Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Spakenes
- Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Lubor Cuker a poslední změna proběhla před 14 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#3379 14.1.2010 v 8:50
Zdravím, v červnu jedem na Spakenes a chci se zeptat jestli nemáte zkušenosti s touto lokalitou.Díky za každou info.
#7780 15.1.2010 v 8:40Budeš vážit cestu kolem 3000km a zkutek utek. Je to hrozně ve fjordu, ve finmarku příště vybírej místa, které jsou blízko otevřeného moře. Protože do fjordů ústí spousta řek a červen je období velkého tání a ředí se slaná voda s slanou a to velké tresky a halibuti nemají rádi a odplavou na otevřené moře. Tolik moje poznatky z Lyngenu /což je asi 3km od spakenes, ve stejném fjordu/ . Neboj něco tam zachytáte, ale určitě si na mě vzpomeneš.
#7781 15.1.2010 v 10:25Fish-díky za informaci.Lokalitu jsem nevybíral a abych ti řekl pravdu taky mě moc nepotěšila, chtěl jsem na soroy.Ale doufám že si aspon trochu zachytám. Jak velké ryby jste chytali?
#7787 15.1.2010 v 13:08Měli jsme tresky tak 80-90cm, největší byla 9kg. Nebyly tam žádná hejna, že bys jich chytil třeba 6 naráz, spíš to byly jen ojedinělé a náhodné záběry. Hodně jsme chytily brosem, ty mrchy byly všude. Narazili jsme i na vlkouše, kterých bylo taky dost. Halibut žádný, jakmile jsme zjistili po pár dnech, že už to lepší nebude, tak jsem objednal kutr, který nás zavezl na moře a tam už to bylo voněčom jinom. Tresky 13-15kg nebyly problem, proto už bych tam nejel.
#7802 15.1.2010 v 15:23To penn : musím jenom souhlasit s panem Fishem, z Lyngenfjordu – Koppangen – mám úplně stejné zkušenosti. Hluboko ve fjordu, na moře daleko a největší obecňačka v šesti lidech a 11 dnů pobytu měla 92 cm a to ještě byla hubená jako lunt, prostě to nebralo. Koček poměrně hodně, mníky od té doby nemám rád, ty byly snad i ve vodovodním potrubí. Příště miřte víc k volnému moři, zvláště v této oblasti a termínu.
#7804 15.1.2010 v 16:02Chlapi diky za odpověd
#7820 15.1.2010 v 22:29To Penn: Nechci tě děsit, ale to co zde bylo popsáno je skutečná realita. Tromso je dobrá oblast na ryby. Musíš však být na otevřeném moři. Jestli jsi dosud lovil ve stř. Norsku, tak si zachytáš dobře. Ryb je tam dost. Ne dej Bože, abys chytal třeba na Nordkapp a pak jel sem, to bys asi nadával jako špaček. V tomto fjordu se dá chytat i za špatného počasí, což je velké +.
#7834 16.1.2010 v 10:28Ani mňa ste ma veľmi nepotešili. V júli budeme 14 dní v Koppangene. Nevie mi niekto povedať či sa dá s tými kutríkmi dostať na otvorené more? Lokalitu som vybral ja, pretože sa mi páčili lode /ideme rodiny s deťmi/ a až do minulej sezóny boli na ňu pomerne dobré referencie. Teraz však neviem, či som neurobil somarinu.
#7897 18.1.2010 v 13:43To Lubo : nebojte, nějaké ryby určitě nachytáte, jen je to bude chtít chvíli hledat a mít přitom i trochu štěstí. A s dětmi na volné moře by jste v oblasti Finnmarku, kde jsou přírodní podmínky často podstatně tvrdší než v jižním nebo středním Norsku, asi neměl vůbec jezdit – nehledě na délku cesty, jak si přečtete níže – ony takové ty táhlé, dlouhé oceánské vlny jsou zvláště dětmi velmi oblíbené. A co se týče lodí, tak ten ” kutrik ” je regulérní rybářský kutr, nahoře je krytá kabina, v podpalubí obytná kajuta s lůžkem a WC . Jen počítejte s tím, že má svá nejlepší léta už nějakou dobu za sebou, je poměrně pomalý, hlučný a je cítit intenzivně naftou, dost kouří. Pokud se mi podaří přiložit foto, je to ta loď vlevo. Příjemné je, že se na něm dá chytat i ze špičky, u některých kutrů se na ni nedostanete. Je poměrně stabilní, při přistávání u mola vám ale přeji pevnou ruku. S druhou lodí – na fotce je to ta vpravo – nemám osobní zkušenost, jezdili s ní rybáři z vedlejšího domku, evidentně byla o dost rychlejší, ale přestože tam neustále lítali nahoru a dolů jako postiženi střevní chřipkou, tak více ryb než my domů nevozili. Vezměte v potaz, že Koppangen je poměrně hluboko ve fjordu, na volné moře to máte dobrých 60 km. Tudíž 3 – 4 hodiny plavby. Když se “zadaří”, dojedete tam, zvedne se pořádný vítr a zvesela se vydáte na cestu zpět. Takže bych vám doporučoval začít úplně blízko, prochytat okolí skal od míst, kde se do Lyngenfjordu vlévá horská říčka – jsou to ty skály, na které se díváte na fotografii dole. Voda je tam bíle zakalená vlivem rozpuštěného vápence z hor. Poučku o tom, že ryby nemají rády směs slané a sladké vody znám, při našem pobytu ji ale poměrně dost ryb neznalo. O kus dál v zátoce napravo i u skal okolo – cca N 69 42 763 E 020 16 774 – byla pravidelně hejna kellerů, byť nijak zvlášť velikých. A ještě dál po levé straně – cca N 69 45 106 E 020 18 576 kolem hloubek 82 m jsme byli celkem pravidelně úspěšní při lovu vlkoušů. Co ale platilo včera, nemusí platit zítra. Neberte tedy mé rady jako dogma, ale před mým pobytem v Koppangenu mi dobře poradil starý zkušený mořský vlk a ušetřil nám něco času. Tak ať berou
#7898 18.1.2010 v 13:47#7908 18.1.2010 v 16:46To Vamor: Vrelá vďaka za rady.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Spakenes