Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 459 odpovědí. Do diskuze (77 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Zbony a poslední změna proběhla před 3 roky a 11 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 211. až 225. (celkem z 459)
  • Autor
    JuraS.
    Účastník
    (74 odpovědí)

Zbony: parádní fotky, umíš fotit, to je vidět. A taky máš co fotit. Otázka. Díval jsem se na video kde říkali, že mezi mahutem a jeho slonem je pouto tak silné, že předčí pouto mezi lidmi a domácími mazlíčky. Já nevím ale mezi mnou a našimi dvěmi pejsky je takové pouto co se nedá slovy popsat, to je něco nehmatatelného. Jak popíšeš lásku k ženě? To přece nejde, no jde, někteří spisovatelé to popisovali ale pokud to nezažiješ tak slova to vnitřní nedají dohromady.

Tak mě zajímá jaký ty máš vztah k té smečce tažných severských psů. Ty jsi závislý na tom, že tě nenechají ve štychu když ti táhnou sáně liduprázdnou krajinou. Je to ale ten stejný vztah jako mám já k těm dvěma středním kníračkám co s námi spí v posteli? Nebo je to jen vztah jako k autu? Jaký tedy máš vztah k těm psům? jestli se nepletu tak na Maltě mají lidé faraonské psi. Jedno z nejstarších původních plemen. A mají je tam jen na lov zajíců. Pokud se pes ukáže jako málo efektivní tak ho hned utratí. Nebudou živit darmožrouta. Je to tvůj případ?

Zbony
    Účastník
    (745 odpovědí)

Ahoj Juro

Dekuju za pochvalu, snazim se.

Nevim, jak to popsat, ale vzhledem k tomu, že sem s nima žádn závod spřežení ještě nejel, tak tu úplnou závislost na nich, když sme sami uprostřed ničeho, závislí jeden na druhém tak úplně ještě neznám. Zatím s nima trénuju jen tady po ostrově, kde je vždy někdo v dosahu, ale spojení při jízdě tam určitě je.

Co se týče toho účelového vztahu, kdy je to prostě tažný pes, a pokud neni k ničemu, tak tu nemá místo, tak to je postoj bližší Ornulfovi, ale zdaleka takhle necitelně. Má ty pejsky rád, dbá na to, aby o ně bylo dobře postaráno, jídlem počínaje, dostatkem pohybu, ale i dobrym zázemim. Teď zrovna pracujeme na dokončení nových domků pro pejsky.

Já vzhledem k tomu, že sem s nimi každý den, a krmim je, uklízim po nich a hlavně se s nima mazlim (skvělá terapie) tak k nim mam jiný vztah. Teď zrovna jich máme 23, z toho 5 důchodů, který už nejsou v aktivním tréninku a jen odpočívají ve výběhu, a dokud budou zdraví, tak si je Orulf nechá i když pro něj nemaj užitek, ale než by měli trpět bolestí, tak se s nima radši rozloučí.

Každej z těch pejsků je oblíbenej něčim jinym, a každej mě občas štve, to je normální, nic neni jenom růžoý. Třeba mě dokážou opravdu rozpálit, když začnou dělat bordel ve spřežení před startem, to je občas opravdu vypjatá situace, nebo když se začnou rvát, to sem na ně naštvanej, ale nijak jim neubližuju, jenom musej chápat, kdo je tu šéf v tu situaci. …

Ale nedokážu si představit Hasfjord bez psů. Nedokážu si představit vstát, jít ven a nevidět tam ty držtičky, jak čekaj, až k nim přijdu.

Ornulf má spoustu známých musherů kolem Alty a jeden jeho celoživotní kamarád chce koncem léta začít trénovat svou dceru, a požádal Ornulfa, jestli by mu dal 2 psi, protože jich moc nemají. Když mi to oznámili, tak sem měl zkaženej celej den, byl sem smutnej a vlastně pořád sem.

Zeptali se mě, který dva bysme měli vybrat, že si ode mě nechaj poradit (čehož si vážim), ale řek sem Ornulfovi, že je to pro mě to samý, jakobych mu podal nabitou brokovnici a řek mu, ať si vybere, který z jeho 2 dětí zastřelí. Ať vybere jakýkoliv 2 pejsky, tak to ponesu těžce. Chápu tu situaci a v zásadě s nim souhlasim, my jich nemůžeme mít 50, a tomu známému to pomůže a ujistili mě, že se o ně starají skvěle. Ale stejně …

Předběžně vybrali 2 fenky, z nichž jedna je jedna z nejmazlivějších pejsků a druhá je z toho vrhu před 2,5lety, o které jsem se staral od miminka, takže se netěšim na ten den, až je odvezou, ale to je život.

Já bych nemohl být chovatel, protože správnej chovatel musí umět udělat i těžký rozhodnutí jako je tohle, to já neumim.

Takže nevim, jestli je moje odpověď pro tebe uspokojivá, ale takhle to je.

