Vážení kolegové,
máte-li někdo nějaký recept na zpracování tresčích jater, prosím, podělte se s námi ostatními.
Vážení kolegové,
máte-li někdo nějaký recept na zpracování tresčích jater, prosím, podělte se s námi ostatními.
Môj recept na domáce klobásky je jednoduchý. Kvalitné gazdovské mäsko bez penicilínov, sóje, múky, glutamanov, E-čiek, farbív a iných obvyklých priemyselných "maškŕt". Do pomletého mäska pridať, soľ, korenie, papriku, cesnak, rascu,(všetko priměřeně) vééééľa lásky a je to. Ešte je žiaduce dať dobré vínko, prípadne slivovicu, nie však do mäska, ale na stôl, aby majster a jeho pomocníci mali dobrú náladu :-D:-D:-D. (musím končiť, lebo Pavlovov reflex ma už prinútil slintať)
Prajem dobrú chuť
Odpovědět
Všemu jsem rozumněl,akorát na rascu jsem se musel podívat jinam.Drcená nebo vcelku?
Ak chcete recept na najlepšie domáce klobásy, tak ho tu máte: Na 10 kg bravčového mäsa 7 kg chudý bôčik, 3 kg pliecko. Postup: Mäso pokrájame na menšie kúsky, do 1 l vody dáme tieto prísady: 200 g soli, 150 g sladkej papriky, 50 g pálivej papriky, 100 g roztlačeného cesnaku, 25 g celej rasce, 25 g mletej rasce, 30 g čierneho mletého korenia. Môžeme dať i 50 g práškového cukru. Všetko spolu pomiešame a necháme ležať do druhého dňa pri občasnom premiešaní. Na druhý deň všetko spolu pomelieme a naplníme do čriev. Klobásy necháme v špajze na polici, aby vyschli a na druhý deň ich dáme do udiarne. Údia sa 3 dni po 8 hodín. Recept je od Lučenca. Dobrú chuť! www.toprecepty.sk
Dobrý recept na tresčí játra je v knížce Rybaříme v norských fjordech.Měnil jsem ho přidáním olivového oleje,feferonek,cibule ap.U Aure byly ryby čisté,bez parazitů,stálo to za to.Dlouho jsem tam nebyl,takže nevím,jde-li to ještě.Používal jsem i játra z mníků,není v tom rozdíl.
Odpovědět
ZM:
Takže rasca = kmín. Tebou uvedený recept na klobásky sa veľmi podobá môjmu, čiže takúto klobásku by som si rád dal. Ja v mojom recepte pridávam trošku viac pálivej papriky, lebo to mám rád trochu viac "čípoš" a nedávam zbytočne veľa sladkej papriky, lebo potom sú klobásky síce pekne červené, ale "prepaprikované" (trochu to kazí chuť). Pre prácu s paprikou treba do toho vložiť tú spomínanú lásku :-D
Keď budem mať pekné, čisté játra (pečeň), vyskúšam Tvoj vylepšený recept. Vďaka!
Odpovědět
Klobásy jsem nikdy nedělal,to jsem našel v nějaké slovensko-české diskuzi o jídle. Udím akorát ryby.
K tresčím játrům - nedával jsem tam obligátní bobkový list,nové koření,přehluší vše ostatní a nefandím jim.Měli jsme jednoho rybářského vedoucího na zájezdech,uzurpoval si právo vařit a tyto dvě koření cpal do všeho,tak mně to zprotivil.
