Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 1°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon -0°C
mírné sněžení
Oslo, NO
temperature icon -2°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 1°C
sněžení
Malé, MV
temperature icon 31°C
oblačno
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

Škrábání kelerů a slávky jedlé

« Předchozí 1 2 3 Další »
MorboX
10.02.2011 ID: 524388

Zdravím všechny. Chtěl bych se zeptat škrábete po ulovení kelery? já neškrábu nic a filety nechávám vždy s kůží ale četl sem že keler se šupinami po zamražení má podivnou příchut od šlemu co se uvolní z šupin. A ještě by mě zajímalo jíte někdo nasbírané slávky? Z obchodu jsou super, ale v Norsku sem je ještě nezkoušel.

0
Odpovědět
kaqpa
10.02.2011 ID: 1017416

Když se vapka nastaví na nejmenší proud a ryba se přejede jen tam a zpátky, tak se s masem (dle mého názoru!) nic nestane. Tento způsob jsme odkoukali od němců, kteří vypadali, že už nějaké ty zkušenosti mají. Maso se nijak nepotrhá ani nic podobného...A nevím jak jinak by se maso dalo jinak poškodit..Jestli možná trošku změkne, netuším...Když jsem byl poprvé v Norsku, tak jsme kelery škrábaly domáckýma výrobkama = na prkýnku pár vršků od piva přitlouklých hřebíčkama a už se čistilo...to jsem byl v Aure a tam mě to tam tehdy učili...To bylo ovšem poprvé a naposled...

0

Odpovědět

kejklik
10.02.2011 ID: 1017417

Filety z kelerů stahujeme, malé obecňačky do cca 4 kg necháváme v kůži, větší také stahujeme. Opláchnout před stažením, pak už žádná voda a rychle zamrazit!

Slávky mají sezónu od srpna do dubna, ale jedlé jsou celoročně (v létě na Jadranu běžná strava). Je nutno je důkladně očistit kartáčem a vytrhnout bissová vlákna. Na trošce olivového oleje osmahnout řapíkatý celer, česnek, karotku a šalotku. Nasypat mušle, přiklopit, nechat cca 5 minut dusit, pak zastříknout bílým vínem a zbaštit. Nejlépe s bílou bagetou. 8-O

0

Odpovědět

Martin Rollo
10.02.2011 ID: 1017419

Ten kdo škrabe dratenym kartačem,tak mejte vžy novy.Dvakrat se me stalo,že jsem mel ve filete ocelovy drat a od te doby nechci dratak ani videt.Ted jsem akorat dojedl je od srpna a furt je dobra

0

Odpovědět

Step
10.02.2011 ID: 1017421

Ryby neškrábem, jen očistíme a filety opláchnem slanou vodou. Stahovali jsme jen vlkouše. Doma se po rybách zapráší, takže nemáme čas zkoumat, zda se chuť změnila. Pravda, čerstvá je čerstvá.

Jinak mi tu děláte dost nehorázně chutě, půjdu si asi namazat chleba tlustě sádlem, na to cibuli, zamhouřím oči a budu si představovat, že jím rybí škvarky nebo tak něco .....

0

Odpovědět

janka
10.02.2011 ID: 1017430

Nekde v nejakem "zenskem romanu" jsem cetla, ze musle vyplivaji pisek, kdyz se daji do vody s otrubama. Samozrejme bez otrub v kapse ani ranu ... takze jsem dala musle jen do sladke vody a vysledek byl, ze ani zrnko pisku nezaskripalo. Vodu jsem casto vymenovala.

Musle varim ve vode s vinem, sul, na vetsi kousky nakrajena cibulka, pepr, bobkovy list, nove koreni, tymian a nebo rozmaryn.

Rika se, ze musle se ji v mesicich , kde je ve jmenu R (anglicke nazvy) V letnich mesicich hrozi otrava rasami, ktere musle ji. Norove to maji ale samozrejme zmaknute taky. O tom, zda v oblasti kde jste, jsou musle jedle, se dozvite na strance Matportalen: kde jsou musle jedle

Na techto strankach se take dozvite, kde je co otraveno a nedoporucuje se ke konzumaci (ryby, krabi, musle, tresci jatra ...) http://matportalen.no/Emner/Fisk_og_skalldyr_%20fra_%20visse_%20havner_%20og_%20fjorder

Dalsi informace o potravinach a doporuceni jsou na strankach http://www.mattilsynet.no/fisk/skjell

0

Odpovědět

Radislav Kryl
13.02.2011 ID: 1017470

Já používám na škrabání kelerů a polaků kousek desky asi 18x7 cm, aby padla akorát do ruky a na ní mám přišroubovaných 5 vršků od piva do čtverce a jeden uprostřed. Jen je nesmím zapomenout přes noc ve filetárně, protože si to dycky nějaký umělec vypučí a místo oplachování to čistí tím způsobem, že desku s vrškama omlátí o stůl a samozřejmě hrany se ohnou. Jinak tato škrabka funguje perfektně.