Na závěr pozdrav od Mitche

JuraS.
    Účastník
    (74 odpovědí)

Díky za výpověď. My máme dvě starší dámy střední kníračky. Nevíme jaký je mezi nimi vztah. Ale jsou na sebe napojené. Co o nich víme tak že z nich byly mašiny na rodění psů asi v kleci. Pak, když to policie zrušila tak se dostaly do útulku za kterého si je vzala starší paní a té nezkušené utekly a byly asi rok na ulici. Pak je našla policie a dala je do útulku a zjistilo se, že z toho všeho jsou na tom tak špatně, že přišly o část zubů. Pak se vyhublé dostaly před dvěmi a půl rokem k nám. Já měl v předchozím manželství střední holku pudla a manželka několik německých vlčáků. Takže zkušenosti máme. Neuznávám zkušenosti někoho kdo měl v 50 ti už 20 různých psů a mluví o tom, že je milovník psů. Každá z našich holek je jiná a jedna už rok běhá v Praze bez špagátu a ta druhá teď asi týden. Proto poznat jaký je pes povahou nelze za týden. Chápu jaké to musí být se rozloučit s členy smečky. A vůbec si nedovedu představit jaké to je krmit tuhle smečku. dyť to sežere losa za hodinu…

Zbony
    Účastník
    (745 odpovědí)

Juro

klobouk dolu, postarat se o takhle zbídačené pejsky, který si prošly taky psychickym peklem. Já sem v kontaktu v čechách s útulkem Toulavé Tlapky, z.s., který se staraj i o takovýchle pejsky, který by jinak utratili, z množíren, zbídačený a tak. Když sem byl v zimě v Čr, tak sem je tam navštívil, maj i psi o který se staraj dlouhodobě, že se nedaj udat a zaměřujou se na severský plemena. Stará se o ně samotná jedna slečna s občasnou výpomocí dobrovolníků a má cca 120 psů, takže těch mejch 23 čumáčků neni zas tak moc na krmení 😀 Snažim se je podporovat na dálku, protože vim, jaký to je .. Ale ta slečna jede úplně jinou ligu, to je opravdovej profík.

Ale sežerou dost, nemaj limit, musim je držet zkrátka, jinak by začli hodně kynout 😀

Můžu to zkusit zvážit, co jim budu dávat, byla by sranda zjistit, kolik toho zdlabou.

No drž se a až se někdy zastavíš na Soroye, tak se můžeš přijet podívat na ty naše chlupáče

Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Aktuální foto z Oksfjordu

Karlito
    Účastník
    (6 odpovědí)

Zdravim..niekde pisep.Šimčo že od 15.7.su uvolnene opatrenie pre cestovanie do norska na rybolou..nikde to však nemozem najsť…neviete čo je natom pravdy…radi by sme vicestovali….mame termin 17.7.

Zbony
    Účastník
    (745 odpovědí)

Karlitko

Díky Bohu za Janku, která sleduje aktuální zprávy v norštině a překládá je pro nás do češtiny a hlavně se velmi aktivně věnuje mnoha diskuzím.

Odkaz na duskuzi vedenou k tématu koronaviru a cestování do Norsko

https://rybolovnorsko.cz/forums/topic/soucasny-stav-v-norsku-cestovani/page/19/#post-323880

Sim
    Správce
    (11326 odpovědí)

Dva krásní kocouři z Hasviku

JAKABO
    Účastník
    (3006 odpovědí)

Kamaráti, rybári,ktorí ste boli v septembri na Soroyi, mohli by ste sem dať mapku,kde ste nachytali pekných okouníkou? Nikomu to neprezradím,nechám si to pre seba,ale nejaká mapka by sa tu zišla.

tom
    Účastník
    (181 odpovědí)

Kamaráti, rybári,ktorí ste boli v septembri na Soroyi, mohli by ste sem dať mapku,kde ste nachytali pekných okouníkou? Nikomu to neprezradím,nechám si to pre seba,ale nejaká mapka by sa tu zišla.

Šelf za Dračím zubem, na hloubkách víc jak 250 m. Největší měl 78 cm…

Karlito
    Účastník
    (6 odpovědí)

Ďakujem za info

Zbony
    Účastník
    (745 odpovědí)

Par fotek z poslednich dnu

JAKABO
    Účastník
    (3006 odpovědí)

Ahoj Zbony. Chodí na ryby Ornulf,keď sú v člne pruty? Alebo ty?

Zbony
    Účastník
    (745 odpovědí)

Ornulf byl  … jednou … 😀 Přivez pár menších tresek

Teď je pár dnů ošklivo, pofukuje, prší a tak, ale až se udělá hezky, tak si taky vyjedu kousek.

A v těhle dnech/týdnech kdy má jako učitel prázdniny tak pracujeme v podstatě denně na malém projektu, který sme plánovali už asi 2 roky.

Zatím je to překvapení, dam sem informace později, až toho bude víc k vidění.

Ale součástí toho projektu bylo, že sme museli uklidit ve stájích, aby bylo místo.

Takže když sem teď začal dodělávat nové psí domečky(na výměnu za ty staré v rozkladu) tak je na ně spousta místa, uvnitř na práci

Kdo ste kdy byli v těhle stájích dřív, tak víte, že tu byla jen jedna úzká pěšinka, kterou se dalo projít kousek a stěží na konec místnosti, a všude kolem a uprostřed jenom věci (bordel na vyhození, stavební materiál použitelný / na vyhození, zbytečný krámy, spousta dobrých užitečných věcí, vše pohromadě … )

Teď je tu naklizíno, že se uprostřed dá tancovat 😀

Vojtko
    Účastník
    (325 odpovědí)

Kde zistím aktuálny cestovný poriadok (jízdní řád) trajektu  Oksfjord – Hasvik. Ďakujem za info.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 211. až 225. (celkem z 459)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...