Odpovědět
2 vojtko
souhlasim,taky delam domace klobasky,stou paprikou je to tak ze nesmi byt kupovana nekde v makru kde do ni semelou antuku i s tenistov, ja beru sladkou domaci od madar(mam kamose co ji dela tak verim ze mne neklame) a to je jina,barva chut a opravdu staci tak akorat a neni to prepaprikovano ale farba super no jak rikas vse primerene:))))
Odpovědět
Kurňa, já dávám 200g soli na 10kg masa, teda dvakrát víc než ZM, ale přijde mi to slané tak akorát :-|
Odpovědět
to vojtko : čtu recept na klobásy, vyjadřuješ se k němu s tím, že ten Tvůj je podobný, také je udíš ale ty 3 dny po osmi hodinách ? Zajímalo by mě, jestli ano, jakou udržuješ teplotu v udírně. Díky
Odpovědět
Já si myslím,že 200g na 10 kg masa je úplně v pořádku.A jestli správně chápu příspěvek ZM - tak myslel že z 10 kg vepřového masa dává 7 kg bůčku a 3 kg plecka.Nebo......??
Odpovědět
[citace]otapa napsal: Já si myslím,že 200g na 10 kg masa je úplně v pořádku.A jestli správně chápu příspěvek ZM - tak myslel že z 10 kg vepřového masa dává 7 kg bůčku a 3 kg plecka.Nebo......??[/citace]
Aj ja som to tak pochopil.
[citace]ZM napsal:
Ak chcete recept na najlepšie domáce klobásy, tak ho tu máte: Na 10 kg bravčového mäsa 7 kg chudý bôčik, 3 kg pliecko. [/citace]
:-D
Odpovědět
[citace]janek.su napsal:
to vojtko : čtu recept na klobásy, vyjadřuješ se k němu s tím, že ten Tvůj je podobný, také je udíš ale ty 3 dny po osmi hodinách ? Zajímalo by mě, jestli ano, jakou udržuješ teplotu v udírně. Díky[/citace]
Ja údim klobásky studeným dymom z tlejúceho bukového dreva a bukových pilín. (najlepšie je čisté drevo a piliny bez kôry, ale veľmi malé množstvo nevadí) Moja udiareň má výšku cca 2,3metra, klobásky a mäso sú zavesené asi 10-15 cm pod strieškou. Udiareň je zhotovená zo smrekových dosiek, ktoré sa časom vysušia a tak medzi nimi vzniknú medzery, ktorými dym prirodzene uniká, takže aj teplota v udiarni je nízka,(odhadujem okolo 10-30st.C) a hustota dymu je nížšia, vhodná pre ľahké postupné voňavé údenie.
Údenie 3x8 hod. je aj môj čas. V plechovej skrini sa dá vraj zadymiť a zasmradiť aj za 3-4 hod., ale ja klobásky údim.
Technologiu údenia som odpozoroval a prebral od svojích predkov a ku kvalitným voňavým klobáskam mám aj v 60-ke dobrý vzťah.:-Dnullzadymiť:-P
Odpovědět
Pridám aj ja svoj:
mäso 1/3 diviny 10 kg
soľ 20-22 Dkg
sladká paprika 2 dcl
štipľavá paprika 0,5-1 dcl
čierne korenie 0,5-1 dcl
rasca 0,5 dcl mletej alebo 1 dcl celej (najlepšie pomiešať)
cesnak 10-15 Dkg
Pri množstve 0,5 dcl korenia a 0,5 dcl štipľavej papriky sú klobásy málo pikantné
Pri množstve 1 dcl korenia a 1 dcl štipľavej papriky sú klobásy ostré
Najdôležitejšie veci pri robení klobás správne uviedol Vojtko, presne tak to robím aj ja.Divina z vysokej alebo dančej,bravčové z mangalice.
Skúste a dobrú chuť.
Odpovědět
Ale dobrá chuť je vtedy,keď človek jedlo aj vidí.Nejaká fotečka by nebyla? Alebo sa to nestihne vyfoťiť a je to preč?
Odpovědět
Chlapi, nikde v těch vašich receptech nevidím, kde do těch klobásů dáváte ty tresčí játra :-D :-D :-D :-D :-D
A nebo jsou přílohou? :-D :-D
Odpovědět
to: mima, vyzkoušeno, jen místo daněly dávám ze srny, papriku kupuji od vás, prý Hungaria, masíčko pěkně uležené...
- před 14 dny
Odpovědět