Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Tresčí játra, recepty
- Toto téma obsahuje celkem 78 odpovědí. Do diskuze (41 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel dosky a poslední změna proběhla před 9 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#57734 28.3.2013 v 16:20
Protože se na mě někteří kolegové obracejí ohledně klobás,již jsem to psal,klobásy jsem nikdy nedělal,recept jsem opsal z diskuze,když jsem hledal co je rasca (ve slovenštině jsem četl mnoho knih, ale nebyla tam žádná zmínka o kmínu)a je tam odkaz,tam se dozvíte víc!
#111139 26.5.2015 v 9:34Zkusili jsme zavarit jatra, ale zakalila se nam.
Po zavareni byla cira, ale jak zacla chladnout, tak se kalila od spodu.
Nemate s tim nekdo zkusenost?
#116677 27.6.2015 v 21:48marap napsal:
Zkusili jsme zavarit jatra, ale zakalila se nam.
Po zavareni byla cira, ale jak zacla chladnout, tak se kalila od spodu.
Nemate s tim nekdo zkusenost?
To by nemělo ničemu výrazně vadit, stává se to… Je to pravděpodobně emulze vody s tukem. Nebo se trochu rozvařila (to se stává u jater z jednoskvrnek, ty se rozes.ačkujou… tak je raději nezavařuji. Každopádně, ten zákla po vychladnutí se stává. Důležité je, aby seděla víčka, aby byla “vcuclá”…
#124196 14.10.2015 v 17:35Vymazlená tresčí játra.
5x jsme byli s manželkou v Norsku, 4 roky děláme játra. Vaření jater volně v hrnci jsme dopředu odmítli. V kempu bylo zakázáno vařit játra na chatkách pro obtěžující smrad.
Přesto jsme je v kempu tajně zavařovali 2x 1 hodinu uzavřené ve skleničkách. Nikdo nic nezjistil, nic nebylo cítit, byli jsme spokojeni včetně domácí konzumace.
Letos nastal zvrat.
Kamarádka od Blatné nám doporučila játra před vložením do skleniček krátce spařit vroucí vodou. Dneska jsme je podruhé večeřeli s cibulkou a nedá mi to, abych se o tu slast nepodělil. Oproti předchozím velmi dobrým, současná delikatesa !!!
Odblaněná játra vhoďte do hrnce s vroucí vodou (žádná sůl) a po pár vteřinách spaření je vyjměte (nevařit !!!), zceďte přes sítko a propláchněte studenou vodou. Zmenší objem a víc se jich vejde do skleničky. Do skleniček na dno — bobkáč, pepř,nové koření, špetka soli (klasika). Na koření naskládat spařená nahrubo nakrájená játra a uzavřít víčkem (nepřidávat žádný olej, pustí si ho sama). Vařit 1 hodinu. Druhý den se vaří nová várka a ta z předchozího dne se vaří s nimi podruhé. (To jsou pravidla pro zavařování masa 2 x 1 hodinu s odstupem 24 h.)
Letošní játra mě uchvátila. Lahoda, balada pošušňáníčko. Chleba s máslem, cibulka + játra, to nemá chybu. Olej z jater vylížete a s chutí si dáte 1 orosené.
#124201 14.10.2015 v 19:51Přesně k způsobu zavařování, co popisuje kloboukatej, jsme se po letech propracovali taky. Při našich prvních pokusech jsme játra vařili v hrnci, že je potom ještě zavaříme do skleniček. Byl to takový smrad po celé chatě, že když jsem si potom doma otevřel skleničku a vzpomněl si na to, tak mi přestalo chutnat8-O. Potom jsme zase zkoušeli dát do skleniček játra syrová, obsah se však cca o 1/3 smrskne a skleničky jsou zbytečně poloprázdné. Tak že spařit, ne moc dlouho, aby to zbytečně nepustilo olej a rychle s tím do skleniček a 2x zavařit:-).
#124396 19.10.2015 v 21:37Tresčí játra děláme v Norsku od r. 1998. To byl vždy smrad! Až po radě jedné Češky, která již dlouho žila v Norsku, jsme při vaření přidávali ocet a bylo po smradu… V příloze recept.
#124397 19.10.2015 v 21:42Tresčí játra – recept na výrobu
Při zpracování úlovků vyndáme z tresek pěkná játra a dáme stranou:
Pokud možno brzy játra z tresky, popř. mníka očistíme pod tekoucí vodou, odstraníme zbytky krve a blanku. Pozor na přítomnost parazitů, jsou to malé stočení spirálky o průměru 3-5mm. Ti se odstraní při stahování blanky, pokud jich není mnoho, kvalitě to neublíží, pokud přece jen nějakého přehlédnete, nic se nestane, vařením se zlikviduje.
Do hrnce dáme 2 l vody, 4 polévkové lžíce soli, 15 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 5 ks bobkového listu, 0,5 dcl octu. Ocet je důležitý, zabrání zápachu a kyselina vysráží bílkoviny !
