Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Stravovanie v Norsku
- Toto téma obsahuje celkem 19 odpovědí. Do diskuze (11 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
laco a poslední změna proběhla před 5 roky a 2 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#291872 1.2.2018 v 20:56
Sezóna je ešte dosť ďaleko, tak si čítam diskusie a zistil som, že sa tu už riešilo všetko ale nenašiel som nič, čo by sa týkalo stravovania v Norsku.
Pritom je to dosť dôležitá položka pobytu na rybách.
Pretože nikto z našej partie neholdoval práci v kuchyni a radšej všetci filetovali, nosili sme si jedlá zavarené v skle.
Je to dosť pohodlné, pretože je už všetko nachystané, po rybách sa obsah vyklepne do hrnca, zohreje a hotovo.
Pretože nám jedlá varia dobrí kuchári a kuchárky, vždy sme boli spokojný.
Zažil som aj pobyt, kde bol “pán kuchár” a potraviny sa viezli v celku, predpripravené. To bol gurmánsky zážitok.
Pri tejto variante sú kuchárovi odpustené všetky povinnosti, spojené so spracovaním rýb.
Vyplatí sa to, pretože okrem jedál z potravín privezených, dajú sa urobiť rôzne chuťovky z čerstvých rýb, ako rybia polievka alebo šalát.
Ďalšou variantou o ktorej som len počul a tiež vyžaduje schopného človeka v kuchyni, je prepravenie potravín v zmrazenom stave.
Skúste prispieť s nejakým nápadom, ako na to idete vy.
Vždy riešime koľko chlebov priviezť, koľko kúpiť v Norsku.
Sú fajn aj rozpekacie bagety.
V akom reťazci sa vyplatí dokupovať potraviny.
atď…-
Téma bylo upraveno před 5 roky a 3 měsíci uživatelem
stipko.
#291878 2.2.2018 v 9:41Chleba v Norsku.
Pravděpodobně se vyplatí dovézt čerstvý chléb do Norska a tam ho uložit do igelitových pytlíků do mrazáku a postupně vyndavat. Nám se stalo na Bergfjordu že nám chleba došel a byli jsme nuceni ho koupit v místním obchůdku. Byl to chleba na rozpečení a jeden vyšel na 100 Kč. Byl tak drahý že jsem si ho musel i vyfotografovat.
#291881 2.2.2018 v 12:44U naší party byl jasně patrný vývoj i v oblasti stravování. Po cca čtvrté návštěvě Norska (už jich máme za sebou celkem 8) , kdy létáme na 10-denní pobyty do středního Norska, se to ustálilo na tom, že každý z naší tříčlenné party doveze jídlo jen na jednu večeři pro všechny tři. Dalších 7 hlavních jídel si ulovíme a jako přílohy používáme brkaši v prášku, rýži, pečivo. Ryby udíme, smažíme, pečeme, grilujeme, Každý rok si děláme kýbl slávek. Luxusní žrádlo :-). Snídaně koordinujeme a svačiny na loď každý podle sebe. Toto nám umožnilo dramaticky snížit množství jídla vezeného sebou. Každý veze sebou pecen chleba, po spotřebování kupujeme místní chleba. Jejich chleba žádná sláva, ale po celodenní rybařině je zajímavé, co člověk sní a co mu dokonce chutná :-).
#291886 2.2.2018 v 14:25My se nešetříme, na 10 dnů pobytu vezeme sebou 10 hlavních jídel, která si dopředu domluvíme, bereme jídla zavařená v sáčcích http://www.hamham.cz .
Vezeme je zmrazená, zaberou tak jednu bednu. Pak vezeme žitný chleba, který až tam zamrazíme a postupně vyndáváme.
k snídani a na moře vezeme všehochuť paštiky salám, párky, klobásy, konzervy, špek.
Ráno vybereme hlavní jídlo a buď se sní k obědu nebo večer po příjezdu z ryb, jeden z nás šesti je kuchař a je osvobozený od čištění ryb. Když se dočistí ryby, máte hned připravené teplé jídlo a pak se dá třeba ještě jedno jídlo z ryb.
Loni jsme z devítidenního pobytu byli na moři díky silnému větru jen 3x, takže teoreticky bychom měli trpět hlady. Opakem byly 3 kila u každého v průměru navíc.
Někdo rád vaří a už doma to připraví do sklenic. Ty pytlíky co kupujeme mají jednu výhodu, hodíte je do hrnce s vodou necháte ohřát, pak protřepete a vysypete, vylejete na talíř.
Vozíme sebou také 6 kg zmrazené krkovice, tam dáme řízky a stejky na grilu a pak ještě jednou řízky na cestu domů.
My se do Norska vždycky těšíme !!
