Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Su morske rybi fakt tak zdrave
- Toto téma obsahuje celkem 20 odpovědí. Do diskuze (11 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Bohuslav Poles a poslední změna proběhla před 14 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#7314 26.12.2009 v 18:36
Svojho času som sa už na tychto strankach zmienoval o silnej chuti niektorych tresiek za jodom.Chitali sme ich v jeden den na jednej lokalite. Teraz na vianoce opet v jednom baliku bolo zopar kusov ktore mali silnu jodovu chut.Viemi to niekto objasnit. Dakujem.
#7321 26.12.2009 v 22:49Něco na všem bude. Manželka má již několik let alergii na kapra, po kterém jí začne otékat jícen a jazyk, ostatní ryby jí nevadili. Když jsem na jaře přivezl ryby z Bakkanu, tak je jedla bez jakýchkoli problémů. Když jsem pak v září přivezl ty samé ryby ze Soroya, tak je šla manželka připravovat a už po kontaktu s masem jí začala pálit kůže na rukách a při jídle jí začal otékat jazyk a jícen, takže bylo po jídle. Na vánoce jsme proto zvolili kupované file – Pangas a po jídle celá zčervenala a osypala se na kůži. Jedno víme jistě, je alergická na jód, takže dle mého názoru je rozdíl ve složení látek v těle ryb podle lokality, který se i zřejmě mění s jejich cestováním. A co se týče toho, jestli jsou zdravé či ne, to nemá smysl rozebírat, neb co není zdravé pro mého psa, to je zdravé pro mne a naopak. 😀
#7322 26.12.2009 v 22:54A trochu literatury na závěr :
Převzato – Zdravá výživa – 15. 05. 2007
RYBY …je nutné jíst ryby? Je v nich něco důležitého?
Ve sdělovacích prostředcích se často objevují informace o nezbytnosti konzumace rybího masa. Nejčastěji se argumentuje dvěma aspekty – obsahem jódu a omega3 mastných kyselin. Mylně se uvádí, že tyto látky jinde nejsou, takže i lidé kteří normálně maso nejí konzumují občas nebo i pravidelně ryby.Objasníme vám, jak to s těmito důležitými látkami doopravdy a jaké jsou nejlepší zdroje. Pokud vás bude zajímat více, vždy uvádíme odkaz na zdroj dalších informací informací. 1. Obsah jódu v rybím mase není tak vysoký jak by se mohlo zdát filé obsahuje 20-77 miligramů jódu na 100 gramů, makrela 140 mg, losos 200. Doporučená denní dávka jódu je: kojenci 50-80 mg, děti 100-180, dospělí 200, těhotné a kojící 230-260. Snadno si můžete spočítat, že by tak dospělý člověk musel sníst 300 gramů – 1 kilogram! filé denně.
Pochybuji, že by to někdo zvládl fyzicky, natožpak finančně, snad jedině losos by mohl krýt denní potřebu jódu, ale k nám se většinou jako ,,losos,, dováží obarvená treska, a pravý losos 7 x týdně? Pokud jste ředitel banky tak možná U těhotných a kojenců ryby nepřipadají v úvahu vůbec, jak je uvedeno v bodě 3. Většinou v tabulkách o obsahu jódu nejsou zmíněny mořské řasy (možná úmyslně) například zde protože v porovnání s nimi jsou všechny jiné zdroje zanedbatelné Ke krytí potřeby jódu stačí pravidelně používat malé množství mořských řas – například u řasy Hiziki jen několik gramů denně. Pokud myslíte že nevíte co s řasami a jak je upravit – existují i jodové tablety z těchto řas, kde můžete snadno kontrolovat příjem jódu.
2.Omega-3 mastné kyseliny nejsou jen v rybách!! Navíc jejich obsah v rybím mase je malý. Porovnejte sami: 1lžíce leněných semínek obsahuje 2372 miligramů omega-3-mastné kyseliny.Abyste získali stejné množství z ryb musíte sníst – 300 gramů tuňáka, nebo 400 gramů pstruha! Ořechy například mají 10 x více omega-3 mastných kyselin než ryby!(4000 mg na 100 gramů), mnoho omega-3 obsahuje i sója, olivový olej, špenát, výhonky alfa-alfa! Vegetarián má díky konzumaci kvalitních tuků (ořechy, olivový olej) mnohem větší příjem těchto důležitých mastných kyselin než konzument masa.
více na: http://www.ohz.cz/Klamani/ryby.html3.Jsou ryby zdravé? Opět si udělejte názor sami: V dubnu vydala americká vládní zdravotní agentura prohlášení, ve kterém varuje těhotné ženy před konzumací ryb! Důvodem tohoto varování je nebezpečně vysoký obsah rtuti.Rtuť silně poškozuje mozek a vnitřnosti nenarozených dětí. Navíc se v těle hromadí, a může způsobovat problémy v budoucím těhotenství, pokud žena ještě dítě nemá.Agentura dále radí, pokud konzumovat ryby, tak ne častěji jak jednou měsíčně.
http://www.cnn.com/2001/HEALTH/parenting/04/12/fish.pregnant/index.html?s=8 http://www.seattleinsider.com/partners/kirotv/consumer/2001/06/mercurytuna.html4. etická stránka Ryby cítí bolest stejně jako ostatní živočichové, o tom není pochyb. Při rybolovu na moři je chyceno velké množství ryb a jsou zpracovávány přímo na lodích.Ryby po vylovení mají (kromě jiného)problémy s dekompresí, čímž velmi trpí, navíc velmi pomalu umírají a jsou kuchány a zpracovávány ještě zaživa!
