Hasvik, NO
temperature icon 10°C
prudký déšť
Trondheim, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon 18°C
slabý déšť
Bergen, NO
temperature icon 12°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 29°C
polojasno

Tresčí játra, recepty

Vážení kolegové,

máte-li někdo nějaký recept na zpracování tresčích jater, prosím, podělte se s námi ostatními.

Odpovědět

[citace]treska50 napsal: to Petras: za boha nemohu přijít na kterou variantu odkazuješ jako lepší.Můžeš mě naťuknout?.......[/citace]

To jsem psal už dřív,varianta zmrazit a dělat doma - byla z toho mastná kaše,pak jsem zavařoval v Norsku předem uvařené,vyvařilo se plno oleje,játra sice nebyla špatná,byla pak doma rozdělaná trošku sušší a tužší.Daleko pohodlnější a rychlejší je očištěná syrová játra s kořením a solí zavařit přímo /měla by být víčka s červenou gumičkou-jsou odolná proti tuku/.Zůstává tam veškerá chuť,olej se nemusí přidávat,mají ho dost.Pokud se mohou porovnat oba způsoby,určitě každý dá přednost tomuto.Zavařovat by se mělo 2x,vždy jsem chtěl druhé provést doma,ale za chvíli nebylo co.V ledničce vydržely do vánoc,ale musí víčko dobře držet.

Nezavařoval jste někdo játra v mikrovlnce? Loni si je tak u nás na chatě dělal kolega od vedle, ale nemám na něj kontakt. Tuším, že to bylo 7min na skleničku, ale nejsem si jistý.

[citace]dukey napsal:

Nezavařoval jste někdo játra v mikrovlnce? Loni si je tak u nás na chatě dělal kolega od vedle, ale nemám na něj kontakt. Tuším, že to bylo 7min na skleničku, ale nejsem si jistý.[/citace]

Plech do mikrovlnky nepatří, takže skleničky s játry by musely být bez víček. A v tom případě to bude pěkný smrad. Taky určení nějaké teploty v mikrovlnce by bylo problematické.

Vloni jsme je poprvé v Norsku zavařovaly jak výše uvedeno. Odblaněná na kousky nakrájená játra do skleniček + pepř, bobkový list, nové koření. Skleničky dát do hrnce a 1 hodinu vařit při stálém mírném varu. Druhý den děláme nové a ty včerejší k nim přidáme (ty se vaří podruhé). Není to žádná velká práce.A žádný smrad, v kuchyni nikdo nepozná, že se vaří tresčí játra.

Jsou výborná. Ještě dnes jich pár máme. Podle zásad sterilizace je ten druhý var nutný.

Normální šroubovací víčka a za chvíli bylo zavařeno, jenom to asi musí být přesně a fakt si to nepamatuju. V mikrovlnce se běžně zavařuje a na netu se dá lehce najít co a jak dlouho, jen ty játra tam samozřejmě nejsou ;-)

Taky jsem čuměl že ty víčka nevadily.

Játra dělám každý rok dle zjednodušeného receptu popsaného již v minulosti - zavařuji bez předvaření, bez oleje, pouze osolené s kořením v malých skleničkách. Osvědčily se mi ty malé od výživy. Je to sice lahůdka, ale kýbl se toho sníst nedá, tak se to aspoň po otevření nestihne zkazit. Před vložením do skleniček je dobré nakrájená syrová játra spařit cca 2 min.v horké vodě. Zmenší svůj objem a ve skleničkách se již při hodinovém vaření zbytečně nezredukují.;-)

Asi do to letos půjdu a pár skleniček si v Norsku zavařím. Akorát si chci nechat poradit, jestli existuje nějaký chuťový rozdíl mezi játry jednotlivách druhů ryb a jestli někdo dává přednost určitému druhu ryb a případně proč.

Chuťově to asi všechno bude chutnat jako tresčí játra, ale na vzhled a zpracování mám největší radost z mníka lengha. Pokud nejsou napadená, jsou krásně čistě bílá a mají třeba 750g, tak se s tím dobře pracuje :-)

Také mám nejraději játra z mníka.

Játra v mikrovlnce:-(

Když začínaly mikrovlnky, tak jsem do ní jednou strčil kousek"vepřových" jater a výsledek?

Za pár vteřin byly jak "luft" čokoláda :-D:-D:-D

U treščích jater, musí být výsledek stejný.

Jiřane takový luft jatýrka ty by pobraly tulamorky co;-);-);-);-);-):-S

Kamoš jednu skleničku za zapůjčení mikrovlnky dostal a byly naprosto normální. Předpokládám, že byly uvařené předem a tady se opravdu jen zavařily. Nemám mikrovlnky nijak v oblibě i polívka v ní ohřátá mi přijde jiná a skoro ji nepoužívám, ale tohle mi přišlo jako velká pohoda.

Od rybolovu v Norsku tresčí játra nejím. Až na vyjímky napadená parazity, což je pro mě tak celká psychologická překážka že Ne.

[citace]meky napsal:

Od rybolovu v Norsku tresčí játra nejím. Až na vyjímky napadená parazity, což je pro mě tak celká psychologická překážka že Ne.[/citace]

Absolutný súhlas.:-( Mne bielkoviny tohoto typu vôbec nechýbajú. :-D

Miesto treščej pečeni si dám ku chlebíku napr. domáce klobáse:-D:-D:-D To je žrádelko!!! Mňam.

[citace]vojtko napsal:

meky napsal:

Od rybolovu v Norsku tresčí játra nejím. Až na vyjímky napadená parazity, což je pro mě tak celká psychologická překážka že Ne.

Absolutný súhlas. Mne bielkoviny tohoto typu vôbec nechýbajú.

Miesto treščej pečeni si dám ku chlebíku napr. domáce klobáse To je žrádelko!!! Mňam.[/citace]

Pošli recept,játra umím,klobásy taky ale vždy se člověk něco může přiučit. :-):-)

Jo, ty klobiše bych taky zkusil.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.