Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Tresčí játra, recepty
- Toto téma obsahuje celkem 78 odpovědí. Do diskuze (41 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel dosky a poslední změna proběhla před 9 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#3566 21.4.2010 v 23:54
Vážení kolegové,
máte-li někdo nějaký recept na zpracování tresčích jater, prosím, podělte se s námi ostatními.
#10943 22.4.2010 v 22:05očistit, vařit v osolené vodě /jak brambory/, zcedit, proprat, nandat do sklenice cca 3 cm pod horní okraj + 5 kuliček pepře + 5 kuliček nového koření + půlka bobkového listu /na 250ml sklenici/, dolít stolní olej cca 1cm pod okraj, zavřít a zavařit
je více receptů, někdo zaručeně dodá další….
#11432 10.5.2010 v 11:28Podívej se do staré diskuse, tam jsme se na toto téma předháněli s technologií zpracování a s receptama.
#11471 11.5.2010 v 9:39Děláme to děsně jednoduše po Znojemsku…játra samo očistíme,odblaníme a do skleničky na sucho prokládáme pepřem,nové koření a nahoru trocho bob.listu a nic víc.Pak zavřeme víčko a vrazíme do hork.trouby a při 100 st. sterilizujeme cca hodku.
Zkuste a uvidíte
#11538 12.5.2010 v 18:06Napsal Láďa V.před 351 dny
Tresčí játra jsou super delikatesa,ale zpracovat je znamená po celodením rybolovu a filetování místo odpočinku a relaxace,ještě dosti práce .Jezdím do Norska 14let každý rok dělám játra,ale poslední 2roky používám Norský recept od jednoho kamaráda .Je jednoduchý a super.Základ je, játra perfektně očistit(odblanit),naskládat do sklenic,bobkový list,nové koř.kul.pepře(sůl) já sůl dávám Norci ne.Játra 2x sterilizovat po 15min.Vždycky jsme játra vařili ve vodě pak dávali do sklenic,zalívali olejem a také 2x steril.Teď s sebou netaháme žádný olej játra si ho pustěj samy.Nemusí být v lednici,stačí tma,aby olej nežluknul vydrží cca 1 rok.
Játra není třeba zalejvat olejem, pustěj si ho samy vůbec to neni poznat,že je to jen olej z jater a ne stolní nebo slunečnicový.
Dobrou chuť
Napsal Béďa před 350 dny
Tresčí játra už děláme několik let podle stejného receptu:
3dcl sklenice,jeden bobkový lis,dvě kuličky pepře a dvě kuličky nového koření. Odblaněná játra zalijeme rostlinným olejem,zavíčkujeme a dvě hodiny zavařujeme na cca70-80C. Játra bez problémů vydrží rok a hlavně je to rychlý recept.
Napsal petr před 1481 dny
Dej do hrnce vařit vodu(na 2 kg jater 2,5l vody)osolenou 6.vrchovatými lžícemi soli.Játra oper,odstraň blány.Nákrájej na přibližně stejnou velikost,dej do vařící vody a od okamžiku varu vař 10 minut.Předem si nachystej řádně umyté skleničky,na dno 1 menší bobkový list,2 kuličky nového koření,6 kuliček pepře.Horká játra naskádej do sklenic cca 0,5 cm od vrchního okraje.Nyní totéž koření co jsi dal na dno sklenice dej na játra a dolej až po hrdlo olejem.Otři ubrouskem a zavíčkuj.Nyní sterilizuj (při varu 20 minut)v nějakém velkém hrnci, který v Norsku najdeš. Pak pomalu schlaď a» sklenice neprasknou a ulož do chladna.Po 24 hodinách sterilizaci opakuj. Nech si chutnat.
Napsal misel před 1479 dny
Nebo to zkus malinko jinak – játra oper, odblaň a hlavně pořádně prohlédni (pozor na parazity – červi, mají to hlavně brosmy (lumb), ale našli jsme to snad u všech druhů ryb ) , pak je nasol a nandej do čistých skleniček spolu s kouskem bobkového listu, kuličkou nového koření a celého pepře, skleničky plnit tak 1,5 cm pod okraj, zalít olejem tak 0,5cm nad játra, uzavřít a sterilizovat. Posledně (v červnu 05) jsem je sterilizoval ve vodě při 90°C – 100°C hodinu a mam v lednici poslední vzorek ještě teď.
