Hasvik, NO
temperature icon 8°C
polojasno
Trondheim, NO
temperature icon 12°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 12°C
prudký déšť
Bergen, NO
temperature icon 11°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 29°C
oblačno

Škrábání kelerů a slávky jedlé

Zdravím všechny. Chtěl bych se zeptat škrábete po ulovení kelery? já neškrábu nic a filety nechávám vždy s kůží ale četl sem že keler se šupinami po zamražení má podivnou příchut od šlemu co se uvolní z šupin. A ještě by mě zajímalo jíte někdo nasbírané slávky? Z obchodu jsou super, ale v Norsku sem je ještě nezkoušel.

Odpovědět

Když se vapka nastaví na nejmenší proud a ryba se přejede jen tam a zpátky, tak se s masem (dle mého názoru!) nic nestane. Tento způsob jsme odkoukali od němců, kteří vypadali, že už nějaké ty zkušenosti mají. Maso se nijak nepotrhá ani nic podobného...A nevím jak jinak by se maso dalo jinak poškodit..Jestli možná trošku změkne, netuším...Když jsem byl poprvé v Norsku, tak jsme kelery škrábaly domáckýma výrobkama = na prkýnku pár vršků od piva přitlouklých hřebíčkama a už se čistilo...to jsem byl v Aure a tam mě to tam tehdy učili...To bylo ovšem poprvé a naposled...

Filety z kelerů stahujeme, malé obecňačky do cca 4 kg necháváme v kůži, větší také stahujeme. Opláchnout před stažením, pak už žádná voda a rychle zamrazit!

Slávky mají sezónu od srpna do dubna, ale jedlé jsou celoročně (v létě na Jadranu běžná strava). Je nutno je důkladně očistit kartáčem a vytrhnout bissová vlákna. Na trošce olivového oleje osmahnout řapíkatý celer, česnek, karotku a šalotku. Nasypat mušle, přiklopit, nechat cca 5 minut dusit, pak zastříknout bílým vínem a zbaštit. Nejlépe s bílou bagetou. 8-O

Ten kdo škrabe dratenym kartačem,tak mejte vžy novy.Dvakrat se me stalo,že jsem mel ve filete ocelovy drat a od te doby nechci dratak ani videt.Ted jsem akorat dojedl je od srpna a furt je dobra

Ryby neškrábem, jen očistíme a filety opláchnem slanou vodou. Stahovali jsme jen vlkouše. Doma se po rybách zapráší, takže nemáme čas zkoumat, zda se chuť změnila. Pravda, čerstvá je čerstvá.

Jinak mi tu děláte dost nehorázně chutě, půjdu si asi namazat chleba tlustě sádlem, na to cibuli, zamhouřím oči a budu si představovat, že jím rybí škvarky nebo tak něco .....

Nekde v nejakem "zenskem romanu" jsem cetla, ze musle vyplivaji pisek, kdyz se daji do vody s otrubama. Samozrejme bez otrub v kapse ani ranu ... takze jsem dala musle jen do sladke vody a vysledek byl, ze ani zrnko pisku nezaskripalo. Vodu jsem casto vymenovala.

Musle varim ve vode s vinem, sul, na vetsi kousky nakrajena cibulka, pepr, bobkovy list, nove koreni, tymian a nebo rozmaryn.

Rika se, ze musle se ji v mesicich , kde je ve jmenu R (anglicke nazvy) V letnich mesicich hrozi otrava rasami, ktere musle ji. Norove to maji ale samozrejme zmaknute taky. O tom, zda v oblasti kde jste, jsou musle jedle, se dozvite na strance Matportalen: kde jsou musle jedle

Na techto strankach se take dozvite, kde je co otraveno a nedoporucuje se ke konzumaci (ryby, krabi, musle, tresci jatra ...) http://matportalen.no/Emner/Fisk_og_skalldyr_%20fra_%20visse_%20havner_%20og_%20fjorder

Dalsi informace o potravinach a doporuceni jsou na strankach http://www.mattilsynet.no/fisk/skjell

Já používám na škrabání kelerů a polaků kousek desky asi 18x7 cm, aby padla akorát do ruky a na ní mám přišroubovaných 5 vršků od piva do čtverce a jeden uprostřed. Jen je nesmím zapomenout přes noc ve filetárně, protože si to dycky nějaký umělec vypučí a místo oplachování to čistí tím způsobem, že desku s vrškama omlátí o stůl a samozřejmě hrany se ohnou. Jinak tato škrabka funguje perfektně.

