Hasvik, NO
temperature icon -4°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -2°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 0°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

šňůra na těžkou přívlač

Jakou doporučíte pletenku na těžkou přívlač? Měl bych ji hlavně na lov kellerů s pilkry 80-150g a na gumy s těžkou hlavou. Koukal jsem na nabídky a zaujal mne Fireline, jen nevím jakou nosnost mám vzít, v nabídce je 0,17 - 10,2kg, 0,20 - 13,2 kg a 0,25 - 17,4 kg. Bude ta 0,17 stačit, nebo mám vsadit na jistotu a jít na větší nosnost? Prut na lehčí přívlač i pilkrovací pruty mám, otázku směřuji jen na tu těžší. Díky za odpovědi.

Odpovědět

Jaká ryba to neurve? Mluvilo se o šňůře na těžkou přívlač.

Teď jsem měl v Norsku šňůru Stren Sonic 0,22mm na 20kg. Měl jsem ji na Slameru 360 a maximální spokojenost. Na konec dávám jako Pavlis návazec z Platilu 0,50mm na 14.5kg. Pletenka se netřepila a nebrala vodu. Předtím jsem používal Penn 0,22mm ,ale krize mě donutila šáhnout po něčem levnějším a sloužila dobře.

Musím se přiznat,že dost dobře nechápu tuto sestavu.Na 20-ti kg šňůru krátký návazec z 14-ti kg jednou tak silného vlasce...Nevím,jak šňůra Stren,ale chytáme na šňůry Berkley,Spiderwire,Penn,šňůry se netřepí,nepředřou,nasákavost mizivá a nemá vliv na chod nástrahy ani pevnost.Jde-li o těžkou přívlač,dát si na konec 1 - 1,5m 14-ti kg vlasce - to se mi nezdá.Předření hrozí možná u 0,06mm,ale u 0,22mm?Chytal jsem na 0,24mm vlasec,0,10mm šňůru,kolegové na to chytají,bez problémů.Není to zkušenost jedné,dvou sezon.Proč hmotnostně zeslabovat,ale opticky zesilovat celou sestavu?Další uzly ?

Chlapi, o čem se tady debatuje? Je snad jasné, že slabý klacek s nepřiměřeně silnou šňůrou můžete zdemolovat, stejně tak s tvrďákem budete slabou šňůru urážet. Takže vyváženost celé sestavy, o které mluví Honza Dufek, je svatá pravda. Stejně tak souhlasím se Šroubkem, že to urazí rybář a ne ryba.

K návazcům z vlasce-taky je v přiměřené síle používám, jsou sice silnější, ale rybám to dle mého nevadí, možná jsou vidět méně, než šňůra. Umožňují mi dávat nad koncovou nástrahu nějaké "dráždítko" (peříčko, malou papriku a tak), což dle mého zvyšuje účinnost vláčení. A pokud jde o potřebnou sílu šňůry na těžší přívlač, udělejte si malý test: vemte prut, přivažte konec šňůry třeba na mincíř a vemte za to naplno, až bude prut do pravého úhlu (pak už působí jen šňůra). Ať vám někdo odečte, kolik vám mincíř ukazuje. budete se divit a pochopíte, proč Šroubkovi a mnoha dalším bohatě stačí i na velké ryby šňůra na 10-12 kg.

Zase se musím zeptat,na jak velké ryby stačí šňůra 10-12 kg? Jak velkou rybu si představuješ? Už název těžká přívlač znamená,že používáš těžké nástrahy.Jak těžké používáš? O slabých či silných prutech nebyla řeč.

[citace]ZM napsal:

Musím se přiznat,že dost dobře nechápu tuto sestavu.Na 20-ti kg šňůru krátký návazec z 14-ti kg jednou tak silného vlasce...Nevím,jak šňůra Stren,ale chytáme na šňůry Berkley,Spiderwire,Penn,šňůry se netřepí,nepředřou,nasákavost mizivá a nemá vliv na chod nástrahy ani pevnost.Jde-li o těžkou přívlač,dát si na konec 1 - 1,5m 14-ti kg vlasce - to se mi nezdá.Předření hrozí možná u 0,06mm,ale u 0,22mm?Chytal jsem na 0,24mm vlasec,0,10mm šňůru,kolegové na to chytají,bez problémů.Není to zkušenost jedné,dvou sezon.Proč hmotnostně zeslabovat,ale opticky zesilovat celou sestavu?Další uzly ?[/citace]

