Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Tresčí játra, recepty
- Toto téma obsahuje celkem 78 odpovědí. Do diskuze (41 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel dosky a poslední změna proběhla před 9 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#57559 27.3.2013 v 7:50
Môj recept na domáce klobásky je jednoduchý. Kvalitné gazdovské mäsko bez penicilínov, sóje, múky, glutamanov, E-čiek, farbív a iných obvyklých priemyselných “maškŕt”. Do pomletého mäska pridať, soľ, korenie, papriku, cesnak, rascu,(všetko priměřeně) vééééľa lásky a je to. Ešte je žiaduce dať dobré vínko, prípadne slivovicu, nie však do mäska, ale na stôl, aby majster a jeho pomocníci mali dobrú náladu :-D:-D:-D. (musím končiť, lebo Pavlovov reflex ma už prinútil slintať)
Prajem dobrú chuť
#57563 27.3.2013 v 8:27Všemu jsem rozumněl,akorát na rascu jsem se musel podívat jinam.Drcená nebo vcelku?
Ak chcete recept na najlepšie domáce klobásy, tak ho tu máte: Na 10 kg bravčového mäsa 7 kg chudý bôčik, 3 kg pliecko. Postup: Mäso pokrájame na menšie kúsky, do 1 l vody dáme tieto prísady: 200 g soli, 150 g sladkej papriky, 50 g pálivej papriky, 100 g roztlačeného cesnaku, 25 g celej rasce, 25 g mletej rasce, 30 g čierneho mletého korenia. Môžeme dať i 50 g práškového cukru. Všetko spolu pomiešame a necháme ležať do druhého dňa pri občasnom premiešaní. Na druhý deň všetko spolu pomelieme a naplníme do čriev. Klobásy necháme v špajze na polici, aby vyschli a na druhý deň ich dáme do udiarne. Údia sa 3 dni po 8 hodín. Recept je od Lučenca. Dobrú chuť! http://www.toprecepty.sk
Dobrý recept na tresčí játra je v knížce Rybaříme v norských fjordech.Měnil jsem ho přidáním olivového oleje,feferonek,cibule ap.U Aure byly ryby čisté,bez parazitů,stálo to za to.Dlouho jsem tam nebyl,takže nevím,jde-li to ještě.Používal jsem i játra z mníků,není v tom rozdíl.
#57590 27.3.2013 v 13:03ZM:
Takže rasca = kmín. Tebou uvedený recept na klobásky sa veľmi podobá môjmu, čiže takúto klobásku by som si rád dal. Ja v mojom recepte pridávam trošku viac pálivej papriky, lebo to mám rád trochu viac “čípoš” a nedávam zbytočne veľa sladkej papriky, lebo potom sú klobásky síce pekne červené, ale “prepaprikované” (trochu to kazí chuť). Pre prácu s paprikou treba do toho vložiť tú spomínanú lásku 😀
Keď budem mať pekné, čisté játra (pečeň), vyskúšam Tvoj vylepšený recept. Vďaka!
#57593 27.3.2013 v 13:49Klobásy jsem nikdy nedělal,to jsem našel v nějaké slovensko-české diskuzi o jídle. Udím akorát ryby.
K tresčím játrům – nedával jsem tam obligátní bobkový list,nové koření,přehluší vše ostatní a nefandím jim.Měli jsme jednoho rybářského vedoucího na zájezdech,uzurpoval si právo vařit a tyto dvě koření cpal do všeho,tak mně to zprotivil.
#57603 27.3.2013 v 15:222 vojtko
souhlasim,taky delam domace klobasky,stou paprikou je to tak ze nesmi byt kupovana nekde v makru kde do ni semelou antuku i s tenistov, ja beru sladkou domaci od madar(mam kamose co ji dela tak verim ze mne neklame) a to je jina,barva chut a opravdu staci tak akorat a neni to prepaprikovano ale farba super no jak rikas vse primerene:))))
#57608 27.3.2013 v 17:25Kurňa, já dávám 200g soli na 10kg masa, teda dvakrát víc než ZM, ale přijde mi to slané tak akorát 😐
#57659 28.3.2013 v 8:47to vojtko : čtu recept na klobásy, vyjadřuješ se k němu s tím, že ten Tvůj je podobný, také je udíš ale ty 3 dny po osmi hodinách ? Zajímalo by mě, jestli ano, jakou udržuješ teplotu v udírně. Díky
#57666 28.3.2013 v 9:44Já si myslím,že 200g na 10 kg masa je úplně v pořádku.A jestli správně chápu příspěvek ZM – tak myslel že z 10 kg vepřového masa dává 7 kg bůčku a 3 kg plecka.Nebo……??
