Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 741 odpovědí. Do diskuze (82 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel SimSim a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 1 týdnem.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 181. až 195. (celkem z 742)
  • Autor
    Příspěvky
  • #306895
    ZMZM
    Účastník
    (1107 odpovědí)
    byl(a) online před 8 hodiny

    Další opatření regulující lov se dá očekávat.Plýtvání a neúcta k loveným rybám je.Když jsem byl v r.2005 poprvé v Sorvaeru,plýtvalo se stejně,několik dnů tam na molu ležela nedofiletovaná metrová treska.Podotýkám,že turistický rybolov tam byl v začátcích,jen pár ubytování a v té době tam nebyli žádní Češi. Chyť a pusť u tresek vytažených z hloubky 80-100m je problematické,ať jsou přestávky na vyrovnávání tlaku nebo ne.Uvidíme,co nám Norský institut rybářství připraví.  Srovnání,že Norové také také nejezdí do Čech střílet nekontrolovatelné množství sobů….u nás jen nekontrolovatelné množství piv.Měli by k nám víc jezdit.

    #306897
    Piva
    Účastník
    (665 odpovědí)
    byl(a) online před 8 hodiny

    Chtělo by to trošku úcty. Bohužel je to vidět velmi často jak si rybáři vyříznou jenom horní filet a ostatní vyhodí. Loni jsme po některých rybářích tyto ryby dofiletovali a udělali si večeři a balíček. Né že bychom nenachytali, ale je nám to prostě líto to vyhodit.

    #306898
    meky
    Účastník
    (257 odpovědí)
    byl(a) online před 15 hodiny

    Také si myslím, že vyříznout pouze hřbetní filet a zbytek vyhodit je formou neúcty k rybě i projevem lidské rozmařilosti. Možná se vyhodí padesát procent dobrého masa (někteří rybáři naopak žebra vyhledávají) tzn.,  že na stejnou hmotnostní odvezenou dávku zabijí dvakrát více ryb. Chápu, že tento filet je to nejlepší a když je omezen vývozní limit, tak každý chce odvézt to nejlepší, ale stojí to opravdu za to? Je hezké, že se podporuje strava krabů a racků, ale ve své podstatě jste v důsledku překročili vývozní limit na dvojnásobek, ikdyž jste ho hodili do moře. Tuto skutečnost žádné nařízení asi moc neovlivní, je to věcí názoru  a chování každého rybáře.

    • Odpověď byla upravena před 1 rokem, 3 měsíci uživatelem meky.
    • Odpověď byla upravena před 1 rokem, 3 měsíci uživatelem meky.
    #306901
    stipkostipko
    Účastník
    (880 odpovědí)
    byl(a) online před 9 hodiny

    Jednoznačne sa schyľuje k poplatkom a povolenkám.
    Prax brania horného filetu som videl prvý krát u Nemcov a myslím, že veľkú zásluhu na to má aj zavedenie limitov.

    Ale inak, naša skúsenosť….
    Keď sme v našich začiatkoch filetovali ryby čo najpoctivejšie, tak nás Nór vysmial, prečo berieme aj bordel.
    Najlepšie mäso je bez kostí. (nielen kotleta)
    Tak neviem.
    No najväčší problém vidím v love tresiek, tiahnucich do trenia.
    Som zvedavý, čo zistí Inštitút po spočítaní hlásení, aký veľký vplyv majú turisti na stav rýb v oblasti.

    #306902
    honzakhonzak
    Účastník
    (2554 odpovědí)
    byl(a) online před 2 dny

    Podle mě je to hrozně těžká situace. Na jedné straně velice dobře prosperují pronajímatele kempů a na druhé straně se chytají táhnoucí tresky , která se jdou vytřít. Zas na třetí stranu když norové zakáží rybolov lidé nebudou jezdit do norska za rybolovom a podle mě jim to je úplně jedno, protože norsko je velice bohatá země a své lidi se postarají, to není jako tady v čechách, že vládě jedno co se lidu děje, hlavně že vrchnost má dost.