Co se týká obecňaček a mníků tak ty neškrabu, je to ůmorná a zbytečná práce. U všech ryb nechávám filety i s kůží nedochází tak k vysychání a znehodnocování masa. Pokud se chcu kůže zbavit udělám to po rozmrazení před úpravou.

0

Odpovědět

MorboX
14.02.2011 ID: 1017488

Díky moc za vaše cenné názory. Maslím že si letos přibalím do tašky rejžák a drátěný kartáč .

0

Odpovědět

vd
14.02.2011 ID: 1017504

videl som vo filetárni nie jednu drôtenú kefu tak upchatú slizom a šupinami, že sa s tám nedalo nič robiť len vyhodiť.

Skôr účinnejšie predsa len budú tie víčka od piva, pokiaľ majú ostré hrany.Doma mám takú kovovú škrabku a s tou čistím šťuku resp. zubáča, s ktorými si tiež problémy pri čistení a s tou to ide dobre.

0

Odpovědět

sroubek282
14.02.2011 ID: 1017514

[citace]Rk napsal:

Já používám na škrabání kelerů a polaků kousek desky asi 18x7 cm, aby padla akorát do ruky a na ní mám přišroubovaných 5 vršků od piva do čtverce a jeden uprostřed. Jen je nesmím zapomenout přes noc ve filetárně, protože si to dycky nějaký umělec vypučí a místo oplachování to čistí tím způsobem, že desku s vrškama omlátí o stůl a samozřejmě hrany se ohnou. Jinak tato škrabka funguje perfektně.

Co se týká obecňaček a mníků tak ty neškrabu, je to ůmorná a zbytečná práce. U všech ryb nechávám filety i s kůží nedochází tak k vysychání a znehodnocování masa. Pokud se chcu kůže zbavit udělám to po rozmrazení před úpravou.[/citace]

přesně tak,to používáme taky a jde to jak po másle,velice účinné a rychle vyrobené,stačí jenom vypít trochu lahváčů a je to...jak sa praví-vlk sa nažere a koza zůstane celá.....;-)

0

Odpovědět

storm
14.02.2011 ID: 1017518

Já používám na škrábání kelerů a polacků nůž Mora fishing comfort. Hřbet nože je vybaven pilkou, která výborně odstraňuje šupiny a neucpává se jako ocelové kartáče.

http://www.topfishing.eu/noze-mora/nuz-mora-fishing-comfort.html

0

Odpovědět

Vydra
16.02.2011 ID: 1017581

Dřevo s vrškama používáme taky a nemá to chybu. Jde to jak po másle...

0

Odpovědět

kraken
21.02.2011 ID: 1017766

Já mám také na hřbetu filetovacího nože pilku, kterou to jde výborně jen ji mám jemnější,než je na obtázku od Storma. Nic jiného nevozím. Tmavky beru jen ve velikosti 3-4 kg. Větší jsem dřív stahoval. K jídlu jsou tam lepší ryby, ale to je věcí chuti každého.

0

Odpovědět

fuoco
21.02.2011 ID: 1017767

Kelery neškrábu a přesto mám filety bez kůže a hned vysvětlím jak na to. Vyfiletované kusy masa dovezu domů i se šupinami.

Když dostanu chuť si udělat doma rybu, tak onen vybraný kousek vytánu z mrazáku a po cca 20 minutách ho úplně snadno stáhnu z kůže jako by to byla samolepka. Jde to perfektně a výsledný filet i perfektně vypadá.

0

Odpovědět

Franta
22.02.2011 ID: 1017770

To fuoco : dělám to samé. Těch 20 minut je tak akorát aby kůže se šupinama změkla a pak se perfektně stáhne ještě ze zmrzlého masa.

0

Odpovědět

vd
19.03.2011 ID: 1018547

bude to dobré na ne?

0

Odpovědět

« Předchozí 1 2 3 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Odebírej newsletter


Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

  • Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

  • SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.

Podzimní soutěž o vybrané oblečení značky Savage Gear!

3 výherci • 3 skvělé ceny • jednoduchá soutěž pro všechny rybáře

Chci soutěžit!