Přivedeme do varu, poté postupně vkládáme očištěná játra, tak, aby voda stále vařila. Poté vaříme 20 minut.
Mezitím připravíme prostor na vychladnutí uvařených jater, např. plechy z trouby, které vysteleme min. dvěma vrstvami papírových savých ubrousků.
Uvařená játra vyjmeme z hrnce, nejlépe nějakou děravou naběračkou a pokládáme na připravené rozložené ubrousky tak, aby se moc nedotýkaly. Necháme řádně vychládnout, nejlépe v průvanu. Pozor na mouchy.
Uvařená, vychlazená játra ukládáme do sklenice. Poté zalijeme olejem tak, aby byla celá ponořená. Používám slunečnicový olej, ale může být jakýkoliv kvalitní jedlý olej.
Naplněné sklenice uzavřeme a dáme do chladna. Sklenice můžeme ovařením sterilizovat. Já již mnoho let neovařuji, játra skladuji v lednici a vždy vydrží min. rok (pokud se nesní).
Důležité je dbát na to, aby byla stále pod olejem!
Konzumace – nejlépe na opečený chléb, přidat pórek, nebo cibulku, pokapat citronem, popř dochutit pepřem.
#124412 20.10.2015 v 10:16pro JaPa-nerad se přu, ale nevěřím, že nezavařená játra vydrží pouze v oleji tak dlouho.
#124413 20.10.2015 v 10:25meky napsal:
pro JaPa-nerad se přu, ale nevěřím, že nezavařená játra vydrží pouze v oleji tak dlouho.
. Myslíš že zkvasí…??:-|
#124449 21.10.2015 v 7:51respirtep-jsem přesvědčen , že zkvasí. Mám tu zkušenost, že játra je třeba sterilizovat 2x. Měl jsem játra zavařaný a za 14 dnů se skoro všechna víčka nadzvedla a to byly uvařený a ve sklince zavařený.
#124459 21.10.2015 v 10:53To Meky :
Pokud se čerstvě povařená játra ponoří do oleje, tak v lednici mají trvanlivost použitého oleje. Tudíž klidně rok.
#124486 21.10.2015 v 20:27meky napsal:
pro JaPa-nerad se přu, ale nevěřím, že nezavařená játra vydrží pouze v oleji tak dlouho.
Já bych tomu věřil, povařená a zalitá v oleji a v lednici. Ale když si přivezeme 3-5 skleniček, to by ještě šlo, když jich bude 15, to už mi bude líto toho místa v lednici.
Když je zavařím jako maso, vydrží v podstatě neomezeně i při pokojové teplotě – jako konzerva
😛
#124513 23.10.2015 v 6:00Jsem pesimistický k oběma posledním příspěvkům. Lednice v žádném případě nezastaví rozkladný proces, pouze jej zpomalí. Olej může působit jako izolační vrstva se vzduchem, popřípadě látka s pomalou destrukcí, ale játra jsou velmi dobrou živnou půdou pro mikroorganismy s vysokým podílem vody. Snad úspěch by možná byl s čerstvě povařenými játry a za horka zalitými olejem. Možná se mýlím, ale moje zkušenost je, že játra ve vlastní šťávě je nejlépe zavařit 2x.
#124528 23.10.2015 v 8:49ahoj meky,souhlas, já dělám játra trochu jinak.krátce popíšu.játra očistím ,vopláchnu mořskou vodou,dám do skleniček od malé majolky(víčko).dvě špetky soli a dám sterilovat na dvě dodiny.po dvaceti čtyř hodinách toto opakuji.nic jiného do sklenic nedávám.když jsuo tam kuličky,játra černají,a bob.list je barví do zelena.na talíři si to doupravíš chuťově. myslím že lít olej do oleje je blbost,játra mají oleje dost a kvalitního. čau viki a hodně štěstí
#124535 23.10.2015 v 11:47viki napsal:
ahoj meky,souhlas, já dělám játra trochu jinak.krátce popíšu.játra očistím ,vopláchnu mořskou vodou,dám do skleniček od malé majolky(víčko).dvě špetky soli a dám sterilovat na dvě dodiny.po dvaceti čtyř hodinách toto opakuji.nic jiného do sklenic nedávám.když jsuo tam kuličky,játra černají,a bob.list je barví do zelena.na talíři si to doupravíš chuťově. myslím že lít olej do oleje je blbost,játra mají oleje dost a kvalitního. čau viki a hodně štěstí
Receptů, jak játra zavařovat, je skutečně nespočet. Musím však souhlasit s názorem, že lít olej do oleje je skutečně slušně řečeno nepotřebné. Nazval bych to i jinak, ale nechci se zde někoho dotknout. Poradil bych pouze všem těm, kteří na játra lijí olej, aby si zkusili udělat jednu skleničku bez něj. Uvidí sami, že na konci zavařování budou mít olej všude. Tedy i ve sklenici, kam ho nedolili. Je to samozřejmě na každém z vás jak bude postupovat. Je to jen taková malá rada.
8-)8-)
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Tresčí játra, recepty