    Každý den je vidět co dokáže člověk udělat  a nejedná se jenom o rybolov. Ten bordel co plave v moři (plasty, staré lednice,staré lodní motory a jíný bordel, prostě člověk je hrozný tvor.

    Za mě by se měl celosvětově regulovat rybolov a né jenom na Soroya. Nedávno na Prima Zoom byl film o nadměrném lovu žraloků kde se zabije jen krz ploutve přes 100 milionů kusů ročně Hrozný

    Taky si beru jen domů vrchní filet, ale zbytek sníme v norsku ve formě ať salátu nebo rybích škvarků atd….

    • Odpověď byla upravena před 1 rokem, 3 měsíci uživatelem honzakhonzak.
    #306912
    ZMZM
    Účastník
    (1107 odpovědí)
    byl(a) online před 8 hodiny

    Tak Norové-turističtí rybáři filetují taky tak,jen horní filet,ale jsou doma,že. Zrovna letos nám jeden důležitý dával školení jak na to. Oceánské tresky nejsou vůbec napadené,včetně jater.Břišní filety se dají samozřejmě použít,ale jsou v něm kosti,což je pro někoho hrozný problém.

    #306914
    ZMZM
    Účastník
    (1107 odpovědí)
    byl(a) online před 8 hodiny

    Ještě bych dodal,že v dalších měsících roku,při pobřeží,ve fjordech se chytají ryby,které mají napadenou nejen břišní dutinu,játra,ale i vrchní filet.Některé lokality jsou tím proslulé . Moc mě to k jídlu nemotivuje,stále ve střehu… Nejsou to jen tresky obecné,ale i polaci i halibut má svého červa.

    #306929
    Hanz
    Účastník
    (26 odpovědí)
    byl(a) online před 10 měsíců

    Těžko se zamýšlet nad množstvím ryb vytěžených v Norsku. V loňském roce jsme navštívili v březnu Breivikbotn, je tam fabrika na ryby, kde se každý den, celý den vykládají kůtry plné skrei a když máte štěstí tak tam přijede loď obřích rozměrů, která také vykládá ryby celý den. Úlovky sportovních rybářů jsou dle mého názoru jen zrnko v celkovém počtu vytěžených ryb v Norských vodách. To, jak se sportovní rybáři chovají k ulovený rybám a jejich masu už bych nechal na svědomí každého rybáře. Rozhodně nejsem proto, aby se plýtvalo s něčím co žilo, udělalo mi radost záběrem a potěší mne velice kvalitním masem k jídlu.

    #306941
    Zbony
    Účastník
    (526 odpovědí)
    byl(a) online před 6 hodiny

    Dnes na Soroya dokonale pocasi, teplota -2, vitr cca 2-3m/s, jasno, slunecno.

    Nadherne pocasi vytahlo vsechny rybare a turisty z okoli, lode byly doslova vsude kolem.

    Cestou tam sme potkali trajekt, cestou zpet letadlo.

    Vyjeli sme pred Vaagan na 40m a postupovali smerem k selfu k hloubkam do 65m

    Pouzit vzdy pilkr a paprika navazane cca 1-1.5m od sebe

    Ze zacatku moc nekousaly, tak sme je tahali podseknuty, ale dal od pobrezi uz byly dravejsi.

    Vetsina ryb sla po dvou

    Spustili sme na dno, jeden az 3 naviny snury, max 5x pilkrovat a byly tam. Nekdy okamzite po dopadu zaber.

    S debatou ohledne filetovani souhlasim, meli bysme si vazit toho, co mame a vyuzit z ryby maximum.

    (mimochodem vyrezavat tresci jazycky, delikatesa !!)

    Byl sem chytat s Geirem z Bergenu, ktery v minulosti taky rezal pouze nejlepsi kousek, ale uz na to ma taky zdravejsi nahled a bere z ryby maximum masa

    Dnes sme zase privezli asi 30ryb, ted se navecerime a deme to nafiletovat.