Napsal Vlkouš před 1476 dny
Zkoušel jsem to oběma způsoby. V tom druhém budeš mít ve skleničce méně jater, protože se trochu smrsknou, když je vaříš už vuzavřených skleničkách.
Opravdu vydrží hodně dlouho. Nedávno jsem koštoval vzorek z května 2005 a další dvě skleničky nechávám na prub ještě dýl. Hlavně játra nemraž. Jsou pná tuku a velmi brzy se zkazí. Jediné co dělám jinak, když si je předvařuji, tak tam neleju obyčejný olej, ale vyvařený tuk z jater. Je ho v hrnci na dva palce. Je to dobrota – nech si šmakovat.
Napsal MIRO před 1193 dny
Když jsme byli podruhé v Norsku na Sjernaroy ,skusili jsme si udusit treščí játra tak jak vepřové a pod. Páni! To jste nezažili ten smrad. Jest se to nedalo a dvojhodinové větrání bylo nutností.Skusili jste to?
Jednou to u nás Nor povařil jen ve slané vodě společně s naším celým pepřem, bobkem (ne kozím ani králičím – listem!) a novým kořením a bylo to po vychladnutí na chlebu s máslem posolené, popepřené a s cibulkou celkem konzumovatelné. Rychlé, ale žádný zázrak. Zavařená v oleji jsou super, ale nepřesolit.
Napsal Rk před 1192 dny
Zdravím vás pánové,s těma játrama to není tak tragické, na smažení sice nejsou, ale jsou vinikající zavařené a potom s cibulkou a pokapané citronem.
Co se týká parazitů dají se lehce odstranit. Jsou pouze v povrchové blance, která se dá lehce sloupnout i s parazitama.Pokud jich je tam však příliš tak je prostě vyhodím.
Dobrý recept na zpracování je v brožurce Rybaříme v Norsku, jen místo doporučeného stolního oleje používám vyvařený rybý tuk. V hrnci je asi 2cm tuku, samozřemostí je, že se k vaření používá k tomu určený jeden velký hrnec a vaří se to venku.
napsal Larry.
Ty máš eskymácké předky? Může to být dobré, ale nezlob se. Rybí tuk od mateřské školky nesmím. Když si na to ještě dnes vzpomenu, tak mě jímají závratě.: Zlatý slunečnicový olej!
Napsal Hynek před 1191 dny
Daleko nejlepší jak zavařovat játra a také nezasmrdět barák je když játra odblaníte a necháte odležet v lednici do druhého dne. Pak je nasekáte na menší koustky nasolíte a do přpravené skleničky dáme 2 kuličky pepře, 2 kujičky nového koření a bobkový list a kápnem malinko oleje potom nacpeme játra a to samé dáme z vrchu. pak sterilizujem při 100 ° C asi 40 min. Játra se přitom i uvaří.
Napsal Larry před 1191 dny
.
Nemám Eskymácky předky ani zadky,su čistokrené Moravák.
Napsal Rk před 1190 dny
To Larry
Já jsem se taky nenaštval,jen jsem odpověděl ve stejném duchu,to co radí Hynek je zajímavé, ale ve skleničkách bude ještě víc tuku a míň jater protože se vyškvaří, osahují sami o sobě hodně rybího tuku,ale aspoň to nesmrdí.
Napsal Glum před 938 dny
Mám dvě otázky:
1, Počítají se tresčí játra do celkového limitu 15kg?
2, Jak dlouho by měla játra vydržet skladovat ve sklenicích?
Dík za odpověď!
Napsal Rk před 938 dny
Ahoj,mám dojem, že o tom někde psala Janka, že limit se vztahuje na všechny vlastnoručně ulovené mořské ryby včetně jejich částí a produktů. Nicméně, pokud budeš mít játra zavařené nejlépe ve sklinečkách od výživy a přibalené k potravinám, tak si jich nikdo nevšimne. Ono těch jater zas tak moc po uvaření není, já jsem vezl nejvýš deset skleniček a to jsem si je bral i od dalších kolegů kteří o ně neměli zájem.
