Hasvik, NO
temperature icon 5°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 10°C
jasno
Oslo, NO
temperature icon 26°C
jasno
Bergen, NO
temperature icon 17°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 28°C
zataženo

Slávky jedlé mušle.

Má někdo zkušenosti s konzumací slávek v Norsku. Je jich tam všude na skalách a pilířích mostů velké množství. jsou sice menší, ale neví zda jsou jedlé poraďte.

Odpovědět

Jedlé jsou ! Ale je lepší si je natrhat kousek za přístavem, protože do sebe berou všechen bordel z přístavu. V Norsku jsem to nezkoušel ,ale četl jsem to.

Na Titranu a Hitře jsou slávky ve vynikající kondici a připravené na páře z bílého vína jsou fakt super

2 dedo145

A jakou mají chuť?? Dají se na to chytat i ryby??

A CO NA SMOLE JEDEM TAM V KVĚTNU DAJÍ SE KONZUMOVAT JAKÁ JE DOBA VARU DIKY

...já radši mušle Sv. Jakuba neboli "kammsjelky"...vozí mi je kluci z Estonska co se profi pro ně potápějí...dobrota neuvěřitelná...:-D:-D

Na slávky se moc chytat nedá,padaji z háčku.Lepší jsou ty bílé mušle srdcovky.Na jídlo nejsou špatné.Dělali jsme je vařené v páře nebo na grilu.Z grilu byly vynikající.Jen je nesbírejte ze dna,maji pak v sobě hodně písku a to se nedá jíst.Křupe mezi zubama.

Opakovani je matka moudrosti, tak opet:

na techto strankach http://www.matportalen.no/verktoy/blaskjellvarsel/

se vzdy aktualne dozvite, kde jsou slavky jedle.

zelena muslicka znamena jedle, cervena nejist, zluta - male mnozstvi 15-20 kusu, seda - zadna rada

Vseobecne plati, ze se ji v mesicich, v jejichz jmene je pismeno R (anglickea jmena) V letnich mesicich mohou byt jedovate - zivi se rasami, ktere jsou pro cloveka jedovate.

Pisku se clovek zbavi, kdyz je da sladke vody s otrubami - pise Betty McDonaldova. Jelikoz jsem zrovna otruby zapomnela doma ;-) dala jsem je jen do sladke vody a tu jsem casto menila a pisek vyplivly taky.

No k jídlu jsou samozřejmě lepší mušle Sv.Jakuba,jak píše Honza.Na Hitře jich potápěči vyloví hodně.Loni jsme ty schelky jedli i syrové.Měli tužší maso a chuťově nebyly špatné.

Jak píše Mara45 nesbírat ze dna,ale třeba v kotvišti na pontonech jsem je nasbíral a písek tam nebyl.Je to delikatesa.:-)

To Vydra

jeste jsem zapomnela napsat - slavky musi byt zavrene, kdyz se davaji varit, a vari se tak dlouho, nez se otevrou :-)

Luxusní záležitost. Ale moc pracné.

Jeste jsem zapomnela napsat - slavky musi byt zavrene, kdyz se davaji varit, a vari se tak dlouho, nez se otevrou [/citace]

To, co platí o slávkách, tedy, kdy se dají jíst a kdy ne, to platí i o srdcovkách ?

DIKY VŠEM:-):-):-)

Jak to vlastně chutná?

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.