#291887 2.2.2018 v 15:00kachnička, kohoutek na polévku, hovězí roštěná, krkovička na gril a nespočet jiných laskomin jsou nedílnou součástí naší bagáže při cestě do Norska. Bohužel vaříme až po příchodu z filetárny a tak jsme rádi, že můžeme tato lehká a dietní jídla spapat hluboko v noci, nebolí nás po tom bříško. Po tom něco na trávení (gin atd.) a ráno vstáváme jako znovuzrození…. Na loď s sebou dvě sklenice vepřovky, cibuli, pivíčko, pecen chleba a hurá. Občas si dáme i rybu, ale ta je moc těžká, tu si necháváme většinou na doma, kdy si můžem lehnout na gauč…. To je život….!!!
#291894 3.2.2018 v 13:43Tie slávky ma zaujímajú.
Kupujete ich alebo zbierate?
Ako sa pripravujú?
#291895 3.2.2018 v 14:15Romane krásně si to napsal jsme na tom stejně krutě
#291956 5.2.2018 v 11:03My jsme ty slávky (doufám,že to opravdu jsou…) několikrát sbírali po odlivu .
Stejně jako doma,koupené v Makru – očistit a naházet do vroucí vody , až se otevřou – prachsprostě sežrát.
A co se týká ochucení – každý co má rád a je po ruce.Vodu trochu osolit,případně namíchat s vínem (poměr nechám na každém) , občas nějaké koření -třeba hřebíček atd……je to lahoda !
#291996 6.2.2018 v 7:10Ahojte výborné je zo slávok rizoto. Orestovať na cibulke a zamiešať do uvarenej ryže.Samotné slávky su výborné s mešamelovou omáčkou delikatesa veľa citrónu.Ja som ako hlavný kuchár a beriem pre celú výpravu mrazené mässo chleba ,ale aj pekáreň na čerstvý chleba a pečiem super koláče.Dopredu urobím jedálniček na každý deň a dohodneme kto berie aké suroviny.Ráno čerstvo uvarím a po rybačke iba zohrejeme.Taktiež je dobrá varianta doniesť už sterilizované alebo mrazené jedlo ,ale nie je nad čerstvé.Bažantia polievka pečená hus s lokšami udené koleno nesmie chýbať.
Peter
#291999 6.2.2018 v 10:50Bažantia polievka a pečená hus s lokšami???? To ťa musia chlapy na rukách nosiť 🙂
Údené kolená su fajn, to máme vyskúšané.
Tak isto mrazený chlieb na celý pobyt. Musí to byť správny druh, pretože nie každý sa po rozmrazení tvári čerstvo 🙂
Skúšali sme aj bagetky na rozpekanie. Je to príjené, dať si na raňajky teplú bagetku s paštičkou alebo škvarkovou pomazánkou.
Len zaberajú dosť miesta.
Kupovali sme chieb aj v Norsku, ale nieje to ono 🙁
Po skúsenostiach s nákupmi v Norsku si berieme aj mlieko, pretože sme ho v obchode netrafili.
Majú tak veľký výber mliečnych výrobkov, že sme zobrali miesto mlieka zakysanku.Najväčšiu skúsenosť máme so sterilizovaným jedlom a pretože kuchári s nami nechodili, vždy veľmi spokojný.
Dávame pozor na výber surovím aby jedlo, aj keď ze zavarené, neskyslo. Napr. cibuľa je dosť háklivá.
Vždy máme niečo navyše, takže sa nestalo, aby sme zostali o hlade.
Spestrením sú ryby a čo sa osvedčilo, je jedno sladké jedlo.
Napríklad sladké pirohy, len nesmú byť mrazené.#293304 23.3.2018 v 23:02#293317 23.3.2018 v 23:21#293360 24.3.2018 v 9:51Ahoj Laco můžeš popsat co to je zač hlavně to na těch lasturách a topinkách díky
#293361 24.3.2018 v 10:43Kuchař je borec! My se taky neošidíme,ale toto …
#293368 24.3.2018 v 11:54Ahoj,
po 24 návštěvách Norska se mi jako nejlepší varianta jeví centrální nákup pro všechny a jeden, “hlavní” kuchař. Po návratu z rybolovu kuchař vaří a ostatní zatím zpracují ryby. Rozhodně nemá nějaké ulehčení podílu na práci, má co dělat, aby pro vše stihl a nachystal to nejlepší, co umí pro všechny.
Maso zmražené, do sklenic hotovky jen na jídlo hned po příjezdu. Žádné polévky v sáčku, vše z čerstvých surovin. Zelenina vydrží cestu, když je na volno v přepravce. Chleba vozíme s sebou, po příjezdu dobře zabalit a do mražáku. Taky předpečené pečivo na rozpékání k snídani. Někdy i chleba pečeme (viz foto)
Za ty léta máme vychytaný seznam nákupu potravin, bez problému to vychází a hlavně není toho tolik, abychom se přežírali….
-
Téma bylo upraveno před 5 roky a 3 měsíci uživatelem
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Stravovanie v Norsku