Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Su morske rybi fakt tak zdrave

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 16. až 21. (celkem z 21)
  • Autor
    Příspěvky
  • #7314
    Ladislav Seregely
    Člen
    (44 odpovědí)

    Svojho času som sa už na tychto strankach zmienoval o silnej chuti niektorych tresiek za jodom.Chitali sme ich v jeden den na jednej lokalite.  Teraz na vianoce opet v jednom baliku bolo zopar kusov ktore mali silnu jodovu chut.Viemi to niekto objasnit. Dakujem.

    #7321
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    Něco na všem bude. Manželka má již několik let alergii na kapra, po kterém jí začne otékat jícen a jazyk, ostatní ryby jí nevadili. Když jsem na jaře přivezl ryby z Bakkanu, tak je jedla bez jakýchkoli problémů. Když jsem pak v září přivezl ty samé ryby ze Soroya, tak je šla manželka připravovat a už po kontaktu s masem jí začala pálit kůže na rukách a při jídle jí začal otékat jazyk a jícen, takže bylo po jídle. Na vánoce jsme proto zvolili kupované file – Pangas a po jídle celá zčervenala a osypala se na kůži. Jedno víme jistě, je alergická na jód, takže dle mého názoru je rozdíl ve složení látek v těle ryb podle lokality, který se i zřejmě mění s jejich cestováním. A co se týče toho, jestli jsou zdravé či ne, to nemá smysl rozebírat, neb co není zdravé pro mého psa, to je zdravé pro mne a naopak. 😀

    #7322
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    A trochu literatury na závěr :

    PřevzatoZdravá výživa – 15. 05. 2007

    RYBY …je nutné jíst ryby? Je v nich něco důležitého?
    Ve sdělovacích prostředcích se často objevují informace o nezbytnosti konzumace rybího masa. Nejčastěji se argumentuje dvěma aspekty – obsahem jódu a omega3 mastných kyselin. Mylně se uvádí, že tyto látky jinde nejsou, takže i lidé kteří normálně maso nejí konzumují občas nebo i pravidelně ryby.

    Objasníme vám, jak to s těmito důležitými látkami doopravdy a jaké jsou nejlepší zdroje. Pokud vás bude zajímat více, vždy uvádíme odkaz na zdroj dalších informací informací. 1. Obsah jódu v rybím mase není tak vysoký jak by se mohlo zdát filé obsahuje 20-77 miligramů jódu na 100 gramů, makrela 140 mg, losos 200. Doporučená denní dávka jódu je: kojenci 50-80 mg, děti 100-180, dospělí 200, těhotné a kojící 230-260. Snadno si můžete spočítat, že by tak dospělý člověk musel sníst 300 gramů – 1 kilogram! filé denně.

    Pochybuji, že by to někdo zvládl fyzicky, natožpak finančně, snad jedině losos by mohl krýt denní potřebu jódu, ale k nám se většinou jako ,,losos,, dováží obarvená treska, a pravý losos 7 x týdně? Pokud jste ředitel banky tak možná U těhotných a kojenců ryby nepřipadají v úvahu vůbec, jak je uvedeno v bodě 3. Většinou v tabulkách o obsahu jódu nejsou zmíněny mořské řasy (možná úmyslně) například zde protože v porovnání s nimi jsou všechny jiné zdroje zanedbatelné Ke krytí potřeby jódu stačí pravidelně používat malé množství mořských řas – například u řasy Hiziki jen několik gramů denně. Pokud myslíte že nevíte co s řasami a jak je upravit – existují i jodové tablety z těchto řas, kde můžete snadno kontrolovat příjem jódu.

    2.Omega-3 mastné kyseliny nejsou jen v rybách!! Navíc jejich obsah v rybím mase je malý. Porovnejte sami: 1lžíce leněných semínek obsahuje 2372 miligramů omega-3-mastné kyseliny.Abyste získali stejné množství z ryb musíte sníst – 300 gramů tuňáka, nebo 400 gramů pstruha! Ořechy například mají 10 x více omega-3 mastných kyselin než ryby!(4000 mg na 100 gramů), mnoho omega-3 obsahuje i sója, olivový olej, špenát, výhonky alfa-alfa! Vegetarián má díky konzumaci kvalitních tuků (ořechy, olivový olej) mnohem větší příjem těchto důležitých mastných kyselin než konzument masa.

    3.Jsou ryby zdravé? Opět si udělejte názor sami: V dubnu vydala americká vládní zdravotní agentura prohlášení, ve kterém varuje těhotné ženy před konzumací ryb! Důvodem tohoto varování je nebezpečně vysoký obsah rtuti.Rtuť silně poškozuje mozek a vnitřnosti nenarozených dětí. Navíc se v těle hromadí, a může způsobovat problémy v budoucím těhotenství, pokud žena ještě dítě nemá.Agentura dále radí, pokud konzumovat ryby, tak ne častěji jak jednou měsíčně.

    4. etická stránka Ryby cítí bolest stejně jako ostatní živočichové, o tom není pochyb. Při rybolovu na moři je chyceno velké množství ryb a jsou zpracovávány přímo na lodích.Ryby po vylovení mají (kromě jiného)problémy s dekompresí, čímž velmi trpí, navíc velmi pomalu umírají a jsou kuchány a zpracovávány ještě zaživa!

