve svém domě. Říká, že v posledních 24 hodinách téměř nespal.
– Měl jsem otce, který pracoval téměř celý život v záchranné službě , ale nikdy jsem se ničeho takového doopravdy nepodílel. Za 25 let je to poprvé, co jsme zažili nehodu s takovými následky.
Na pomoc při záchranné operaci byl povolán záchranný vrtulník, záchranné čluny a lodě v oblasti. Díky GPS sledování na lodi měli představu, kde hledat.
Všechny tři osoby byly nalezeny bez života ve vodě do 1:30 ráno.
Půjčovna lodí se ve vodě převrátila.
V pondělí večer ji VG našla stát na molu nedaleko místa nehody. Na lodi je na několika místech zjevné poškození a kromě chybějícího čelního skla.
Egil říká, že se také zapojil do pátrání, ale počasí ho donutilo akci zrušit a otočit loď v polovině.
„Počasí bylo poměrně špatné,“ říká.
Říká, že turisté jsou na ostrově už pět let po sobě, a proto by měli oblast relativně dobře znát.
– Ale myslím, že to bylo prostě příliš špatné počasí.
Vysvětluje, že počasí a mořské podmínky se mohou na otevřeném moři zcela lišit od těch uvnitř souostroví.
– Jasně jsme je upozornili, že počasí je příliš špatné a že by neměli jet dále než k nejvzdálenějším útesům a ostrůvkům.
Podle pronajímatele GPS stopy ukazují, že jeli dál.
Policie zahájila vyšetřování, ale zatím není jasné, co se stalo.
Záchranná služba: „Nehoda z minulé noci byla tragická“
Zaměření na bezpečnost: – Poslali jsme lidi domů
Egil říká, že mají velké obavy o bezpečnost na moři.
– Řekli jsme některým lidem, aby šli domů, pokud nedodržují naše pravidla. Měli byste respektovat moře.
– Kolik záchranných operací máte během léta?
– Liší se to, ale není jich mnoho. Možná dva nebo tři. Může to být cokoli od problémů s motorem až po technické problémy, říká.