Co se týká obecňaček a mníků tak ty neškrabu, je to ůmorná a zbytečná práce. U všech ryb nechávám filety i s kůží nedochází tak k vysychání a znehodnocování masa. Pokud se chcu kůže zbavit udělám to po rozmrazení před úpravou.

Díky moc za vaše cenné názory. Maslím že si letos přibalím do tašky rejžák a drátěný kartáč .

videl som vo filetárni nie jednu drôtenú kefu tak upchatú slizom a šupinami, že sa s tám nedalo nič robiť len vyhodiť.

Skôr účinnejšie predsa len budú tie víčka od piva, pokiaľ majú ostré hrany.Doma mám takú kovovú škrabku a s tou čistím šťuku resp. zubáča, s ktorými si tiež problémy pri čistení a s tou to ide dobre.

[citace]Rk napsal:

Já používám na škrabání kelerů a polaků kousek desky asi 18x7 cm, aby padla akorát do ruky a na ní mám přišroubovaných 5 vršků od piva do čtverce a jeden uprostřed. Jen je nesmím zapomenout přes noc ve filetárně, protože si to dycky nějaký umělec vypučí a místo oplachování to čistí tím způsobem, že desku s vrškama omlátí o stůl a samozřejmě hrany se ohnou. Jinak tato škrabka funguje perfektně.

Co se týká obecňaček a mníků tak ty neškrabu, je to ůmorná a zbytečná práce. U všech ryb nechávám filety i s kůží nedochází tak k vysychání a znehodnocování masa. Pokud se chcu kůže zbavit udělám to po rozmrazení před úpravou.[/citace]

přesně tak,to používáme taky a jde to jak po másle,velice účinné a rychle vyrobené,stačí jenom vypít trochu lahváčů a je to...jak sa praví-vlk sa nažere a koza zůstane celá.....;-)

Já používám na škrábání kelerů a polacků nůž Mora fishing comfort. Hřbet nože je vybaven pilkou, která výborně odstraňuje šupiny a neucpává se jako ocelové kartáče.

http://www.topfishing.eu/noze-mora/nuz-mora-fishing-comfort.html

Dřevo s vrškama používáme taky a nemá to chybu. Jde to jak po másle...

Já mám také na hřbetu filetovacího nože pilku, kterou to jde výborně jen ji mám jemnější,než je na obtázku od Storma. Nic jiného nevozím. Tmavky beru jen ve velikosti 3-4 kg. Větší jsem dřív stahoval. K jídlu jsou tam lepší ryby, ale to je věcí chuti každého.

Kelery neškrábu a přesto mám filety bez kůže a hned vysvětlím jak na to. Vyfiletované kusy masa dovezu domů i se šupinami.

Když dostanu chuť si udělat doma rybu, tak onen vybraný kousek vytánu z mrazáku a po cca 20 minutách ho úplně snadno stáhnu z kůže jako by to byla samolepka. Jde to perfektně a výsledný filet i perfektně vypadá.

To fuoco : dělám to samé. Těch 20 minut je tak akorát aby kůže se šupinama změkla a pak se perfektně stáhne ještě ze zmrzlého masa.

bude to dobré na ne?

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Červnová soutěž o Daiwa Sealine v hodnotě 3 950 Kč!

VYHRAJ multiplikátor Daiwa Sealine 30 LWLA! – zapoj se do soutěže ještě dnes!