#57669 28.3.2013 v 10:15otapa napsal: Já si myslím,že 200g na 10 kg masa je úplně v pořádku.A jestli správně chápu příspěvek ZM – tak myslel že z 10 kg vepřového masa dává 7 kg bůčku a 3 kg plecka.Nebo……??
Aj ja som to tak pochopil.
ZM napsal:
Ak chcete recept na najlepšie domáce klobásy, tak ho tu máte: Na 10 kg bravčového mäsa 7 kg chudý bôčik, 3 kg pliecko.
😀
#57674 28.3.2013 v 11:41janek.su napsal:
to vojtko : čtu recept na klobásy, vyjadřuješ se k němu s tím, že ten Tvůj je podobný, také je udíš ale ty 3 dny po osmi hodinách ? Zajímalo by mě, jestli ano, jakou udržuješ teplotu v udírně. Díky
Ja údim klobásky studeným dymom z tlejúceho bukového dreva a bukových pilín. (najlepšie je čisté drevo a piliny bez kôry, ale veľmi malé množstvo nevadí) Moja udiareň má výšku cca 2,3metra, klobásky a mäso sú zavesené asi 10-15 cm pod strieškou. Udiareň je zhotovená zo smrekových dosiek, ktoré sa časom vysušia a tak medzi nimi vzniknú medzery, ktorými dym prirodzene uniká, takže aj teplota v udiarni je nízka,(odhadujem okolo 10-30st.C) a hustota dymu je nížšia, vhodná pre ľahké postupné voňavé údenie.
Údenie 3×8 hod. je aj môj čas. V plechovej skrini sa dá vraj zadymiť a zasmradiť aj za 3-4 hod., ale ja klobásky údim.
Technologiu údenia som odpozoroval a prebral od svojích predkov a ku kvalitným voňavým klobáskam mám aj v 60-ke dobrý vzťah.:-Dnullzadymiť😛
#57675 28.3.2013 v 11:59Pridám aj ja svoj:
mäso 1/3 diviny 10 kg
soľ 20-22 Dkg
sladká paprika 2 dcl
štipľavá paprika 0,5-1 dcl
čierne korenie 0,5-1 dcl
rasca 0,5 dcl mletej alebo 1 dcl celej (najlepšie pomiešať)
cesnak 10-15 Dkg
Pri množstve 0,5 dcl korenia a 0,5 dcl štipľavej papriky sú klobásy málo pikantné
Pri množstve 1 dcl korenia a 1 dcl štipľavej papriky sú klobásy ostré
Najdôležitejšie veci pri robení klobás správne uviedol Vojtko, presne tak to robím aj ja.Divina z vysokej alebo dančej,bravčové z mangalice.
Skúste a dobrú chuť.
#57676 28.3.2013 v 12:35Ale dobrá chuť je vtedy,keď človek jedlo aj vidí.Nejaká fotečka by nebyla? Alebo sa to nestihne vyfoťiť a je to preč?
#57677 28.3.2013 v 12:42Chlapi, nikde v těch vašich receptech nevidím, kde do těch klobásů dáváte ty tresčí játra 😀 😀 😀 😀 😀
A nebo jsou přílohou? 😀 😀
#57678 28.3.2013 v 12:44to: mima, vyzkoušeno, jen místo daněly dávám ze srny, papriku kupuji od vás, prý Hungaria, masíčko pěkně uležené…
– před 14 dny
#57679 28.3.2013 v 12:45 -
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Tresčí játra, recepty