5.otravy Otravy a trávicí problémy způsobené rybami jsou velmi časté-dokonce ze všech druhů potravin nejčastější! Důvodem je dlouhá přeprava, špatné hygienické podmínky a časté rozmrazování. Asi by vás překvapila doba která uplyne než se ryba dostane z moře až na váš stůl
http://www.ohz.cz/Klamani/ryby.html http://www.lidovky.cz/archiv.asp?r=pzdravi&c=L176a17C&d=31.07.2001clanek http://www.lidovky.cz/archiv.asp?d=31.7.2001&r=pzdravi6.jedovaté látky o rtuti jme již mluvili, ale to není jediný jed, který se v rybách nachází. Ryby filtrují tisíce litrů mořské vody a v jejich těle se tyto nebezpečné látky hromadí v ohromném množství.
7.ekonomická a ekologická stránka Ryby jsou drahé (kromě nekvalitních rybích prstů vyráběných ze zbytků), to ví každý, přestože rybolov a zpracování ryb představuje minimální náklady. Ryb se uloví statisíce tun, ale rybáři nemají žádné zásluhy na jejich množství v moři-jen začnou lovit-to znamená, že vstupní investice jsou minimální a zisky obrovské.
Proto tolik investují do propagace “ryby pro zdraví”. Masivní rybolov ohrožuje stabilitu moří. Proč nám jsou nám tak často ryby doporučovány? Protože se na nich dá hodně vydělat-to je důvod proč se na ně objevuje reklama skrytá za “odborné články” , zejména v časopisech pro ženy – ty totiž vaří.
Navíc většina lékařů a výživářů vystudovala za minulého režimu, kdy na fakultě o mořských řasách asi těžko něco slyšeli, navíc v té době “spotřeba masa a ryb svědčila o ekonomické vyspělosti společnosti” Omega 3 mastné kyseliny jsou toho důkazem – existuje mnoho lepších zdrojů než jsou ryby, ale málokdy se o tom píše.
Ale jak si můžete ověřit-stačí se do důsledků zamyslet nad tabulkami a propočítat si, jak je vše doopravdy. Nenechte se ohlupovat, máte přece vlastní hlavu! Proč jíst ryby, když v nich nejsou žádné látky které by nešlo získat jinak-když ještě prokazatelně víc škodí než prospívají, zejména těhotným a dětem.
#7331 27.12.2009 v 9:49To není nijak povznášející článek pro konzumenta ryb,ale na int. jde najít i zcela odlišné názory,může tam psát kdokoliv a s různými záměry.Můžeme také vycházet z toho,že jsou potravinářské normy,že jsou zkoušky a rozbory a že když chce třeba český podnik vyvézt potraviny-ryby do Německa vše musí doložit.Teoriím o spiknutí a podvodech nevěřím.Taktéž dovážené potraviny jsou kontrolovány.Myslíte,že by si někdo dovolil dovážet,chovat kontaminované lososy?Na příkladu Japonska,kde je enormní spotřeba ryb a i syrových můžeme vidět jak se to na populaci projevuje – je tam nejdelší průměrný věk a epidemie ze syrového rybího masa tam neprobíhají.Jak jsou na tom vegetariánské celky?Naše ryby co chytíme zkoumány nejsou,ale kdo má pochyby,ať se vyhýbá rybám velkým.dlouhověkým,rybám od mol.přístavišť,výtokům čističek,z pod měst,rybám dna a zdržujících se v sedimentech,z údolních nádrží sedimentačního charakteru.Také si je můžeme dát na rozbor. Etický problém se zabíjením a zpracováním ryb, jak je výše uveden, je technický problém.Jinak bychom touto logikou se museli chovat jak lumíci a vrhnout se se skály dolů,uzurpujeme a omezujeme všechny ostatní tvory na této planetě.I ty,které nejíme.
#7604 7.1.2010 v 15:04Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Tím nenepadám nikoho, kdo se tady v různých článcích snaží dobrat pravdy o kvalitě rybího masa z Norských moří.
Budu li mít ve vlestnictví rybníky, budu všem tvrdit, že kapříci jsou to nejkvalitnější co můžeš sníst. Budu li mít třeba prasečák, tak ti to samé budu tvrdit o mojich vepřících. Budu li vyrábět sýry, tak budu tvrdit že když je jíst nebudeš, tak se nedožiješ 70let. Když budu mít lososí farmu, tak to s tím věkem bude určitě ještě horší než se sýry. Všimni si, že se v každém tomto příkladě jedná o tzv. průmyslovou výrobu. To znamená – když nenakrmíš nic z toho nebude.
Já to vidím tak, že když maso a aby bylo co nejméně zamořené čímkoliv, tak to z divočiny vždycky vyhraje. Takže ryba chycená v moři dopadne mnohem líp, jak třeba i ryba z řeky, která tam s největší pravděpodobností stejnak byla vysazená z nějakého chovu a nehledě na stav kvality vody v řece a v moři.
Nikomu nic nevnucuju. jím i ty supr nadopované bojlery:-)). A tak jsem si jistý, tím, že když si chytnu rybku v moři a ještě k tomu v Norsku, tak budu jíst to nejlepší a nejzdravěší s nejmenším podílem chemických sajratů, co můžu ulovit. Tím jsem si celkem jistý. Ať si odborníci co pějou něčí píseň, píšou co chtějí.
Já pěju rybí píseň :-)))
#7606 7.1.2010 v 15:33to je moje řeč………
CHUTNÁ TI TO MASO ?? TAK HO JEZ A NEPŘEMÝŠLEJ Z ČEHO JE …… neb ti špatně bude z těch keců 😀
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Su morske rybi fakt tak zdrave