    Je tu nadherne

    • Odpověď byla upravena před 1 rokem, 3 měsíci uživatelem Zbony.
    #306948
    Zbony
    Účastník
    (526 odpovědí)
    byl(a) online před 6 hodiny

    K veceri sme meli sobi gulasek a nez sme si chvilku odpocinuli, tak se prehnala kratka snehova prehanka.

    Tak to tu je, chvili nadhera, a zniceho nic snih, nebo dest.

    Ale stoji to za to

    Dnes se nam povedlo 35 tresek perfektni jidelni velikosti.

    A vzhledem k tomu, ze po vytazeni ctvrte ryby sem je zacal krmit, tak vetsinu vytahl Geir a ja delal navigatora 😀

    Jinak je zatim slusne videt zhruba do 21h a stale se slunce prodluzuje.

    Prvni pulnocni slunce muzeme cekat uz nekdy okolo 20. kvetna

    #306979
    Zbony
    Účastník
    (526 odpovědí)
    byl(a) online před 6 hodiny

    Do Hasfjordu jezdi i zmrzlinar 😀 to je prehnany 😀

    #307018
    Zbony
    Účastník
    (526 odpovědí)
    byl(a) online před 6 hodiny

    Idylka je pryc, predpoved vitr a postupne oteplovani.

    Podminky velmi promenlive, chvilku vanice, chvilku slunicko.

    Ve vlnach pred Hasvikem sem zahlid jednu lod, idealni misto za spatneho pocasi na halibuty.

    V restauraci v hotelu si za spatneho pocasi muzete dat kafe a dortik.

    #307034
    SimSim
    Správce
    (10241 odpovědí)
    byl(a) online před 10 hodiny

    Kamarádovi Jevgeniji Michajlovi se daří v Hasviku.

     

    #307057
    Luko
    Účastník
    (1 odpovědí)
    byl(a) online před 1 rok

    Zdravy. Som na ostrove Soroya zamestnany a som tu autom. Potrebovalim by som surne doviest chladic na oktaviu. Bol by niekto taky laskavy a kontaktoval ma. Mam ist domov a nemam ako 🤔. Dakujem velmi.pekne +421915737312

    • Odpověď byla upravena před 1 rokem, 3 měsíci uživatelem Luko.
    #307066
    ThombA
    Účastník
    (1 odpovědí)
    byl(a) online před 1 rok

    Ahoj všem,

    aktuálně jsme v Havoysundu, pár km nad Soroyou… počasí je špatné, dnes jsme nevyjeli vůbec, na zítra to vypadá úplně stejně. Přídám k debatě o úctě k úlovkům a “drancování” rybího bohatství pár poznámek: podle oficiální letošní zprávy norského ministerstva se populace ryb zvětšila o několik desítek procent díky jejich přístupu k přírodě, z čeho se dá odhadovat, že ryby netrpí a potvrzuje to i navýšení (ne snižování) vývozního limitu.

    Filetujeme tak, že bereme vše (bříška na grilu jsou super záležitost…), jinak všichni berou jen “svíčkovou”, ať Norové nebo Švédi nebo Američani a nebo i domácí komerční rybáři na cutterech.

    Co se týká zdravostní kondice zdejších ryb, tak tresky tady jsou zdravé, ale z 15 koček jsme vyhodili 5ks, protože měli maso plné bílých nádorů o velikosti 2-3cm.

    Velikost tresek je průměrná bednovka okolo 1metru, na Soroyi v roce 2014 jsme měli daleko větší úlovky. Podle domácích měli na začátku tohoto týdne pár halibutů okolo 150cm, nám se ale zatím nepodařil žádný. Kočky jsme nalovili od 35m hloubš a tresky tak od 65m…

    • Odpověď byla upravena před 1 rokem, 3 měsíci uživatelem ThombA.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 181. až 195. (celkem z 742)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Soroya » Březen 2019

Maledivy » Únor 2019

Madagaskar » Listopad 2018

Anketa

Jaký způsob lovu v Norsku preferujete?

(274)
(113)
(171)
(94)

Nahrávání ... Nahrávání ...