Co se týká trvanlivosti,mně nevydrží dýl jak jeden rok a to si je musím moc šetřit , myslím ty tresčí zavařené,protože pokud se do sklinky nedostane vzduch, tak by se jim nemělo nic přihodit.
Napsal petras před 938 dny
Měl jsem letos možnost porovnat obě varianty zavaření,jak přímo,tak po uvaření ve slané vodě.Ta první varianta se nedá vůbec srovnat s tou druhou.Játra byla daleko chutnější,rozplývala se na jazyku,nehledě k jednoduchosti celé operace,a pokud to někomu vadí i bez zápachu.Doma je pro jistotu nechávám v ledničce.Máte štěstí že jsem asi před půl hodinou dojídal poslední skleničku,jinak se mi mohlo udělat špatně.
#13132 26.7.2010 v 9:15Letos jsem v norsku první dny lovu vyhazoval snad všechna játra protože měla parazity ale pak jsem si vzpomněl že se tu psalo něco o odblanění,tak jsem to zkusil a paráda,paraziti šly pryč i s blánou…
Za dva dny jsem měl sklenky plné,ještě že nemám někdy tu hlavu jen na čepicu…
#13133 26.7.2010 v 9:51No z povrchu jsi je dostal. A zkoušel jsi je na jemno roztrhat ?
Většinou paraziti bývají i uvnitř.
#13141 26.7.2010 v 13:32Při řezání na kousky jsem si ničeho nevšiml…už se snědly tři skleničky a zatím nikdo nic neříkal,příští rok je zkusím roztrhat a pořádně se podívám…
#13157 26.7.2010 v 23:01Ty drátovci jsou jen pod blánou na povrchu jater, uvnitř nesedí. Děláme ja několik let, pokud nejsou úplně chycená červíky, stačí je stáhnout z blány.
#13166 27.7.2010 v 13:49Játra beru pouze z obecňaček,popř.z jednoskvrnek,keleří játra jsou napadena takřka všude po celém Norsku!Vloni na Bakkanu byli i v mase hlavně u vekých kelerů,letos ale ani v jednom!Vozím si je zamražený(játra( a dělám je až doma.Klasika,povařit ve slané vodě půl hodinky stačí,potom do skleniček,bob.list,celý pepř,nové koř.zalejt vegetolem a zarexovat!Asi hodinku v 80st.Vydrží dokud je nesníš…čau:-P
#13170 27.7.2010 v 19:12Respi,chci se Tě zeptat, jak vypadají ty játra doma po rozmrazení.Za sedm let co jezdím do Norska jsem slyšel snad tisíckrát totéž, játra se nedají zamrazit, musí se udělat hned na místě, protože játra jsou tak jemný, že když se zmrazí tak je z nich po rozmrznutí srajda, která se dá akorát vylít. Sám jsem to ani nikdy nezkoušel, takže nevím. Ale játra, který jsme zapomněli zastrčený vzadu v ledničce 4dny se chovaly podobně. Proto mně překvapilo, že je zamrazuješ.
#13182 28.7.2010 v 6:50Beru kompaktní pevná nepotrhaná!játra!Po kile dám do zamrazovací misky a hned do mrazáku.Doma pomalu rozmrazit,propláchnout studenou vodou a pak povařit!Dál už klasika. čau:-D
#13201 28.7.2010 v 14:03Také já jsem je několik let zamrazoval a dělal až doma,bez problémů,dál jako Respi,akorát olivový olej.Teď je nevozím,kvůli limitu…
#13235 29.7.2010 v 16:57Kuchtíci, před chvíli jsem zaslechl ve zprávách, že Česká státní zemědělská komise začala stahovat z obchodů Tresčí játra různých značek a to z Polska, které obsahují větší množství Dioxinu a Bifenylu.
Já tedy beru lahvičky s víčkem sebou. 🙂
#13251 30.7.2010 v 11:29to Petras: za boha nemohu přijít na kterou variantu odkazuješ jako lepší.Můžeš mě naťuknout?…….
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Tresčí játra, recepty