    5.otravy Otravy a trávicí problémy způsobené rybami jsou velmi časté-dokonce ze všech druhů potravin nejčastější! Důvodem je dlouhá přeprava, špatné hygienické podmínky a časté rozmrazování. Asi by vás překvapila doba která uplyne než se ryba dostane z moře až na váš stůl

    6.jedovaté látky o rtuti jme již mluvili, ale to není jediný jed, který se v rybách nachází. Ryby filtrují tisíce litrů mořské vody a v jejich těle se tyto nebezpečné látky hromadí v ohromném množství.

    7.ekonomická a ekologická stránka Ryby jsou drahé (kromě nekvalitních rybích prstů vyráběných ze zbytků), to ví každý, přestože rybolov a zpracování ryb představuje minimální náklady. Ryb se uloví statisíce tun, ale rybáři nemají žádné zásluhy na jejich množství v moři-jen začnou lovit-to znamená, že vstupní investice jsou minimální a zisky obrovské.

    Proto tolik investují do propagace “ryby pro zdraví”. Masivní rybolov ohrožuje stabilitu moří. Proč nám jsou nám tak často ryby doporučovány? Protože se na nich dá hodně vydělat-to je důvod proč se na ně objevuje reklama skrytá za “odborné články” , zejména v časopisech pro ženy – ty totiž vaří.

    Navíc většina lékařů a výživářů vystudovala za minulého režimu, kdy na fakultě o mořských řasách asi těžko něco slyšeli, navíc v té době “spotřeba masa a ryb svědčila o ekonomické vyspělosti společnosti” Omega 3 mastné kyseliny jsou toho důkazem – existuje mnoho lepších zdrojů než jsou ryby, ale málokdy se o tom píše.

    Ale jak si můžete ověřit-stačí se do důsledků zamyslet nad tabulkami a propočítat si, jak je vše doopravdy. Nenechte se ohlupovat, máte přece vlastní hlavu! Proč jíst ryby, když v nich nejsou žádné látky které by nešlo získat jinak-když ještě prokazatelně víc škodí než prospívají, zejména těhotným a dětem.

    #7331
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

    To není nijak povznášející článek pro konzumenta ryb,ale na int. jde najít i zcela odlišné názory,může tam psát kdokoliv a s různými záměry.Můžeme také vycházet z toho,že jsou potravinářské normy,že jsou zkoušky a rozbory a že když chce třeba český podnik vyvézt potraviny-ryby do Německa vše musí doložit.Teoriím o spiknutí a podvodech nevěřím.Taktéž dovážené potraviny jsou kontrolovány.Myslíte,že by si někdo dovolil dovážet,chovat kontaminované lososy?Na příkladu Japonska,kde je enormní spotřeba ryb a i syrových můžeme vidět jak se to na populaci projevuje – je tam nejdelší průměrný věk a epidemie ze syrového rybího masa tam neprobíhají.Jak jsou na tom vegetariánské celky?Naše ryby co chytíme zkoumány nejsou,ale kdo má pochyby,ať se vyhýbá rybám velkým.dlouhověkým,rybám od mol.přístavišť,výtokům čističek,z pod měst,rybám dna a zdržujících se v sedimentech,z údolních nádrží sedimentačního charakteru.Také si je můžeme dát na rozbor.   Etický problém se zabíjením a zpracováním ryb, jak je výše uveden, je technický problém.Jinak bychom touto logikou se museli chovat jak lumíci a vrhnout se se skály dolů,uzurpujeme a omezujeme všechny ostatní tvory na této planetě.I ty,které nejíme.

    #7604
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Tím nenepadám  nikoho, kdo se tady v různých článcích snaží dobrat pravdy o kvalitě rybího masa z Norských moří.

    Budu li mít ve vlestnictví rybníky, budu všem tvrdit, že kapříci jsou to nejkvalitnější co můžeš sníst. Budu li mít třeba prasečák, tak ti to samé budu tvrdit o mojich vepřících. Budu li vyrábět sýry, tak budu tvrdit že když je jíst nebudeš, tak se nedožiješ 70let. Když budu mít lososí farmu, tak to s tím věkem bude určitě ještě horší než se sýry. Všimni si, že se v každém tomto příkladě jedná o tzv. průmyslovou výrobu. To znamená – když nenakrmíš nic z toho nebude.

    Já to vidím tak, že když maso a  aby bylo co nejméně zamořené čímkoliv, tak to z divočiny vždycky vyhraje. Takže ryba chycená v moři dopadne mnohem líp, jak třeba i ryba z řeky, která tam s největší pravděpodobností stejnak byla vysazená z nějakého chovu a nehledě na stav kvality vody v řece a v moři.

    Nikomu nic nevnucuju. jím i ty supr nadopované bojlery:-)). A tak jsem si jistý, tím, že když si chytnu rybku v moři a ještě k tomu v Norsku, tak budu jíst to nejlepší a nejzdravěší s nejmenším podílem chemických sajratů, co můžu ulovit. Tím jsem si celkem jistý. Ať si odborníci co pějou něčí píseň, píšou  co chtějí.

    Já pěju rybí píseň :-)))

    #7606
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    to je moje řeč………

    CHUTNÁ  TI  TO  MASO ??  TAK  HO  JEZ  A  NEPŘEMÝŠLEJ  Z  ČEHO JE …… neb ti špatně bude z těch keců 😀

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 16. až 21. (celkem z 21)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Su morske rybi fakt tak zdrave

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...