Tuto montáž jsem obkoukal od Sima a Pavlise, kteří mě 0,50mm na konci montáže zdůvodňovali tím, že pokud zabere větší ryba, která nástrahu nasaje celou,/např.treska nebo halibut/, tak dovede pletenku při souboji "načnout" a potom třeba utrhnout. Monofil vydrží tření o ostré zuby mnohem déle. Další výhodou je, že při vázce utrhnu návazec a pletenku vytáhnu celou. Uzly navíc nevadí, protože spojovací obratlík zabraňuje kroucení šňůry.

Souhlasím,dobré důvody.Spojovací obratlík zabraňuje kroucení vlasce,ale uzly tam jsou stále,nemá na ně vliv.Ripper,twister kroutí šňůru,vlasec?Mně tedy ne a na rotačky nechytám.Ta 0,50mm by se dala sehnat s vyšší nosností...?

Kluci děkuju, konečně věcná diskuze o něčem, kde se něco dovím. Jsem na váškách, já to vážu na "tvrdo" bez silonu. Zajímá mě co na to profík Honza Dufek?

vláčím na "tvrdo", bez silonu.Ustřižení deset centimetrů rozdrbané šňůry od ryby, když si nástrahu "šlukne" hluboko sem tam provedu když se mi zdá že už je hodně načnutá.Používám Tuff line XP a jsem navýsost spokojenej..

Mohl by se k tomu vyjádřit kolega gruvearbeider,který je znám,že občas pilkruje bez návazce.Se štikozubci nemám zkušenosti.Halibutí kostnatá a zubatá tlama budí obavy,ale jsou to zuby jiné než u naší štiky a poškození šňůry jsme nepozorovali.Slibuju,že až příště nějakého chytím,zkusím mu přes zuby šňůru přepilovat.Jedinní halibuti kteří mi to letos utrhli využili mé nepozornosti při používání karabinek(viz obr) na 36kg(Sema Lenešice),které jsem nevyzkoušel a až po utržení jsem zjistil,že z 50-ti ks je jich tak 5 dobrých.Na jednu z nich(dobrou) jsem předtím vytáhl 57kg halibuta.No jo,klika.

Šňůra Tuf Line je asi tlustší než Penn atd. Jsou to ony?

http://www.tuf-line.com/products_TUF-Lines_1.html ??

nešlo mi to přenést

nepovažuji se za nějakého fachmana,musím dát za pravdu p.ZM a H.Dufkovi,vážu kvalitní karabinu přímo,každý návazec-obratlík-každý uzel zeslabuje,při vázce vše řeším pevnostním kroužkem,to je jedinný článek v sestsvě,který musí povolit,přijdu o nástrahu u vláčení a u pilkru, přijdu o trojháček,pokud uvázne pilkr,průrvy ve skalách atd,povolí kroužek který je u karabiny na pletence,chce to jenom sestavit a dát kvalitní kerabinu,a kroužky,přestanete přicházet o pilkry a jigh. atd

[citace]ZM napsal:

Mohl by se k tomu vyjádřit kolega gruvearbeider,který je znám,že občas pilkruje bez návazce.Se štikozubci nemám zkušenosti.Halibutí kostnatá a zubatá tlama budí obavy,ale jsou to zuby jiné než u naší štiky a poškození šňůry jsme nepozorovali.Slibuju,že až příště nějakého chytím,zkusím mu přes zuby šňůru přepilovat.Jedinní halibuti kteří mi to letos utrhli využili mé nepozornosti při používání karabinek(viz obr) na 36kg(Sema Lenešice),které jsem nevyzkoušel a až po utržení jsem zjistil,že z 50-ti ks je jich tak 5 dobrých.Na jednu z nich(dobrou) jsem předtím vytáhl 57kg halibuta.No jo,klika.[/citace]

Ta karabinka, co je na fotce, tak tu už nepoužívám, protože to je obyčejný plecháč, který se rád otevírá, pokud ho nedomáčkneš kleštěma. Já teď používám tyto

neotvírají se a obratlík má nosnost 70kg.

Mám je také,koupil jsem si je v Norsku,u menších velikostí občas "šílím" při navlékání jigů mají-li silnější očka.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!